ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προαγγελία νέας μείωσης των κοινοτικών δαπανών

Συνάντηση του καγκελάριου της Γερμανίας Γκ. Σρέντερ με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Συζήτησαν για την "Ατζέντα 2000" και τις εξελίξεις μετά την παραίτηση της Κομισιόν

Η προαναγγελία της μείωσης των δαπανών για τη γεωργία και των κονδυλίων των Διαρθρωτικών Ταμείων, έγινε χτες, στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του Γερμανού καγκελάριου Γκ. Σρέντερ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο των επισκέψεων του προεδρεύοντος της ΕΕ Γκ. Σρέντερ στις πρωτεύουσες των χωρών - μελών, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο Βερολίνο στις 24 και 25 Μάρτη.

Ο Γερμανός καγκελάριος εκθείασε τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι για τα διαρθρωτικά ταμεία απαιτείται απ' όλους και από την Ελλάδα ένας λογικός συμβιβασμός. Με άλλα λόγια, ο Γερμανός καγκελάριος "προσγείωσε" την Αθήνα στην πραγματικότητα: Το τίμημα της εισόδου στην ΟΝΕ θα καταβληθεί από εγχώριους πόρους.

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στις δηλώσεις του προϊδέασε για τον επικείμενο συμβιβασμό που θα πραγματοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στο Βερολίνο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ξεκαθαρίσει το δημοσιονομικό τοπίο της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στον τομέα της γεωργίας, παραδέχτηκε πάντως ότι υπάρχει απόσταση σε ό,τι αφορά τα διαρθρωτικά ταμεία.

Κατά τα άλλα στη συνάντηση Σημίτη - Σρέντερ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο θέμα της Κομισιόν και οι προτάσεις που υπάρχουν για τον νέο επίτροπο. Ο Γερμανός καγκελάριος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, τόνισε ότι η πρότασή του είναι πως η νέα Κομισιόν δε θα πρέπει να έχει θητεία εννέα μηνών, "αλλά θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένο ότι ο νέος πρόεδρος θα είναι αυτός που θα προετοιμάσει τη νέα πενταετή θητεία της Κομισιόν". Με την τοποθέτηση αυτή ο Γκ. Σρέντερ καθιστά σαφές ότι δεν υποστηρίζει είτε τη διατήρηση της Επιτροπής με την προηγούμενη σύνθεσή της για το επόμενο εννιάμηνο, είτε το διορισμό νέας επιτροπής μεταβατικού χαρακτήρα για το ίδιο διάστημα.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ξαναμοιράζεται η "πίτα της εξουσίας"

  • Η επόμενη μέρα στις Βρυξέλλες
  • Νέες δηλώσεις Σαντέρ
  • Κινήσεις "μυστικής διπλωματίας"

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). -

Διογκώνεται η πολιτική κρίση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και, ενώ η παραιτηθείσα Κομισιόν άρχισε από χτες "πόλεμο χαρακωμάτων", οι ευρωπαϊκές "μεγάλες δυνάμεις" προσπαθούν με έντονη μυστική διπλωματία να διαχειριστούν την κατάσταση προς ίδιον όφελος, ολοκληρώνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Βερολίνου (24/25 Μάρτη) τη διαπραγμάτευση της "Ατζέντας 2000" και "ανοίγοντας το θεσμικό ζήτημα" προς αυταρχικότερη δομή εξουσίας.Με χτεσινή "ανακοίνωση" η Κομισιόν καθιστά σαφές ότι "δεν πρόκειται να αναλάβει νέες πολιτικές πρωτοβουλίες" και θα περιοριστεί στις "τρέχουσες υποθέσεις" μέχρι να "αντικατασταθεί". Ταυτόχρονα ο ευρωπαϊκός Τύπος ξεκίνησε το προσφιλές "κυνήγι προσώπων" για τη νέα Κομισιόν, προσπαθώντας να μασκαρέψει τα πραγματικά αίτια της βαθιάς πολιτικής και οικονομικής κρίσης στην ΕΕ. Οι ευρωπαϊκές "μεγάλες δυνάμεις", αντίθετα, εντείνουν τη μυστική διπλωματία παρ' όλο που δημόσια προσπαθούν να διασκεδάσουν το όλο ζήτημα ως δήθεν "κάθαρση". Στην πραγματικότητα η όξυνση των ενδο-ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις και ο διαμελισμός της "λείας" εξαναγκάζει "θεσμούς", "ισορροπίες" και πρόσωπα σε ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών που τσαλαπατά τα απομεινάρια "δημοκρατίας" και επιτρέπει επικίνδυνα την παγκόσμια α-ταξία.

Η Κομισιόν

Ολόκληρη η χτεσινή ανακοίνωση των 19 επιτρόπων και του προέδρου Ζακ Σαντέρ έχει ως εξής: "Παραιτηθήκαμε και δεν έχουμε ούτε την επιθυμία ούτε την πρόθεση να παραμείνουμε σε υπηρεσία περισσότερο χρόνο απ' ό,τι οφείλουμε: Η Συνθήκη, όμως, προβλέπει την παραμονή μας μέχρι ότου αντικατασταθούμε από μια νέα Κομισιόν. Κατά συνέπεια, αιτούμε από τα κράτη - μέλη να ορίσουν μια νέα Κομισιόν χωρίς καθυστέρηση, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει η Συνθήκη.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη οι εξουσίες της Κομισιόν δεν περιορίζονται στις παρούσες περιστάσεις. Εν τούτοις αποφασίσαμε να ασκήσουμε περιορισμένα τις αρμοδιότητές μας, που σημαίνει επεξεργασία των τρεχουσών και επειγόντων υποθέσεων, καθώς και τήρηση των θεσμικών και νομίμων υποχρεώσεών μας. Ομως δεν πρόκειται να αναλάβουμε νέες πολιτικές πρωτοβουλίες". Η ανακοίνωση είναι σαφής σχετικά με το γεγονός ότι η Κομισιόν Σαντέρ με την "πολιτική πράξη" της παραίτησης, αρνείται να συνεχίσει να παίζει τα "παιχνίδια" κάποιων κυβερνήσεων. Εξάλλου, οι σκληρές δηλώσεις, ιδιαίτερα του Λονδίνου και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά του ίδιου του Ζακ Σαντέρ, δεν αφήνουν περιθώρια "ευέλικτης χειραγώγησης" της κρίσης από πλευράς της παραιτηθείσας Κομισιόν. Η "ομάδα" των 20 επιτρόπων έχει εξουδετερωθεί. Το μόνο σκοτεινό σημείο της ανακοίνωσης είναι "η επεξεργασία των τρεχουσών υποθέσεων". Τα σχετικά άρθρα της Συνθήκης δεν την εμπεριέχουν και απλώς προβλέπουν ότι "τα μέλη της Κομισιόν παραμένουν σε υπηρεσία μέχρις ότου αντικατασταθούν" (άρθρο 159). Με χτεσινή συνέντευξη Τύπου, τριών επιτρόπων στις Βρυξέλλες (του Βέλγου Κάρελ βαν Μιρτ, του Ιταλού Μ. Μόντι και της Σουηδέζας Α. Γκραντίν) κατέστη σαφές ότι (1) η παραιτηθείσα Κομισιόν αποποιείται κάθε "ουσιαστικής" πολιτικής δράσης (2) για τα δύο βασικά ζητήματα της περιόδου ("Ατζέντα 2000" και οικονομική έκθεση) οι επίτροποι αναγνώρισαν ότι "σε κάποιο βαθμό η παραίτηση είναι πρόβλημα" (βαν Μιρτ), αλλά, επειδή αφορούν "εφαρμογή νόμων" και "εκτελεστικές αρμοδιότητες", η παραιτηθείσα Κομισιόν "θα συνδράμει, αν ζητηθεί, σε προσαρμογές",με την προϋπόθεση, πάντα, ότι "άλλο κανονική Κομισιόν και άλλο η παραιτηθείσα" (3) αναστέλλονται όλες οι προαναγγελθείσες πολιτικές, με πρώτη τη "Λευκή Βίβλο" για τον ανταγωνισμό που προωθεί εδώ και δύο χρόνια ο αρμόδιος επίτροπος Κάρελ βαν Μιρτ. Η χτεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν εξουδετερώνει ενδεχόμενες "επιθυμίες" που είχαν εκφραστεί την Τρίτη από πλευράς τόσο της γερμανικής προεδρίας, όσο και της Ιταλίας και της Ισπανίας, για νέα Κομισιόν μετά τις ευρωεκλογές του Ιούνη. Οσοι επιζήτησαν την κρίση θα πρέπει να τη διαχειριστούν από τώρα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από την πλευρά του, με υπαιτιότητα του οποίου ξέσπασε η κρίση, εκμεταλλεύεται την προεκλογική περίοδό του, ανεβάζοντας τους"τόνους". Ο πρόεδρός του Ισπανός Ζ. Ρόμπλες απέρριψε κατηγορηματικά μια "ενδιάμεση Κομισιόν", τονίζοντας ότι "αν παραιτήθηκαν δεν είναι για να παραμείνουν στη θέση τους ακόμη εννέα μήνες",δηλαδή μέχρι τέλη 1999 που έληγε κανονικά η θητεία της Κομισιόν Σαντέρ.

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά νέα Κομισιόν "μέχρι το Μάη". Σ' αυτή την περίπτωση οι διαδικασίες θα ακολουθήσουν τα προβλεπόμενα από το Μάαστριχτ, δηλαδή ο νέος πρόεδρος θα διοριστεί αποκλειστικά από τις κυβερνήσεις και δε θα περάσει από έγκριση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, όπως προβλέπει η Συνθήκη του Αμστερνταμ, που, όμως, δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ. Πάντως, όλα δείχνουν, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όργανο χωρίς πραγματικές εξουσίες, μπλέχτηκε σε μια ιστορία που το ξεπερνά.

Το Συμβούλιο των κυβερνήσεων

Την πολιτική κρίση διαχειρίζονται αποκλειστικά οι ευρωπαϊκές "μεγάλες δυνάμεις", οι οποίες και κατευθύνουν την έντονη και δημόσια διαμάχη μεταξύ των τριών κοινοτικών "θεσμικών" οργάνων (Κομισιόν, Συμβούλιο και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). Την Τρίτη, από τις Βρυξέλλες, ο Γερμανός καγκελάριος Γκ. Σρέντερ κήρυξε το "γύρο μυστικής διπλωματίας" στα κράτη - μέλη, με στόχο να χειραγωγηθεί η κρίση υπέρ των γερμανικών συμφερόντων στη διαπραγμάτευση της "Ατζέντας 2000" που "πρέπει" να ολοκληρωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Βερολίνου (24/25 Μάρτη). Η γερμανική προεδρία χρεώνεται, έτσι και αλλιώς, την κρίση,και σε συνδυασμό με την παραίτηση του Ο. Λαφοντέν δείχνει περίεργη αδυναμία συνέχισης του ηγεμονικού της ρόλου, περιορισμένη συγκυριακά σε εξυπηρέτηση στενά "εθνικών" συμφερόντων, με μεθοδεύσεις κάθε άλλο παρά "εταιρικές" στα πλαίσια της ΕΕ. Παράξενη σιωπή διακατέχει και την, άλλοτε λαλίστατη, γαλλική πλευρά και ενώ ο γαλλικός Τύπος υποδέχεται την επίτροπο Ε. Κρεσόν με πηχυαίους τίτλους περί "ντροπής", η ίδια, πρώην "σοσιαλίστρια" πρωθυπουργός, επιλέγει τη "δεξιά" εφημερίδα "FIGARO" για να καταγγείλει "μαγειρέματα" στο "πόρισμα", που αποτέλεσε την αιτία παραίτησης της Κομισιόν, που η ίδια συμμετείχε ως Γαλλίδα επίτροπος. Ιδιαίτερο δυναμισμό στη διαχείριση της κρίσης επιδεικνύει η βρετανική κυβέρνηση του Τ. Μπλερ, ο οποίος, μετά τη συνάντηση της Τρίτης με το Γερμανό καγκελάριο στο Λονδίνο, δήλωσε, χωρίς περιφράσεις, ότι "ο Σαντέρ πρέπει να φύγει το γρηγορότερο δυνατόν" καθότι "η απάντησή του ήταν εντελώς ακατάλληλη". Βρετανία και Γερμανία συμφωνούν ότι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν πρέπει να ευρεθεί στο Βερολίνο και ότι "υπάρχει ανάγκη σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην Κομισιόν".Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι χτεσινές δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μ. ντ' Αλέμα. Χτες η γερμανική κυβέρνηση, με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου στη Βόννη, έκανε λόγο για τρία "σενάρια" (να παραμείνει αυτή η Κομισιόν μέχρι τέλος του χρόνου, να οριστεί ένας "ενδιάμεσος πρόεδρος" της Κομισιόν με επιτρόπους όσους από τους παραιτηθέντες είναι "υπεράνω υποψίας", να εκλεγεί νέος πρόεδρος στο Βερολίνο για εννιά μήνες συν πέντε χρόνια), ενώ διευκρίνισε ότι η καγκελαρία, είναι πρόθυμη "αν" δεν ευδοκιμήσουν οι συζητήσεις στο Βερολίνο, "να συγκαλέσει αμέσως μετά ένα νέο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο", ειδικά για το θέμα Κομισιόν. Με εξαίρεση, πάντως, τους Βρετανούς, κανείς από τους "μεγάλους" δε φαίνεται να βιάζεται για επίλυση της πολιτικής κρίσης που ξέσπασε με την παραίτηση της Κομισιόν. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει, βέβαια, λόγο στη διαχείριση της κρίσης. Ηδη, όμως, προσπαθεί να βρει σ' αυτήν μια φτηνή δικαιολογία για να προπαγανδίσει τις προαποφασισμένες απώλειες από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την "Ατζέντα 2000".

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ "902 TV"
Οι τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ

Για τις "τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ και την πρόσφατη Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές" συζητάει με τον δημοσιογράφο Κ. Καραχάλιο, η Διαμάντω Μανωλάκου,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εκπομπή "Από το σήμερα στο Αύριο" της τηλεόρασης του "902", σήμερα στις 10.00 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ