ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Τη Δευτέρα συζητείται η πρόταση μομφής

ΑΓΚΥΡΑ. -

Η χτεσινή συνεδρίαση της Τουρκικής Βουλής επιβεβαίωσε τους "φόβους" των κοσμικών περί μιας ιδιότυπης συμμαχίας των "απογοητευμένων" βουλευτών διαφόρων κομμάτων, που έχουν αποκλειστεί από τις λίστες ενόψει των εκλογών της 18ης Απριλίου και των Ισλαμιστών. Στη συνεδρίαση εγκρίθηκε η συζήτηση, την ερχόμενη Δευτέρα, στην ημερήσια διάταξη μιας πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης Ετσεβίτ, με απώτερο "στόχο" την αναβολή των εκλογών. Αλλά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης μοιάζουν να λογαριάζουν δίχως τον "ξενοδόχο": τον στρατηγό Χουσεϊν Κιβρίκογλου.

Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα "Χουριέτ", τις οποίες αναδημοσίευσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο επικεφαλής του μεικτού Γενικού Επιτελείου Στρατού εξέφρασε την "αντίθεση" του αυτόκλητου "προστάτη του κοσμικού κράτους", με το επιχείρημα που είχε χρησιμοποιήσει προ ημερών και ο πρωθυπουργός Ετσεβίτ: "θα επέλθει χάος".

Στην ψηφοφορία της Δευτέρας θα πρέπει να συγκεντρωθούν 279 ψήφοι για να "περάσει" η πρόταση μομφής.

Πέραν του "αυτονόητου", ότι δηλαδή όπως υπονόησε και ο αναλυτής Μεχμέτ Αλί Μπιράντ στο "Ρόιτερ", ο στρατός θυμίζει στους πολιτικούς ποιος κάνει πραγματικά κουμάντο, ο Κιβρίκογλου εξέφρασε και "προτίμηση", εκφράζοντας την αγωνία μέρους της τουρκικής αστικής και υψηλής εισοδηματικής τάξης: το ζητούμενο είναι η "σταθερότητα" και η "φιλοδυτική προοπτική". Αμήν.

Ο ίδιος ο Ετσεβίτ προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να αναβληθούν οι εκλογές της 18ης Απριλίου, ακόμα κι αν πέσει: "Η καταψήφιση της κυβέρνησης δε θα ανοίξει το δρόμο για την αναβολή των εκλογών, ο δρόμος αυτός έχει κλείσει", τόνισε, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. "Είναι δύσκολο να κάνουμε προβλέψεις. Η αβεβαιότητα συνεχίζεται, αλλά δεν είμαι απαισιόδοξος".

ΕΕΔΥΕ - ΝΔΕ
Αγωνιστική "υποδοχή" στους πολεμοκάπηλους του ΝΑΤΟ

Σήμερα στις 6.00 μ.μ. στη Ρώσικη Εκκλησία, απέναντι από το Ζάππειο, το ραντεβού των φιλειρηνιστών Αθήνας και Πειραιά

Την αντίθεσή τους στα εγκληματικά σχέδια των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ στην περιοχή, θα διατρανώσουν σήμερα οι αγωνιστές της ειρήνης, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Αθήνας και του Πειραιά με τη διαδήλωση - συγκέντρωση που διοργανώνουν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" (ΝΔΕ) στις 6.00 μ.μ. απέναντι από τη Ρώσικη Εκκλησία στο Ζάππειο.Στο χώρο αυτό θα γιορτάζουν οι ΝΑΤΟικοί στρατοκράτες που βρίσκονται στη χώρα μας, τα 50 χρόνια του ΝΑΤΟ, της συμμαχίας τους που έχει σκορπίσει στα πέρατα του κόσμου το θάνατο και την καταστροφή, έχει στηρίξει χούντες και φασιστικά καθεστώτα. Η θέση των αγωνιστών της ειρήνης είναι μια και ενιαία. Τα "γεράκια του ΝΑΤΟ" είναι ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΑ στον τόπο μας.

Στο κάλεσμά της η ΕΕΔΥΕ υπογραμμίζει:

"Τα γεγονότα που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα με την παράδοση του Οτσαλάν, τη μετατροπή της χώρας μας σε ένα απέραντο ΝΑΤΟικό πολεμικό ορμητήριο, έχουν κουρελιάσει κάθε έννοια εθνικής ανεξαρτησίας".

Και συνεχίζει: "

  • Τη στιγμή που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κηρύσσουν εκτός νόμου όλους τους λαούς που αντιστέκονται στη βαρβαρότητα της νέας τάξης,
  • τη στιγμή που η φονική πολεμική τους μηχανή ετοιμάζεται να επέμβει στο Κοσσυφοπέδιο για να επιβάλλει νέα κατοχή,
  • τη στιγμή που η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ορμητήριο με τη Βόρειο Ελλάδα να βρίσκεται υπό αμερικανοΝΑΤΟική κατοχή,
  • τη στιγμή που οι Αμερικάνοι δολοφόνοι βομβαρδίζουν καθημερινά το Ιράκ σκοτώνοντας αθώους πολίτες

την Παρασκευή και το Σάββατο στο Ζάππειο γιορτάζονται τα 50 χρόνια ύπαρξης και δράσης του μεγαλύτερου τρομοκράτη των λαών, του ΝΑΤΟ. Ενός οργανισμού που είναι υπεύθυνος για πάνω από 200 επεμβάσεις στην ιστορία του. Ενός οργανισμού που ετοιμάζεται και σήμερα να αιματοκυλήσει και να υποδουλώσει τους λαούς".

Κλείνοντας η ΕΕΔΥΕ και η ΝΔΕ "καλούν τον λαό και τη νεολαία της Αθήνας να "υποδεχτούν" τον κ. Χ. Σολάνα,, τον στρατηγό Γ. Κλαρκ, το γενικό γραμματέα της ΔΕΕ και όλους τους υποτακτικούς του ΝΑΤΟ με το σύνθημα: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ - ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ.

Ο λαός της Αθήνας πρέπει να δώσει την απάντηση, πως μπορεί η κυβέρνηση να παραδίδει αγωνιστές και να συνεργάζεται με τους διώκτες τους, αλλά ο ελληνικός λαός κάνει το αντίθετο, Θεωρεί ανεπιθύμητους τους ΝΑΤΟικούς στρατοκράτες και τα γεράκια του πολέμου και αγωνίζεται μαζί με τους άλλους λαούς εναντίον τους".

ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Προς κατάρρευση ή αναβολή...
  • Οπως αναμενόταν, μόνο η υπογραφή της κοσσοβάρικης αλβανικής αντιπροσωπείας μπήκε στο "ειρηνευτικό σχέδιο" των ΗΠΑ για το Κοσσυφοπέδιο
  • Οι Σέρβοι, παρά τις πιέσεις, δεν ενέδωσαν... Ομως, οι ξένοι μεσολαβητές θα τους δώσουν λίγες μέρες περιθώριο για να το "ξανασκεφτούν"
  • Ανώτατα στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου δηλώνουν πως θα υπάρξουν "σημαντικές αμερικανικές απώλειες", σε περίπτωση που οι ΗΠΑ συμμετάσχουν σε ΝΑΤΟικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Μόνο η υπογραφή της αντιπροσωπείας των Κοσσοβάρων Αλβανών μπήκε στο αμερικανικό σχέδιο για την "ειρήνευση" στο Κοσσυφοπέδιο. Παρά τις ασφυκτικές γνωστές πιέσεις, οι Σέρβοι δεν ενέδωσαν, επιμένοντας πως μια πολιτική συμφωνία δεν μπορεί να συνοδεύεται από την αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων. Τώρα φαίνεται πως οι ξένοι μεσολαβητές θα δώσουν μια "τελευταία" διορία έως την ερχόμενη Τετάρτη, στην - απίθανη... - περίπτωση που ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αποφασίσει να αποδεχτεί τη συμφωνία.

Βέβαια, εννοείται ότι, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει, θα ενταθούν οι διπλωματικές πιέσεις και οι στρατιωτικές απειλές για την εξαπόλυση ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Ωστόσο, αυτό το τελευταίο δε φαίνεται και τόσο άμεσο ενδεχόμενο, μια που σιγά - σιγά στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου αρχίζουν να ξανασκέφτονται την πιθανότητα να χτυπήσουν άμεσα τη Σερβία, με βασικό επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ενδεχομένως πιθανά και σοβαρά πλήγματα στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις... Γιατί; Οπως λένε μεταξύ των πιο σοβαρών "προβλημάτων" συγκαταλέγονται οι "απρόβλεπτες" καιρικές συνθήκες και το "δύσκολο" έδαφος του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και το γεγονός πως οι Σέρβοι διαθέτουν βαρύ οπλισμό και μάλλον εξελιγμένα αντιαεροπορικά πυρά! Προ της μονομερούς υπογραφής της συμφωνίας από την αντιπροσωπεία των Κοσσοβάρων Αλβανών, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, υποστήριξε πως μετά απ' αυτό "δεν απομένει πλέον τίποτε άλλο να γίνει στο Παρίσι". Πρόσθεσε πως η υπογραφή της συμφωνίας μόνο από τους Κοσσοβάρους Αλβανούς "δείχνει πως οι Σέρβοι αρνούνται να πάρουν απόφαση για την ειρήνη". Πριν υπενθυμίσει πως αυτή η εξέλιξη "συνοδεύεται από γνωστές συνέπειες" (ΝΑΤΟϊκές επιδρομές...), ο Ρούμπιν γνωστοποίησε πως νωρίτερα η υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, είχε συγχαρεί τηλεφωνικώς την αλβανική κοσσοβάρικη αντιπροσωπεία για την απόφασή της να υπογράψει τη συμφωνία, καλώντας τους να παραμείνουν "ενωμένοι".

Ακολούθως, οι δημοσιογράφοι πήραν δηλώσεις από το μέλος της κοσσοβάρικης αντιπροσωπείας στο Παρίσι, Βετόν Σουρόι, ο οποίος χαρακτήρισε τις σερβικές αντιρρήσεις έναντι του σχεδίου "ειρήνης" "γελοίες". Ισχυρίστηκε δε ότι οι "Σέρβοι θέλουν να λύσουν τις διαφορές τους μόνο στο πεδίο του πολέμου". Τέλος, ο ίδιος είπε ότι μια αλβανική κοσσοβάρικη αντιπροσωπεία μεταβαίνει το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες και μία δεύτερη για τον ίδιο λόγο στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο στο Μονς του Βελγίου.

Οσο για τους δύο υπουργούς Εξωτερικών (Γαλλίας, Βρετανίας), που προήδρευσαν των ναυαγισμένων συνομιλιών, αυτοί βρίσκονταν από νωρίς χτες το απόγευμα στη Βόννη, για να παρακολουθήσουν τις εργασίες διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ανώνυμος διπλωμάτης δήλωνε μάλλον κυνικά σε δημοσιογράφους πως οι δύο υπουργοί (Ιμπέρ Βεντρίν και Ρόμπιν Κουκ) θα πληροφορηθούν για το τέλος των συνομιλιών στο Παρίσι... τηλεφωνικώς!

Οσο για το αποτέλεσμα της υποτιθέμενης διπλωματικής ρωσικής πρωτοβουλίας... αυτό δεν καρποφόρησε. Κύρια γιατί ο λεγόμενος μοναχικός σύμμαχος των Σέρβων (δηλαδή η Μόσχα...) χρησιμοποιήθηκε και από τις δυτικές δυνάμεις ως μέσω άσκησης πειθούς στο Βελιγράδι. Εάν αληθεύει τηλεγράφημα του πρακτορείου "Ασοσιέιτεντ Πρες", τότε οι Ρώσοι διπλωμάτες, ως επί το πλείστον, επιχείρησαν να πείσουν τους Σέρβους να υπογράψουν πάση θυσία τη συμφωνία και να διαπραγματευτούν αργότερα (!) τις αντιδράσεις τους επί ζωτικών σημείων! "Ο καθείς καταλαβαίνει καλά πως εάν ξεσπάσει μία γενικευμένη σύρραξη στο Κοσσυφοπέδιο, τότε τίποτε δε θα μπορέσει να συγκρατήσει τη μεταλαμπάδευση του πολέμου και σε άλλες γειτονιές των Βαλκανίων", δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο "ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ".

Επιφυλακτικό το αμερικανικό Πεντάγωνο για τους βομβαρδισμούς

Ανώτατοι στρατιωτικοί διοικητές του αμερικανικού Πενταγώνου φάνηκαν χτες να τηρούν μια πιο επιφυλακτική στάση έναντι του ενδεχομένου να χτυπήσει το ΝΑΤΟ άμεσα σερβικούς στόχους στο Κοσσυφοπέδιο. Χωρίς να αποκλείεται αυτές οι δηλώσεις να αποτελούν ένα προπέτασμα καπνού για την εξαπόλυση αιφνιδιαστικών βομβαρδισμών, στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου, όπως ο στρατηγός Μάικλ Ράιαν (αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων), δήλωσαν χτες στην επιτροπή "Στρατιωτικών Υπηρεσιών" της Γερουσίας πως εάν εξαπολυθούν ΝΑΤΟικές αεροπορικές επιδρομές κατά σερβικών στόχων, τότε ενδεχομένως να υπάρξουν σοβαρές απώλειες σε στρατιωτικό και έμψυχο υλικό.

"Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να χάσουμε αεροσκάφη, προσπαθώντας να διεισδύσουμε τη σερβική άμυνα" είπε ο Ράιν. Ο διοικητής των δυνάμεων πεζοναυτών, στρατηγός Τσαρλς Κρούλακ, πρόσθεσε: "Θα είναι μία τρομερά δύσκολη επιχείρηση. Τα συστήματα αεράμυνας είναι κινητά. Το έδαφος πολύ δύσβατο. Ο καιρός απρόβλεπτος", καταλήγοντας πως "στο κάτω - κάτω υπάρχουν ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα: Ποιο θα είναι το τέλος αυτού του παιχνιδιού; Πόσο θα συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί; Θα παραμείνουν οι σύμμαχοί μας στο πλευρό μας;".

Επιπλέον, ο στρατηγός, Ντένις Ράιμερ (αρχηγός γενικού επιτελείου στρατού) κατέθεσε στην επιτροπή ότι τα τρέχοντα κριτήρια για τήρηση της δέσμευσης περί αμερικανικής συμμετοχής σε ΝΑΤΟικά στρατεύματα αφορούσαν την επίτευξη μιας "ειρηνευτικής" συμφωνίας, που ωστόσο δεν έγινε! Η ανταπόκριση του προέδρου της επιτροπής, Τζον Γουόρνερ, στην παραπάνω παρατήρηση ήταν μάλλον μία "σιωπηλή συμφωνία": "Απ' όσα παρατηρώ, βλέπω πως οι σερβικές δυνάμεις είναι έτοιμες για εκτεταμένες επιχειρήσεις εδάφους!".

Αξίζει να σημειωθεί πως οι παραπάνω απόψεις διατυπώθηκαν ενώ είναι γνωστοί οι δισταγμοί - ή καλύτερα η απροθυμία... - πολλών μελών της αμερικάνικης γερουσίας να εγκρίνουν την απόφαση της κυβέρνησης Κλίντον για αμερικανική συμμετοχή σ' οποιαδήποτε επιχείρηση στη ΝΟ Γιουγκοσλαβία.

Προειδοποιήσεις Σέρβου στρατηγού...

O γιουγκοσλαβικός στρατός θα "ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του" με τους Αλβανούς αντάρτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ προχωρήσει σε επιθέσεις εναντίον της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, δήλωσε χτες στο πρακτορείο "ΒΕΤΑ" ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος της χώρας, ο στρατηγός Νεμπόγια Πάβκοβιτς.

"Η ρύθμιση των λογαριασμών με τους τρομοκράτες που βρίσκονται ακόμη στο Κοσσυφοπέδιο δεν αποτελεί κανένα πρόβλημα και αυτό είναι που θα κάνουμε, εάν η χώρα μας δεχτεί επίθεση από μακριά ή στο έδαφός της", προειδοποίησε ο στρατηγός Νεμπόγια Πάβκοβιτς, διοικητής του Τρίτου Σώματος Στρατού, στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου. Οπως παρατήρησε "μία επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, θα αποτελέσει την αφορμή για τη διάλυση των τρομοκρατών".

Μάλιστα, ο στρατηγός Πάβκοβιτς, διατύπωσε την εκτίμηση ότι "περίπου 8.000 με 10.000 ένοπλοι τρομοκράτες του UCK βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο" και ως εκ τούτου "δεν αποτελούν μια σοβαρή δύναμη". Τέλος, ο ίδιος δήλωσε "πεπεισμένος" ότι ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς θα κατορθώσει να ξεπεράσει την "παρούσα κατάσταση" και ότι θα βρει μια πολιτική λύση στη διένεξη στο Κοσσυφοπέδιο.

Χτες, δημοσκόπηση του πρακτορείου "ΙΠΡΕΣΣ", που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του Βελιγραδίου "ΓΚΛΑΣ ΤΖΑΒΝΟΣΤΙ", αναφέρει ότι σχεδόν εννέα στους δέκα κατοίκους της Σερβίας είναι αντίθετοι με τα σχέδια ανάπτυξης ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο και πιστεύουν ότι ο γιουγκοσλαβικός στρατός πρέπει να απαντήσει σε περίπτωση που δεχτεί συμμαχικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Η Βουλγαρία δέχεται 50.000 Κοσσοβάρους βουλγαρικής καταγωγής

Η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες πως είναι έτοιμη να φιλοξενήσει Κοσσοβάρους βουλγαρικής καταγωγής, εφόσον πραγματοποιηθούν ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στο Κοσσυφοπέδιο. Ο πρωθυπουργός Ιβάν Κοστόφ είπε πως η χώρα του αναμένει περίπου 50.000 Βουλγάρους που ζουν κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Σερβίας. "Εχουμε βέβαιη ετοιμότητα, την οποία πρέπει να έχει κάθε χώρα υπό τη σκέπη της Διεθνούς Σύμβασης για τους Πρόσφυγες", πρόσθεσε ο Κοστόφ, συμπληρώνοντας πως για την ώρα δεν πρόκειται να ληφθούν έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της άμυνας της χώρας, μια "που δεν υπάρχει άμεση ή έμμεση απειλή για τη Βουλγαρία".

Βαλκάνιοι κομπάρσοι

Η δήλωση για το Κόσσοβο που υιοθετούν σήμερα στο Βουκουρέστι η Ρουμανία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η ΠΓΔΜ και η Τουρκία

Οι Βαλκάνιοι κομπάρσοι της "παράστασης" που ανεβάζει η αμερικανική διπλωματία στο Κόσσοβο σπεύδουν σήμερα, στο Βουκουρέστι, να χειροκροτήσουν και - κυρίως - να υιοθετήσουν μια "κοινή δήλωση", με μία και μόνη πρακτική αξία: Να υπογραμμίσει την απομόνωση του Βελιγραδίου μεταξύ των γειτόνων του.

Η δήλωση

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο που θα υιοθετήσουν αύριο στο Βουκουρέστι οι υπουργοί Εξωτερικών ή εκπρόσωποί τους της Ρουμανίας, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ θα είναι, σε γενικές γραμμές, το ακόλουθο:

Οι χώρες που υπογράφουν τη δήλωση εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση στο Κόσσοβο και τον δυνάμει κίνδυνο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Επιβεβαιώνουν την προσήλωσή τους στην άμεση εξεύρεση ειρηνικής λύσης με βάση την παραχώρηση ουσιαστικής αυτονομίας στο Κόσσοβο και ταυτόχρονα το σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Γιουγκοσλαβίας.

Καλούν τα αντιμαχόμενα μέρη να σεβαστούν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα των διεθνώς αναγνωρισμένων μειονοτήτων.

Εκφράζουν, τέλος, την πλήρη υποστήριξή τους στις προσπάθειες της Ομάδας Επαφής, του ΟΑΣΕ και του ΝΑΤΟ για την αναζήτηση μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κίνηση αυτή των βαλκανικών χωρών εκδηλώνεται σε μια στιγμή που κλιμακώνεται η πίεση προς το Βελιγράδι και οι απειλές για αεροπορικούς βομβαρδισμούς πληθαίνουν. Οι κλιμακούμενες αυτές απειλές, όπως υποστηρίζουν Ελληνες διπλωμάτες, έχουν "στόχο" να "πείσουν" το Βελιγράδι ότι για την παρουσία των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο δεν απαιτείται καμία άλλη απόφαση από το ΣΑ του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τους ίδιους διπλωμάτες το Βελιγράδι είναι έτοιμο να "δεχτεί" την παρουσία δυτικών δυνάμεων στο Κόσσοβο, αρκεί, προηγουμένως, να καλυφθεί αυτή η ενέργεια από το ΣΑ του ΟΗΕ. Αυτή η θέση είναι - όπως λέγεται - η τελευταία γραμμή άμυνας του Βελιγραδίου.

Δ. Μ.

Οι υπουργοί εξωτερικών της Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών των Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας

ΑντιΝΑΤΟική πικετοφορία στην Πάτρα

Πικετοφορία διαμαρτυρίας για την ενεργητική κινητοποίηση του λαού και της νεολαίας ενάντια στη ΝΑΤΟική κατοχή και στα νέα εγκλήματα που ετοιμάζονται, διοργανώνει η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη Πάτρας" σήμερα Παρασκευή 19/3,στις 7.30 μμ,στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Πλ. Ολγας).Κεντρικό σύνθημα της διαδήλωσης "ΟΧΙ στην κατοχή των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων - Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία".

"Να απεμπλακεί η χώρα από τις εγκληματικές προκλήσεις των γερακιών"

Ψήφισμα της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ)

Με Ψήφισμά του το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) "εκφράζει έντονη αγανάκτηση για το ότι με τη συγκατάθεση της κυβέρνησης του κ. Σημίτη, ύστερα από μονομερή απόφαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ξένα ΝΑΤΟικά Στρατεύματα με βαρύ οπλισμό, με άρματα μάχης και με δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, παραβιάζοντας κατάφωρα το άρθρο 27 του Συντάγματος, αποβιβάζονται, μέσω των ελληνικών λιμανιών, στη Μακεδονία και προωθούνται προς την ΠΓΔΜ με σκοπό να επιτεθούν εναντίον της Νέας Γιουγκοσλαβίας, να καταλάβουν εδάφη τους και διά της βίας να επιβάλουν τη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Η Νέα Γιουγκοσλαβία είναι ένα ανεξάρτητο και ελεύθερο κράτος, που τμήμα του είναι το Κόσσοβο και ο σερβικός λαός είναι ένας λαός περήφανος με πλούσια αγωνιστική ιστορία που δεν υποκύπτει στους εκβιασμούς των ΗΠΑ, της Γερμανίας και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Ευρώπης και είναι αποφασισμένος, με κάθε τρόπο να διαφυλάξει την Εθνική του Ανεξαρτησία.

Ζητάμε από την Ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει να υποβοηθά τις ΝΑΤΟικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και να σταματήσει να συμμετέχει έμμεσα στην προετοιμαζόμενη εγκληματική επίθεση εναντίον της Σερβίας με πρόφαση τις συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ είναι πασίγνωστο ότι αυτές οι δυνάμεις έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα και το συντηρούν τροφοδοτώντας, με όπλα τους αλβανόφωνους Κοσσοβάρους.

Δηλώνουμε ότι θέληση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης είναι να πάψει η χώρα μας να εμπλέκεται στις εγκληματικές προκλήσεις των γερακιών του πολέμου. Εκφράζουμε τη συμπάθεια και αλληλεγγύη μας προς το λαό της Σερβίας και προς κάθε λαό που αγωνίζεται για την Εθνική του Ανεξαρτησία και την Εθνική του Αξιοπρέπεια".

Από το αντι - ΝΑΤΟικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ την περασμέν

Από το αντιΝΑΤΟικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ την περασμένη Κυριακή στο Λιτόχωρο

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Κρίσιμη κατάσταση και διαβουλεύσεις

ΜΠΕΛΦΑΣΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Αυτοσχέδιες βόμβες εκτοξεύτηκαν εναντίον των ανδρών της αστυνομίας στην κωμόπολη Πορταντάουν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων προτεσταντών και καθολικών. Στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν αρκετά άτομα, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, ενώ συνεχώς νέες αστυνομικές ενισχύσεις καταφθάνουν, προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα, αφού το Πορταντάουν έχει γίνει αρκετές φορές θέατρο βίαιων επεισοδίων τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στη διάρκεια εκδηλώσεων μελών του προτεσταντικού "Τάγματος της Οράγγης". Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, στη γειτονική κωμόπολη Λάργκαν, γινόταν, χθες το μεσημέρι, η κηδεία της Ρόζμαρι Νέλσον, της πασίγνωστης καθολικής δικηγόρου που δολοφονήθηκε από μία φιλοβρετανική προτεσταντική οργάνωση, τους"Υπερασπιστές της Ερυθράς χειρός". Ομως η δολοφονία αυτή ίσως προκαλέσει περισσότερες εξελίξεις από ό,τι θέλουν όλοι να παραδεχτούν, αφού οι συνεχείς καταγγελίες για απειλές από τους ίδιους τους κύκλους της αστυνομίας του Ολστερ, σε συνδυασμό με την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας που έχει πέσει σε τέλμα, εξαιτίας του αφοπλισμού των παραστρατιωτικών ομάδων, δίνει την "καλύτερη ευκαιρία" για ένα γενικότερο "ξεκαθάρισμα".

Πρωταγωνιστές σε αυτό πέντε πρόσωπα - κλειδιά: Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ,ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν,ο Αμερικανός ΠρόεδροςΜπιλ Κλίντον,ο προτεστάντης πρωθυπουργός της μελλοντικής κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, Ντέιβιντ Τριμπλ και ο ηγέτης του Σιν Φέιν Τζέρι Ανταμς.Κατά σύμπτωση (; ) οι τέσσερις, εκτός του Μπλερ, βρίσκονται στην Ουάσιγκτον για τις πανηγυρικές εκδηλώσεις της ημέρας του Αγίου Πατρικίου. Ο Ανταμς με τον Τριμπλ συναντήθηκαν στο Λευκό Οίκο και τα συζήτησαν, μία μόλις μέρα μετά την καταγγελία του Τριμπλ για "την έλλειψη θέλησης" που επιδεικνύει ο Ανταμς, σχετικά με τον αφοπλισμό του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA).

Γιορτές και πανηγύρια για τη δολοφονική συμμαχία

Τη στιγμή που τα νατοϊκά στρατεύματα βρίσκονται εγκαταστημένα στα βόρεια της χώρα μας και προετοιμάζονται για μία ακόμα γκαγκστερική επέμβαση προκειμένου "να διασφαλιστεί η ειρήνη", λίγο νοτιότερα, στο κέντρο της Αθήνας, ξεκινά σήμερα η Διεθνής Συνδιάσκεψη για το γιορτασμό των 50 χρόνων της Συμμαχίας. Για δύο μέρες στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα και του Ανώτατου Στρατιωτικού Διοικητή της Συμμαχίας, Ουίλιαμ Κλαρκ, οι σύνεδροι θα μπορούν να συζητήσουν για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Συμμαχίας και κυρίως... "για την ασφάλεια και το ρόλο του ΝΑΤΟ στην αρχή του 21ου αιώνα". Η "ύψιστη τιμή" μας έλαχε επειδή είναι Ελληνας ο πρόεδρος της "Ατλάντικ Τρίτι Ασοσιέισιον" και φυσικά δε θα μπορούσαν να λείψουν από τον κατάλογο των ομιλητών ΟΛΟΙ οι εκπρόσωποι της καθεστηκυϊας τάξης της χώρας μας, από τον υπουργό Αμύνης Ακη Τσοχατζόπουλο και τον υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Παπανδρέου έως τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή και τον "δήμαρχο όλων Αθηναίων" Δ. Αβραμόπουλο!

ΙΣΡΑΗΛ - ΕΕ
Διένεξη για τον Οίκο της Ανατολής

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Στην Ιερή Πόλη έφτασε, χτες, ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για την ισραηλινοπαλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία" Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την ισραηλινή οργή για τις επισκέψεις Ευρωπαίων διπλωματών και αξιωματούχων στον Οίκο της Ανατολής, στα γραφεία, δηλαδή, της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ιερουσαλήμ.

"Το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα πρέπει να καθοριστεί μέσω συνομιλιών του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους", αρκέστηκε να δηλώσει μετά το τέλος της μακροσκελούς συζήτησης που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο Ευρωπαίος διπλωμάτης. Ο Μορατίνος απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την έκβαση της συνάντησης.

Την ίδια στιγμή, όμως, διπλωμάτες από την ΕΕ επισκέπτονταν τον Οίκο της Ανατολής και η ισραηλινή οργή δε φαίνεται να κατευνάστηκε από τη δήλωση του Μορατίνος ότι ο ίδιος, ως επίσημος απεσταλμένος της ΕΕ, ουδέποτε μετέβη στην αντιπροσωπεία της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ιερουσαλήμ. Διπλωμάτες από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, τον Καναδά και την Αυστραλία επισκέπτονται συχνά τον Οίκο της Ανατολής. Το, ήδη, άσχημο κλίμα φόρτισε, ακόμη περισσότερο, επιστολή της ΕΕ, την 1η Μαρτίου, με την οποία δεν αναγνωριζόταν η απόλυτη ισραηλινή κυριαρχία επί της Ιερής Πόλης.Ο Νταβίντ Μπαρ Ιλάν, στενός συνεργάτης του Νετανιάχου, υπογράμμιζε ότι ο Οίκος της Ανατολής λειτουργεί σαν υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής σε μια Ιερουσαλήμ, που είναι ιδιαίτερη και θα παραμείνει υπό πλήρη ισραηλινή κυριαρχία. Από την πλευρά του, ο Αραβικός Σύνδεσμος συνεχάρη την ΕΕ για την "ορθή στάση" της και υπογράμμισε ότι η Ιερουσαλήμ παραμένει κατεχόμενη ζώνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ