ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Μάρτη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
5Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ
Με το βλέμμα στις ευρωεκλογές

Από την ερχόμενη Πέμπτη μέχρι και το βράδυ της άλλης Κυριακής, μπορεί τα φώτα της πολιτικής επικαιρότητας να είναι στραμμένα στο Ολυμπιακό Στάδιο, όπου θα πραγματοποιηθεί το 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αλλά το μυαλό όλων - και κυρίως των μετεχόντων στις εν λόγω διαδικασίες - θα είναι αλλού: Στις ευρωεκλογές και στα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, αφού αυτά θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το πώς θα λυθεί (αν λυθεί), τόσο ο εσωκομματικός γρίφος που ταλαιπωρεί το ΠΑΣΟΚ, όσο και για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν συνολικά στο αστικό πολιτικό σύστημα για την αντιμετώπιση της κρίσης του, η οποία κορυφώθηκε με την υπόθεση Οτσαλάν. Με άλλα λόγια, η επικυρωμένη από το συνέδριο ηγεσία του Κ. Σημίτη θα αντέξει μετά τις ευρωεκλογές ή όχι, όπως λέει ο Α. Τσοχατζόπουλος;

Οσον αφορά, δε, το συνέδριο του κυβερνητικού κόμματος, το αποτέλεσμά του είναι γνωστό πριν καν αρχίσει, όπως γνωστά είναι και τα όσα ήδη προπαρασκευάζονται στα παρασκήνια, σχετικά με τις "ίντριγκες", τις "λίστες" της κάθε εσωκομματικής τάσης για την εκλογή νέων μελών της ΚΕ, των αντιπαραθέσεων, όχι μόνο ανάμεσα στις διάφορες εσωκομματικές πτέρυγες, αλλά και των διαξιφισμών στο εσωτερικό της κάθε μιας από αυτές τις αντίπαλες "ομάδες" κλπ.

Οσο δεδομένα είναι όλα αυτά, άλλο τόσο δεδομένο είναι ότι ο Κ. Σημίτης θα επανεκλεγεί πρόεδρος, είτε υπάρξει είτε δεν υπάρξει, τελικά, η αντίπαλη υποψηφιότητα του Π. Οικονόμου. Τώρα, το αν επικρατήσει η γραμμή των "σκληρών" του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, που ζητούν "ξεκαθάρισμα λογαριασμών" με τους διαφωνούντες ή αν θα επικρατήσει η άποψη που ζητά "σύνθεση" και επιμένει "πρώτα να δούμε πώς θα φερθεί η εσωκομματική αντιπολίτευση στο συνέδριο και μετά βλέπουμε", λίγη σημασία έχει.

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η επιβεβαίωση της ενδοΠΑΣΟΚικής υπεροχής του Κ. Σημίτη, με βάση τους σημερινούς εσωκομματικούς συσχετισμούς, όπως κι αν προέλθει, δε θα έχει τίποτα το "προωθητικό" να προσφέρει στο "εκσυγχρονιστικό" στρατόπεδο. Κάποιοι, δε, θεωρούν ότι ακόμα κι ένας "σαρωτικός ανασχηματισμός" μετασυνεδριακά, δε θα μπορούσε να αντιστρέψει το κλίμα, ούτε στην κοινωνία, ούτε στο εσωτερικό του κόμματος.

Επομένως, την επόμενη του συνεδρίου, πάλι στο ΠΑΣΟΚ θα γίνεται λόγος για σενάρια "σύμπραξης μεταξύ Βάσως - Ακη", πάλι θα συζητείται το "δίδυμο Λαλιώτη - Βενιζέλου" και πάλι το ερώτημα "τι γίνεται μετά από ήττα στις ευρωεκλογές;", θα είναι κυρίαρχο.

Αυτό δε σημαίνει ότι εντός του συνεδρίου δε θα παιχτούν διάφορα παιχνίδια εξαπάτησης της κοινωνίας. Και ο Κ. Σημίτης θα επιδιώξει να εμφανιστεί πατριώτης και κοινωνικά ευαίσθητος εγγυητής... της ΟΝΕ, και ο Α. Τσοχατζόπουλος θα θελήσει να πλασαριστεί ως φερέγγυος να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε "κεντροαριστερές κυβερνήσεις συνεργασίας", ζητώντας "φιλολαϊκά" (!) μέτρα "εδώ και τώρα"... και "δέσμευση" για "μη κεντροδεξιές αποκλίσεις", και όλοι οι υπόλοιποι πρωτοκλασάτοι θα επιδιώξουν να τονώσουν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο μιας "μεταΣημίτη εποχής", είτε στηρίζοντας, είτε διαφωνώντας με τον Κ. Σημίτη.

Φυσικά, κατά τη διάρκεια των εργασιών, θα δοθεί μια πρώτη απάντηση και στο εξής ερώτημα: Μπορεί να "ισοφαριστεί" (!) η υπόθεση Οτσαλάν ή, τουλάχιστον, μπορεί να υπάρξουν "καλές εικόνες", που να πλασαριστούν για να ...καλύψουν τις "κακές εικόνες" του σιδηροδέσμιου Κούρδου ηγέτη; Ιδού το ερώτημα, που απασχολεί την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ! Πώς, δηλαδή, θα υπάρξουν τις επόμενες μέρες πυροτεχνήματα, που θα βοηθήσουν τον Κ. Σημίτη να ξεχαστεί η παράδοση...

Ωστόσο, τόσο η εξέλιξη της παραίτησης του Λαφοντέν (σ.σ.: τον οποίο ο κ. Σημίτης ετοιμαζόταν να παρουσιάσει ως ..."μέγα αριστερό" προσκεκλημένο στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ), όσο και οι εξελίξεις στην Παλαιστίνη, που καθιστούν αβέβαιη για τις μέρες του συνεδρίου την έλευση στην Αθήνα του Γ. Αραφάτ (σ.σ.: και που για να γίνει κατορθωτή ο πρωθυπουργός "έχει βάλει λυτούς και δεμένους", σύμφωνα με την έκφραση συνεργάτη του), δε διευκολύνουν τον πρωθυπουργό.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες της χώρας, όταν τις 4 μέρες του συνεδρίου θα παρακολουθούν στις οθόνες τους την παράσταση που θα δίνουν κάποιοι ενώπιον 5.500 συνέδρων, να θυμούνται τα εξής: Ολοι οι πρωταγωνιστές της παραστάσεις συμμετείχαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στην προώθηση και στήριξη μιας πολιτικής και μιας κυβέρνησης, που έχει συνδέσει το όνομά της με τα Ιμια, με τους "S - 300", με τον Οτσαλάν, με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, με την (τρέχουσα) αμερικανοποίηση της Β. Ελλάδας, με τη λιτότητα της ΟΝΕ, με το ευρω-ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, με την εκτίναξη της ανεργίας σε διψήφια νούμερα, με το "μεταρρυθμισμένο" εκπαιδευτικό αναλφαβητισμό, με τα ΜΑΤ και τους εισαγγελείς κατά του λαού.

Να θυμούνται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα ότι όλος αυτός ο θίασος, εκείνο που διαπραγματεύεται, πλέον, στην πολιτική σκηνή, είναι - μέσα από "κεντρο-αριστερο-δέξια" ή και "οικουμενικά" σχήματα - η διατήρησή του στα πόστα της εξουσίας, που, ήδη, κατέχουν τα μέλη του, για να συνεχίσουν να υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

H Κύπρος, ο Οτσαλάν και οι... "S-300"

Αφού η υπόθεση Οτσαλάν δεν "ισοφαρίζεται" ούτε με "φιλοξενίες" στον Λαφοντέν, ούτε με τις εν συνεδρίω παρουσίες του Αραφάτ δίπλα στον κ. Σημίτη, αναζητούνται άλλα ταχυδακτυλουργικά "τρικ" με το βλέμμα στραμμένο, πλέον, στις ευρωεκλογές. Ενα από αυτά είναι οι... "S-300". Λέγεται, λοιπόν, πως η κυβέρνηση πολύ θα επιθυμούσε η εγκατάσταση των "S-300" στην Κρήτη να γίνει πριν τις ευρωεκλογές (13 Ιούνη) και να υπάρξει κατάλληλη προεκλογική εκμετάλλευση του θέματος, πράγμα, όμως, που καθόλου δεν επιθυμούν οι Αμερικανοί... Με δεδομένο, δε, ότι αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ ασκούν εντονότατες πιέσεις για τη μη έλευση στην Ελλάδα ούτε καν των ρώσικων αντιαεροπορικών πυραύλων "TOR M-1", με βεληνεκές 12 μιλίων, που προγραμματίζεται η εγκατάστασή τους στα νησιά του Αιγαίου, τότε καθίσταται εμφανής η δυσχερής θέση της κυβέρνησης. Πάντως, στον κ. Σημίτη έχει διαμηνυθεί ότι "αν η κυβέρνηση δεν έπεσε με την υπόθεση Οτσαλάν, επαρκής λόγος, πλέον, για να πέσει θα είναι η μη έλευση των "S-300""...

Η ουσία, ωστόσο, της κατάστασης, στην οποία βρίσκεται η χώρα και το μέγεθος της... ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής του κ. Σημίτη, δηλώνεται από την εξής πληροφορία, όπως τη μετέφεραν στο "Ρ" κυβερνητικοί αξιωματούχοι:"Μετά τις εκλογές στην Τουρκία και με αδιευκρίνιστο αν οι Αμερικανοί θα περιμένουν την ολοκλήρωση και των δικών μας εκλογών το 2000, πρέπει να αναμένουμε την έντονη πίεση των ΗΠΑ για επιβολή "λύσης Ντέιτον" στην Κύπρο", που σημαίνει χαλαρή συνομοσπονδία, με εναλλασσόμενη προεδρία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και κάποιες εδαφικές διευθετήσεις για να "χρυσωθεί το χάπι"...

Ο εκλογικός νόμος στο τραπέζι

"Ποτέ μην πεις ποτέ", είναι ένα από τα βασικά αξιώματα που ακούγονται στους πολιτικούς διαδρόμους και τις τελευταίες μέρες πολλοί είναι εκείνοι που επικαλούνται την παραπάνω ρήση, όταν ρωτιούνται για τις πρωθυπουργικές προθέσεις, σχετικά με τον εκλογικό νόμο διεξαγωγής των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Μέχρι τώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν του ζητείται να απαντήσει στο ερώτημα, αν θα υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου, απαντά με τον στερεότυπο τρόπο: "Δεν τίθεται τέτοιο θέμα"...

Ωστόσο, όλο και περισσότεροι εντός του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι "τίθεται και... παρατίθεται θέμα", αφού, όπως σημειώνουν, ο κ. Σημίτης αν θέλει να έχει ελπίδες να παραμείνει το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος στην εξουσία, τότε κάποια στιγμή θα είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε "αναλογικότερο" εκλογικό σύστημα.

Σύμφωνα με την παραπάνω θέση, που διατυπώνεται από υψηλόβαθμους παράγοντες, ο πρωθυπουργός μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και εφόσον αυτό το αποτέλεσμα απλώς επιβεβαιώσει την πτώση του ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να πυροδοτήσει ευρύτερες εξελίξεις, θα είναι υποχρεωμένος να κινηθεί με στόχο την επιτάχυνση των "κεντρο-αριστερο-δέξιων" σεναρίων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, και επειδή, όπως σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες, ο κ. Σημίτης δε θα περιμένει τις παραμονές των βουλευτικών εκλογών - την άνοιξη του 2000, δηλαδή, λόγω της εμπλοκής στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας - για να ανακοινώσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου, η ανακοίνωση προβλέπεται να υπάρξει κατά την πρώτη σύνοδο της Βουλής, μετά τη λήξη των θερινών διακοπών του κοινοβουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, ισχυρίζονται αξιωματούχοι και παράγοντες που συνομιλούν με τον πρωθυπουργό, ο Κ. Σημίτης, εφόσον πρυτανεύσουν οι παραπάνω σκέψεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, εντός του ερχόμενου Οκτώβρη θα προσέλθει στη Βουλή για να ανακοινώσει την απόφαση για αλλαγή του εκλογικού νόμου...

Νέα διοίκηση στην ΕΣΗΕΑ

Ολοκληρώθηκαν και οι επαναληπτικές εκλογές στην ΕΣΗΕΑ με την εκλογή και των υπόλοιπων μελών της διοίκησης και των άλλων οργάνων της Ενωσης. Νέος πρόεδρος εκλέχτηκε ο Ν. Κιάος και νέος Γεν. Γραμματέας ο Μανόλης Μαθιουδάκης,ενώ ο Νίκος Καραντηνός εκλέγεται Α αντιπρόεδρος. Στη θέση του Ταμία εκλέχτηκε ο Δ. Λεβεντάκος.Υπενθυμίζεται ότι, στον πρώτο γύρο των εκλογών την περασμένη βδομάδα, εκλέχτηκε Β αντιπρόεδρος ο Πάνος Σόμπολος.Στον πρώτο γύρο, είχαν επίσης εκλεγεί τα 6 μέλη του ΔΣ. Εκπρόσωποι των συνταξιούχων στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, εκλέχτηκαν οι:Μάλης Αλέξανδρος, Εξάρχου Ντίνα, Γιαννήλος Γιώργος.Για τα Πειθαρχικά δεν είχε γίνει ακόμα η διαλογή των ψήφων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ