ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ή ΥΠΟΤΑΓΗ

"Βασίλη κάτσε φρόνιμα να γίνεις νοικοκύρης...", ξεκινούσε ένα παλιό δημοτικό, αντανακλώντας προφανώς "μια φωνή", που πάντα και σε όλες τις εποχές ακούγεται. Πρόκειται για τη φωνή της λεγόμενης φρονιμάδας, υπακοής, υποταγής. Με ποιο αντίτιμο; Με το αντίτιμο - αυταπάτη, να πιάσεις όχι το δικό σου όνειρο, αλλά το "όνειρο" εκείνων, που σε θέλουν με το κεφάλι σκυφτό και γι' αυτό σου φυτεύουν τις δικές τους αξίες και σε προτρέπουν "να γίνεις νοικοκύρης". Αλλιώς δε θα μπορούσαν να κυριαρχήσουν από μόνοι τους. Πρέπει πάντα "να στρατολογούν" από τους κυριαρχούμενους με αυταπάτες, αλλά και το φόβο, όπως τη μάνα του τραγουδιού. Πασίγνωστη τακτική, "αγέραστη" όμως πάντα, όσο υπάρχουν αυτοί, που καταπιέζουν και εκείνοι που καταπιέζονται.

****

Το τραγούδι δεν έρχεται στη μνήμη, επειδή πρόσφατα γιορτάσαμε τις μέρες του ξεσηκωμού για την ελευθερία. Ερχεται γιατί, παρά το ότι είναι μέρος της παράδοσής μας και το διδασκόμαστε και στο σχολείο, κάποιοι πιστεύουν πως είναι δυνατόν να ξεχαστεί και μας τάζουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο καινούρια "νοικοκυριλίκια", αρκεί, να είμαστε "... ακούνητα αγέλαστα". Στο προχτεσινό "Βήμα" ο πολύς Ι. Κ. Πρετεντέρης, σε μια προσπάθεια επαναδιατύπωσης του πατριωτισμού, γράφει: "Ποιος είναι πατριώτης ηγέτης; Αυτός που οδηγεί τη χώρα του στον πόλεμο και την καταστροφή εν ονόματι των όποιων υψηλών ιδανικών ή αυτός που οικοδομεί την ευημερία και τον εκσυγχρονισμό της, έστω και στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που δεν είναι πάντα ούτε δίκαιη ούτε τέλεια;". Προκειμένου, δηλαδή, να στήσεις τον "εκσυγχρονισμό" λες και κανένα "ευχαριστώ" στους Αμερικάνους, όταν έρχονται και στήνουν την κατοχή τους στη χώρα σου. Η αυτός ο "εκσυγχρονισμός" είναι ακριβώς η κατοχή; Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με τον αρθρογράφο, κάνεις και λίγο "σκόντο" στο δίκιο και το άδικο, προκειμένου να οικοδομήσεις την "ευημερία". Τότε, όμως, για ποιους θα είναι αυτή η ευημερία; Μήπως, μόνο για εκείνους που το άδικό τους το επιβάλλουν πάντα για "δίκιο" και οι άλλοι πρέπει να μένουν πάντα "φρόνιμοι";

Παρακάτω κόβει-ράβει ο ίδιος τον ορισμό του πατριωτισμού και λέει: "Σήμερα ο κ. Σημίτης διαπραγματεύεται στο Βερολίνο 21 δισεκατομμύρια ΕΥΡΩ... Αν το καταφέρει, ο κ. Σημίτης θα έχει πραγματοποιήσει την πιο πατριωτική πράξη Ελληνα πολιτικού, αφότου ο Κ. Καραμανλής μάς έβαλε στην ΕΟΚ και προτού ο κ. Σημίτης μάς βάλει στην ΟΝΕ". Είναι φανερό πως ο εν λόγω κύριος ποτέ δεν έμαθε πως το δημοτικό μας τραγούδι έχει και άλλους στίχους, που λένε "δεν ημπορώ δε δύναμαι να γίνω νοικοκύρης" και καταλήγουν "θα πά' να γίνω κλέφτης".., γιατί τότε θα ήξερε πώς ορίζεται ο πατριωτισμός από τον ελληνικό λαό. Μάλλον όμως, το ξέρει πολύ καλά και γι' αυτό κόπτεται, να φτιάξει καινούρια, πρωτόγνωρη, κοινωνική λαϊκή συνείδηση.

****

Αλλωστε, το πρόβλημα δεν είναι ο αρθρογράφος, που έγραψε τα παραπάνω λόγια, αλλά πραγματικά τα επιλέξαμε, γιατί με πρωτοφανή κυνισμό, που φτάνει στην απλοϊκή χυδαιότητα, αποκαλύπτουν την επιχείρηση διαμόρφωσης "καινούριων Ελλήνων".

Πρόκειται για την προσπάθεια που γίνεται, να επιβληθεί και ως ιδεολογία η υποταγή, αλλά που σε κάνει "πιο μάγκα", για να χρησιμοποιήσουμε τις λέξεις που πλασάρει ο αρθρογράφος του "Βήματος", για να μιλήσει τάχα σε συγκεκριμένους αναγνώστες. Το "νοικοκυριλίκι" του παλιού δημοτικού τραγουδιού, σήμερα μπορεί να είναι τα ταξίματα κερδών από το χρηματιστήριο, ή η αυταπάτη "χρυσών κουταλιών" από την είσοδο στην ΟΝΕ. Γι' αυτό, σύμφωνα με τη λογική τους, πρέπει να "μη μιλάς, μη γελάς" για να παραμένει ψηλά ο δείκτης στη Σοφοκλέους και επίσης να "κοροϊδέψουμε" (με τρεις λογιστικούς δείκτες) πάλι τους "κουτόφραγκους" και να μας βάλουνε στην ΟΝΕ...

Για άλλη μια φορά, δηλαδή, τα δικά τους "όνειρα" οι κυρίαρχοι θέλουν να τα επιβάλουν στο λαό σαν φαντασιώσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουνταυτόχρονα την υποταγμένη συμπεριφορά. Ετσι χρησιμοποιείται,τόσο το καρότο με τις ψευδαισθήσεις, όσο και το μαστίγιο με τον τρόμο μη χάσεις κάτι, που δεν έχεις και δε σε αφορά... Δηλαδή, ακόμα και τα "τριάκοντα αργύρια" της "νομιμοποιημένης" προδοσίας που θέλουν, να την κάνουν κοινωνική συνείδηση είναι στο χώρο του φανταστικού για τις λαϊκές μάζες.

***

Ενα τέτοιο κλίμα επέβαλαν, με λόγο και με πράξη, τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα λεγόμενα αντιπολιτευόμενα κόμματα, όλο τον τελευταίο καιρό. Ευτυχώς υπάρχει το ΚΚΕ, αλλιώς σήμερα ο ελληνικός λαός θα έλεγε "μπήκαν στην πόλη οιοχτροί και εμείς κοιτούσαμε τις κοπελιές...", γιατί όλοι έκαναν πως δεν έβλεπαν, ή δεν άκουγαν το έγκλημα, που ετοίμαζαν οι Αμερικάνοι με τους ΝΑΤΟικούς συμμάχους και την ελληνική κυβέρνηση, όλη την τελευταία χρονιά. Πριν λίγες μέρες, μόνο το ΚΚΕ "διέκρινε" τους ΝΑΤΟικούς, που είχαν κάνει κατοχή στα λιμάνια και κάλεσε για αντίσταση. Για παράδειγμα, με λίγες δυνάμεις μόνο, κατόρθωσε, να σταματήσει το συρμό, που μετέφερε τα δολοφονικά εργαλεία. Μετά το πρώτο σάλπισμα όλο και περισσότεροι ενώθηκαν με εκείνους που δεν ανέχονται την ξένη κατοχή.

Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος, που πραγματικά συμφέρει και πραγματικά ανοίγει προοπτική για τη χώρα. Αν εκείνος ο Βασίλης του τραγουδιού δεν είχε πει "θα πά' να γίνω κλέφτης" και είχε υποταχτεί στο όνομα των παραμυθιών, που τον νουθετούσαν, σήμερα δε θα υπήρχε η Ελλάδα και οι σημερινοί "εκσυγχρονιστές" μαζί με τους υποτακτικούς, που διαδίδουν τις ιδέες τους. Το πολύ, να ήταν βοηθοί - Xατζηαβάτηδες κανενός δραγουμάνου... Τις πραγματικότητες τις φτιάχνουν οι λαοί που αντιστέκονται. Ο μόνος ρεαλισμός, που τους αφορά, είναι αυτός, που φτιάχνει ο αγώνας τους. Ολοι στους δρόμους, για να σταματήσει η ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Αν εκείνος ο Βασίλης του τραγουδιού δεν είχε πει "θα πά' να γίνω κλέφτης" και είχε υποταχτεί στο όνομα των παραμυθιών, που τον νουθετούσαν, σήμερα δε θα υπήρχε η Ελλάδα και οι σημερινοί "εκσυγχρονιστές" μαζί με τους υποτακτικούς, που διαδίδουν τις ιδέες τους. Το πολύ, να ήταν βοηθοί - Xατζηαβάτηδες κανενός δραγουμάνου... Τις πραγματικότητες τις φτιάχνουν οι λαοί που αντιστέκονται


ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΦΡΑΓΚΕΑ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Η συνέχεια θα γραφτεί στους δρόμους!

- Πώς ξεκίνησε αυτή η κοινή πρωτοβουλία των πολιτικών νεολαιών;

- Η πρωτοβουλία των πολιτικών νεολαιών είναι συνέχεια της προηγούμενης, που πήραμε, με την υπόθεση της παράδοσης του Οτσαλάν, για την υπεράσπιση του δίκαιου αγώνα του κουρδικού λαού. Η ΚΝΕ θεώρησε ότι μπορεί να δοθεί συνέχεια σ' αυτή, μια και με την επίθεση του ιμπεριαλισμού στη Γιουγκοσλαβία, όχι μόνο παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο, αλλά μεγαλώνει ο κίνδυνος για εμπλοκή της πατρίδας μας σε έναν καταστροφικό και αιματηρό πόλεμο.

- Πώς "είδε" η νεολαία της χώρας μας τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις; - Η προηγούμενη πρωτοβουλία με το Κουρδικό εκτιμάμε ότι είχε επιτυχία και οδήγησε σε μια μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, με τη συμμετοχή χιλιάδων νέων ανθρώπων. Σήμερα, πολύ περισσότερο που στη συνείδηση των νέων ανθρώπων έχει καταδικαστεί η δολοφονική επίθεση των ΝΑΤΟικών, που η αλληλεγγύη στο σέρβικο λαό και η συμπαράσταση στο δίκαιο πόλεμο που διεξάγει είναι δεδομένη για τη νεολαία, είναι ακόμα πιο αναγκαίο να εκφραστεί αυτή η καταδίκη και η αλληλεγγύη. Η σημερινή (σ.σ. χτεσινή) κινητοποίηση μπορεί να είναι η αρχή για ακόμα περισσότερες αγωνιστικές πρωτοβουλίες της νεολαίας σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό να δώσουμε και εμείς το δικό μας πόλεμο στο πλάι του σέρβικου λαού ενάντια στους αμερικανο-ΝΑΤΟικούς δολοφόνους.

- Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνουν οι πολιτικές νεολαίες μέσα από αυτή την κοινή πρωτοβουλία;

- Καταγγέλλουμε τη δολοφονική επίθεση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, του ΝΑΤΟ και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συμμετέχουν στο έγκλημα, τον πρέσβη των ΗΠΑ Μπερνς που συμπεριφέρεται σαν νέος Πιουριφόι στην πατρίδα μας. Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Γιουγκοσλαβίας που αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται, γιατί τολμά να αντιστέκεται στο παιχνίδι της μοιρασιάς των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια. Ακόμη, απαιτούμε από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε καμιά συμμετοχή ή εμπλοκή στρατιωτικά στο χώρο της Γιουγκοσλαβίας, την αποχώρηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από τα Βαλκάνια και τη χώρα μας, καθώς και να μην επιτραπεί η χρήση των ΝΑΤΟικών βάσεων, του ελληνικού εδάφους, αέρος και χωρικών υδάτων για επιθέσεις στη Γιουγκοσλαβία.

- Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και ποιες δραστηριότητες θα αναπτύξουν από δω και μπρος οι πολιτικές νεολαίες;

- Η πρωτοβουλία των πολιτικών νεολαιών είναι καθαρά πολιτική και εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας. Εκτός από τις μέχρι τώρα δραστηριότητες προγραμματίζουμε επίσκεψη αντιπροσωπείας στο Βελιγράδι. Η ΚΝΕ επιδιώκει, αυτή η πρωτοβουλία να συμβάλει, ώστε να βγούμε όλοι οι νέοι στο δρόμο και να παλέψουμε ενάντια στο ΝΑΤΟ και στον πόλεμο, για να υπερασπίσουμε την ειρήνη και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Η συνέχεια θα γραφτεί στους δρόμους από το νεολαιίστικο κίνημα. Οι χιλιάδες ΚΝίτες και ΚΝίτισσες, οι φίλοι της ΚΝΕ, οι χιλιάδες νέοι που ήρθαν κοντά με την Οργάνωσή μας όλο το προηγούμενο διάστημα του μεγαλειώδους αγώνα για την υπεράσπιση της παιδείας θα μπουν και πάλι μπροστά στον αγώνα για την υπεράσπιση, αυτή τη φορά, της ειρήνης, κόντρα στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο.

Α. Γ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ