ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάρτη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αναζητείται τραπέζι διαλόγου

Συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Το τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου προετοιμάζεται στο διπλωματικό παρασκήνιο, έστω κι αν οι υψηλοί τόνοι χαρακτηρίζουν τις σχέσεις Αθήνας - Αγκυρας αυτή την περίοδο. Αυτή η προετοιμασία, πάντως, αναμένεται να είναι μακρά, καθώς δεν είναι δυνατό να εκδηλωθεί πριν την αποκατάσταση κλίματος ηρεμίας στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό των δύο χωρών.

Ηδη, στην Αθήνα, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών μελετά τρόπους "απεμπλοκής" από το "βέτο" που ασκεί η Ελλάδα για τις χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία. Η συγκυρία, ωστόσο, δεν επιτρέπει στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών γενναίες κινήσεις. Ετσι, λοιπόν, τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κρανιδιώτης, όταν ρωτήθηκαν χτες για το θέμα αυτό, υπενθύμισαν ότι η Ελλάδα έχει θέσει όρους και προϋποθέσεις για την άρση του "βέτο". Ο Γ. Παπανδρέου, πάντως, υπενθύμισε τη δικιά του πρόταση στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών "για τη διάθεση που εγώ θεωρώ ότι πρέπει να δείξει η Ελλάδα, εφόσον υπάρξει και ένα πακέτο για τη Νοτιοανατολική Τουρκία, ειδικότερα συνδυασμένο με την πολιτική επίλυση του Κουρδικού και τα ανθρώπινα δικαιώματα". Για το ίδιο αυτό θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης, σε χτεσινές του δηλώσεις, χρησιμοποίησε διαφορετικούς τόνους από τον υπουργό. "Γίνεται, είπε, μια προσπάθεια από τις ευρωπαϊκές χώρες να παρακαμφθεί το "βέτο" και να εγκαταλειφθεί η αρχή της ομοφωνίας για να προωθηθούν χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία. Εμείς, υπογράμμισε ο Γ. Κρανιδιώτης, είμαστε αντίθετοι μ' αυτή την άποψη και είμαστε αποφασισμένοι να εμποδίσουμε αυτή την πορεία". Ο Γ. Κρανιδιώτης, στη συνέχεια των δηλώσεών του, υπενθύμισε τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ελλάδα.

Παρ' όλα αυτά, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι η πολιτική ηγεσία έχει την πεποίθηση πως η πολιτική του "βέτο" έχει εξαντλήσει τα όριά της, είναι όμως δύσκολο, στην παρούσα φάση, να υπάρξει η απαραίτητη απαγκίστρωση.

Ο Ι. Τζεμ

"Η Τουρκία έδειξε τη δύναμη και έδειξε σ' όλους και ότι δεν υποκύπτει", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ από την Καισάρεια, όπου άρχισε την προεκλογική του εκστρατεία.

Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς για τη δήθεν σχέση της Ελλάδας με το ΡΚΚ ο Ι. Τζεμ είπε: "Αν δεν έχουν τύψεις συνειδήσεως για τα τρομοκρατικά γεγονότα στην Τουρκία, θα τους κάνουμε να την αποκτήσουν". "Ολα έχουν τα όριά τους, τίποτα δε δικαιολογεί την τρομοκρατία. Η πολιτικοποίηση του κουρδικού θέματος είναι προσπάθεια δημιουργίας ενός ανύπαρκτου θέματος"."Πριν από 18 μήνες η Τουρκία είχε την εμφάνιση συνεσταλμένης και αδικημένης χώρας, που στεκόταν προσοχή μπροστά από τις ξένες πόρτες. Τώρα όμως όλα αυτά άλλαξαν και υπάρχει μια Τουρκία που ξέρει να αντλεί δύναμη από τη δική της ιστορία", είπε ο Ι. Τζεμ κάνοντας τον απολογισμό της θητείας του στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτού του είδους οι δηλώσεις χαρακτηρίζονται, από πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους, προεκλογικές. Παρ' όλα αυτά, στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν σκόπιμο να δίδουν απαντήσεις. Χτες, τόσο ο Γ. Παπανδρέου, όσο και ο Γ. Κρανιδιώτης, θέλησαν με δηλώσεις τους να υπογραμμίσουν την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση προέλθει από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Διπλωματικό (μικρο)επεισόδιο

Συνέλαβαν για λίγο τον επιτετραμμένο της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή" μετέδωσε χτες, με διαστρεβλωμένο τρόπο, επεισόδιο που συνέβη την περασμένη Κυριακή σε βάρος του επιτετραμμένου της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα Μιχάλη Χρηστίδη.

Ο Μ. Χρηστίδης κατά τη διάρκεια κυριακάτικου περιπάτου που πραγματοποιούσε σε εξοχική περιοχή στην Αγκυρα κρατήθηκε από όργανα της τάξης, παρά το γεγονός ότι είχε μαζί του όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, διπλωματικό διαβατήριο κλπ.

Για το επεισόδιο η ελληνική πρεσβεία διαμαρτυρήθηκε χθες με γραπτό διάβημά της στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το πρακτορείο "Ανατολή" μετέδωσε ότι "περίεργες κινήσεις Ελληνα διπλωμάτη" οδήγησαν στην κράτησή του και άφηνε να εννοηθεί ότι υπάρχουν μυστηριώδεις διαστάσεις σε μια υπόθεση ολιγωρίας των τουρκικών αστυνομικών οργάνων.

ΕΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ - ΚΚΣΕ
Διαμαρτυρία για την παράδοση του Οτσαλάν

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ εξέδωσε στις 28 Φλεβάρη δήλωση διαμαρτυρίας, που υπογράφει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ Ολέγκ Σένιν,για την παράδοση του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν Αμπντουλάχ Οτσαλάν στις τουρκικές αρχές, στην οποία αναφέρεται:

"Ο κόσμος υπήρξε μάρτυρας μιας νέας ιμπεριαλιστικής συνωμοσίας στον αγώνα ενάντια στους λαούς που υπερασπίζονται τα θεμελιακά εθνικά δικαιώματα και συμφέροντά τους. Η κυβέρνηση της Ελλάδας με τη συνεργία των ειδικών υπηρεσιών των ΗΠΑ παρέδωσε στην Τουρκία τον Οτσαλάν - θρυλικό αγωνιστή και ηγέτη των 40.000.000 κουρδικού λαού, ο οποίος επί σειρά δεκαετίες αγωνίζεται για το ιερό δικαίωμά του να ζει και να είναι κυρίαρχος αφέντης στη γη των προγόνων του.

Αφού δοκίμασε όλα τα δεινά της ιμπεριαλιστικής καταπίεσης, την ψευτιά και την απάτη των υποκριτών στον τομέα των "δικαιωμάτων του ανθρώπου", ο κουρδικός λαός επέλεξε εκείνες τις μορφές πάλης για το δικαίωμά του στη ζωή, στις οποίες τον εξανάγκασαν να προσφύγει αυτοί ακριβώς οι υποκριτές και καταπιεστές.

Οι γνήσιες προοδευτικές δυνάμεις του κόσμου επέστησαν την προσοχή στο γεγονός ότι ακριβώς οι λεγόμενες αριστερές κυβερνήσεις, με επικεφαλής τους σοσιαλιαστές και τους σοσιαλδημοκράτες, αφού αρνήθηκαν να δώσουν άσυλο στον Οτσαλάν, τον παρέδωσαν στα αστυνομικά μαντρόσκυλα - τσιράκια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Το αληθινό τους πρόσωπο έδειξαν και η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι κυβερνήσεις της, που εμφανίζονται διπρόσωπα ως υπερασπιστές των δικαιωμάτων και ελευθεριών των λαών.

Πίσω απ' όλη αυτή την εγκληματική ενέργεια απέναντι στον Αμπ. Οτσαλάν προβάλλει η κτηνώδης ιμπεριαλιστική αντίδραση, η οποία προσπαθεί να αποκεφαλίσει το διεθνές εργατικό και εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα και να τοποθετήσει σε διάφορες περιοχές διαφόρου είδους προδότες και λακέδες.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ εξ ονόματος των Σοβιετικών ανθρώπων διαμαρτύρεται έντονα ενάντια στη σύλληψη του ηγέτη του κουρδικού λαού Αμπ. Οτσαλάν και απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή του".

Εσύ Κούρδος;*

Του Τίτου ΒΑΝΔΗ

Αυτό είναι μια προσπάθεια απάντησης στις έντονες απορίες, ενός μικρού παιδιού πενήντα χρονώ, που το βασανίζουν και δεν μπορεί να κοιμηθεί. Ξυπνάει κάθε βράδυ καταϊδρωμένος, κάθεται ανακούρκουδα στο κρεβάτι, βάζει το δάχτυλό του στο στόμα και το γλείφει. Καμιά φορά αυτό το αγαπημένο του επάγγελμα τον απορροφά τόσο που ξεχνάει γιατί γλείφει και ξανακοιμάται. Ομως πολλές φορές δεν τα καταφέρνει και τον βρίσκει η αυγή ξύπνιο και καταϊδρωμένο. Οπως το εκμυστηρεύτηκε σε κάποιους φίλους του, εκείνο που τον βασανίζει είναι το μεγάλο ερώτημα που του 'χει δημιουργήσει στην πενηντάρα ψυχούλα του, η παράδοση του Οτσαλάν, από την ελληνική πολιτική, στην Τουρκία. Δηλαδή στα μαρτύρια και στο θάνατο.

***

Επαθε ψυχολογικό σοκ. Το βασικό του συναίσθημα είναι ο φόβος μήπως είναι και αυτός Κούρδος. Θα πρέπει να τον καθησυχάσουμε γιατί είναι κρίμα το παιδί. Δεν ξέρω αν προσπάθησαν κι άλλοι να τον πείσουν ότι δεν είναι Κούρδος. Αυτοί που μπορούν να του το εξηγήσουν επιστημονικά και ψυχιατρικά, ας το κάνουν. Εγώ το μόνο τρόπο που ξέρω είναι ο απλός. Αυτός που χρησιμοποιούσαν ο πατέρας μου και η μητέρα μου. Απλά πράγματα όπως: "Μη λες μικρά ψέματα γιατί θα πεις και μεγάλα", "Καλό είναι το χρήμα αλλά όχι και να γίνεσαι Χατζηαβάτης και να εξευτελίζεσαι", "Μη γυρνάς την πλάτη σου στο δίκιο και μην κάνεις το βλάκα", "Μη γλείφεις για να καλοπερνάς: θα σε σιχαίνονται και τα παιδιά σου", "Μη γλείφεις βρε παιδί μου". Τέλειωσα σχεδόν το δημοτικό πριν ξαναγοράσω ζαχαρωμένο μήλο στο καλάμι. Θα ήμουνα δέκα χρονώ όταν κατάλαβα τι εννοούσανε.

***

Λοιπόν, έτσι απλά θα στο πω κι εγώ. "Μη φοβάσαι αγοράκι μου, δεν είσαι Κούρδος. Πρώτα πρώτα έχεις την αστυνομική σου ταυτότητα, έχεις άδεια οδήγησης, είσαι γραμμένος στο μητρώο του δήμου. Ολα αυτά σου δίνουν την ελληνική υπηκοότητα. Μπορεί να σου λείπουν μερικά προσόντα του Ελληνα όπως φιλοξενία, μπέσα, λεβεντιά, φιλότιμο, αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια. Μη ξεχνάμε ακόμα ότι ψηφίζεις. Με τους κατάλληλους χειρισμούς όπως ξέρεις η ψήφος μπορεί ν' αποδειχτεί πολύ προσοδοφόρα. Αλλά αυτά δε χρειάζεται να στα πω εγώ. Τα ξέρεις καλύτερα από μένα. Το μόνο σου πρόβλημα, λοιπόν, είναι η αμφιβολία για την ταυτότητά σου. Μη φοβάσαι, γλυκό μου, ηρέμησε. Αν ήσουνα Κούρδος θα πολεμούσες για ανεξαρτησία (την έχεις ακούσει αυτή τη λέξη;) πάνω στα βουνά ή θα ήσουνα πολιτικός φυγάδας στην Ελλάδα και θα ζητούσες άσυλο από την ελληνική κυβέρνηση, που θα σε παρέδιδε για τρομοκράτη. Μη φοβάσαι αυτοί που έχουν για θρησκεία την καλοπέραση τη βολεύουν οπουδήποτε. Μη νοιάζεσαι για την εθνικότητά σου. Βόλεψέ τη. Βροντοφώναξε το σύνθημά σου."Ζήτω τ' αφεντικά όπου Γης".

* Αφορμή στάθηκε το άρθρο του Ι. Κ. Πρετεντέρη "Μήπως είμαστε Κούρδοι;"που δημοσιεύτηκε στο "ΒΗΜΑ" στις 28.2.99.

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δεν μπορούμε να βαφτίζουμε το κρέας ψάρι

ΠΑΛΜΑ ΝΤΕ ΜΑΓΙΟΡΚΑ.-

"Δεν μπορούμε να ταυτίζουμε κάθε αγώνα και κάθε προσπάθεια λαών για ελευθερία και ανεξαρτησία, κάθε αγώνα ατόμων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με την τρομοκρατία και να νομίζουμε ότι έτσι εξοφλούμε με το πρόβλημα".

Με αυτή την παρέμβαση, ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης απάντησε στον αντιπρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης κ. Γκουρκάν, ο οποίος αναφέρθηκε από το βήμα της Διάσκεψης των Προέδρων των Ευρωμεσογειακών Κοινοβουλίων στη Μαγιόρκα "σε συμμάχους στο ΝΑΤΟ χώρες, που υποστηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ εναντίον της Τουρκίας".

Ο Απ. Κακλαμάνης, στην απάντησή του, τόνισε ότι δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε, βαφτίζοντας, όπως έκαναν οι καλόγεροι του Μεσαίωνα, το κρέας ψάρι.

Ασφαλώς, πρόσθεσε, και οφείλουμε όλοι, όχι μόνο να καταδικάζουμε, αλλά και να εργαζόμαστε, ώστε να μη δημιουργούνται προϋποθέσεις για τρομοκρατία ή για πράξεις που στη συνέχεια ελεύθερα τις βαφτίζουμε τρομοκρατία.

"Σε αυτές ακριβώς τις αιτίες βρίσκεται το πρόβλημα και θέλω, αναφερόμενος σε γεγονότα της τελευταίας περιόδου, να κάνω αυτές τις επισημάνσεις", κατέληξε ο Απ. Κακλαμάνης. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Σπ. Κυπριανού,χαρακτήρισε παραλογισμό τη σχετική αναφορά περί τρομοκρατίας, την ώρα που επί 25 χρόνια συνεχίζεται με τη βία των όπλων από τις δυνάμεις εισβολής του Αττίλα η κατοχή του 40% της Κυπριακής Δημοκρατίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ