ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάρτη 1999
Σελ. /28
ΚΕΝΗ
Το φαράγγι που πληγώσανε

Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα του "εκσυγχρονισμού και του Χρηματιστηρίου" η έννοια του περιβάλλοντος αφήνει παγερά αδιάφορους τους κυβερνώντες, όχι μόνον του κέντρου, αλλά και των "στελεχών" τους στην περιφέρεια. Τα οικολογικά εγκλήματα είναι καθημερινά και θα συνεχίζονται, στο βαθμό που δεν ξεσηκώνονται οι τοπικές κοινωνίες. Γιατί, όπου υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, συχνά είχαμε οπισθοχωρήσεις, έστω κι αν επρόκειτο για κινήσεις τακτικής. Φυσικά, το πρόβλημα είναι πολιτικό και αφορά το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων. Οσο αυτός κλίνει προς δεξιές κατευθύνσεις (πράσινης και γαλάζιας απόχρωσης), τόσο η κατάσταση θα χειροτερεύει. Αν θέλαμε να δώσουμε ένα παράδειγμα μιας περιοχής όπου το περιβάλλον "αναστενάζει" τις τελευταίες δυο δεκαετίες, θα αναφέραμε τη Χίο. Τα όσα γίνονται σίγουρα μπορούν να καταγραφούν στο βιβλίο Γκίνες (επέκταση αεροδρομίου, αποδάσωση, πυρκαγιές, καταπατήσεις ακτών, αυθαίρετα, σωλήνες νερού κ.ά.).

Το φαράγγι των Καμπιών

Μια πανέμορφη ρεματιά, που το μήκος της δεν ξεπερνά τα τέσσερα χιλιόμετρα στα βόρεια της Χίου, αποτελεί μια μοναδική περιοχή φυσικής ομορφιάς, όχι μόνο για το νησί, αλλά για ολόκληρο το Αιγαίο. Στο υπάρχον δάσος, βελανιδιές, πεύκα, πρίνοι και πλάτανοι, μαζί με τις παραδοσιακές καλλιέργειες, δίνουν πράσινες πινελιές σ' ένα νησί που τα τελευταία χρόνια έχει χάσει μεγάλο ποσοστό πρασίνου από τις πυρκαγιές που ξεσπούν περιέργως κάθε καλοκαίρι, χωρίς ποτέ να συλλαμβάνεται κανείς και χωρίς να παίρνονται στοιχειώδη προληπτικά μέτρα. Το ποτάμι που διατρέχει τη ρεματιά αποτελεί ένα σημαντικό υδροβιότοπο.Στην περιοχή αυτή, υπάρχουν σπιζαετοί και αετογερακίνες,είδη προστατευόμενα και υπό εξαφάνιση. Κάτω από το "βλέμμα" του όρους Πελινναίου, μαζί με τους λόφους και τους σχηματισμούς των βράχων, ο χώρος αιχμαλωτίζει τα συναισθήματα του επισκέπτη και η εικόνα θα μείνει στη μνήμη του για πάντα.

Αρχαιολογικό ενδιαφέρον και κίνδυνοι

Το αρχαιολογικό ενδιαφέρον της περιοχής είναι εξίσου σημαντικό με το οικολογικό. Δίπλα στην εκκλησούλα του Αϊ - Γιώργη, υπάρχουν εμφανή λείψανα αρχαίου ναού. Στο λόφο των Αγίων Πάντων, βρίσκονται θεμέλια κτισμάτων και πληθώρα οστράκων, που καταμαρτυρούν την ύπαρξη αρχαίου οικισμού (όσον αφορά το γιατί δε γίνονται ανασκαφές, ας ερωτηθεί ο κ. Βενιζέλος, που το όραμά του για τον πολιτισμό άρχιζε και σταματούσε στο Μέγαρο Μουσικής και την εκλογική του περιφέρεια, αλλά και η αντικαταστάτριά του κ. Παπαζώη, η οποία υπήρξε και υπουργός Αιγαίου, αν και η σχέση της με τα νησιά ήταν από "χαλαρή" έως ανύπαρκτη). Τέλος, υπάρχει το βυζαντινό κάστρο της Ωριάς πάνω σε βράχο, που θυμίζει ...Μετέωρα. Και οι τρεις περιοχές έχουν υποδειχτεί και καταγραφεί από τις αντίστοιχες αρχαιολογικές υπηρεσίες. Οι κίνδυνοι για την εν λόγω περιοχή, σύμφωνα με το Σύλλογο Οικολογίας και Περιβάλλοντος Χίου, είναι έξι:

1. Οι ανεξέλεγκτες και παράνομες διανοίξεις δρόμων.

2. Οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές (σ.σ. που κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι).

3. Τα λύματα του χωριού (σ.σ. τα υπουργεία Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ δεν έκαναν απολύτως τίποτα, αν και γνωρίζουν το πρόβλημα, ίσως γιατί τα δέντρα, τα σπάνια είδη και οι αρχαίοι οικισμοί δεν ...ψηφίζουν).

4. Η ανεξέλεγκτη υλοτομία.

5. Η αυθαίρετη δόμηση (σ.σ. και σ' αυτόν τον τομέα η Χίος έχει πρωτιά).

6. Η κυνηγετική πίεση (σ.σ. ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κυνηγών ανά κάτοικο πανευρωπαϊκά).

Διανοίξεις και καταστροφές

Πριν από εφτά χρόνια, είχε γίνει η πρώτη απόπειρα παράνομης διάνοιξης δρόμου, που ευτυχώς σταμάτησε, ύστερα από καταγγελίες του Συλλόγου Οικολογίας και την άμεση επέμβαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Ο δρόμος τότε είχε προλάβει να φτάσει μέχρι το ποτάμι. Ομως, τα σχέδια κάποιων ανεγκέφαλων για "αξιοποίηση" δε σταμάτησαν. Ετσι, πριν από λίγες μέρες, και πάλι ο Σύλλογος Οικολογίας Χίου, και όχι ο δασοφύλακας που υπάρχει μια και η περιοχή είναι αναδασωτέα, ούτε ο αρχαιοφύλακας του Κάστρου της Ωριάς, καταγγέλλει τη διάνοιξη δρόμου που μπήκε μέσα στο ποτάμι καταστρέφοντας ταυτόχρονα στο σημείο αυτό την κοίτη!! Ενας δρόμος δίπλα στο παλιό μονοπάτι που είχε συμπεριληφθεί στη μελέτη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την ανάδειξη των "φυσικών και ιστορικών διαδρομών του νησιού". Το αστείο είναι ότι ολόκληρη η περιοχή συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα NATURA.Η Νομαρχία Χίου, ο Δήμος Καρδαμύλων, η ΤΥΔΚ, η 3η Βυζαντινών Αρχαιοτήτων δήλωσαν πλήρη άγνοια στο όλο θέμα. Ενα αυθαίρετο έργο γίνεται κάτω από τη μύτη των καθ' ύλη αρμοδίων υπηρεσιών και επί ένα μήνα δεν ξέρει κανείς τίποτα. Συμπτωματικά γίνεται γνωστό από κάποιους οικολόγους. Το ζήτημα που αναδεικνύεται τώρα είναι η αποκατάσταση του τοπίου και να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες στους καταπατητές - καταστροφείς και οι διοικητικές σε όσες υπηρεσίες ολιγώρησαν, για να μην πούμε συνέβαλαν με τον τρόπο τους στην καταστροφή. Εξελίξεις θα υπάρξουν, ούτως ή άλλως. Ας ελπίσουμε προς θετική κατεύθυνση.

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Ενα ποντίκι είκοσι χρόνων

Η λέξη ποντικός συνήθως φέρνει αποστροφή ιδίως στο γυναικείο πληθυσμό, αλλά και σε μεγάλο μέρος του ...ανδρικού. Το αντίθετο, τα μικρά παιδιά συμπαθούν τα ποντίκια ιδιαίτερα, μια και συχνά είναι ήρωες παραμυθιών. Μεγάλο ρόλο έπαιξε προς την πλευρά αυτή κι ο θρυλικός Μίκι Μάους του Ντίσνεϊ. Οι ερευνητές - γιατροί πάλι, επειδή τα χρησιμοποιούν για τα πειράματά τους, τα θεωρούν απαραίτητα, αν και οι διαθέσεις τους ως προς το είδος δεν είναι ξεκάθαρες. Οι γάτες, πριν υποστούν ...μετάλλαξη, τα είχαν σαν βασική τροφή, όπως και τα φίδια. Ετσι, στην περίπτωση που διεξαγόταν κάποιο δημοψήφισμα, τα αποτελέσματα μάλλον θα έκρυβαν εκπλήξεις, αν είχαν δικαίωμα ψήφου τα παιδιά και τα ζώα! Είδη ποντικιών στη χώρα μας υπάρχουν πολλά. Αλλά ένα είδος που αποδεικνύεται το μακροβιότερο στο πλανήτη είναι αυτό που έχει τους φανατικούς οπαδούς. Αν είμαστε στις ΗΠΑ, σίγουρα θα είχαν φτιάξει κάποιο κλαμπ. Μη φανταστείτε κάποιους φιλόζωους ή περιβαλλοντιστές. Μιλάμε για το "Ποντίκι" (του Κ. Παπαϊωάννου), που επί δυο δεκαετίες, μια φορά τη βδομάδα, μέσα από υπέροχα φωτομοντάζ, αποκαλυπτικά άρθρα, σατιρικά κείμενα, έξυπνα σκίτσα, αποτελεί το άλας του Τύπου της χώρας μας, που η αξιοπιστία του, ελέω διαπλοκών, έχει πάρει την κατηφόρα. Οι αναγνώστες το αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή της έκδοσής του. Οσο για τους ασκούντες την εξουσία, αναγκάζονται να "ανέχονται" την παρουσία του, γιατί όσες ποντικοπαγίδες κι αν του έστησαν κι όσα ποντικοφάρμακα κι αν χρησιμοποίησαν δεν κατάφεραν τίποτα. Ως ...οικολόγοι, του ευχόμαστε να τα εκατοστίσει.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Με ταχύτητα ...χελώνας

Μια ανάσα πριν το 2000, και η ΔΕΗ ακόμα προγραμματίζει την εγκατάσταση εργοστασίου στην περιοχή Καράβα. Ενας προγραμματισμός, που ξεκίνησε από το 1991, μια και το υπάρχον εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ούτε επαρκεί και μολύνει την ατμόσφαιρα της πρωτεύουσας, αφού αυτοί που το κατασκεύασαν δεν μπήκαν στο κόπο να σκεφτούν ότι δε φτιάχνεις τέτοιες μονάδες μέσα στην πόλη. Βέβαια, αυτή η ταχύτητα οφείλεται και στους ΠΑΣΟΚικούς αστέρες του νησιού - νομάρχη - δήμαρχο - βουλευτές - που ίσως έχουν το αρνητικότερο ρεκόρ παραγωγικότητας πανελλαδικά, μια και το μόνο που τους απασχολεί είναι η νομή της εξουσίας.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Η κατάσταση του πλανήτη 1998

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, συνεχίζεται η εκπληκτική έκδοση του διεθνούς ινστιτούτου Warldwatch για την κατάσταση στον πλανήτη. Μια έκθεση από ένα ανεξάρτητο ίδρυμα, που το κύρος του δεν αμφισβητείται από κανέναν και οι αναλύσεις του, όχι μόνο συζητούνται από αρμόδιους για το περιβάλλον φορείς, αλλά λαμβάνονται και σοβαρά υπόψη. Ως γνωστό, διευθύνεται από ένα επιστήμονα γνωστό στα περισσότερα κράτη της Γης. Μιλάμε για τον Λέστερ Μπράουν, που εδώ και χρόνια έχει κατορθώσει να φωτίσει πολλές πλευρές που βρισκόταν σε "υποχρεωτική συσκότιση", λόγω των μεγάλων συμφερόντων (κρατικών και διακρατικών), που συχνά συνδέονται με πράξεις και παραλείψεις που αφορούν το περιβάλλον. Στο φετινό τόμο, την επιμέλεια του οποίου έχει ο Μ. Μοδινός και η έκδοση χρηματοδοτήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, περιλαμβάνονται κείμενα για το μέλλον της ανάπτυξης, τα δάση, τη βιολογική αλυσίδα, την αλιεία, τη γεωργική παραγωγή, το κλίμα και τους εξοπλισμούς.

Το ζήτημα που αναδεικνύεται τώρα είναι η αποκατάσταση του τοπίου και να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες στους καταπατητές - καταστροφείς και οι διοικητικές σε όσες υπηρεσίες ολιγώρησαν, για να μην πούμε συνέβαλαν με τον τρόπο τους στην καταστροφή



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ