ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΤΗΣ "ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ"ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ
Απέτυχε να ενεργοποιήσει τους οδοντιάτρους

- Τι χαρακτήρισε τη δράση της απερχόμενης διοίκησης του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής (ΟΣΑ);

- Το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΑ ήταν μονοπαραταξιακό, κινήθηκε σε συντηρητικά πλαίσια και το διέκρινε ένα συνδικαλιστικό στιλ παραγόντων. Μιλούσε για την ανάγκη αναπροσαρμογής των συμβάσεων των Ταμείων προκειμένου να υπάρξει ικανοποιητική κάλυψη των οδοντιατρικών αναγκών από αυτά, αλλά δεν επεκτεινόταν στον τρόπο με τον οποίο μπορούσε να γίνει αυτό. Δημιουργούσε αυταπάτες στους συναδέλφους για το τι μπορούσαν να περιμένουν από τις επαφές με υπουργούς και παράγοντες των υπουργείων, ενώ είχε κατ' αρχήν θετική εκτίμηση για το νόμο για την Υγεία, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση το καλοκαίρι του '97. Εξαντλήθηκε κυρίως σε κοινωνικές εκδηλώσεις και κάποιες επιστημονικές ημερίδες, αλλά απέτυχε να ενεργοποιήσει τους οδοντιάτρους για την επίλυση των προβλημάτων τους. Χαρακτηριστική υπήρξε, όλα αυτά τα χρόνια, η αδυναμία διενέργειας απολογιστικών συνελεύσεων. Στη λογική της απερχόμενης διοίκησης ήταν απούσα η ιδέα της σύνδεσης των αποδοχών των εργαζομένων με τις οδοντιατρικές ανάγκες.

- Γιατί στις εκλογές, που γίνονται στις 21 και 22 Μάρτη 1999, οι οδοντογιατροί να ψηφίσουν την "Οδοντιατρική Πρωτοπορία" Ενωτική Πρωτοβουλία Προοδευτικών Οδοντιάτρων;

- Για πράγματα που έχουν να κάνουν με την απόρριψη της πρακτικής της απερχόμενης διοίκησης, αλλά και που βρίσκονται στον αντίποδα της λογικής της παράταξης που είχε την απόλυτη πλειοψηφία.

Η παράταξή μας σαφώς μιλά για την αναπροσαρμογή μισθών και ημερομισθίων, για τη χειροτέρευση της αγοραστικής δύναμης των μισθών των εργαζομένων, για την αδυναμία τους να καλύψουν τις οδοντιατρικές τους ανάγκες.

Η "Οδοντιατρική Πρωτοπορία" αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα και όχι αποσπασματικά το θέμα του υπερκορεσμού του επαγγέλματος, εντάσσοντας αυτό το ζήτημα στα πλαίσια του γενικότερου κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας και των αναγκών της και των δυνατοτήτων απασχόλησης του πληθυσμού.

Προτείνει μια άλλη οικονομική πολιτική, που θα θωρακίζει τα ασφαλιστικά ταμεία, μαζί και το ΤΣΑΥ, για αναπροσαρμογή των παρεχομένων από τα ασφαλιστικά ταμεία αμοιβών για τις οδοντιατρικές πράξεις και, τέλος, για έναν άλλο οδοντιατρικό συνδικαλισμό, που θα κάνει πράξη όλα τα προηγούμενα. Δηλαδή, για ένα συνδικαλισμό που θα καλεί τους οδοντιάτρους να εμφανιστούν σε κοινούς αγώνες με τους άλλους εργαζόμενους, ώστε η δυναμική της κοινής αυτής εμφάνισης να δώσει την προοπτική και την ελπίδα στους οδοντιάτρους ότι θα επιλυθούν και τα δικά τους προβλήματα.

- Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής στοματικής υγείας στη χώρα μας;

- Μικρό μέρος των οδοντιατρικών αναγκών καλύπτονται από το δημόσιο. Πρέπει η πολιτεία να διαθέσει περισσότερα κονδύλια για τη δημόσια οδοντιατρική περίθαλψη. Οσο αυτό δε γίνεται - και δε γίνεται - τόσο και η υπάρχουσα δημόσια οδοντιατρική περίθαλψη θα υποβαθμίζεται. Η μεγαλύτερη κάλυψη γίνεται απ' τους ιδιώτες οδοντογιατρούς.

Πρέπει άμεσα να υπάρξει κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων των κατώτερων επιτρεπτών οδοντιατρικών αμοιβών χωρίς καμία επιβάρυνση των ασφαλισμένων. Ανησυχητικό σημείο στον τρόπο κάλυψης των οδοντιατρικών αναγκών του πληθυσμού είναι η εμφάνιση οδοντιατρικών κέντρων και κλινικών, με εμφανή την τάση να μετατρέψουν τον ασθενή σε πελάτη και την παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών σε εμπορεύσιμο είδος.

Για όλα αυτά τα στοιχεία ο οδοντιατρικός κόσμος πρέπει να επαγρυπνεί και να το δείξει αυτό και στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στους οδοντιατρικούς συλλόγους και την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

Ν. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ