ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δυναμική λαϊκή απάντηση στο ψευτοδίλημμα "ΟΝΕ ή χανόμαστε"
  • Η καλύτερη απάντηση που μπορεί να δώσει ο λαός είναι η συσπείρωση γύρω από την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, και στην καθημερινή ζωή και στην εκλογική μάχη
  • Η υποταγή είναι επικίνδυνη και ζημιογόνα, αλλά και ο εγκλωβισμός της λαϊκής δυσαρέσκειας σε αναχώματα και σε ψεύτικες λύσεις είναι εξίσου επικίνδυνος
  • Το κατεστημένο ετοιμάζει τη συμμαχία της παραδοσιακής Δεξιάς με τη σύγχρονη Δεξιά, που είναι η Σοσιαλδημοκρατία

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, προς τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με την ευκαιρία της επίσκεψής της στην Πάτρα. Ανοίγοντας τη συνέντευξη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

"Ζούμε μια περίοδο καθολικής αντεπίθεσης σε βάρος του βιοτικού επιπέδου του λαού και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Θεωρούμε πως το πραγματικό δίλημμα σήμερα είναι "αντίσταση ή υποταγή", "συναίνεση ή αντεπίθεση". Σήμερα, χρειάζονται καθαρές απαντήσεις σ' αυτό το ερώτημα κι όχι απαντήσεις, που επιδέχονται πολλές ερμηνείες.

Θέση μας είναι ότι ο λαός, με την καθημερινή του στάση, με την οργάνωση και την πάλη του και, τελικά, και με την ψήφο του, πρέπει να καταδικάσει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, αλλά και γενικά το δίδυμο της πολιτικής ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Πρέπει, δηλαδή, να δώσει μια δυναμική απάντηση στο ψευτοδίλλημα "ΟΝΕ ή χανόμαστε", "νέα τάξη πραγμάτων ή χανόμαστε". Οι ευρωεκλογές δίνουν την ευκαιρία να δοθεί μια τέτοια απάντηση σ' αυτό το δίδυμο της συμφοράς και της τραγωδίας, που καλεί το λαό να προσαρμοστεί και να υποταχθεί στην πολιτική της ΟΝΕ και της "νέας τάξης πραγμάτων".

Η καλύτερη απάντηση που μπορεί να δώσει ο λαός είναι η συσπείρωση γύρω από την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, η συσπείρωση και στην καθημερινή ζωή και στην εκλογική μάχη.

Θεωρούμε ότι και η υποταγή είναι επικίνδυνη και ζημιογόνα, αλλά και ο εγκλωβισμός της λαϊκής δυσαρέσκειας σε αναχώματα και σε ψεύτικες λύσεις είναι εξίσου επικίνδυνος. Η λύση που προβάλλει ο ΣΥΝ, για κεντροαριστερά, είναι μια πολιτική που τελικά νομιμοποιεί την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, άρα αφήνει ελεύθερο και το δρόμο στην πολιτική της ΝΔ, γιατί η κεντροαριστερά δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η ίδια ή και με ελάχιστες διαφορές διαχείριση μ' αυτήν της ΝΔ.

Οσον αφορά την πολιτική πρόταση του ΔΗΚΚΙ, όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μια προσπάθεια, η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ να πάρει οργανωμένη αυτοτελή μορφή έξω από το ΠΑΣΟΚ, με κύριο στόχο την ανασύνθεση και ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ, την επιστροφή του στα παλιά. Είναι μια λύση ουτοπική, ανεδαφική και, μ' αυτήν την έννοια, ζημιογόνα για τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει απλώς να ορθώσει ένα ανάχωμα στη νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Πρέπει να φτιάξει ένα φρούριο αντίστασης και δεν πρέπει να δεχτεί να γίνουν αναχώματα, τα οποία παρεμποδίζουν τις γρήγορες διεργασίες, τη ριζοσπαστικοποίηση της λαϊκής συνείδησης.

Αργά ή γρήγορα, η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για συγκρότηση ενός ευρύτερου λαϊκού μετώπου, από κομμουνιστές και μη, θα γίνει πραγματικότητα. Το θέμα είναι να γίνει όσο γίνεται πιο γρήγορα, γιατί τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ άσχημα για ζωτικά συμφέροντα του λαού και του τόπου. Πραγματικά, η ΟΝΕ και το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ διακυβεύουν κρίσιμα λαϊκά ταξικά συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας".

Η λύση υπάρχει έξω από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και αναφερόμενη στο 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και τα αποτελέσματά του, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

"Η εξέλιξη του συνεδρίου ήταν αναμενόμενη. Ας βγάλουν συμπεράσματα εκείνα τα λαϊκά στρώματα, που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και που πιστεύουν ότι με όρους εσωκομματικής αντιπολίτευσης μπορεί ν' αλλάξει η αρνητική και νεοφιλελεύθερη πορεία του. Εξω από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, υπάρχει λύση. Απλώς, μπορώ να πω ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε το 18ο μνημόσυνο της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη. Το 18ο κι όχι το πρώτο, ή την πρώτη κηδεία, όπως διακηρύσσουν ορισμένοι. Ας βγάλουν συμπεράσματα και εκείνοι, οι οποίοι πιστεύουν ότι ως τσόντα στο ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια της κεντροαριστεράς, μπορούν να προσφέρουν διέξοδο σήμερα στα πολιτικά πράγματα του τόπου. Ας δούνε τι γίνεται στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία. Τα μικρά κόμματα, που γίνονται τσόντα στη Σοσιαλδημοκρατία, δεν έκαναν τίποτα άλλο, παρά να νομιμοποιούν την όλο και πιο δεξιά, και πλήρη δεξιά στροφή της Σοσιαλδημοκρατίας. Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ένα: Εξω από το μαντρί της πολιτικής του "νυν υπέρ πάντων η ΟΝΕ και το Δόγμα του ΝΑΤΟ", υπάρχει ελπίδα".

Η στρατηγική είναι μία

Σε ερώτηση για την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παρατήρησε:

"Οι τάσεις του ΠΑΣΟΚ δε συνιστούν τάσεις διαφορετικής στρατηγικής. Η στρατηγική είναι μία και υπάρχουν τακτικού χαρακτήρα διαφορές. Αλίμονο, αν ο λαός θεωρήσει τελικά ότι η εναλλακτική λύση στα αδιέξοδα που δημιουργεί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι η στοίχιση πίσω από διάφορους ηγέτες της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευση, είτε μέσα στο ΠΑΣΟΚ, είτε εκτός ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν δύο διαφορετικές στρατηγικές: Η μία που λέει "ναι στην προσαρμογή και ενσωμάτωση στην πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ" και η στρατηγική που λέει "αντίθεση και μη προσαρμογή σ' αυτήν την πολιτική"".

Τη "μεγάλη συμμαχία" ετοιμάζει το κατεστημένο

Σχετικά με την αποχώρηση του Μ. Δασκαλάκη και την ουσιαστική προσχώρησή του στο ΔΗΚΚΙ, η ομιλήτρια σημείωσε:

"Η έξοδος των λαϊκών μαζών απ' την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι το πρώτο και βασικό βήμα, που πρέπει να γίνει σήμερα για ν' αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης. Αλλά, από κει και πέρα, το θέμα είναι με ποια πολιτική θα πας. Αμα φεύγεις απ' το ΠΑΣΟΚ για να γυρίσεις, δηλαδή φεύγεις από την πόρτα για να γυρίσεις από το παράθυρο, αυτό δεν είναι βοήθεια και στήριγμα στο λαϊκό κίνημα. Ας διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη. Η κεντροαριστερά και η κεντροδεξιά και η λογική "κάνω οργανωμένη αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ εκτός ΠΑΣΟΚ, για να φτιάξω το καλό ΠΑΣΟΚ", ξέρετε πού θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια, αν ακολουθηθεί απ' το λαό; Θα οδηγήσει στο να γίνει πραγματικότητα η πιο θερμή επιλογή που έχει το ελληνικό και το ευρωπαϊκό κατεστημένο: Στη μεγάλη συμμαχία. Στην Ελλάδα, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, στη Γερμανία Σοσιαλδημοκρατίας και Χριστιανοδημοκρατίας, στη Γαλλία ανάλογα, στη Μ. Βρετανία ανάλογα. Αυτή τη συμμαχία ετοιμάζει το κατεστημένο. Τη συμμαχία, δηλαδή, της παραδοσιακής Δεξιάς με τη σύγχρονη Δεξιά, που είναι η Σοσιαλδημοκρατία.

Οι προτάσεις που εμφανίζονται ως αντιπροτάσεις προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά είναι δορυφορικές προς αυτά τα δύο κόμματα, ρίχνουν νερό στο μύλο αυτού του μεγάλου σχεδίου. Που, για να περάσει, πρέπει να αποτύχουν τα κεντροαριστερά και κεντροδεξιά σενάρια, για να δικαιολογηθεί στη συνείδηση των λαϊκών μαζών η ανοιχτή σύμπλευση των δύο αυτών παραδοσιακών πια κομμάτων. Γι' αυτό λέμε: Απεγκλωβισμός απ' το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, ούτε επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, ούτε επιστροφή στη ΝΔ, αλλά πού πας, ποιον δρόμο επιλέγεις. Υπάρχουν πολλά δίχτυα ανάμεσα στα δύο κόμματα και στην πραγματική εναλλακτική λύση που έχει ανάγκη ο τόπος. Δεν απαιτούμε, βεβαίως, από το λαό να γίνουν όλοι κομμουνιστές σήμερα. Αλλά σημασία έχει, αν θα μπεις στη γραμμή της Αντίστασης και της Αντεπίθεσης ή θα μείνεις στη γραμμή της διόρθωσης, υποτίθεται, της γραμμής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αυτή δε διορθώνεται".

Κρίνεται και η ΕΕ και το ΝΑΤΟ

Αναφερόμενη στις ευρωεκλογές, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

"Εμείς δίνουμε γενικό πολιτικό χαρακτήρα σ' αυτή τη μάχη. Κι εδώ κρίνεται και η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Δεν αποδεσμεύεται η ΕΕ από το ΝΑΤΟ. Αλλωστε, είναι και ο επιθετικός θώρακας της ΕΕ. Και η κυβέρνηση κρίνεται, διότι κυβερνά στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Κρίνονται και όλα τα κόμματα με αυτό το κριτήριο. Εμείς θα κριθούμε σαν κόμμα της αντίστασης σ' αυτές τις επιλογές.Αυτή η εκλογική μάχη πρέπει να είναι μάχη καταγγελίας της πολιτικής της ΟΝΕ και της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Βήμα καταγγελίας της κυβέρνησης, που είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο αυτής της πολιτικής, αλλά και της ΝΔ. Πάνω απ' όλα, πρέπει να γίνει ένα βήμα για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της πραγματικής εναλλακτικής λύσης, που χειραφετεί το λαϊκό κίνημα και θα το φέρει στην πορεία σε θέση ηγεμονίας".

Ανάπτυξη για το μεγάλο κεφάλαιο

Σχετικά με τους δείκτες ανάπτυξης της οικονομίας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

"Οι δείκτες αυτοί είναι αληθινοί. Οντως, οι ρυθμοί ανάπτυξης και των επενδύσεων και της αύξησης της παραγωγής είναι θετικοί, είναι ίσως και οι καλύτεροι της Ευρώπης. Ακριβώς, αυτοί οι ρυθμοί της καπιταλιστικής ανάπτυξης περικλείουν δύο στοιχεία: Πρώτον, την επιδείνωση της θέσης και των δικαιωμάτων του λαού, με αυτό το τίμημα γίνεται αυτή η ανάπτυξη. Και, δεύτερον, περικλείουν τον κύκλο και όλα τα στοιχεία μιας μεγάλης κρίσης, η οποία θα επέλθει στην ελληνική οικονομία. Δεν είναι συγχρονισμένος ο ρυθμός ανάπτυξης σ' όλες τις χώρες της Ευρώπης. Στις αναπτυγμένες αρχίζει και χαμηλώνει ο ρυθμός ανάπτυξης. Η Ελλάδα είχε περιθώρια και με τη βοήθεια του σφαγιασμού των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων αναπτύσσεται. Είναι μια ανάπτυξη, που οξύνει τις ταξικές διαφορές και ανισότητες και επιταχύνει τον κύκλο της κρίσης. Ακριβώς είναι αυτή η ανάπτυξη, η οποία συμφέρει τους λίγους και όχι το λαό. Είναι ανάπτυξη για το μεγάλο κεφάλαιο.Οι ρυθμοί αυτοί αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητες ανάπτυξης, μόνο που αυτές τις δυνατότητες τις επωφελούνται μόνον οι μονοπωλιακές επιχειρήσεις. Και ο Κ. Σημίτης καλά κάνει και περηφανεύεται, διότι αποδείχτηκε, όχι ένας καλός υπάλληλος των μονοπωλίων, αλλά καλός διευθυντής, πολύ καλός μάνατζερ".

Ο καθένας έχει την ευθύνη να αποφασίσει

Αναφερόμενη, τέλος, στους στόχους που έχει το ΚΚΕ για τις Ευρωεκλογές, η Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε:

"Οι δεδομένες συνθήκες επιβεβαιώνουν πλήρως αυτά που είχε προβλέψει το ΚΚΕ σε ανύποπτο χρόνο. Μιλήσαμε για τις επιπτώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, για τον πόλεμο στα Βαλκάνια, τις αμφισβητήσεις συνόρων. Προβλέψαμε ότι στην Ελλάδα θα υπάρχουν ανεβασμένοι ρυθμοί ανάπτυξης, μόνο που αυτή η ανάπτυξη θα έχει καθαρά ταξικό χαρακτήρα και θα είναι υπέρ των μονοπωλίων. Δεν υιοθετήσαμε ποτέ τις θέσεις περί τέλματος, ότι "δε γίνεται τίποτα", ότι "δεν υπάρχει πολιτική στην Ελλάδα". Υπάρχει πολιτική στην Ελλάδα και προχωράει επιταχυνόμενη. Είναι βέβαιο ότι μέσα στο λαό έχουμε καταγραφεί σαν μια δύναμη αντίστασης και σαν ο αντίπαλος της ταξικής πολιτικής που ακολουθείται. Ως ο αντίπαλος της συμμόρφωσης στο ΝΑΤΟ και μιας πολιτικής που αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματά. Αυτό που λέμε στο λαό, λοιπόν, είναι: "Εμείς σου δίνουμε τα δεδομένα, έχεις κι εσύ την ευθύνη να αποφασίσεις". Ο καθένας σήμερα πρέπει να πάρει την ευθύνη του, εφόσον θέλει να μείνει στο μαντρί ή να πέσει στα δίχτυα της πολιτικής που θα τον οδηγήσει πάλι στο μαντρί.

Σαφώς και το ΚΚΕ έχει άνοδο που θα εκφραστεί και εκλογικά. Και έχει ακόμα μεγαλύτερη άνοδο στη δυνατότητα συσπείρωσης και κινητοποίησης των λαϊκών μαζών. Αναμφισβήτητα, είμαστε ανερχόμενη δύναμη και εκλογικά, αλλά και ανερχόμενη δύναμη στην οργάνωση του λαού και στην κατάκτηση της εμπιστοσύνης στον εαυτό του. Τα ζητήματα τα μετράμε, όχι μόνο εκλογικά, αλλά και πώς συμβάλλουμε ο λαός να αποκτήσει αισιοδοξία για τη δυνατότητά του να παρέμβει".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ