ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η "αξέχαστη" βελανιδιά

Ο δημιουργός της υπέροχης ταινίας "Ενα αξέχαστο καλοκαίρι",ο Ρουμάνος Λουσιάν Πεντίλιε μάς δίνει σήμερα ένα άλλο δείγμα του ταλέντου με την ταινία "Η βελανιδιά" που θα παρουσιαστεί στις 22.00 από την ΕΤ-3. Αν ο θεατής αντέξει τα πρώτα δέκα λεπτά, που πράγματι κυλούν αργά και βασανιστικά θα λέγαμε, καθώς στο μισοσκόταδο ένας άνθρωπος αργοπεθαίνει πλάι στην κόρη του, τότε θα διαπιστώσει πως η συνέχεια του έργου είναι πολύ γρήγορη, ανατρεπτική και ενδιαφέρουσα. Μια ταινία που χωρίς να χειρίζεται αστείες καταστάσεις διακρίνεται για το ανατρεπτικό της χιούμορ και κατορθώνει με άνεση από ένα μελόδραμα να μεταμορφωθεί με μεγάλη άνεση σ' ένα οδοιπορικό με τραγικές, αλλά και αστείες καταστάσεις. Μόλις πεθαίνει ο αγαπημένος της πατέρας, η Νέλα, μια νεαρή δασκάλα που μόλις έμαθε το διορισμό της στην άλλη άκρη της χώρας, παίρνει την τέφρα του πατέρα της, την τοποθετεί σε ένα μεγάλο κουτί από Νεσκαφέ και ξεκινά με το τρένο διασχίζοντας όλη τη Ρουμανία. Ο φακός του Πεντίλιε εστιάζει το ενδιαφέρον του σε όσα συμβαίνουν στην ηρωίδα του, γεγονότα όχι ευχάριστα αλλά που κάνουν ένα εξαιρετικό ψυχογράφημα της σημερινής κοινωνίας. Μια απόπειρα βιασμού, μια ένοπλη επίθεση, ψυχολογικά βασανιστήρια από τη μυστική αστυνομία, ένας έρωτας, το υπέροχο φυσικό τοπίο της Ρουμανίας, η διάλυση της χώρας, αλλά και η διάθεση της ηρωίδας να ζήσει "παρ' όλα αυτά" κάνουν την ταινία ξεχωριστή. Με την εξαιρετική Μάγια Μόργκενστερν.

Την ταινία του Κώστα Φέρρη "Το ρεμπέτικο",θα μεταδώσει ο ΑΝΤΕΝΝΑ στις 23.45.Μέσα από την υπέροχη μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου και με αφορμή το οδοιπορικό μιας τραγουδίστριας του ρεμπέτικου, ο Κ. Φέρρης καταγράφει με τη δική του ματιά την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Πολύ καλές ερμηνείες από τους Σωτηρία Λεονάρδου, Νίκο Καλογερόπουλο, Μιχάλη Μανιάτη και Θέμις Μπαζάκα.

Ενας φίλος από τα παλιά

Ενας φίλος έρχεται απόψε από τα παλιά και ξετυλίγει τις αναμνήσεις του στην εκπομπή του Αρη Σκιαδόπουλου "Νυχτερινός επισκέπτης" και θυμάται μοναδικές στιγμές του παλιού καλού ελληνικού τραγουδιού. Δεν είναι άλλος από τον Γιώργο Μουζάκη, δημιουργό της μεγάλης επιτυχίας "Ενας φίλος ήρθε απόψε από τα παλιά". Συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας και βιρτουόζος τρομπετίστας, ο Γ. Μουζάκης έχει γράψει μουσική για 2.500 τραγούδια και για 223 επιθεωρήσεις. Ξεκίνησε την καριέρα του ως μουσικός σε ηλικία μόλις δώδεκα χρόνων, παίζοντας με την τρομπέτα του σε παραστάσεις Καραγκιόζη και σε περιοδεύοντες θιάσους. Την πρώτη δική του ορχήστρα τη συγκροτεί το 1948. Από εκεί αρχίζει την καριέρα της η Νάνα Μούσχουρη και εκεί πρωτοπαίζουν πιάνο οι Μίμης Πλέσσας, Κώστας Καπνίσης και Γιώργος Χατζηνάσιος. Στην εκπομπή του Αρη Σκιαδόπουλου, οι "φίλοι από τα παλιά" Μίμης Πλέσσας, Γιώργος Χατζηνάσιος και Σταμάτης Κραουνάκης θα θυμίσουν στους τηλεθεατές παλιές, αξέχαστες μελωδίες του συνθέτη (ΝΕΤ 00.30).

Το υπόγειο στο "Εναλλάξ"

Απόψε στις 19.00 το τηλεοπτικό περιοδικό του "902 TV" "Εναλλάξ" είναι γεμάτο από ευχάριστες εκπλήξεις. Πλούσια ύλη και ενδιαφέρουσα, ύλη που καλύπτει τα γούστα όλων των "αναγνωστών". Στην "πρώτη σελίδα" θα έχει αποσπάσματα από την παράσταση "Το υπόγειο" του Φιόντορ Ντοστογιέφκσι σε σκηνοθεσία Χρήστου Τσάγκα, που παρουσιάζεται στο θέατρο Τζένη Καρέζη.Αμέσως μετά η γλύπτρια Νίνα Παππά μάς ξεναγεί στην γκαλερί "Επτά", όπου εκθέτει τα έργα της, που έχουν το γενικό τίτλο "Χρονοδείκτες".Στη συνέχεια θα ακούσουμε μουσική από το ΜΕΑΝΔΡΕΙΟ ΩΔΕΙΟ.

Ιατρικό και πολύ σκληρό θα είναι το επόμενο θέμα της εκπομπής. Ο γιατρός Γιάννης Κούφαλης θα μας εξηγήσει για τις προόδους που σημείωσε η ιατρική επιστήμη στη νόσο "Σκλήρυνση κατά πλάκας"

Και οι εναλλαγές του "Εναλλάξ" συνεχίζονται έτσι: Στη Λέσχη των φίλων 2CV θα βρεθούμε, θα επιστρέψουμε όμως στο χώρο του θεάτρου, για να παρακολουθήσουμε ένα απόσπασμα από την παράσταση, που ανεβαίνει στη Λυρική Σκηνή "Ο τσιγκούνης μένει πάντα μόνος" με τους "Ανήσυχους Θεατρίνους". Στις τελευταίες σελίδες του περιοδικού φιλοξενείται ο Δημήτρης Παναγόπουλος, που θα μας κρατήσει συντροφιά με μουσική και τραγούδια και τέλος, όπως πάντα, οι φοιτητές έχουν το λόγο.

Από την ταινία του Λουσιάν Πεντίλιε "Η βελανιδιά" που προβάλλει απόψε

Από την ταινία του Λουσιάν Πεντίλιε "Η βελανιδιά" που προβάλλει απόψε η ΕΤ-3 στις 22.00

Το σίριαλ του Τρίτου

Την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά "Μικροί Φαρισαίοι", μεταδίδει αυτή τη βδομάδα η εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος "Το σίριαλ του Τρίτου". Μια εκπομπή από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, που τις μέρες αυτές παρουσιάζει ένα έργο του Δ. Ψαθά, σε δεκαπεντάλεπτες καθημερινές, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, συνέχειες. Ακούγονται οι Αννα Συνοδινού, Μίμης Φωτόπουλος, Γιάννης Γκιωνάκης, Ολγα Τουρνάκη, Σωτήρης Μουστάκας, Κώστας Καζάκος κ.ά. (Τρίτο Πρόγραμμα στις 16.45)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ