ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εντείνονται οι διεργασίες στο παρασκήνιο
  • Μέχρι και την τελευταία στιγμή πιέζουν οι επίδοξοι μνηστήρες της Ιονικής για να αποσπάσουν νέα οφέλη προς όφελός τους
  • Τουλάχιστον 12 εκατομμύρια μετοχές της Εθνικής σε εκπροσώπους των μεγάλων κερδοσκόπων
  • Υποπτα κυβερνητικά παιχνίδια για το μέλλον της Αγροτικής Τράπεζας

Λίγες μέρες πριν από την οριστικοποίηση του ξεπουλήματος της Ιονικής, όπου οι εξελίξεις έχουν περάσει ουσιαστικά στα χέρια των ιδιωτικών αγοραστριών τραπεζών, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε την παραχώρηση νέου σημαντικού πακέτου μετοχών της Εθνικής στους ιδιώτες, ενώ παράλληλα αναζητούνται... "πρόσφοροι τρόποι εξυγίανσης" του χαρτοφυλακίου της Αγροτικής Τράπεζας, στην προοπτική της ιδιωτικοποίησής της.

Στην Ιονική, μία βδομάδα πριν από την υποβολή των καταληκτικών προσφορών στις 26 Μάρτη, φαίνεται ότι έχουν βγει για τα καλά τα μαχαίρια, ενώ το παρασκήνιο οργιάζει. Οι υποψήφιοι αγοραστές, αποθρασυμένοι από την τακτική της κυβέρνησης - η οποία, στην προσπάθειά της να δώσει εξετάσεις καλής διαγωγής στις "αγορές", είναι διατεθειμένη να πωλήσει πάση θυσία και έναντι οποιουδήποτε κόστους - εκβιάζουν ανοιχτά, θέτοντας μέχρι και θέμα αλλοίωσης βασικών όρων του διαγωνισμού. Ανάμεσα στ' άλλα, φαίνεται να έχουν προβάλει ακόμα και την αξίωση να μην ισχύσει η εφάπαξ καταβολή του τιμήματος εξαγοράς, αλλά να μπορούν να πληρώσουν σε δόσεις... Σύμφωνα επίσης με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", κάποιος ή κάποιοι από τους τρεις τραπεζίτες διεκδικητές (πρόκειται για τους τραπεζικούς ομίλους της Eurobank, της Πίστεως και της Πειραιώς) έχουν ζητήσει και τη μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής των προσφορών. Παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας επιβεβαίωσαν ουσιαστικά τις παρασκηνιακές επαφές μεταξύ της κυβέρνησης και των ιδιωτικών τραπεζών, χωρίς όμως να αναφερθούν σε άλλες λεπτομέρειες... Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν, ότι η Ιονική Τράπεζα ξεπουλιέται στα ιδιωτικά συμφέροντα, με τους χειρότερους δυνατούς όρους, αφού όλες οι μεθοδεύσεις παραπέμπουν σε "διαγωνισμό" τύπου Ουγκάντας, με τους τραπεζίτες να λύνουν και να δένουν και την κυβέρνηση να παρακολουθεί τις εξελίξεις...

Η Εθνική

Εξάλλου, νέο μεγάλο βήμα περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της Εθνικής αποφάσισε η κυβέρνηση. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, του υφυπουργού Ν. Χριστοδουλάκη, του διοικητή της Εθνικής, Θ. Καρατζά, και του υποδιοικητή, Ν. Καραμούζη, αποφασίστηκε να δοθούν 12.920.000 μετοχές, που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό του το υπουργείο Οικονομικών, σε ιδιώτες, κυρίως σε "θεσμικά" αμερικανικά ταμεία.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών ένα πακέτο 6.460.000 μετοχών της ΕΤΕ, από αντίστοιχη μετατροπή ομολογιών της τράπεζας το Νοέμβρη του 1998, σε "θεσμικούς επενδυτές" και ιδιώτες του εξωτερικού, ενόψει της εισαγωγής των μετοχών της τράπεζας στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Αποφασίστηκε επίσης να προπωληθεί σε αντίστοιχους "θεσμικούς" και άλλες εταιρίες του εξωτερικού το πακέτο ακόμα 6.460.000 μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές που αφορά τη χρήση 1999. Συνολικά, δηλαδή, μέσα στο χρόνο θα πωληθούν 12.920.000 μετοχές της Εθνικής! Αν λάβουμε υπόψη ότι επίκειται και νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 150 - 180 δισ. δραχμών, είναι εμφανές ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού κεφαλαίου στη μετοχική σύνθεση της τράπεζας θα ενισχυθεί σημαντικά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε ανύποπτο χρόνο ο διοικητής της Εθνικής είχε αναφέρει ότι το 25% του μετοχικού κεφαλαίου βρίσκεται στα χέρια μεγάλων "θεσμικών επενδυτών" του εξωτερικού. Η δε είσοδος της Εθνικής στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης (μετά τον ΟΤΕ) δεν είναι άσχετη με τον ενεργό ρόλο που διαδραματίζει η τράπεζα στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων και της παρευξείνιας ζώνης, σε συνάρτηση βέβαια και με τις επιδιώξεις του αμερικανικού κεφαλαίου στις ίδιες περιοχές.

Χτες, πάντως, αναβλήθηκε λόγω μη απαρτίας για τις 6 Απρίλη η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής, που επρόκειτο να αποφασίσει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η Αγροτική

Κινητικότητα, τέλος, υπάρχει και στο θέμα της "εξυγίανσης" του χαρτοφυλακίου της Αγροτικής Τράπεζας, ως πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησής της. Για το σκοπό αυτό απαιτείται μία λεόντεια ενίσχυση της τάξης των 800 δισ. προκειμένου ο δείκτης φερεγγυότητας της τράπεζας να ανέλθει στα ανεκτά επίπεδα που απαιτεί η Τράπεζα της Ελλάδας. Κυβερνητικοί παράγοντες αποκλείουν η ενίσχυση αυτή να δοθεί απευθείας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (όπως έγινε με την ΕΤΒΑ) και αναφέρουν ότι εξετάζονται διάφορες άλλες λύσεις, όπως, π.χ., η παραχώρηση στην ΑΤΕ ακίνητης περιουσίας του δημοσίου η οποία στη συνέχεια θα πωληθεί και θα αποτελέσει έσοδο για την τράπεζα.

Μην ξεχάσετε τις φορολογικές δηλώσεις

Τελειώνουν τα ψέματα για τις φορολογικές δηλώσεις των μισθωτών και συνταξιούχων. Μέχρι και αύριο οι δηλώσεις μπορούν να κατατίθενται στις εφορίες, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να τις στέλνουν και ταχυδρομικά μέχρι και την Κυριακή.

Οι εφορίες θα παραμείνουν ανοιχτές για την παραλαβή των δηλώσεων σήμερα μέχρι τις 8 το βράδυ και αύριο Σάββατο μέχρι τις 2 μ.μ.

Οπως ανακοινώθηκε επίσης από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, αύριο Σάββατο, 20 Μάρτη 1999, θα λειτουργήσουν με ωράριο 7.30 --14.00 τα παρακάτω ταχυδρομεία:

  • Κεντρικό Αθηνών (Αιόλου 100), Συντάγματος, Αθήνας 11 (Πατησίων), Αθήνας 15 (Αμπελοκήπων), Αθήνας 16 (Παγκρατίου), Αιγάλεω, Γραφείο Συναλλαγής Κ. Κ. Περιστερίου, Ανατολικού Αερολιμένα, Αμαρουσίου, Αγίας Παρασκευής, Καλλιθέας, Γλυφάδας, Κεντρικό Πειραιά, Κεντρικό Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 26), Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Κεντρικό Πάτρας και Κεντρικό Λάρισας.

Εξάλλου, την Κυριακή 21 Μάρτη 1999, θα λειτουργήσουν με ωράριο 9.00 - 14.00 τα παρακάτω ταχυδρομικά γραφεία:

  • Κεντρικό Αθηνών, Συντάγματος, Ανατολικού Αερολιμένα, Κεντρικό Πειραιά, Κεντρικό Θεσσαλονίκης, Κεντρικό Πάτρας και Κεντρικό Λάρισας.
Περί "μονόδρομου"

Η λέξη "μονόδρομος" ήταν η αγαπημένη λέξη που εφεύραν οι "εκσυγχρονιστές" του ΠΑΣΟΚ, για να δικαιολογούν την εμμονή τους στην εφαρμογή της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Στους "εκσυγχρονιστές" του ΠΑΣΟΚ (και τους κάθε είδους συνοδοιπόρους προς την ΟΝΕ και το Μάαστριχτ), άρεσε τόσο πολύ η λέξη "μονόδρομος", ώστε αρχίζουν να τη χρησιμοποιούν σε κάθε ευκαιρία, όταν θέλουν και δυσκολεύονται να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η υφυπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία, μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στην Κύπρο, δεν παρέλειψε να διαφημίσει και το πρόγραμμα της κυβέρνησης Σημίτη για τις ιδιωτικοποιήσεις. Αφού διατύπωσε την άποψη πως "οι ιδιωτικοποιήσεις κάποτε ήταν ταμπού για την Αριστερά και η εύκολη λύση για τη Δεξιά", στη συνέχεια περηφανεύτηκε για την τόλμη και τη μεγάλη στροφή του ΠΑΣΟΚ, που προώθησε με αποφασιστικότητα την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Δεν παρέλειψε μάλιστα να προβάλει τον ισχυρισμό, πως στο σύγχρονο κόσμο της "παγκοσμιοποίησης" η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι "μονόδρομος"!

***

Η ευκολία, με την οποία η υφυπουργός Ανάπτυξης καθώς και μια σειρά άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ("εκσυγχρονιστές" και όχι μόνο) αλλάζουν ιδέες, οράματα και ιδανικά, είναι εντυπωσιακή και το γνωρίζουν οι πάντες. Από αυτή την άποψη, δε θα παραξενευτούμε καθόλου, αν αύριο ακούσουμε από την κυρία Διαμαντοπούλου ή άλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, να υποστηρίζουν ότι στα πλαίσια της "παγκοσμιοποίησης" και της "νέας τάξης πραγμάτων":

  • Η εγκληματικότητα είναι "μονόδρομος".
  • Η πορνεία είναι "μονόδρομος".
  • Η ζητιανιά, η εξάπλωση της φτώχειας και της εξαθλίωσης είναι "μονόδρομος".
  • Η παραβίαση δημοκρατικών ελευθεριών και καταπάτηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι "μονόδρομος".

***

Με τις θεωρίες και τα επιχειρήματα περί "μονόδρομου" η κυρία Διαμαντοπούλου και οι κάθε είδους συνοδοιπόροι της δεν πρωτοτυπούν. Στην ουσία, αναμασούν και επαναλαμβάνουν, σαν παπαγαλάκια, την αντιδραστική επιχειρηματολογία την οποία επεξεργάζονται τα στρατηγεία των πολυεθνικών, που θέλουν την παγκοσμιοποίηση να προωθείται στην κατεύθυνση του "μονόδρομου" της σύνθλιψης των λαϊκών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, με το επιχείρημα ότι "δημοκρατία και ανάπτυξη δε συμβιβάζονται"...

Ομως, οι λαοί του κόσμου ξέρουν ότι υπάρχει και άλλη κατεύθυνση, άλλος μονόδρομος. Είναι ο μονόδρομος που έχει στόχο και κατεύθυνση τη βελτίωση του βιοτικού επίπεδου των ανθρώπων του μόχθου και της δουλιάς και τηναναβάθμιση των συνθηκών ζωής τους, μέσα από τη διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ειρηνική συνύπαρξη και την αμοιβαία συνεργασία.

Λ. Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ