ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Δίωξη δεκαοχτώ μη πολιτικών προσώπων
  • Ζητείται από την ελληνική Βουλή η άρση της ασυλίας του Κ. Μπαντουβά και η ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών!
  • Ασκείται δίωξη και κατά του ...Οτσαλάν!

Ενδείξεις για τέλεση αξιόποινων πράξεων από πολιτικά πρόσωπα (υπουργούς, υφυπουργούς, ενδεχομένως και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας) στην υπόθεση Οτσαλάν διαπίστωσε η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, την οποία διενήργησαν οι εισαγγελείς Πρωτοδικών της Αθήνας Βασ. Πλιώτας,Ι. Σακελλάκος και Χρ. Μαρκογιαννάκης.Οπως ανακοίνωσε χτες στον Τύπο ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Γ. Κολιοκώστας,"θα διαβιβαστούν στη Βουλή των Ελλήνων επίσημα αντίγραφα της δικογραφίας και του πορίσματος (των τριών εισαγγελικών λειτουργών), γιατί κρίθηκε ότι προκύπτουν ενδείξεις για πράξεις που φέρονται ότι τέλεσαν αναμειχθέντες στην υπόθεση Οτσαλάν υπάλληλοι και ιδιώτες, κατά το χρονικό διάστημα από τότε που επελήφθησαν αυτής επισήμως οι Αρχές του Κράτους και εφεξής και ότι συντρέχουν οι προς τούτο οριζόμενες υπό του άρθρου 5 παράγραφος 3 του Ν. 2509/1997 προϋποθέσεις". Ηδη, τα αντίγραφα αυτά βρίσκονται στα χέρια του προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη,ο οποίος θα ενημερώσει το Σώμα, προκειμένου να αποφασίσει για την ενεργοποίηση ή μη του νόμου περί ευθύνης υπουργών, υφυπουργών και συμμετόχων.

Εντύπωση, πάντως, προκαλούν οι χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος επιχειρεί να προκαταλάβει το Κοινοβούλιο, πριν ακόμα αποφασίσει για τη σύσταση ή μη Εξεταστικής Επιτροπής, όταν μάλιστα τη σχετική πρόταση έχει κάνει ο ίδιος ο Κ. Σημίτης.

"Αντιλαμβανόμαστε - δήλωσε ο Δημ. Ρέππας - την οπτική γωνία, από την οποία είναι υποχρεωμένη να βλέπει τα πράγματα η εισαγγελική αρχή. Ζήτημα, όμως, ποινικής ευθύνης πολιτικών προσώπων ή υπηρεσιακών παραγόντων, που ενήργησαν υπό τις οδηγίες πολιτικών προσώπων είναι προφανές ότι δεν υπάρχει. Η υπόθεση μετά την είσοδο του Α. Οτσαλάν στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε πολιτικά για λόγους που αφορούν την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, αλλά και τη λειτουργία του κράτους. Υπάρχει, βέβαια, το σοβαρότατο πρόβλημα της ευθύνης εκείνων, που, κινούμενοι με δική τους πρωτοβουλία και για δικούς τους λόγους, οργάνωσαν την είσοδο του Α. Οτσαλάν στην Ελλάδα και έφεραν τη χώρα προ τετελεσμένων γεγονότων και διλημμάτων, παρότι γνώριζαν τη σαφή και σταθερή θέση της κυβέρνησης ως προς το θέμα αυτό".

Ο Γ. Κολιοκώστας διαβίβασε, εξάλλου, τα ίδια επίσημα αντίγραφα της δικογραφίας και του πορίσματος στη Βουλή, με αίτημα τη χορήγηση άδειας για άσκηση ποινικής δίωξης κατά του βουλευτή Κ. Μπαντουβά για την πράξη της απλής συνέργειας σε προσβολή της διεθνούς ειρήνης της χώρας.

Οι ποινικές διώξεις

Για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά την παράνομη μεταφορά και σύντομη φιλοξενία του Κούρδου ηγέτη στην Ελλάδα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, με βάση τα στοιχεία του πορίσματος και της δικογραφίας, προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον 18 μη πολιτικών προσώπων για μία κακουργηματική και εννέα πλημμεληματικές πράξεις. Το περίεργο είναι ότι μεταξύ των προσώπων αυτών συγκαταλέγεται και ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν (!), παρότι είναι, βέβαια, πολιτικό πρόσωπο ως ηγέτης του PKK και, το σπουδαιότερο, βρίσκεται στα τουρκικά κάτεργα του Ιμραλί, αντιμετωπίζοντας την ποινή του θανάτου. Εναντίον του Απο, ο κ. Κολιοκώστας άσκησε ποινική δίωξη για παράνομη είσοδο στη χώρα και κατοχή πλαστού ταξιδιωτικού εγγράφου (ταξίδευε με πλαστό διαβατήριο, που είχε εκδοθεί στο όνομα του Κύπριου δημοσιογράφου Λάζ. Μαύρου). Κατηγορούμενοι είναι, επίσης, οι: Αντ. Ναξάκης,απόστρατος αρχιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, που διώκεται για προσβολή της διεθνούς ειρήνης της χώρας κατά συναυτουργία και άμεση συνέργεια σ' αυτήν (κακούργημα), μεταφορά με αεροπλάνο από το εξωτερικό στην Ελλάδα αλλοδαπού παράνομα - προώθηση αυτού στο εσωτερικό της χώρας - εξασφάλιση σ' αυτόν καταλύματος για απόκρυψη και συμμετοχή στις πράξεις αυτές,διευκόλυνση παράνομης παραμονής αλλοδαπού και δυσχέρανση της έρευνας των αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό του.Αντιμέτωπες με την τελευταία κατηγορία είναι και η συγγραφέας Βούλα Δαμιανάκου με την κόρη της Ελένη Βασιλοπούλου,που φιλοξένησαν τη νύχτα της 29ης Γενάρη τον Οτσαλάν στο σπίτι τους στη Ν. Μάκρη. Για τη μεταφορά του Κούρδου ηγέτη στη χώρα μας, διώκονται ποινικά και οι Ευστ. Στεργιόπουλος,επιχειρηματίας, που φέρεται ότι μίσθωσε το αεροσκάφος, Αντ. Σιμιγδαλάς, ιδιοκτήτης του αεροσκάφους, Ζ. Πεχλιβανίδης,κυβερνήτης του αεροσκάφους, ο τελευταίος ειδικά για εν γνώσει εγγραφή ψευδών στοιχείων σε έγγραφο που φέρει το αεροσκάφος,Καγιάλ Αμέρ,εκπρόσωπος του PKK στην Ελλάδα και Βακάρ Τζεμτζίν,που συνόδευαν τον Οτσαλάν. Τα αδικήματα που αποδίδονται σε κάποιους από αυτούς είναι ακόμα υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και ηθική αυτουργία σ' αυτήν, ψευδορκία μάρτυρα και ηθική αυτουργία σ' αυτήν, εν γνώσει εγγραφή ψευδών στοιχείων σε έγγραφο που φέρει το αεροσκάφος από τον εκμεταλλευόμενο αυτό και μη παράδοση δελτίου άφιξης μεταφερομένων επιβατών του εξωτερικού στην υπηρεσία αστυνομικού ελέγχου διαβατηρίων.Για την υπόθεση αυτή κατηγορούνται, τέλος, ο πρώην υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της ΥΠΑ Στέφ. Ευαγγελάτος,ο υπάλληλος του αεροδρομίου Γ. Μαγγίνας,ο Γ. Μαύρος,υπάλληλος της εταιρίας που έκανε το σέρβις στο αεροσκάφος πριν πετάξει, ο ελεγκτής του αεροδρομίου Αγγ. Πεφάνης και οι Δ. Καραγεωργίου,Γ. Τσιράκης,Μ. Νικολόπουλος,Κ. Χριστοδουλόπουλος και Γ. Κοκορέτσης.

Το πόρισμα

Χτες το βράδυ δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία του εισαγγελικού πορίσματος, στο οποίο γίνεται λεπτομερής αναφορά σε όλα τα πρόσωπα - πολιτικά και μη - που εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ χαρακτηρίζεται ως "εχθρική πράξη κατά της Τουρκίας και ικανή να αποτελέσει αιτία πολέμου" (!) η παράνομη έλευση του Αμπ. Οτσαλάν στην Ελλάδα...

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΕ
"Εξαφάνισαν" και την κουρδική μειονότητα στην Τουρκία!

Τις θέσεις της Τουρκίας πρόβαλε ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, απαντώντας σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά σχετικά με την υπόθεση Οτσαλάν

Σε κρεσέντα υποκρισίας και άμετρου κυνισμού επιδόθηκε το Συμβούλιο της ΕΕ, απαντώντας, διά στόματος προεδρεύοντος, εκπροσώπου της γερμανικής προεδρίας, υπουργού κ. Verheugen, στην Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά, όπου κατάγγελνε τις συνθήκες κράτησης και επισήμαινε τους κινδύνους για την ακεραιότητα και τη ζωή του Οτσαλάν, και σε Ερωτήσεις άλλων ευρωβουλευτών που αφορούσαν επίσης την υπόθεση Οτσαλάν και το κουρδικό πρόβλημα.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου δήλωσε ότι η ΕΕ εμμένει στις δηλώσεις της 22.2.99, αναγνωρίζει "τις προσπάθειες της Τουρκίας για εκδημοκρατισμό και καταπολέμηση της αναρχίας και της τρομοκρατίας", λαμβάνει σοβαρά υπόψηκαι εμπιστεύεται τις "καλές προθέσεις και τις διαβεβαιώσεις" της Τουρκίας για τις συνθήκες κράτησης και τη "δίκαιη εκδίκαση" της υπόθεσης. Προκαλώντας κάθε αίσθημα δικαίου, δήλωσε ότι το Συμβούλιο δεν μπορεί να κάνει τίποτε περισσότερο και ότι "βασίζεται στις διαβεβαιώσεις της Τουρκίας για δίκαιη δίκη". Υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο σέβεται την "απροθυμία" της τουρκικής πλευράς να συζητήσει το κουρδικό πρόβλημα, του οποίου αρνείται την ύπαρξη, και ότι μέχρι τη στιγμή που η Τουρκία θα θελήσει, η ίδια, να το συζητήσει, η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει επισήμως τίποτε, "ούτε καν να επηρεάσει περισσότερο την Τουρκία"... Σε μια θεαματική δε και προκλητική έκρηξη υποκρισίας ο Verheugen αποφάνθηκε ότι "οι Κούρδοι δεν είναι μειονότητα"!!! Την προκλητική στάση του Συμβουλίου, που, ούτε λίγο - ούτε πολύ, "δε γνωρίζει τίποτε για το έγκλημα" και πολύ περισσότερο δεν προτίθεται να κάνει απολύτως τίποτα ούτε για τον κουρδικό λαό, ούτε, φυσικά, για να διασφαλίσει τη ζωή του Α. Οτσαλάν, παρέχοντας πλήρη ασυλία στην τουρκική στρατοκρατία για τα εγκλήματά της, στηλίτευσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, ο οποίος αναρωτήθηκε: "Τις ανατριχιαστικές εικόνες των απάνθρωπων βασανιστηρίων, της καταστολής που έχει υποστεί ο ηγέτης ενός ολόκληρου λαού και με περισσή περηφάνια μετέδωσαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης η τουρκική τηλεόραση και όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα είδε ο κ. προεδρεύων; Δεν έχει πληροφορίες, λέει, το Συμβούλιο. Τα είδαν; Δεν τους απασχολεί; Πιστεύουν ότι το δικαστήριο κρατικής ασφάλειας της Τουρκίας μπορεί να κάνει μια δίκαιη δίκη;".

"Ο προεδρεύων, υπογράμμισε ο Γ. Θεωνάς, μας είπε ότι δεν υπάρχει κουρδικό πρόβλημα, δεν υπάρχει κουρδικός λαός, δεν υπάρχει κουρδική μειονότητα. Και αυτό επειδή δεν το δέχεται η Τουρκία! Αλήθεια, έχει πειστεί ο κ. Μιλόσεβιτς ότι το πρόβλημα του Κόσσοβου είναι διεθνές πρόβλημα και το ΝΑΤΟ απειλεί με βομβαρδισμούς και έχουμε στρατεύματα του ΝΑΤΟ έτοιμα να μπουν στο Κόσσοβο; Αλήθεια, θα μας απαντήσει σ' αυτά το Συμβούλιο;".

Ο προεδρεύων, διευκρινίζοντας ότι "δε συζητήθηκε ποτέ από κοινού το θέμα των Κοσσοβάρων και των Κούρδων" (;), αρνήθηκε κατηγορηματικά να κάνει οποιαδήποτε διασύνδεση των προβλημάτων και να απαντήσει στα ερωτήματα του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

Φαίνεται ότι το Συμβούλιο αναπαύει πλήρως τη συνείδησή του από την ευχή που εξέφρασε ο εκπρόσωπος του: "Ολα τα άτομα που ζουν στην Τουρκία, Τούρκοι και Κούρδοι, να απολαμβάνουν των ιδίων δικαιωμάτων". Αφού και ο τουρκικός λαός στενάζει κάτω από το ίδιο στρατοκρατικό καθεστώς, γιατί να "απομονώσουμε" τους Κούρδους; Δύσκολο πολύ να εξωραϊσεις μια γενοκτονία, αλλά το Συμβούλιο και η ΕΕ μπορούν και στέκονται εμφανώς στο ύψος και των πιο χυδαίων περιστάσεων!

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Πιέσεις για "διάλογο"

Μέσα από ασφυκτικές πιέσεις, η Αθήνα ρυμουλκείται σε ελληνοτουρκικό διάλογο. Συνάντηση Κρανιδιώτη - Μίλερ

Μέσα σε ατμόσφαιρα εντονότατων πιέσεων, η ελληνική κυβέρνηση "ακούει" προσεκτικά τις αμερικανικές υποδείξεις οι οποίες κατά τα φαινόμενα αποσκοπούν να δρομολογήσουν διαδικασίες για μια συνολική αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και του Κυπριακού.

Το κλίμα αυτό συντίθεται από την επανάληψη, των πάγιων αμερικανικών απόψεων, περί τρομοκρατίας, ΡΚΚ και της "επιτακτικής" όπως τη χαρακτηρίζουν, ανάγκης να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της Ν/Α πτέρυγας του ΝΑΤΟ με τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών και του Κυπριακού.

Μέσα σε αυτό το κλίμα πραγματοποιήθηκε χτες στην Αθήνα η συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη, με τον εντεταλμένο της Ουάσιγκτον για το Κυπριακό Τ. Μίλερ.

Οπως είπε ο Γ. Κρανιδιώτης, η συνάντηση περιστράφηκε γύρω από τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και την υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου. Στις δηλώσεις του ο Γ. Κρανιδιώτης "ζήτησε" από την Τουρκία, να μην εμπλέκει την Ελλάδα στην προεκλογική της περίοδο και "αναγνώρισε" τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ουάσιγκτον για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο Τ. Μίλερ δε θέλησε να πει πολλά. Δουλιά μου, είπε, είναι να βοηθώ και ελπίζω τελικά να αποδώσουν οι προσπάθειές μας. Μάλιστα, ο Αμερικανός διπλωμάτης, σημείωσε τα "μεγάλα προβλήματα" που αντιμετώπισε την περασμένη πενταετία η Ουάσιγκτον, αναφέροντας το Βορειοϊρλανδικό, τη Μέση Ανατολή και τη Βοσνία, υπαινισσόμενος ότι το προσεχές διάστημα οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον θα επικεντρωθούν στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά.

Ο Τ. Μίλερ, σύμφωνα με την εκτίμηση πηγών του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στην παρούσα φάση εξετάζει πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις στο "τρίγωνο" Αθήνας - Λευκωσίας - Αγκυρας σε περίοδο κρίσης και βολιδοσκοπεί τις δυνατότητες για την εκδήλωση πρωτοβουλιών. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, ότι πρέπει να θεωρείται βέβαιο, πως θα υπάρξουν πρωτοβουλίες της αμερικανικής διπλωματίας αμέσως μετά τις τουρκικές εκλογές με αφετηρία το Κυπριακό.

Τουρκικές απειλές

"Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει την εχθρική πολιτική προς την Τουρκία", δήλωσε ο μόνιμος υφυπουργός του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβηςΚορκμάζ Χακτανίρ σε ενημέρωση της επιχειρηματικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης.

"Η Ελλάδα πρέπει να διακόψει τις διασυνδέσεις της με την τρομοκρατία", ισχυρίστηκε επίσης, ο Κ. Χακτανίρ. Το πρακτορείο ΑΝΑΤΟΛΗ μεταδίδει ότι ο Κ. Χακτανίρ, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως μια από τις χώρες που υποστηρίζουν το ΡΚΚ. "Ολος ο κόσμος ξέρει την υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στους τρομοκράτες", είπε ο Τούρκος υφυπουργός και προσέθεσε ότι "οι τρομοκρατικές διασυνδέσεις επεκτείνονται και στον ελληνοκυπριακό τομέα".

Ο Κ. Χακτανίρ κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες - πλην ορισμένων εξαιρέσεων- όπως είπε, για τη στάση τους έναντι του ΡΚΚ. "Μόνο οι ΗΠΑ παρείχαν την ειλικρινή υποστήριξή τους", είπε ο Τούρκος πρέσβης. "Αν δεν παρεχόταν υποστήριξη από το εξωτερικό στο ΡΚΚ, η τρομοκρατία δε θα διαρκούσε 15 χρόνια και χιλιάδες πεσόντες από το ΡΚΚ τώρα θα βρίσκονταν σπίτι τους με την οικογένειά τους", φέρεται να δήλωσε ο Κ. Χακτανίρ.

Δ. ΡΕΠΠΑΣ
Διαψεύδει τα ... πάντα

Αρνήθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πως η αμερικανική πλευρά - σύμφωνα με δημοσίευμα των "ΝΕΩΝ" - έχει παραδώσει στις ελληνικές αρχές κατάλογο ενεχόμενων στην "17 Νοέμβρη". "Δεν υπάρχει στη διάθεσή μας οποιοσδήποτε τέτοιος κατάλογος", δήλωσε ο Δ. Ρέππας, ο οποίος συμπλήρωσε πως αν υπήρχε τέτοιος κατάλογος "θα ήταν μια αξιόπιστη συμβολή στην προσπάθεια να καταπολεμήσουμε και να εξαλείψουμε το φαινόμενο της τρομοκρατίας".

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτώμενος αν η διαρροή της έκθεσης Κωστούλα προς τον Τύπο έγινε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι "δεν προκύπτει από πουθενά κάτι τέτοιο".

Επίσης, όσον αφορά χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Αθηναϊκή", που παρουσίασε - με το ερώτημα αν είναι "πλαστό ή γνήσιο" - "φαξ" της ΕΥΠ με ημερομηνία 14 Φλεβάρη και με την υπογραφή του πρώην διοικητή Χαρ. Σταυρακάκη, "φαξ" το οποίο απευθύνεται στο υπουργείο Εξωτερικών και γράφει: "Ενόψει διαμορφούμενης κατάστασης και κατόπιν παραινέσεων Νικολάκη (σ.σ.: υπονοείται ο Μπερνς) και κυρίας Μαξίμου (σ.σ.: υπονοείται ο πρωθυπουργός) επιβάλλεται έξωση Λ. Μ. (σ.σ.: υπονοείται ο Οτσαλάν) από εθνικό κήπο, ανεξάρτητα αν επέλθει μετακόμιση σε αντεθνικό χρώμα. Παρακαλώ εγκρίνατε με κατεπείγον φαξ", ο Δ. Ρέππας απάντησε τα εξής: "Σας καλώ να έχετε τη βεβαιότητα ότι το έγγραφο αυτό είναι πλαστό. Σας λέω ότι στο γραφείο του υπουργού δεν υπάρχει κρυπτοφάξ αλλά και η ΕΥΠ δε διακινεί τα έγγραφά της μέσω φαξ. Αυτό και μόνο νομίζω ότι είναι αρκετό για να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το έγγραφο αυτό δεν είναι γνήσιο", ήταν τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Τέλος, χτες ο Δ. Ρέππας επανήλθε στη γνώριμη τοποθέτηση ότι δεν έχουν ασκηθεί... επισήμως πιέσεις εκ μέρους των ΗΠΑ για το χαρακτηρισμό ως τρομοκρατικής της οργάνωσης του PKK.

ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
Ανακηρύσσεται ή... αποκηρύσσεται;

Εντονες πιέσεις από στελέχη της κυβέρνησης δέχεται η δημοτική αρχή αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας προκειμένου να αποσύρουν ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 13 του Φλεβάρη και με το οποίο ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης της πόλης. Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα, καθαρογράφτηκε αλλά όλως περιέργως δε στάλθηκε στην Περιφέρεια, διαδικασία μέσω της οποίας δημοσιοποιείται και επικυρώνεται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επίσημη δικαιολογία για την ανάκληση ουσιαστικά του ψηφίσματος είναι το γεγονός ότι δύο επικεφαλής παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, οι κ.κ. Καρυώτης (ανεξάρτητος) και Δεββές (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) αρνούνται να υπογράψουν το τελικό κείμενο. Ο κ. Καρυώτης, σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου, δεν υπογράφει το ψήφισμα επικαλούμενος... "εθνικό πρόβλημα".

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, η δημοτική αρχή δέχεται πληθώρα πιέσεων από παράγοντες και φορείς εντός και εκτός της χώρας, για να αποσυρθεί το ψήφισμα. Οι πιέσεις ασκούνται - σύμφωνα πάντα με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας - από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της πολιτικής ζωής και του αθλητισμού, τα οποία επισημαίνουν προς τη δημοτική αρχή ότι έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα με το γεγονός ότι "η πόλη της ειρήνης" ανακήρυξε επίτιμο δημότη της έναν "τρομοκράτη"!!!

Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώθηκαν από το "Ρ" και σύμφωνα με πηγές που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και που γνωρίζουν πολύ καλά όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στο Δήμο σχετικά με το θέμα, κατονομάζουν τους Γ. Ζαφειρόπουλο, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Λ. Νικολάου, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και Α. Φούρα, υφυπουργό Αθλητισμού, ως βασικούς παράγοντες που ασκούν πίεση και στον επικεφαλής της παράταξης που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και συνεργάστηκε με το ΣΥΝ, αλλά και στον δήμαρχο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και ανάμεσα σε πολλές απειλές ακούστηκε και το εξής: "Πρόσεξε, γιατί η Αρχαία Ολυμπία θα μείνει έξω από το Ολυμπιακό Λαχείο"...

Διαψεύδονται οι φήμες για τη ζωή του

Διαψεύστηκαν τελικά οι φήμες που είχαν κυκλοφορήσει περί θανάτου του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μετά την επίσκεψη που του έκανε χτες στη φυλακή ένας από τους συνηγόρους του. Οπως είπε ο Αχμέτ Ζεκί Οκτσούογλου είναι καλά και σε καλή πνευματική κατάσταση. "Η υγεία του, είπε, είναι καλή. Δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας. Ψυχολογικά είναι πολύ καλύτερα". Και πρόσθεσε: "Ασφαλώς υπάρχουν ακόμη ορισμένα προβλήματα, τα οποία πρέπει να προωθήσουμε προς τις αρχές... η συνομιλία μας παρακολουθείτο". Ο Οκτσούογλου σκοπεύει, όπως είπε, να επισκέπτεται τον πελάτη του δύο φορές τη βδομάδα.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν χτες ότι σκότωσαν είκοσι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που σημειώθηκαν στα νοτιοανατολικά της χώρας. Στις ίδιες συγκρούσεις σκοτώθηκαν και δύο στρατιώτες. Οπως ανακοινώθηκε στο Ντιγιαρμπακίρ, οι σφοδρότερες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην περιοχή Σάσον της επαρχίας Μπατμάν, όπου σκοτώθηκαν 15 άντρες του PKK και δύο κυβερνητικοί στρατιώτες. Κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν επίσης τρεις αντάρτες στην περιοχή Τσίζρε, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και το Ιράκ. Η Τουρκία έχει καλέσει τους Κούρδους αντάρτες να παραδοθούν στο πλαίσιο μιας σχεδιαζόμενης μερικής αμνηστίας.

Εκρηξη βόμβας χωρίς θύματα σημειώθηκε αργά προχτές το βράδυ στο χώρο στάθμευσης εμπορικού κέντρου στην Κωνσταντινούπολη και άλλος ένας μηχανισμός εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς της αστυνομίας, μόλις λίγες ώρες μετά την έκρηξη βόμβας σε ταξί, από την οποία σκοτώθηκε ένα άτομο και τραυματίστηκαν άλλα οκτώ, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή". Πρόκειται για τη δέκατη τέταρτη έκρηξη βόμβας που σημειώνεται από την ημέρα που συνελήφθη ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Αγνωστοι εκτόξευσαν επίσης αυτοσχέδιες βόμβες σε ένα δημοτικό λεωφορείο και σε μια τράπεζα στην Κωνσταντινούπολη. Πυρπολήθηκε ακόμη ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στην αυλή ενός σχολείου. Αν και οι υποψίες για τη φονική έκρηξη έπεσαν αμέσως στους Κούρδους αντάρτες, η αριστερίστικη οργάνωση "Απελευθερωτικός Στρατός Τούρκων Εργατών και Αγροτών" (ΤΙΚΚΟ) τηλεφώνησε στις τουρκικές εφημερίδες και ανέλαβε την ευθύνη. Η μαοϊκή αυτή οργάνωση πιστεύεται ότι ευθύνεται και για τη βομβιστική ενέργεια που είχε σημειωθεί την περασμένη βδομάδα με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην κεντρική Τουρκία και είχε ως συνέπεια το θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό του περιφερειακού κυβερνήτη.

ΝΔ - ΠΟΛ.ΑΝ.
Προκύπτει μείζον θέμα

"Εφόσον από τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης προκύπτουν ενδείξεις ευθυνών των υπουργών του, είναι βέβαιο ότι η τελική πολιτική ευθύνη εγγίζει τον ίδιον τον πρωθυπουργό". Σε αυτό το ζήτημα επικεντρώνει την κριτική κατά της κυβέρνησης η ηγεσία της ΝΔ, με αφορμή το πόρισμα των εισαγγελέων. Στη σχετική ανακοίνωση της ΝΔ, τονίζεται ότι με τη διατύπωση αιτήματος για κίνηση της διαδικασίας του νόμου περί ευθύνης υπουργών για την υπόθεση Οτσαλάν προκύπτει μείζον θέμα. Η εξέλιξη αυτή, προστίθεται, εξηγεί με καθυστέρηση ημερών την απίστευτη και πρωτοφανή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ο πρωθυπουργός δε φέρει ευθύνες στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και εκπρόσωπος της ΠΟΛ.ΑΝ., ο οποίος επιτίθεται και κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου γιατί προδικάζοντας την απόφαση της Βουλής, δηλώνει ότι η κυβέρνηση δε θα επιτρέψει την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όπως ζητά η Εισαγγελία Πρωτοδικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ