ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Με μας δε θα ξεμπερδέψετε εύκολα"

Μαζικό "παρών" στη χτεσινή συγκέντρωση. Οργή και αγανάκτηση για την κυβερνητική πολιτική και τα σχέδια κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης. Με το σύνθημα "κάτσε καλά Νεκτάριε", απάντησαν οι απόμαχοι στις συνεχείς προκλήσεις του νέου διοικητή του ΙΚΑ

Ηχηρό και σαφέστατο μήνυμα στην κυβέρνηση έστειλαν χτες από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης οι συνταξιούχοι, που πήραν μέρος στη συγκέντρωση των Ομοσπονδιών Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΤΕΒΕ-ΤΣΑ,ότι θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τους αγώνες τους όσο θα συνεχίζεται η αντισυνταξιουχική - αντιασφαλιστική πολιτική. Μια πολιτική, που εκφράστηκε για μια ακόμα φορά την περασμένη Παρασκευή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος χρειάστηκε δύο μήνες για να... μελετήσει και να απορρίψει τελικά όλα τα αιτήματα των συνταξιούχων.

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση, οι συνταξιούχοι πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας (Σταδίου, Εδουάρδου Λω, Πανεπιστημίου) για να καταλήξουν στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, όπου συναντήθηκαν με το νέο διοικητή του Ιδρύματος, Μ. Νεκτάριο.

Στη διάρκεια της συνάντησης οι συγκεντρωμένοι συνταξιούχοι στην Αγίου Κωνσταντίνου "χάλαγαν τον κόσμο" με τα συνθήματα "Κάτσε καλά Νεκτάριε" και"Αυτά που με αγώνες σκληρούς έχουμε χτίσει, κανένας Νεκτάριος δε θα τα γκρεμίσει".

Από την πλευρά του ο διοικητής του ΙΚΑ επανέλαβε τα περί ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων, μέσα από τη μετατροπή τους σε ΑΕ, αφού - όπως ισχυρίστηκε - έτσι θα αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και θα μειωθεί το κόστος λειτουργίας τους. Ο ίδιος σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει αντιδράσεις, δήλωσε ότι ο δημόσιος χαρακτήρας της ασφάλισης δεν τίθεται σε αμφισβήτηση και ότι οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να έχουν λόγο ανησυχίας, αφού οι παροχές τους είναι διασφαλισμένες... Εσπευσε, ωστόσο, να προσθέσει ότι θα υπάρξει πρόβλημα μετά το 2010 και να προτρέψει την κυβέρνηση να πάρει μέτρα αντιμετώπισής του, ενώ για τα υπόλοιπα θέματα παρέπεμψε στο "διάλογο" για το μεγάλο πακέτο του ασφαλιστικού, που - όπως δήλωσε - θα αρχίσει μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Χ. Τριάντης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, δήλωσε πως οι συνταξιούχοι ανησυχούν για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης, εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή τους με τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΑΕ, ενώ σημείωσε πως απάντηση σ' αυτή την πολιτική μπορεί να δώσει και θα δώσει ένα παλλαϊκό μέτωπο πάλης.

Ο Αγγ. Αναστασίου γγ της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ δήλωσε: "Ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης βρίσκεται σε κίνδυνο. Προειδοποιήσαμε το διοικητή ότι το ΙΚΑ δεν είναι δικό του, είναι των εργαζομένων και των συνταξιούχων, κατά συνέπεια θα προασπίσουμε τα συμφέροντά του και θα αντιπαλέψουμε όποιον τολμήσει να αγγίξει τον κοινωνικό του χαρακτήρα".

Η συγκέντρωση

Αγνοώντας το κρύο και το ψιλόβροχο, από νωρίς το πρωί οι συνταξιούχοι άρχισαν να καταφτάνουν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Για πολλοστή φορά ύψωσαν τις γροθιές τους και οργισμένοι από την κυβερνητική "γενναιοδωρία" για διορθωτικό 1,4% και αύξηση - κοροϊδία 2,5% για το '99, βροντοφώναξαν: "Ανθρώπινες συντάξεις, φάρμακα φτηνά, ζητούν τα γηρατειά".Απαίτησαν επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη (ΗΑΕ), φωνάζοντας "Δεν είμαστε ζητιάνοι, δε θέλουμε ΕΚΑΣ, απαιτούμε 20 γιατί μας τα χρωστάν",ενώ προειδοποίησαν την κυβέρνηση... "Μαθημένοι είμαστε απ' τις ανηφοριές, θα μας το πληρώσετε, έρχονται εκλογές".Επίσης ξανά και ξανά βροντοφώναξαν: "Για την ΟΝΕ δε δίνουμε δεκάρα τσακιστή, τα δικαιώματά μας δε βγαίνουν στο σφυρί" και "Τίποτα δεν άφησαν, όλα τα πουλάν, πούλησαν ακόμα και τον Οτσαλάν".

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Χ. Τριάντης κατήγγειλε την κυβέρνηση για τον εμπαιγμό των συνταξιούχων, αλλά και για το ότι έχει αναγάγει σε εθνικό στόχο την ΟΝΕ που οδηγεί στην εξαθλίωση το λαό.

Ο Δ. Μαυροδόγλου πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει σοβαρά υπόψη της πως με τα γηρατειά δε θα ξεμπερδέψει εύκολα και συνεχίζοντας τόνισε: "Τα προβλήματα οφείλονται στην πολιτική εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου, σ' αυτή την πολιτική θα απαντήσουμε και στις εκλογές που έρχονται και με τους αγώνες που θα ακολουθήσουν".

ΒΟΛΟΣ
Μαχητικό "όχι" στον αντεργατικό νόμο

"Θα καταργήσουμε στην πράξη τον αντεργατικό νόμο". Αυτό το μήνυμα έστειλαν χτες εργαζόμενοι του Βόλου με τη μαζική και μαχητική τους συγκέντρωση - παρά την καταρρακτώδη βροχή - μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Η συγκέντρωση έγινε στα πλαίσια 4ωρης πανεργατικής παμβολιώτικης στάσης εργασίας που είχε κηρύξει το Εργατικό Κέντρο, ενώ 24ωρη απεργία πραγματοποίησαν με 100% συμμετοχή οι 270 εργαζόμενοι στη χαρτοβιομηχανία ΒΙΣ.

Ιδιαίτερα υψηλά ήταν τα ποσοστά συμμετοχής στην κινητοποίηση. Για παράδειγμα στην "Κόκα Κόλα" η συμμετοχή ήταν 100%, στη ΜΕΤΚΑ 80%, στη "Λεβεντέρης" 100%, στη ΒΕΚ 100%, στη ΒΙΟΣΩΛ 80%, στην Εμπορική Τράπεζα 70% κλπ.

Η διεύθυνση της ΒΙΣ έχει ανακοινώσει την απόφασή της να εφαρμόσει το άρθρο 2 του Ν.2639/98 για εκ περιτροπής εργασία, δηλαδή μερική απασχόληση, ενώ για να εκβιάσει την αποδοχή των εργαζομένων προχώρησε σε 4 απολύσεις. Επίσης και σε άλλες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν ανάλογα σενάρια.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Α. Τυλιγάδας πρόεδρος του ΕΚΒ ο οποίος απέφυγε να ταχθεί συνολικά κατά του νόμου, περιορίζοντας την αντίθεσή του στη συγκεκριμένη διάταξη για την εκ περιτροπής εργασία. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Γ. Κίτσος μέλος της διοίκησης του ΕΚΒ, όπως και ο Δ. Παπανίκος πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου ΒΙΣ.

Την αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης καταδίκασε ο Κ. Παπαδόπουλος,μέλος της διοίκησης του ΕΚΒ. Επισήμανε ότι ο νόμος 2639/98 έρχεται να σαρώσει 8ωρο, πλήρη απασχόληση και εργασιακά δικαιώματα και κάλεσε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν, ώστε να τον καταργήσουν.

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ
Προς διαθεσιμότητες και απολύσεις

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

Σε μια νέα ανοιχτή πρόκληση προς τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής του Μαντουδίου προχώρησε ο Κ. Βαρβούτης,ο νέος ιδιοκτήτης του συγκροτήματος πρώην Σκαλιστήρη.

Ο Κ. Βαρβούτης απαίτησε - και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κηρέως, με πρωτοστάτη τον δήμαρχο, Πρ. Ενωτιάδη,αποδέχτηκε - να γίνει το Δημοτικό Συμβούλιο "κεκλεισμένων των θυρών", προκειμένου να τους ανακοινώσει ο εργοδότης τα άμεσα σχέδιά του, που είναι διαθεσιμότητες, απολύσεις, συρρίκνωση δραστηριοτήτων και ενδεχόμενο κλείσιμο της επιχείρησης,αν δεν του δοθούν νέα "κίνητρα", τα οποία μεταφράζονται σε αναστολή καταβολής των δόσεων του τιμήματος αγοράς και "ζεστό" χρήμα στο χέρι.

Την ενέργεια κατάγγειλε ο δημοτικός σύμβουλος της "Λαϊκής Δημοτικής Ενότητας" (ΛΔΕ) Στ. Λιαγκάκης και δυο ακόμη σύμβουλοι. Ωστόσο, τις απαιτήσεις του Βαρβούτη τις έκανε αποδεκτές η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου (με μόνη αντίθεση του δημοτικού συμβούλου της "ΛΔΕ"), που τις αποτύπωσε και σε ένα κατάπτυστο ψήφισμα προς την κυβέρνηση, ζητώντας "γην και ύδωρ" γι' αυτόν.

Από την πλευρά του, ο μεγαλοεπιχειρηματίας, πλήρως αποθρασυμένος, στην προχτεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα προχωρήσει σε 140 διαθεσιμότητες εργαζομένων ανά τρίμηνο (σε σύνολο 410 που απασχολεί) και σε 30 απολύσεις "διμηνιτών", συρρίκνωση παραγωγικής δραστηριότητας με διακοπή εργασιών στα Μεταλλεία Κακάβου, υπολειτουργία των τομέων φρύξης και επίπλευσης, υπολειτουργία του εργοστασίου πυρίμαχων κ.ά.

Το εναπομείναν προσωπικό θα είναι υποχρεωμένο να λειτουργεί το συγκρότημα κάτω από συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και με άμεσο κίνδυνο της σωματικής του ακεραιότητας.

Η ίδια "ενημέρωση" έγινε και στη χτεσινή συνάντηση που είχε ο εργοδότης με το Σωματείο Εργαζομένων, το οποίο αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτα Γενική Συνέλευση το Σάββατο παρουσία του... Κ. Βαρβούτη.

Σε πορεία υπό βροχή οι συνταξιούχοι
Επιμένουν πραξικοπηματικά

Επιμένουν πραξικοπηματικά οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας,μετά την αποτυχημένη επιχείρηση ομαδικού αποκλεισμού αντιπροσώπων της ΕΣΑΚ και μετά την ακύρωση των προσπαθειών τους να διαλύσουν το 24ο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ετσι, την περασμένη Δευτέρα τα μέλη της διοίκησης του ΕΚΛ που προέρχονται από τις δυο παρατάξεις, αποφάσισαν τη συνέχιση των εργασιών του συνεδρίου, που όμως έχει ολοκληρωθεί και την εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής, που όμως έχει εκλεγεί!!!

Η ΤΕ Λάρισας της ΕΣΑΚ,με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την πραξικοπηματική τακτική που στόχο έχει να μην προχωρήσει ομαλά το Εργατικό Κέντρο. Επισημαίνει ότι "η όλη επίθεση που εξαπέλυσαν από κοινού ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ενάντια στην παράταξη της ΕΣΑΚ έχει ένα και μοναδικό στόχο, να εμποδίσει τη διαφαινόμενη αλλαγή συσχετισμών στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας υπέρ των δυνάμεων που καθημερινά παλεύουν για την υπεράσπιση των εργαζομένων σε όλους τους χώρους". Τονίζει ότι οι νέες πραξικοπηματικές προσπάθειές τους για ακύρωση του συνεδρίου, έχουν απώτερο στόχο να μετατραπεί το Εργατικό Κέντρο από όργανο πάλης σε μια γραφειοκρατική υπηρεσία κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών. Η παράταξη τονίζει ότι "την υπεράσπιση του πραγματικού χαρακτήρα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, την έχουν αναλάβει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι" και προειδοποιεί ότι τα σχέδια των παρατάξεων αυτών θα πέσουν στο κενό.

Κινητοποίηση στην ΕΒΟ

Συμβολική κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι της επιχείρησης - με απόφαση των σωματείων των τριών εργοστασίων και των κεντρικών γραφείων - διαμαρτυρόμενοι για τη σχεδιαζόμενη διάλυση και απαξίωση της εταιρίας από την κυβέρνηση.

Σε κοινή τους ανακοίνωση τα σωματεία σημειώνουν ότι "πέρα απ' τις επισημάνσεις μας για την κατάσταση της εταιρίας που παραμένει εδώ και καιρό χωρίς προγράμματα παραγωγής, σήμερα βρίσκεται και χωρίς διοίκηση". Επισημαίνουν ότι από τον περασμένο Ιούνη είχε λήξει η θητεία της διοίκησης και υπήρξε παράταση, όμως από τις 12 του Μάρτη δεν υπάρχει ούτε τυπικά, ούτε ουσιαστικά διοίκηση.

Τα σωματεία καλούν τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εθνικής Οικονομίας να προχωρήσουν αμέσως στο διορισμό διοίκησης και διευθύνοντα συμβούλου στην επιχείρηση και ταυτόχρονα να σκύψουν στα προβλήματα της ΕΒΟ και να διασφαλίσουν την αναπτυξιακή της πορεία. Καταλήγοντας τονίζουν ότι "οι εργαζόμενοι του ομίλου ΕΒΟ δε θα επιτρέψουν να μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι και έρμαιο σκοτεινών σχεδίων".

Εκπτώσεις...

Τα τεράστια υπερκέρδη των ακτοπλόων εφοπλιστών έρχονται να επιβεβαιώσουν οι εκπτώσεις στα εισιτήρια που καθιερώθηκαν κατά τη χειμερινή περίοδο και θα επεκταθούν και στη διάρκεια της θερινής περιόδου. Οι εκπτώσεις στα εισιτήρια κυμαίνονται από 5% ως 25% με εξαίρεση τα ομαδικά εισιτήρια επιβατών (τουλάχιστον 25 ατόμων) που κυμαίνονται από 20% ως 30%. Για τις εμπορικές εκπτώσεις της θερινής περιόδου προωθείται για υπογραφή σχετική υπουργική απόφαση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ