ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικίνδυνη η κυβέρνηση και η πολιτική της

"Για το ΚΚΕ το πραγματικό δίλημμα είναι ένα.

Αντίσταση ή υποταγή

Αντεπίθεση ή ραγιαδισμός

Από δω και πέρα ένα πρέπει να 'ναι καθαρό.

Κάθε ανοχή στην πολιτική αυτή θα έχει βαριές, πολύ βαριές και ανυπολόγιστες συνέπειες.

Η παράδοση Οτσαλάν στις Τουρκικές Αρχές σηματοδοτεί το πέρασμα της πολιτικής ζωής της χώρας σε μια άλλη κατάσταση.

Αποκαλύπτει ότι η σημερινή κυβέρνηση, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ξεπέρασε το όριο μιας κάποιας αυτοσυγκράτησης για τα μάτια του κόσμου.

Με την ίδια ευκολία που παραδόθηκε ο Οτσαλάν, παραδίνονται τα λιμάνια, το έδαφος και ο εναέριος χώρος της χώρας στους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ.

Και εδώ η ευθύνη δε βαραίνει μόνο τον κ. Σημίτη ή κάποιους υπουργούς ή μια πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ. Αφορά όλο το ΠΑΣΟΚ. Οι σοσιαλιστικές κορόνες του κ. Τσοχατζόπουλου δεν μπορούν να κρύψουν και τις προσωπικές του ευθύνες, αλλά και το προσωπείο όσων επαγγέλλονται ένα νέο ΠΑΣΟΚ.

Με την ίδια ευκολία παραδίνεται ο πλούτος της χώρας στις πολυεθνικές.

Με την ίδια ευκολία παραδίνονται οι εργαζόμενοι και τα στοιχειώδη δικαιώματά τους στο μεγάλο κεφάλαιο για περισσότερα κέρδη.

Οταν ο κ. Σημίτης επαγγέλλεται μια ισχυρή Ελλάδα, αυτή την Ελλάδα έχει κατά νου.

Να σκύβει το κεφάλι στους ιμπεριαλιστές, με αντάλλαγμα τη συμμετοχή στη λεία.

Να συμμαχεί μαζί τους για να μπορούν οι κεφαλαιοκράτες της χώρας μας να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τη θέση τους, τα κέρδη τους. Αυτή είναι η ισχυρή Ελλάδα του κ. Σημίτη. Ελλάδα των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων. Τα συμφέροντα αυτά είναι πρώτα απ' όλα και πάνω απ' όλα. Και μπροστά σ' αυτά τα συμφέροντα δεν υπάρχει κανένας φραγμός.

Να γιατί λοιδορούν και θεωρούν ως ξεπερασμένη την έννοια του πατριωτισμού και της αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς. Είναι πολύ καθαρό. Από μια κυβέρνηση που ποδοπατά τα δικαιώματα του λαού μέσα στη χώρα του, δεν μπορεί να περιμένει κανείς σεβασμό και υπεράσπιση των συμφερόντων άλλων λαών.

Δεν είναι, λοιπόν, συνηθισμένες οι στιγμές που ζούμε.

Η Ελλάδα, στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, οδηγείται σε επικίνδυνους δρόμους. Η ζωή του λαού δεν απειλείται μόνο από τη μεγαλύτερη ανεργία, από τη μεγαλύτερη φτώχεια, από τη μεγαλύτερη περικοπή δικαιωμάτων και ελευθεριών. Απειλείται ακόμα και η ειρηνική του ζωή.

Η κυβέρνηση αυτή είναι επικίνδυνη.

Η πολιτική αυτή είναι επικίνδυνη. Πρέπει να συναντήσει τη μεγαλύτερη δυνατή αντίσταση. Να καταδικαστεί και να ανατραπεί.

Αν χτες, οι κομμουνιστές της Θεσσαλονίκης, σταμάτησαν για λίγη ώρα και συμβολικά το τρένο του πολέμου, με λίγες δυνάμεις, ένας λαϊκός ξεσηκωμός μπορεί να σταματήσει το χέρι του πολέμου.

Σήμερα, κανένας δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη θέση"δεν ήξερα, δεν κατάλαβα". Τώρα υπάρχουν όλες οι αποδείξεις, για να γίνουν πολύ λιγότεροι αυτοί που δε θέλουν ή δεν μπορούν να καταλάβουν την απλή αλήθεια:

Οτι δε φταίνε οι κακοί χειρισμοί. Δε φταίνε οι γενικές δυσκολίες. Δε φταίει η έλλειψη Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Φταίει η γενικότερη στρατηγική που ακολουθείται στη χώρα μας από το ΠΑΣΟΚ σήμερα, από τη ΝΔ χτες, στρατηγική ευθυγραμμισμένη με τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. Στρατηγική, που επιβάλλεται από τα στενά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας και δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα και τους πόθους της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού".

Ας μη χάνουμε άλλο χρόνο

"Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Οι Αμερικάνοι, οι ιμπεριαλιστές, δεν είναι παντοδύναμοι.

Εμφανίζονται παντοδύναμοι, γιατί σε ορισμένες χώρες, όπως και στη δική μας, υπάρχουν δυνάμεις που υποκύπτουν και υπηρετούν τα σχέδιά τους.

Αν αφαιρεθεί αυτό το στήριγμα θα αποκαλυφθεί και η αδυναμία τους να επιβάλλονται στους λαούς.

Ο λαός έχει τη δύναμη στα χέρια του να γκρεμίσει αυτά τα στηρίγματα. Το 'φερε η συγκυρία, έτσι ώστε η χώρα να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Καλούμε τον ελληνικό λαό, να χρησιμοποιήσει σωστά τη δύναμή του. Την ψήφο του ως μία άμεση απάντηση.

Μπορεί να κάνει την αρχή από τις ευρωεκλογές του Ιούνη.

Να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ, για να παλέψει ακόμα πιο αποτελεσματικά αυτή την πολιτική, αυτές τις δυνάμεις.

Με ένα ισχυρό ΚΚΕ πολλά πράγματα θα αλλάξουν στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Θα ενισχυθεί εκείνη η δύναμη που είναι έτοιμη και ικανή να ξεσηκώσει ένα ακατανίκητο φιλειρηνικό κίνημα.

Να δώσει δύναμη στο λαό, για να ορθώσει ένα ισχυρό προγεφύρωμα στους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ.

Ας αναλάβουμε εμείς όλοι την ευθύνη να φτάσουμε το μήνυμα αυτό σε κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης.

Κάθε ψήφος και ένα ακόμα εμπόδιο στα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Κάθε ψήφος και ένα ακόμα εμπόδιο στα σχέδια του κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, να μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε βάση πολέμου.

Αν όλοι εμείς κάνουμε με ευθύνη το καθήκον μας, ο λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας με το παραπάνω.

Ας μη χάσουμε άλλο χρόνο.

Κανένας και καμία από μας δεν έχει το δικαίωμα να μείνει πίσω, να ολιγωρήσει, να αφήσει τις ώρες και τις μέρες να κυλούν χωρίς δράση, χωρίς αποτελέσματα".

Καλούμε κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο

"Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Το ΚΚΕ έχει εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό μας.

Εδώ κρύβεται η δύναμη που θα φέρει τις αλλαγές.

Αυτή τη δύναμη πάμε να αφυπνίσουμε και να συνειδητοποιήσουμε. Γι' αυτό και δε χάνουμε το κουράγιο μας, την αισιοδοξία μας, την πίστη μας ότι καμία θυσία δεν πάει χαμένη, όταν γίνεται για το καλό του λαού και το δίκιο.

Σ' αυτή τη μεγάλη προσπάθεια καλούμε κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο να συμβάλει.

Δε ζητάμε όλοι να συμφωνήσουν σε όλα μαζί μας.

Είμαστε σίγουροι ότι είναι πολλοί αυτοί που εξεγείρεται η συνείδησή τους από τη σημερινή ΝΑΤΟκρατούμενη εικόνα της Θεσσαλονίκης.

Τους καλούμε να κάνουν ένα θαρραλέο βήμα μπροστά.

Να βρουν τρόπους, για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους, την αντίθεσή τους στη σημερινή βαρβαρότητα.

Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε κάθε τους ιδέα και πρωτοβουλία.

Ο λαός θα αξιολογήσει και θα τιμήσει με κάθε σεβασμό και ευγνωμοσύνη κάθε τέτοια κίνηση από όποιον κι αν προέρχεται, ανεξάρτητα από το τι πίστευε και έκανε χτες.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στον κόσμο της διανόησης, στον κόσμο της επιστήμης και της τέχνης και τους καλούμε να πάρουν τη θέση που τους ταιριάζει.

Με το λαό ενάντια στους δυνάστες του.

Με την ειρήνη ενάντια στον πόλεμο.

Να σταθούν στο ύψος ενός Νερούντα, ενός Βάρναλη, ενός Ρίτσου και τόσων άλλων. Να σταθούν στο ύψος όλων αυτών που ποτέ δεν έγιναν συνήγοροι καμιάς κυβέρνησης, καμιάς εξουσίας, αλλά προτίμησαν τη δόξα και το μεγαλείο της λαϊκής αναγνώρισης ως αληθινών υπερασπιστών του δίκιου και της αλήθειας.

Εμείς, όλοι και όλες, που παίρνουμε μέρος σ' αυτή τη συγκέντρωση ξέρουμε πολύ καλά ότι το ποτάμι θα αρχίσει να φουσκώνει, η πλάστιγγα θα αρχίσει να γέρνει μόνον τότε, όταν η πρωτοπορία αυτού του αγώνα πείσει, όχι μόνον με τα λόγια, αλλά και με το προσωπικό παράδειγμα ότι είναι αποφασισμένη να τραβήξει αποφασιστικά μπροστά.

Αυτή τη δέσμευση σας καλώ εκ μέρους της ΚΕ, να τη διακηρύξουμε με κομμουνιστική συνέπεια μπροστά στο λαό της Θεσσαλονίκης".

σποτ 1ο

Τα σύνορα της χώρας, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, το σεβασμό των συνόρων και την ειρήνη στην περιοχή δεν μπορεί να την εγγυηθεί καμία κυβέρνηση, που συμμορφώνεται με τη "νέα τάξη πραγμάτων". Μόνο ο λαός, η νεολαία έχουν τη δύναμη και τα μέσα να σταματήσουν τα πλοία και τα τρένα του πολέμου. Εχουν τη δύναμη να σταματήσουν αυτήν την πολεμική μηχανή. Να αποτρέψουν τον πόλεμο. Να υπερασπιστούν τα σύνορα, την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας

σποτ 2ο

Η ευθύνη δε βαραίνει μόνο τον κ. Σημίτη ή κάποιους υπουργούς ή μια πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ. Αφορά όλο το ΠΑΣΟΚ. Οι σοσιαλιστικές κορόνες του κ. Τσοχατζόπουλου δεν μπορούν να κρύψουν και τις προσωπικές του ευθύνες, αλλά και το προσωπείο όσων επαγγέλλονται ένα νέο ΠΑΣΟΚ

Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει πλούσιος λαός και όχι πλούσια αφεντικά

"Ενα ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα", επισήμανε ο Δ. Γόντικας, σε κάποιο σημείο της ομιλίας του. "Γιατί", συνέχισε, "το ΚΚΕ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που αγωνίζεται να οργανώσει και να ενώσει τις λαϊκές δυνάμεις σ' ένα παλλαϊκό μέτωπο πάλης.

Γιατί είναι δύναμη που δε συμβιβάστηκε, δε συμβιβάζεται με τους ισχυρούς.

Που δεν ταυτίζει την ισχυρή Ελλάδα με το δείκτη του Χρηματιστηρίου, με την αναγνώρισή της από τον σκληρό πυρήνα της ΕΕ ή την εύνοια των Αμερικανών.

Ισχυρή Ελλάδα, πριν απ' όλα, σημαίνει λαός κυρίαρχος και αφέντης στον τόπο του. Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει πλούσιος λαός και όχι πλούσια αφεντικά.

Γιατί το ΚΚΕ είναι δύναμη που παλεύει να ενώσει την οργανωμένη δύναμη του ελληνικού λαού με τη δύναμη των λαών στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη.

Γιατί με ένα ισχυρό ΚΚΕ θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Θα αρχίσει να αλλάζει η κατάσταση. Να βγαίνει ο λαός στο προσκήνιο και να κατακτά βήμα το βήμα όλα όσα του έχουν αφαιρέσει και στερήσει, μέχρι που πραγματικά να γίνει κυρίαρχος.

Αν σήμερα το ΚΚΕ ήταν ισχυρό στα Συνδικάτα, είναι βέβαιο ότι οι λιμενεργάτες και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ δε θα έσκυβαν το κεφάλι στους επικυρίαρχους. Δε θα τολμούσαν καν να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι και τα τρένα.

Σήμερα, που στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος κάνει κουμάντο το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, οι εργαζόμενοι καλούνται σε υποταγή αντί σε αγώνα.

Αν το ΚΚΕ ήταν πιο ισχυρό στους δήμους και στις νομαρχίες, θα είχε άλλο στήριγμα ο λαός στον αγώνα του.

Οι σημερινοί δήμαρχοι και νομάρχες, ακριβώς γιατί υπακούουν όχι στα συμφέροντα του λαού, αλλά στις πολιτικές των κομμάτων τους, δεν έχουν το σθένος να αντιπαλέψουν αυτή την άθλια κατάσταση.

Αυτό όμως που δεν έγινε μέχρι χτες, πρέπει να γίνει σήμερα. Να γίνει αύριο".

Υπηρετούν τα ίδια αφεντικά

"ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι συνένοχοι", τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Δ. Γόντικας. "Είναι το ίδιο υπεύθυνοι. Υπηρετούν τα ίδια αφεντικά.

Οι οπαδοί και οι ψηφοφόροι αυτών των κομμάτων ήρθε η ώρα να ξεπεράσουν τις όποιες αναστολές και να πάψουν να στηρίζουν δυνάμεις και πολιτικές που στρέφονται ενάντια στα συμφέροντά τους.

Ας απλώσουμε το χέρι σε όλο αυτό τον κόσμο και να τον καλέσουμε να κρίνει με βάση τα συμφέροντά του.

Η λογική του μικρότερου κακού έχει δημιουργήσει το σημερινό μεγάλο κακό. Ας μη μεγαλώσει κι άλλο.

Η λογική εναλλαγής των δύο κομμάτων στη διακυβέρνηση έχει οδηγήσει στο σημερινό επικίνδυνο αδιέξοδο.

Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει πάντα για τα ίδια συμφέροντα.

Αν τις δυνάμεις αυτές τις ενώνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ, η ΟΝΕ, το ΕΥΡΩ, το λαό πρέπει να τον ενώνει η πάλη ενάντια σ' αυτές τις δυνάμεις".

Η ιερή συμμαχία του κεφαλαίου

"Ευρωπαϊκή Ενωση, ΟΝΕ και ΝΑΤΟ είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος", σημείωσε ο ομιλητής.

"Είναι η ιερή συμμαχία του κεφαλαίου για να επιβάλλει, με την ανοιχτή ή τη συγκαλυμμένη τρομοκρατία και βία, την οικονομική, κοινωνική και εθνική σκλαβιά των λαών.

Μας ρωτάνε πολλοί: Συμφωνούμε μαζί σας. Σωστά τα λέτε. Μπορούν όμως να αλλάξουν τα πράγματα; Είναι δυνατό να τα βάλουμε με τους Αμερικανούς, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ; Η απάντησή μας είναι, ναι.

Γιατί πιστεύουμε ότι ο οργανωμένος και συσπειρωμένος λαός είναι παντοδύναμος και το ΚΚΕ για το σκοπό αυτό εργάζεται. Να ενώσει, να συσπειρώσει το λαό σε κυρίαρχη δύναμη.

Οι άλλες δυνάμεις δε θέλουν να τα χαλάσουν με τους ισχυρούς. Κι όταν ακόμα ορισμένοι κάνουν κάποια κριτική στα κόμματα της εξουσίας, όπως είναι ο ΣΥΝ, δεν έχουν κατά νου μια αλλαγή της κατάστασης προς όφελος του λαού και του τόπου, αλλά προσδοκούν συμμετοχή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη διακυβέρνηση της χώρας, με το ΠΑΣΟΚ με τη μια ή την άλλη ηγεσία. Ενώ οι φραστικές καταγγελίες του ΔΗΚΚΙ και οι προτάσεις του, κάθε άλλο παρά αναιρούν την ασκούμενη πολιτική στα καίρια ζητήματα".

Σήμερα, από την τηλεόραση του "902"

Σήμερα, από την τηλεόραση του "902", στην εκπομπή "Πολιτική επικαιρότητα", στις 22.00 θα προβληθεί η ομιλία του Δημήτρη Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης.

Η αγγλική σημαία κυματίζει από χτες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Το γερμανικό στρατόπεδο στο ΣΕΜΠΟ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ