ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Μάρτη 1999
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Πριν από 48 χρόνια, στις 5 Μάρτη 1951, εκτελέστηκε στη Θεσσαλονίκη σε ηλικία 22 χρόνων ο ΕΠΟΝίτης και αγωνιστής της ειρήνης ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗΣ.Το "έγκλημα" για το οποίο καταδικάστηκε σε θάνατο ήταν η συγκρότηση φιλειρηνικού μετώπου και η συγκέντρωση υπογραφών κάτω από την Εκκληση της Στοκχόλμης για απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.

Στη μνήμη του, η αδελφή του Ζωή Νικηφορίδη - Μαυροειδή προσφέρει 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Φρυγίας Νέας Ελβετίας, και 10.000 δρχ. στην Επιτροπή Ειρήνης Βύρωνα.

* * *

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ Βελ. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΔΗΣ γεννήθηκε το 1920 στο Νοσοβοροσίσκ της ΕΣΣΔ. Ηρθε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη το 1924 στον προσφυγικό συνοικισμό Ξηροκρήνης.

Είχε ιδιαίτερη επίδοση στη Μουσική και στον Αθλητισμό. Δημιούργησε και ήταν αρχηγός του ποδοσφαιρικού Ομίλου Ξηροκρήνης (ΠΟΞ). Ηταν από όλους αγαπητός.

Ηταν οπαδός του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Τελείωσε τη Σχολή Τ. Τ. Τ., διορίστηκε στη Θεσσαλονίκη το 1940 και δούλεψε με αυταπάρνηση στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο. Λίγες ώρες πριν από την είσοδο των Γερμανών στη Θεσσαλονίκη, με κίνδυνο της ζωής του, με καράβι ήρθε στην Αθήνα και συνέχισε την προσφορά του. Οταν επέστρεψε αργότερα στη γερμανοκρατούμενη Θεσσαλονίκη, διώχτηκε από τα Τ. Τ. Τ. για την αντιστασιακή του στάση.

Από τις κακουχίες της Κατοχής, πέθανε το Μάη του 1942 στη Θεσσαλονίκη. Ηταν 22 ετών.

Στη μνήμη του και στην αθάνατη μνήμη όσων έπεσαν στον αγώνα, τα αδέρφια του Ηλίας και Νώντας προσφέρουν 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Σαν σήμερα, πριν από 41 χρόνια, στις 7 Μάρτη 1958, άφησε ξαφνικά την τελευταία του πνοή στα 55 χρόνια του ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΗΣ.Φωτεινός πρωτοπόρος μαρξιστής διανοούμενος, ένα από τα πιο λαμπρά και δραστήρια ανώτατα στελέχη του ΚΚΕ. Ποτέ δε λιποψύχησε ούτε ταλαντεύτηκε. Εζησε και πέθανε κομμουνιστής.

Στη μνήμη του και για τις ευρωεκλογές, προσφέρω στο ΚΚΕ 100.000 δρχ.

Νίκος Κοϊνης

* * *

Πριν από λίγες μέρες, "έφυγε" από τη ζωή η λατρευτή μας θεία ΤΑΣΟΥΛΑ ΣΚΑΓΙΑ.Γεννήθηκε στα Μάλγαρα της Ανατολικής Θράκης. Αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης - αν και από αστική οικογένεια - μαζί με τα αδέρφια της Μίμη και Τάκη Τιλκίδη, αφιέρωσε τη ζωή της στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας και την πρόοδο.

Μέλος του ΚΚΕ από το 1942, πρώτη σε όλα στους αγώνες, στις θυσίες. Τελευταία στην ξεκούραση και στην οπισθοχώρηση. Το 1947, μαζί με τον σύντροφο της ζωής της Πέτρο Σκαγιά, τους στέλνουν εξορία στο Μούδρο της Λήμνου.

Γεύτηκε και πάλεψε μαζί με τους συντρόφους της την αχαλίνωτη και ακόλαστη αιματηρή τρομοκρατία του αστικού κράτους και παρακράτους, που επέβαλαν οι Αγγλοι και Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές σε συνεργασία με την ντόπια αντίδραση.

Ολα αυτά τα χρόνια, η θεία Τασούλα, με την προσωπική της συμβολή, τη συμμετοχή και την εκλογή της σε διάφορα όργανα του κινήματος και του Κόμματος και με το αδούλωτο φρόνημά της, κατέχει μαζί με όλες τις αγωνίστριες μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία των αγώνων, του αίματος, του ηρωισμού και της αυτοθυσίας.

Αγαπημένη μας θεία Τασούλα θα σε θυμούμαστε πάντα.

Τα ανίψια σου

* * *

Στη μνήμη της αγαπητής συντρόφισσάς μου ΙΟΥΛΙΑΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ,η οποία επί 60 χρόνια κράτησε ψηλά τη σημαία του Κόμματος στον αγώνα για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και του λαού, και με αυταπάρνηση και ηρωισμό υπερασπίστηκε τα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού, προσφέρω 5.000 δρχ. στο"Ριζοσπάστη" και 10.000 δρχ. στη ΝΕ Λάρισας.

Ανέζα Δαμάνη

* * *

Στη μνήμη της γλυκιάς μανούλας μας ΑΝΔΡΙΑΝΑΣ ΤΖΙΜΑ, το γένος Ντελη, που έφυγε ξαφνικά από κοντά μας στα 72 χρόνια της, στις 12 Γενάρη 1999, προσφέρουμε στο κόμμα της, το ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Λιούμη Αιγάλεω 15.000 δρχ.

Το 40ήμερο μνημόσυνό της έγινε την Κυριακή, 21 Φλεβάρη, στην Κρυοπηγή Πρέβεζας.

Οι κόρες της Ελευθερία, Ναυσικά, Δήμητρα

Οι γαμπροί της και τα εγγόνια της

* * *

Στις 8 Φλεβάρη 1999, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 χρόνων ο ακριβός μας φίλος και θείος ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΣΧΟΣ,μέλος του ΚΚΕ. Παιδί της αγροτικής φτωχολογιάς, έφηβος οργανώθηκε στο ΚΚΕ, στο κόμμα της εργατικής τάξης.

Στις εφτά δεκαετίες, τίμησε το κόμμα του με ανειρήνευτους ταξικούς και πολιτικούς αγώνες. Για μένα, υπήρξε ο πρώτος που μου έδειξε το δρόμο της οργανωμένης ταξικής πάλης και μου έδωσε τα πρώτα έντυπά της, τα πέντε απλά μαθήματα και το κόκκινο ημερολόγιο του 1934, όταν ήμουν ακόμη έφηβος.

Αντί για λουλούδια στον τάφο του, προσφέρω 20.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟΒ Πειραϊκής Χερσονήσου.

Γιάννης Σαπουντζόγλου

* * *

Στις 22 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 13 χρόνια από το θάνατο του συντρόφου μου ΠΕΡΙΚΛΗ ΑΛΤΣΙΤΣΙΑΔΗ.

Στη μνήμη του προσφέρω 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Ολγα Αλτσιτσιάδου

* * *

Στη μνήμη του αλησμόνητου συζύγου μου ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΙΩΑΚΕΙΜ, προσφέρω στο ΚΚΕ για τη μάχη των ευρωεκλογών 50.000 δρχ.

Δέσποινα Ιωακείμ

* * *

Σήμερα 7 Μάρτη κλείνει ένας χρόνος από το θάνατο της αγαπημένης μητέρας μας ΕΥΑΝΘΙΑΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης. Γεννήθηκε στην Ορεστιάδα Εβρου.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε 10.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

Τα παιδιά της

* * *

Συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής ΑντίστασηςΒΑΣΙΛΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ από το Καστράκι Καλαμπάκας.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν 10.000 δρχ. στη ΝΕ Τρικάλων για τις ευρωεκλογές.

* * *

Στις 14 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 8 χρόνια από τότε που μας άφησε ο αλησμόνητος ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΧΑΜΟΞΑΡΑΣ από τα Λιμενάρια Θάσου. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και οπαδός του ΚΚΕ, το 1946 στο Δημοψήφισμα τάχθηκε υπέρ της αποχής. Το Δεκέμβρη του 1946 όταν η Θάσος αποκλείστηκε από τρομοκρατικά αποσπάσματα των καπετάν Βαγγέλη Κάπα ήταν ανάμεσα στους 60 που πιάστηκαν, και ξυλοκοπήθηκε άγρια στο Δημοτικό Σχολείο, μαζί με άλλους πατριώτες.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ "Καρατάσου" Θεσσαλονίκης. Ο γιος του Γιάννης και η νύφη του Λεμονιά

* * *

Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ από το Ροδολείβος Σερρών, η γυναίκα του Μαρία και τα παιδιά του Μπάμπης και Κώστας προσφέρουν στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.

* * *

Σήμερα, 7 Μάρτη, συμπληρώνονται 8 χρόνια από το θάνατο του ΚΩΣΤΑ ΜΑΚΡΗ.Σε όλη του τη ζωή έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Γιαννούλα και οι κόρες του Θεοδώρα και Μαρίνα προσφέρουν στην ΚΟΒ Σταυρούπολης 15.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Στη μνήμη των αγαπημένων γονιών μου ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ και ΣΟΥΜΕΛΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ,αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω 40.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟΒ Βυζαντίου, και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Στάθης Τριανταφυλλίδης

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών από την Ικαρία ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ,ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ,ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΜΠΙΔΗ και ΘΕΟΦΑΝΗ και ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΒΑΡΗ προσφέρωστο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές 50.000 δρχ.

Ζαχαρίας Κούβαρης

* * *

Στις 14 Φλεβάρη έκλεισαν 10 χρόνια από τον άδικο χαμό της αξέχαστης αγωνίστριας ΖΩΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ, μέλους του ΚΚΕ ως τα στερνά της.

Στη μνήμη της, προσφέρω για τον αγώνα των ευρωεκλογών 20.000 δρχ. στην ΚΟΒ Ν. Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης.

Ο γιος της Φίλιππος

* * *

Στη μνήμη του ανεκτίμητου πατέρα μας ΜΙΧΑΛΗ ΣΠΗΛΙΩΠΟΥΛΟΥ,που πέθανε ξαφνικά στις 16 Φλεβάρη 1999, προσφέρουμε στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές 30.000 δρχ.

Βασίλης και Μίνα Ράπτη

  • Στις 18 Φλεβάρη 1999 συνοδέψαμε στα αγαπημένα μας Λαγκάδια Γορτυνίας, στο τελευταίο του ταξίδι, τον φίλο, σύντροφο και συμπατριώτη μας Μιχάλη Σπηλιώπουλο,ο οποίος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις 16 Φλεβάρη. Υπήρξε στέλεχος του ΕΑΜικού κινήματος και του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο και παρέμεινε πιστός στα ωραία ιδανικά, για τα οποία αγωνίστηκε και τόσο αίμα χύθηκε από τους ξένους και ντόπιους φασίστες στην πατρίδα μας.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου, 50.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

Τα αδέρφια Βάσω, Λιλίκα, Κώστας, Πάκης και Φίκος Ανθούλης

* * *

Στη μνήμη των γονιών μου ΑΓΓΕΛΟΥ και ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ,του θείου μου ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ και του φίλου μου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΝΙΑΡΗ από το Βερτίσκο Λαγκαδά, προσφέρω στην ΚΟΒ Σταυρούπολης 10.000 δρχ. και 35.000 δρχ. στην ΚΝΕ.

Αθανάσιος Αντωνιάδης

* * *

Στις 7 Φλεβάρη έγινε το μνημόσυνο του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Δημ. ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ και στις 21 Φλεβάρη το μνημόσυνο του ΝΙΚΟΛΑΟΥ Κ. ΣΑΡΛΙΚΙΩΤΗ,μελών του Παραρτήματος Νίκαιας Λάρισας της ΠΕΑΕΑ.

Στη μνήμη τους, τα μέλη του Παραρτήματος Νίκαιας προσφέρουν 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νίκαιας, για τις ευρωεκλογές.

* * *

Στη μνήμη των γονιών μας ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ και ΟΛΓΑΣ ΚΟΛΟΒΙΣΤΕΑ προσφέρουμε στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης, 30.000 δρχ.

  • Το 40ήμερο μνημόσυνο της Ολγας Κολοβιστέα γίνεται σήμερα Κυριακή 7 Μάρτη στις 10.30 π.μ. στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Πετρούπολης. Καλούμε τους φίλους και οπαδούς του ΚΚΕ να παραβρεθούν.

Βούλα, Δημήτρης και Γιώργος Κολοβιστέας

* * *

Στις 23 Φλεβάρη, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του αγαπημένου αδελφού μου ΙΩΑΝΝΗ ΝΤΟΤΣΙΚΑ.

Στη μνήμη του, προσφέρω στο "Ριζοσπάστη", του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης, 20.000 δρχ.

Ορέστης

* * *

Στη μνήμη του αδελφού μου ΑΚΗ ΜΠΑΤΖΙΟΥ,γραμματέα της ΕΠΟΝ Λάρισας, ο οποίος δολοφονήθηκε από όργανα της Ασφάλειας Λάρισας στις 7 Μάρτη 1947, προσφέρω στο ΚΚΕ 20.000 δρχ.

Ευγενία Πολυχρονιάδου

* * *

Πριν από ενάμιση μήνα, έφυγε από κοντά μας ο ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΡΑΜΠΑΛΗΣ από το Καλαμίτσι Λευκάδας. Υπήρξε από τους πρωταγωνιστές και στυλοβάτες του κινήματος στη Λευκάδα. Στην Κατοχή πρωταγωνίστησε μαζί με άλλους 6 αγωνιστές στη συγκρότηση του πρώτου ένοπλου τμήματος του ΕΛΑΣ στο νησί. Το ίδιο διάστημα εντάσσεται στις γραμμές του ΚΚΕ. Το 1947 καταδικάζεται και μένει στη φυλακή ως το 1960. Οταν αφέθηκε ελεύθερος, αγωνίζεται από τις γραμμές της ΕΔΑ. Το 1967 εξορίζεται και πάλι για 4 χρόνια.

Με τη μεταπολίτευση πρωταγωνιστεί στην ανασυγκρότηση του Κόμματος και παλεύει αδιάκοπα ως την τελευταία πνοή του, πάντα πιστός στις ιδέες και τα ιδανικά του.

Το παράδειγμα και η στάση του θα μας εμπνέει για πάντα.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 50.000 δρχ. στην εξόρμηση για τις ευρωεκλογές. Σύντροφοι και φίλοι του

* * *

Στη μνήμη των γονιών μου ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ και ΕΙΡΗΝΗΣ ΔΑΜΑΣΙΩΤΗ, προσφέρω στην Οικονομική Εξόρμηση των ευρωεκλογών 10.000 δρχ.

Η κόρη τους Σταματούλα

* * *

Πέρασε ένας χρόνος από το θάνατο της ΒΕΝΕΤΙΑΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ το γένος Αναστασάκου.

Ο σύζυγός της Λάμπρος Αγγελόπουλος και για το χρονιάτικο μνημόσυνο του αδελφού του ΚΩΣΤΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ, μαχητή του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, προσφέρει 50.000 δρχ. στην ΚΟ Μεγαλόπολης και 50.000 δρχ. στην ΚΟ Γυθείου για τις ευρωεκλογές και στη μνήμη του ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ, που σκοτώθηκε το 1944 στη μάχη με Γερμανούς στα Κανελλάκια Αρκαδίας, η ανιψιά του Ελένη Κατσούλη - Αγγελοπούλου προσφέρει 50.000 δρχ. στην ΚΟ Μεγαλόπολης.

Επίσης στη μνήμη τους και στη μνήμη του αγωνιστή ΑΝΤΩΝΗ ΜΑΡΚΑΚΑΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, ο Λευτέρης Αναστασάκος προσφέρει 50.000 δρχ. στην ΚΟ Γυθείου.

* * *

Στις 8 Μάρτη, συμπληρώνονται 4 χρόνια από τη μέρα που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΚΡΗΣ,μέλος του ΚΚΕ. Αγωνίστηκε με συνέπεια για τα ιδανικά του κόμματός του και γι' αυτό διώχτηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε για χρόνια. Η βαθιά όμως και ανεξίτηλη κληρονομιά που μας άφησε κάνει ζωντανή την παρουσία του σε όλους τους αγώνες μας ενάντια στον απάνθρωπο καπιταλισμό.

Θεωρώντας τον ταυτισμένο με το ΚΚΕ και παλεύοντας μέσα από τις γραμμές του, προσπαθούμε να τον αισθανόμαστε δίπλα μας.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε στην ΚΟΒ καθηγητών 30.000 δρχ.

Η σύζυγος Ματούλα

Τα παιδιά Μαρία, Ευθύμης, Βασίλης

* * *

Στις 28 Φλεβάρη έκλεισαν 5 χρόνια από τον άδικο χαμό της πολυαγαπημένης κόρης μας ΜΑΡΙΑΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΔΗ.

Στην αξέχαστη μνήμη της, προσφέρουμε 10.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

Οι γονείς της Κούλα - Μπάμπης Αιχμαλωτίδης

* * *

Πριν από 7 χρόνια, στις 7 Μάρτη 1992, έφυγε για πάντα από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΧΑΡΟΣ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 60.000 δρχ., μέσω Εργατοϋπαλληλικής Αχτίδας της ΚΟΑ, στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές.

Η γυναίκα του Κωνσταντίνα

Ο γιος του Δημήτρης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ