ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Αγωνιστικά "υποδέχτηκαν" τον πρωθυπουργό

Αγωνιστική υποδοχή επιφύλαξαν χτες οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι των Ανω Λιοσίων, του Ζεφυρίου και του Μενιδίου στον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Παρά την ισχυρή αστυνομική δύναμη, οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση των οδών Λιοσίων - Φυλής και Μεγαρίτου, πενήντα μόλις μέτρα από το Πάρκο Πόλης, όπου η δημοτική αρχή των Ανω Λιοσίων έστησε την προεκλογικού τύπου φιέστα, με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό.

"ΟΧΙ στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της ΟΝΕ, της λιτότητας, της ανεργίας και της "νέας τάξης πραγμάτων"", "Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν", ήταν τα συνθήματα που βροντοφώναξαν οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι των περιοχών. Περικυκλωμένοι από τρεις διμοιρίες ΜΑΤ, οι εργαζόμενοι και οι μαζικοί φορείς διεκδίκησαν την παρουσία τους στο χώρο, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν επανειλημμένα να τους απωθήσουν. Παράλληλα, υπενθύμισαν στους αρμόδιους πως εκεί που χτες μιλούσε ο πρωθυπουργός, ακριβώς πριν ένα χρόνο οι βάρκες του στρατού απεγκλώβιζαν τους κατοίκους, επειδή η περιοχή είχε πλημμυρίσει λόγω των ανεκπλήρωτων έργων της κυβέρνησης.

"Οι "σοσιαλιστές" περικυκλώνουν τους εργαζόμενους που αντιστέκονται στην πολιτική της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός πρέπει να καταλάβει πως με φιέστες δε θα περάσει αυτή η πολιτική", τόνισε ο Γ. Παπαναής, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους Δήμους Ανω Λιοσίων - Καματερού. Και κατήγγειλε τον δήμαρχο Α. Λιοσίων Ν. Παπαδήμα ότι τις προηγούμενες μέρες άσκησε πιέσεις και εκβίασε εργαζόμενους στο δήμο για να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση.

Οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, που είχε κατακλυστεί από πανό και μεγάφωνα, τα οποία καλωσόριζαν τον πρωθυπουργό, αντιδρώντας έτσι στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την κυβέρνηση. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της πορείας η παρουσία της Αστυνομίας ήταν κάτι παραπάνω από ασφυκτική, αφού δεν επέτρεπε στους διαδηλωτές να παρεκκλίνουν στο ελάχιστο απ' το κλοιό της.

"Πάντα όταν ο λαός διαμαρτύρεται έχουμε μεγάλες δυνάμεις καταστολής. Οι δυνάμεις αυτές μαζί με τη δημοτική αρχή της πόλης κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προβάλουν ένα έργο της κυβέρνησης, που έχει να κάνει με την παράδοση του Οτσαλάν στους Τούρκους, με την υποταγή στους Αμερικάνους. Αυτά ήρθε να πει προφανώς ο πρωθυπουργός για να δείξει την "υπερηφάνειά" του στον ελληνικό λαό", υπογράμμισε ο Αντώνης Χοροζάνης,επικεφαλής της ΝΑΣ Δυτικής Αττικής.

Σχολιάζοντας την έντονη αστυνομική παρουσία ο Αλ. Κατσούλης,πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Μενιδίου, επισήμανε ότι από προχτές το βράδυ έχει δοθεί το σύνθημα από το δήμο και την Αστυνομία να μην επιτρέψουν στους πολίτες που έχουν αντίθετη άποψη απ' την κυβέρνηση να πλησιάσουν στο χώρο της συγκέντρωσης, παρουσιάζοντας έτσι το απόλυτα "εκσυγχρονιστικό" της πρόσωπο.

Ελβετία - κατά τον Κ. Σημίτη - η Δυτική Αττική

Τη "μαγική εικόνα" μιας περιοχής της Αθήνας, που ούτε από φωτογραφίες δεν έχει δει, περιέγραψε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης σε μια "προεκλογικού τύπου" ομιλία του, κατά την επίσκεψή του στα Ανω Λιόσια στην πλατεία "Πάρκο της Πόλης".

"Η Ελλάδα δεν είναι πλέον μια χώρα στις παρυφές της Ευρώπης, ξεκίνησε την ομιλία του ο Κ. Σημίτης, αλλά μια χώρα που πλησιάζει το κέντρο της".

Αυτό, προφανώς, αποτελεί έργο της κυβέρνησής του, το οποίο - κατά τα λεγόμενά του - δε διακρίνεται, καθώς "βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η πολιτική ένταση κυριαρχεί στον τόπο, ιδίως με αφορμή την υπόθεση Οτσαλάν. Δεν πρέπει, είπε ο πρωθυπουργός, να παρασυρθούμε από μια μονόπλευρη θεώρηση του τι συμβαίνει στη χώρα".

Από κει και πέρα στην ομιλία του ο Κ. Σημίτης μίλησε σε χρόνο μέλλοντα: "Με την είσοδό μας σε λίγο στη ζώνη του ΕΥΡΩ, είπε ο πρωθυπουργός, θα κάνουμε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κ. Σημίτης είπε πως "όλοι μαζί, κυβέρνηση, λαός, Τοπική Αυτοδιοίκηση και πολίτες πιστέψαμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα αυτού του τόπου, να δώσουμε πνοή, ζωή και ανάπτυξη στα Ανω Λιόσια και τους όμορους δήμους".

Ισχυρίστηκε πως η πολιτική της κυβέρνησης άλλαξε τη μοίρα των Δυτικών Συνοικιών!

"Ποιος μπορούσε να φανταστεί, είπε ο Κ. Σημίτης, πριν λίγα χρόνια ότι η ανεργία που έφτανε στην περιοχή το 40%, θα μειώνονταν στο 8%. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι οι περιουσίες σας θα αποκτούσαν σημαντική αξία μέσα από την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και την αναστροφή των όρων, που είχαν καταδικάσει σε κακοδαιμονία την περιοχή;".

Είπε και άλλα πολλά για την περιοχή ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας τα "επιτεύγματα" της κυβέρνησής του. Για να καταλήξει παρουσιάζοντας τους ευσεβείς του πόθους: "Γι' αυτό, κατέληξε, στις εκλογές του 2000 ο ελληνικός λαός θα δώσει και πάλι την πλειοψηφία στο ΠΑΣΟΚ"...

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις για "τρομοκρατία"
  • Ο πρόεδρος της ΝΔ διαβεβαίωσε τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Αλ Γκορ ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα είναι από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες της κυβέρνησής του
  • Καταδικάζουμε τις τρομοκρατικές ενέργειες από όπου και αν προέρχονται, τόνισε, αναφερόμενος στο ΡΚΚ

Διαβεβαιώσεις συμμόρφωσης στις αξιώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για την "τρομοκρατία", παρείχε ο πρόεδρος της ΝΔ στον αντιπρόεδρο Αλ Γκορ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες. Μάλιστα, ο Κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε ότι ως κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για την αντιμετώπιση της "τρομοκρατίας".

Οπως δήλωσε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής μετά τη συνάντηση, "ετέθη το θέμα της τρομοκρατίας και είχα την ευκαιρία να πω στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ότι, όπως και η δική του χώρα, και η Ελλάδα έχει υποφέρει παρά πολλά από την τρομοκρατική δραστηριότητα. Είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε επιδείξει την αναμενόμενη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του φαινομένου και του είπα ότι, τουλάχιστον, για τη ΝΔ και για την αυριανή κυβέρνησή της είναι μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες, η καταπολέμηση του φαινομένου αυτού".

Σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Κ. Καραμανλής είπε ότι συμφώνησαν με τον Γκορ πως "είναι κοινή επιδίωξη η σταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή", παραδεχόμενος έτσι ότι το ζήτημα της "διευθέτησης" των ελληνοτουρκικών εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό των ΗΠΑ για τη "σταθερότητα στην περιοχή". Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό διαπίστωσε ότι υπάρχει"ευήκοον ους στην άποψη που ενθαρρύνουμε και εμείς για πρωτοβουλία στο Κυπριακό" από την πλευρά των ΗΠΑ.

"Εθνική" στάση για "τρομοκρατία"

Περισσότερο αποκαλυπτικός για τις δηλώσεις νομιμοφροσύνης που έκανε στους Αμερικανούς συνομιλητές του για το θέμα της "τρομοκρατίας", ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε. Αφού δήλωσε ότι δεν αισθάνθηκε να τον πιέζει κανένας για αποκήρυξη του ΡΚΚ, έσπευσε ωστόσο να δηλώσει ότι"ποτέ η Ελλάδα δεν υποστήριξε τρομοκρατικές ενέργειες από όπου και αν προέρχονται και τονίζω το από όπου και αν προέρχονται". Για το θέμα αυτό, πρόσθεσε, υπάρχει ενιαία - εθνική άποψη. Ταυτόχρονα τόνισε ότι την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας την αντιλαμβάνεται πρώτα και κύρια ως "δική μας υποχρέωση" και "δική μας προτεραιότητα", και γι' αυτό "δεν το εξέλαβε ως άσκηση πίεσης". Επιχειρώντας να κρατήσει κάποιες αποστάσεις, συμπλήρωσε ότι το Κουρδικό είναι υπαρκτό πρόβλημα και χρειάζεται λύση με πολιτικά μέσα. Απαντώντας σε ερώτηση για τη λίστα των 10 "υπόπτων" για "17Ν" που έχει στείλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην Αθήνα, είπε ότι δεν του ετέθη τέτοιο θέμα και ότι οι συζητήσεις γίνονται σε επίπεδο αρχών.

Συνοψίζοντας τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της επίσκεψής του, είπε ότι "οι συναντήσεις πήγαν καλά", σε αρκετά σημεία διαπιστώθηκε σύγκλιση, αλλά δεν υπάρχει σε όλα ταύτιση. Αυτό που ανέδειξε ο ίδιος από την πλευρά του, ήταν η ανάγκη για ένα αποφασιστικότερο ρόλο των ΗΠΑ ώστε να εγκαταλείψει η Τουρκία την επιθετική συμπεριφορά της. Παραδέχτηκε όμως ότι "δεν μπορώ να σας μεταφέρω ότι υιοθετήθηκε το επιχείρημα για επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας". Αναφερόμενος στις συζητήσεις που έγιναν για το Κοσσυφοπέδιο, απέφυγε να πει οτιδήποτε για τη στάση των ΗΠΑ και περιορίστηκε να επαναλάβει τις δικές του θέσεις για την κρίση στην περιοχή.

Απαντώντας σε ερώτηση για την εικόνα της κυβέρνησης Σημίτη στην Ουάσιγκτον, ο Κ. Καραμανλής απάντησε ότι δεν έκανε συζήτηση για εσωτερικά θέματα και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Τόνισε μάλιστα ότι δεν έχει καμία δουλιά καμία ξένη κυβέρνηση να αναμειγνύεται και δεν πρέπει ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αφήνει περιθώρια και να του κάνουν συζήτηση για τέτοια θέματα.

"Είμαι αγρότης, ψηφίζω ΠΑΣΟΚ, έχω 7 παιδιά και παίρνω σύνταξη 30 χιλιάδες το μήνα. Μου λέτε πώς θα ζήσω;". Το ερώτημα τέθηκε χτες στον πρωθυπουργό κατά της διάρκεια της φιέστας εκεί που μοίραζε χειραψίες. Μόνο που ο κ. Σημίτης δεν απάντησε. Ανέλαβε η φρουρά του κ. Σημίτη να απομακρύνει από το οπτικό πεδίο του πρωθυπουργού τον άνθρωπο που ενόχλησε το περιοδεύον κυβερνητικό κλιμάκιο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ