ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάρτη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Θύτης και θύμα η Ελλάδα

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά τη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ

Συνάντηση είχε χθες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου,στα πλαίσια της ενημέρωσης που κάνει ο τελευταίος στους πολιτικούς αρχηγούς, για τα τελευταία δραματικά γεγονότα της υπόθεσης Οτσαλάν. Μετά τη συνάντηση, αναφερόμενη στη συζήτηση με τον υπουργό των Εξωτερικών, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε:

"Η συζήτηση ήταν εφ' όλης της ύλης. Αυτό που θέλω να σας πω εκ μέρους του ΚΚΕ είναι ότι υπογραμμίσαμε στον υπουργό Εξωτερικών ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα συμμορφώνεται σ' αυτό που λέμε "νέα τάξη" στην περιοχή, αυτό συνεπάγεται και κινδύνους για την ίδια την Ελλάδα, αλλά και γενικότερα την περιοχή.

Θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που είπαμε και στη Βουλή: Οτι η Ελλάδα θα είναι και θύτης και θύμα. Διότι η "νέα τάξη πραγμάτων" δε σέβεται ούτε σύνορα, ούτε κυριαρχικά δικαιώματα. Αν χρειαστεί τα αλλάζει, τα μικραίνει ή τα μακραίνει, ανάλογα με τα συμφέροντα των ισχυρότερων δυνάμεων στην περιοχή, σε πρώτη γραμμή των αμερικανικών, αλλά και ορισμένων ευρωπαϊκών.

Αυτό για μας είναι το κυρίως πρόβλημα. Από κει απορρέουν ή οξύνονται και τα προβλήματα των σχέσεων με την Τουρκία και τα προβλήματα στα Βαλκάνια".

Σχετικά με το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: "Εχουμε την άποψη, με βάση και την ομιλία του πρωθυπουργού την Παρασκευή, ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε έναν ανταγωνισμό ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ποια από τις δύο χώρες θα παίξει πιο σημαντικό ρόλο στο πλευρό των ΗΠΑ ή στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Εμείς έναν τέτοιο ανταγωνισμό δεν τον θέλουμε. Εμείς θέλουμε την Ελλάδα να ανταγωνίζεται στην πολιτική του σεβασμού των συνόρων και στην πολιτική ειρήνης στην περιοχή". Και συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος: "Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι αυτός ο ανταγωνισμός μπορεί να περάσει και σε άλλες μορφές, κυρίως παίρνοντας υπόψη τη στάση της Τουρκίας. Θεωρούμε όμως ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται το θερμό επεισόδιο κυρίως για να συμμορφώνεται ο ελληνικός λαός με τη σημερινή πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα. Και τέτοιος κίνδυνος, αν υπάρχει, αντιμετωπίζεται με την πανστρατιά του ελληνικού λαού και με την πάλη του και σε αντίθεση και με τη "νέα τάξη" πραγμάτων στην περιοχή".

Ακόμα για την έκθεση Κωστούλα, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: "Με είχε ενημερώσει από το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών. Μου είχε δώσει κάποιες εξηγήσεις, δεν έχω να προσθέσω τίποτε. Θα κάνω ένα σχόλιο. Αυτή η έκθεση περιέχει πράγματα τα οποία ήταν γνωστά μέχρι τώρα και είχαν δημοσιοποιηθεί. Βεβαίως, έχει αξία γιατί επισημοποιούνται ορισμένα ζητήματα και από ό,τι φαίνεται δεν είναι εύκολο να αμφισβητηθούν. Δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται τόσος ντόρος, χωρίς να σημαίνει ότι μια διαρροή δεν είναι πρόβλημα, αλλά νομίζω ότι πάει να χαθεί το κύριο και η ουσία. Οσοι ήθελαν να προστατεύσουν τα ζητήματα διαρροής, μπορούσαν να τα προστατεύσουν και πριν. Αυτός ο ντόρος μου φαίνεται λίγο περίεργος".

Στον απόηχο της σύλληψης Οτσαλάν

Συνεχίζεται η δημοσίευση διαφόρων σεναρίων εντός και εκτός Τουρκίας περί των συνθηκών σύλληψης του ηγέτη του ΡΚΚ, αλλά και νέες "αποκαλύψεις" βγαίνουν στη δημοσιότητα για τις διασυνδέσεις της Ελλάδας με το ΡΚΚ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού "Σπίγκελ", που φιλοξενεί συνέντευξη των συνηγόρων του Αμπ. Οτσαλάν, ο ίδιος τους είπε ότι οι Κενυάτες ήταν εκείνοι που τον παρέδωσαν στους Τούρκους και πως δε συνελήφθη από τους πράκτορες της Αγκυρας. "Δήλωσε πως δεν ήταν οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας που τον συνέλαβαν, αλλά πως τον παρέδωσαν σε αυτούς οι Κενυάτες. Εμείς περιμέναμε να τον ακούσουμε να κατηγορεί το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ, αλλά εκείνος δεν είπε τίποτε σχετικά με αυτούς", δήλωσε στο περιοδικό ο Αχμέτ Ζεκί Ογκτσόουγλου, μεταφέροντας στον Τύπο τη συζήτηση που είχε με τον Οτσαλάν, κατά την επίσκεψή του στο δεσμωτήριό του.

Στο μεταξύ, δύο δικηγόροι του Αμπ. Οτσαλάν θα τον επισκεφθούν στη φυλακή στο νησί Ιμραλί για να πάρουν το πληρεξούσιο για την υπεράσπισή του, ανακοίνωσε ο ένας εξ αυτών, ο Αχμέτ Ζεκί Ογκτσόουγλου, ο οποίος είπε ότι θα μεταβεί στη φυλακή μαζί με τον συνάδελφό του Χαζίπ Καπλάν και πρόσθεσε ότι το πληρεξούσιο θα συνταχθεί στο Ιμραλί, παρουσία συμβολαιογράφου.

Ελλάδα και ΡΚΚ

Από την άλλη, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Τζουμχουριέτ", που στηρίζεται σε αξιωματούχους των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, ο Αμπ. Οτσαλάν αντιτάχθηκε στις προσπάθειες της Ελλάδας να χρησιμοποιήσει το ΡΚΚ σε βάρος της Τουρκίας. Οι υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι της ΜΙΤ, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, είπαν στην εφημερίδα ότι "ο Οτσαλάν αντιτάχθηκε στη χρησιμοποίηση του ΡΚΚ σε βάρος της Τουρκίας μόνο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της (Ελλάδος)". Οι ίδιοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η Ελλάδα, όταν διαπίστωσε ότι το ΡΚΚ υπό την ηγεσία Οτσαλάν δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντά της, εξύφαινε συνωμοσία, "ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης έπεσε θύμα δολοφονίας, που διαπράχθηκε από την Τουρκία".

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ενέκρινε χτες τη συμμετοχή στις προβλεπόμενες για τις 18 Απρίλη γενικές εκλογές στο φιλοκουρδικό κόμμα HADEP, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Το Δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα το αίτημα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βουράλ Σαβάς, τον περασμένο μήνα, να απαγορευτεί η συμμετοχή στις εκλογές αυτές του κόμματος. Ωστόσο, σε βάρος του φιλοκουρδικού κόμματος συνεχίζεται από το τέλος του Γενάρη, η διαδικασία για την απαγόρευσή του για "διασυνδέσεις" με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), ύστερα από αίτημα που επίσης υπέβαλε στο Συνταγματικό Δικαστήριο ο Βουράλ Σαβάς.

Νέες συλλήψεις

Η τουρκική Αστυνομία συνέλαβε γύρω στα 330 άτομα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν την παραμονή της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας. Στην πόλη της Σμύρνης, η Αστυνομία συνέλαβε 241 άτομα, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, που ετοίμαζαν διαμαρτυρία στα πλαίσιο του κυριότερου νόμιμου κουρδικού κόμματος HADEP. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και η τοπική ηγεσία του κόμματος. Στην πόλη Ιζμίτ (Νικομήδεια), ανατολικά της Κωνσταντινούπολης, συνελήφθησαν άλλα 90 άτομα, καθώς διαμαρτύρονταν έξω από το δικαστικό μέγαρο, για την προηγούμενη σύλληψη άλλων 18, που φέρονται ως υπεύθυνοι για μια ανακοίνωση με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας. Σκοπός των διαδηλώσεων είναι η βελτίωση των δικαιωμάτων των γυναικών στην Τουρκία, αλλά οι αρχές θεωρούν αυτές τις εκδηλώσεις κάθε χρόνο ως πρόσχημα για τη διεξαγωγή φιλοκουρδικών συγκεντρώσεων.

Η είδηση περί κατάρριψης στη νοτιοανατολική Τουρκία τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου από αντάρτες του ΡΚΚ και του θανάτου 20Τούρκων στρατιωτών που επέβαιναν σ' αυτό, διαψεύστηκε χτες από τις τουρκικές αρχές. "Δε σημειώθηκε οποιοδήποτε τέτοιο επεισόδιο. Πρόκειται για μια ψευδή πληροφορία που επινόησε το ΡΚΚ", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χακί Ουζούν, αναπληρωτής νομάρχης στο Ντιγιαρμπακίρ. Το φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων DEM μετέδωσε ότι 20 Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στη νοτιοανατολική Τουρκία, όταν καταρρίφθηκε ένα στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Σικόρσκι από Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ελικόπτερο κατερρίφθη την περασμένη Παρασκευή, ενώ πραγματοποιούσε χαμηλή πτήση σε ορεινή περιοχή της επαρχίας Χάκαρι, κοντά στα σύνορα του Ιράν και το Ιράκ.

Τρεις αντάρτισσες και μια... ιστορία

Μπορεί το γεγονός που θίγουμε, να μην κατέχει - και δεν κατέχει οπωσδήποτε - κεντρική θέση, ανάμεσα σε αυτά που συγκλόνισαν τις τελευταίες 20 μέρες το νου και τις συνειδήσεις μας. Μπορεί να γνωρίζουμε, εδώ και πολλά χρόνια, το δημοσιογραφικό "επίπεδο", το "ήθος" και τη φασίζουσα νοοτροπία μιας - "εκσυγχρονιστικής" - εφημερίδας", ("Αυριανή" τη λένε), η οποία τη Δευτέρα 1/3/99, ζητούσε να "απελαθεί το χαρέμι του Οτσαλάν". Δεν ήταν βεβαίως η μόνη που εκφράστηκε με χυδαία δημοσιογραφική αντίληψη. Κι άλλοι "εκλεκτοί" δημοσιογράφοι εκφράστηκαν ανάλογα για την Ντιλάν. Μπορεί τέλος, οι Κούρδισσες μαχήτριες, με πρώτη τη στιβαρή εκπρόσωπό τους, να μην έχουν καν ανάγκη από έξωθεν υποστήριξη. Δεν μπορούμε όμως να αντισταθούμε στον πειρασμό να σχολιάσουμε αυτή την κίτρινη δημοσιογραφία.

Δε θα σταθούμε στο ευρύτερο πολιτικό μέρος της υπόθεσης. Είναι γνωστός ο τρόπος, με τον οποίο η κυβέρνηση προσπάθησε και προσπαθεί να μεταστρέψει το βαρύ εναντίον της κλίμα, για μια υπόθεση, στην οποία ξεπούλησε και το τελευταίο που είχε αφήσει στον ελληνικό λαό: την ψυχή του, την ιστορία του, το φιλότιμό του. Εμείς θα σταθούμε στο γεγονός τού ότι τα δημοσιογραφικά - και όχι μόνο - όργανά της, προσπαθούν να υποβαθμίσουν τον πολιτικό λόγο και το πολιτικό ήθος τριών γυναικών, που είναι αντάρτισσες και που πολεμούν με το όπλο στο χέρι, πλήττοντας ακριβώς τη γυναικεία τους υπόσταση.

* * *

Είναι παλιά αυτή η ιστορία: η αγωνιζόμενη γυναίκα διασύρεται και για τις ηθικές και προσωπικές της επιλογές. Ο Σολωμός βάζει τη "Γυναίκα της Ζάκυθος"- εφιαλτική καρικατούρα των ευγενών της ιδιαίτερης πατρίδας του που αδιαφορούσαν για τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό, που μισούσαν τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821 - αποσχιστικό κίνημα και τρομοκρατία ήταν βλέπετε κι αυτός - να λοιδορεί τις μεσολογγίτισσες που πολέμησαν: "όμορφο πράμα που θελ ήστενε με τουφέκι και με βελέσι: ή εβάνετε και βρακί!". Την ίδια χλεύη αντιμετώπιζαν πάντοτε όλες οι αγωνίστριες των λαϊκών και εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων: για την εκάστοτε κυρίαρχη τάξη (ή και για τον εκάστοτε επικυρίαρχο) η μαχόμενη γυναίκα θα είναι ή παλλακίδα ή ανδρόγυνη. (Εξ άλλου, όσον αφορά την ίδια αυτή υπόθεση που μας απασχολεί σήμερα, άλλοι "εκλεκτοί" δημοσιογράφοι χαρακτήρισαν τη μια από τις Κούρδισσες αγωνίστριες "ανοργασμική σταλινικιά"). Η... σεμνή "Αυριανή" πάλι προτίμησε να ανασύρει την άλλη εκδοχή, εκείνη των... ιστοριών της λάγνας Ανατολής.

* * *

Βεβαίως, δεν πιστεύουμε ότι η παιδεία του "εκλεκτού" δημοσιογραφικού επιτελείου είναι τέτοια, ώστε να κατέχουν επακριβώς την ιστορική έννοια του όρου χαρέμι ή και τη λειτουργία αυτού του ιδιότυπου οικογενειακού μορφώματος του μουσουλμανικού κόσμου. Ωστόσο, ο όρος χρησιμοποιείται για να προκαλέσει ευτελείς συνειρμούς στη σκέψη του αναγνώστη. Τι σημαίνει αλήθεια "χαρέμι" για τον απλό άνθρωπο: πολιτισμική καθυστέρηση, ελλειμματική ηθική και εξευτελιστική θέση της γυναίκας σε σχέση με τον "πολιτισμένο", χριστιανικό κόσμο (όπου οι - παρ ολίγον - ερωμένες των προέδρων διατηρούν ευλαβώς τα τεκμήρια των - παρ ολίγον - πράξεών τους, για να χρησιμοποιηθούν σαν όργανα πολιτικών επιδιώξεων, να εκμαυλίσουν συνειδήσεις, να κάνουν τους λαούς να αποστρέψουν το βλέμμα τους από τους πραγματικούς λεκέδες αίματος που προκαλεί ο ιμπεριαλισμός): το χαρέμι είναι ένας σκοτεινός κόσμος ίντριγκας και καμαρίλας, όπου πολιτικές αποφάσεις παίρνονται ερήμην των "υπεύθυνων" ανδρών και τους επιβάλλονται με όρους και μέσα άσχετα με την πολιτική: ή, και το αντίστροφο: ένας γυναικείος κόσμος χωρίς νου, που άγεται και φέρεται μόνο από το συναίσθημα και την εξάρτηση από τον άνδρα - αφέντη.

Να αναρωτηθούμε αν όντως τους "πήρε ο πόνος" για τη θέση της γυναίκας στο μουσουλμανικό κόσμο; Είναι μάλλον περιττό, μια και οι ίδιοι αυτοί κονδυλοφόροι δεν έχουν δείξει να συγκινούνται από τις αγριότητες των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν, από τους βιασμούς νέων κοριτσιών στο Ιράν, ώστε να μπορέσουν να εκτελεστούν (!), από τις σφαγές γυναικόπαιδων στην Αλγερία. Το ζητούμενο αυτής της χυδαίας αναφοράς είναι καθαρά πολιτικό. Οι τρεις μαχήτριες, όμως, με τον πολιτικό τους λόγο, την τόλμη τους την εξιστόρηση της ζωής τους, έδωσαν ήδη μια πολύ γενναία απάντηση. Αρκεί να ανθολογήσουμε από τις συνεντεύξεις τους το ότι από παιδάκια (12 χρονών η μία) μπήκαν στον ένοπλο αγώνα, όταν συνειδητοποίησαν την καταπίεση του λαού τους. Οι νέες αυτές γυναίκες αποδεικνύουν (πέρα από τις διαφωνίες που μπορεί να έχουμε για πλευρές της ιδεολογίας και της τακτικής του κόμματός τους) ότι είναι πρόσωπα ικανά να παράγουν πολιτική σκέψη, αλλά και να πολεμήσουν ένοπλα για την ελευθερία του λαού τους. Τα... καφασωτά παράθυρα και όλα τα συμπαραδηλούμενα της λέξης "χαρέμι" ταιριάζουν σε πολύ λιγότερο γενναίους ανθρώπους.

* * *

Και, για να μην αφαιρούμεθα και εμείς από το γεγονός ότι όντως οι τρεις μαχήτριες προέρχονται από μια χώρα με έντονη την ισλαμική παράδοση, δεν μπορούμε, συζητώντας τη στάση τους, να μη σημειώσουμε τούτο: η γυναίκα που συμμετέχει ενεργά στους ταξικούς ή και στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες κάνει ένα σοβαρό βήμα για το ξεπέρασμα των κληρονομημένων ανισοτήτων (που, βεβαίως, δεν απαντώνται μόνο στον ισλαμικό κόσμο) και για την κατάκτηση της ισοτιμίας της, μέσα σε νέες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, στη γέννηση των οποίων και η ίδια συντελεί.

Το είπαμε και πριν: καμία έξωθεν υποστήριξη δε χρειάζονται οι τρεις αντάρτισσες. Το ήθος και η αγωνιστικότητά τους μας κάνουν να θυμόμαστε ένα επαναστατικό ιταλικό τραγούδι, που αγαπήσαμε από τη θρυλική ταινία "1900". Τους το αφιερώνουμε με συντροφικότητα:

"Αν κι είμαστε γυναίκες

καθόλου δε φοβόμαστε

γερές έχουμε γλώσσες

και διαφεντευόμαστε".

Οσο για τους δημοσιογράφους της "καλής" εφημερίδας που τόσο δείχνουν να έλκονται από τα ήθη και τα έθιμα της Ανατολής και την ορολογία που παραπέμπει στην οθωμανική αυτοκρατορία, ας τους παραπέμψουμε κι εμείς σε έναν τριτεύοντα χαρακτήρα από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται": είναι εκείνο το πλάσμα που ο συγγραφέας αποκαλεί με ουδέτερο υποκοριστικό, (Γιουσουφάκι), και που το όνομά του, στην καθομιλουμένη, έχει γίνει συνώνυμο του εξευτελισμού και της απόλυτης υποταγής στην εκάστοτε εξουσία και τις ορέξεις της.

Δώρα ΜΟΣΧΟΥ

ΛΗΜΝΟΣ
Τα σχέδιά τους δε θα περάσουν

Ολοι οι μαζικοί φορείς του νησιού στη συγκέντρωση - συλλαλητήριο, που έγινε την περασμένη Παρασκευή

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την περασμένη Παρασκευή, 5 Μάρτη, στο λιμάνι της Μύρινας, η συγκέντρωση συμπαράστασης στον αγώνα του κουρδικού λαού, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ,του Παραρτήματος Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου (ΠΕΚ), των τεσσάρων δημάρχων του νησιού,του επάρχου Λήμνου και άλλων μαζικών φορέων του νησιού.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκαν ψηφίσματα και χαιρετισμοί του συνόλου των μαζικών φορέων του νησιού, με τα οποία καταδικαζόταν τόσο η στάση της κυβέρνησης, όσο και αυτή των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη σύλληψη και παράδοση του Οτσαλάν στο τουρκικό στρατοκρατικό καθεστώς. Ψηφίσματα συμπαράστασης εξέδωσαν οι τέσσερις δήμαρχοι του νησιού και το Δημοτικό Συμβούλιο Μύρινας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Παραρτήματος Λήμνου του ΠΕΚ Αγάς Βαγγέλης,ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης στο θέμα της παράδοσης του Οτσαλάν δεν εστιάζονται σε λάθη χειρισμών αλλά στη συνειδητή πολιτική της υποταγής στα κελεύσματα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή τη πολιτική που οδήγησε τη χώρα μας στο διασυρμό όχι μόνο τώρα αλλά και στην περίπτωση των Ιμίων και των "S-300", αυτή την πολιτική που μετατρέπει τη χώρα μας σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ και υπηρέτη των συμφερόντων του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε η εκπρόσωπος του συνδέσμου ελληνοκουρδικής φιλίας Χαζάλ Μπουλάτ,η οποία ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για τη συμπαράσταση που δείχνει στον αγώνα του δοκιμαζόμενου λαού της. Εκανε σύντομη αναφορά στην ιστορία του κουρδικού λαού και των αγώνων του για εθνική ανεξαρτησία και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όποια και αν είναι η τύχη του Οτσαλάν ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί μέχρι την ίδρυση και αναγνώριση του ανεξάρτητου Κουρδιστάν. Είπε ότι το αίτημα για δίκαιη δίκη του Οτσαλάν, που προβάλλεται από τις κυβερνήσεις της ΕΕ και τις ΗΠΑ, είναι υποκριτικό αφού το καθεστώς του τουρκικού κράτους δεν αφήνει περιθώρια για τέτοιου είδους αυταπάτες, καθώς και ότι πίσω από τις κατηγορίες περί τρομοκρατίας βρίσκονται συμφέροντα των πολυεθνικών της Ευρώπης και της Αμερικής που θέλουν να κερδοσκοπήσουν εκμεταλλευόμενοι τη γη που διεκδικούν οι Κούρδοι ως πατρίδα τους. Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δε θα περάσουν τα σχέδια αυτών που μέσα από την υπόθεση της παράδοσης του Οτσαλάν θέλουν να φέρουν αντιμέτωπους τον κουρδικό και τον ελληνικό λαό και ότι η ελληνοκουρδική φιλία θα συνεχιστεί.

Ομιλία εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής διοργάνωσης της συγκέντρωσης έκανε και ο γραμματέας του ΝΤ Λήμνου της ΑΔΕΔΥ Μαδυτινός Κώστας,ο οποίος κατήγγειλε τη συμβολή των κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ στην αμερικανοτουρκική συνωμοσία σύλληψης και παράδοσης του Οτσαλάν και τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης δεσμών φιλίας όχι μόνον του ελληνικού μα τον κουρδικό λαό αλλά και όλων των λαών των Βαλκανίων.

Στο τέλος εγκρίθηκε ψήφισμα με το οποίο ζητείται η απελευθέρωση του Οτσαλάν και του κουρδικού λαού.

Ακολούθησε πορεία στην αγορά της Μύρινας, κατά την οποία κυριάρχησαν τα συνθήματα: "Λευτεριά στον Οτσαλάν", "Λευτεριά στο Κουρδιστάν", "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", "Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ", "Δεν είναι τρομοκράτης ο κουρδικός λαός, είναι η νέα τάξη κι ο ιμπεριαλισμός".

ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Ο πρωθυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του

Αναφερόμενος στην έκθεση Κωστούλα ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, δήλωσε, το περασμένο Σάββατο, χαρακτηριστικά:

"Τα όσα αποκαλύπτονται στην έκθεση Κωστούλα έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον πιο δραματικό τρόπο αυτό που από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ εκτίμησε: Οτι η εν κρυπτώ, δήθεν, αλληλεγγύη της κυβέρνησης σήμαινε την παράδοση του Οτσαλάν. Ο πρωθυπουργός, που μόλις χτες στη Βουλή δήλωσε ότι δεν απολογείται σε κανέναν, ούτε στον ελληνικό ούτε στον κουρδικό λαό, ΤΩΡΑ δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την αναμονή των πορισμάτων της εξεταστικής επιτροπής και της εισαγγελικής έρευνας. Πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί, προκειμένου να διενεργηθούν εκλογές".

ΝΔ
Αντιφατική στάση για τη "διαρροή"

Περίεργη και αντιφατική είναι η στάση της ηγεσίας της ΝΔ στο ζήτημα της "διαρροής" της έκθεσης Κωστούλα το Σάββατο στα "Νέα". Την ίδια μέρα, ο εκπρόσωπος του κόμματος Αρ. Σπηλιωτόπουλος αποφάνθηκε ότι ο Κ. Σημίτης ήταν που έδωσε την έκθεση στον Τύπο, ενώ χτες, σε νεότερη ανακοίνωσή της, ζητά "άμεση διαλεύκανση από διοικητικής πλευράς των συνθηκών της διαρροής αυτής και τον καταλογισμό των σχετικών ευθυνών". Μάλιστα, ζητά η σχετική Ενορκη Διοικητική Εξέταση που διατάχθηκε, που είναι άσχετη με την ποινική δίωξη, να έχει ολοκληρωθεί πριν την Παρασκευή, όταν θα συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Οτσαλάν. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα ήταν μειωτικό για το ίδιο το κύρος της Βουλής να συζητεί την πρόταση αυτή, "χωρίς να γνωρίζει πώς και μέσω ποιων υπηρεσιακών διαύλων δημοσιοποιήθηκε ένα τόσο κρίσιμο έγγραφο". Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζει "εθνικώς επιζήμιο" (!) το θόρυβο που προκλήθηκε από τη "διαρροή" της έκθεσης Κωστούλα.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Η ανυποληψία του δικομματισμού

Την κρίση και αναξιοπιστία του δικομματισμού επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα πανελλαδικής δημοσκόπησης της εταιρίας "Opinion", που δημοσιεύεται στην "Ελευθεροτυπία". Χαρακτηριστικό είναι ότι τα δύο μεγάλα κόμματα δε συγκεντρώνουν μαζί ούτε το 50% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, αφού το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 21,1% των ερωτηθέντων και η ΝΔ το 27,9%, χωρίς να καταφέρνει να καρπώνεται τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στο εκλογικό σώμα. Το ΚΚΕ εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό 5,1%, το ΔΗΚΚΙ 5,6%, ο ΣΥΝ 4,6%, ενώ το 14% δηλώνει "άλλο κόμμα", ενώ οι "αναποφάσιστοι" (δεν απαντώ, δε γνωρίζω) φτάνουν το 17,5%.

Η ίδια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης αποδοκιμάζεται και καταδικάζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων. Τουλάχιστον δύο στους τρεις ερωτηθέντες έχουν μικρή ή καθόλου εμπιστοσύνη στην κυβερνητική πολιτική, ιδιαίτερα στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, της ανεργίας, της εξωτερικής πολιτικής και της δημόσιας τάξης, ενώ πιο βελτιωμένα για την κυβέρνηση είναι τα ποσοστά για την πορεία προς την ΟΝΕ, όπου "πολλή ή αρκετή εμπιστοσύνη" έχει το 47% των ερωτηθέντων, αλλά το ίδιο ποσοστό (47%) έχει "λίγη ή καθόλου εμπιστοσύνη". Σε ό,τι αφορά τη "συμπάθεια" προς τα μέλη της κυβέρνησης, τη θετικότερη εικόνα παρουσιάζει ο Γ. Παπανδρέου και την αρνητικότερη ο Θ. Πάγκαλος, ακολουθούμενος από τον Γερ. Αρσένη και τον Κ. Σημίτη. Ειδικά για τον πρωθυπουργό δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τον "τρόπο άσκησης των καθηκόντων του" το 39,5%, ενώ "λίγο ικανοποιημένοι" είναι το 36,7%.

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Βλαπτικοί οι χειρισμοί της κυβέρνησης

Αναφορικά με τη διαρροή της έκθεσης Κωστούλα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας,για άλλη μια φορά έκανε λόγο για βλαπτικούς εθνικά χειρισμούς της κυβέρνησης. Σε σχετική του δήλωση σημείωσε: "Η διαρροή επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά, ότι δεν υπάρχει σοβαρό κράτος, δεν υπάρχει σοβαρή κυβέρνηση. Αποδεικνύεται επίσης, ότι η κυβέρνηση, στην περίπτωση Οτσαλάν, έκανε αυτούς τους απαράδεκτους και βλαπτικούς χειρισμούς, στο πλαίσιο μιας πολιτικής υποτέλειας και εξάρτησης, προς τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες δυνάμεις της Δύσης. Ας αντιληφθεί, επιτέλους η κυβέρνηση, ότι δεν μπορεί να χειριστεί πλέον τα μεγάλα θέματα, γιατί είναι δέσμια των επιλογών της, από τις οποίες δεν μπορεί να ξεμπλοκαριστεί".

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός

Την παραίτηση του πρωθυπουργού, ζήτησε ο Πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ. Αντώνης Σαμαράς από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε την Κυριακή, καταγγέλλοντας πως οι χειρισμοί της κυβέρνησης στην υπόθεση Οτσαλάν μαρτυρούν παράδοση του Κούρδου ηγέτη. Μάλιστα ανέφερε πως η κυβέρνηση ήταν "αηδιαστικά βάρβαρη" απέναντι στον Οτσαλάν και στις συνοδούς του. Χαρακτήρισε άνευρη την αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων, αδύναμο και επικίνδυνο τον Κ. Σημίτη και ως "διακομματική Ομόρρυθμη Εταιρία "Σημιτικό Μέτωπο ΟΕ"" τον κύκλο που παρέχει στον Σημίτη απροσχημάτιστη στήριξη. Τέλος, σημείωσε, πως αυτή την περίοδο με επίκεντρο το Κόσσοβο, δημιουργούνται κοσμοϊστορικά γεγονότα τα οποία η κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ