ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"902": Παρουσίες και διαδρομές

Από την τηλεόραση του "902" στις 20.00 μπορείτε να δείτε σήμερα την ενδιαφέρουσα εκπομπή "Παντοτινές παρουσίες",που επιμελείται και παρουσιάζει ο Αντώνης Τσουμπός. Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στον Γιώργο Μητσάκη, στον μουσικοσυνθέτη που μας χάρισε μεγάλες επιτυχίες που αγαπήθηκαν από το κοινό. Για τον Γιώργο Μητσάκη φίλοι, συγγενείς και συνεργάτες θα ξεδιπλώσουν τις μνήμες τους μπροστά στην κάμερα. Η γυναίκα του Αθηνά Μητσάκη, ο βιογράφος και φίλος του Νίκος Οικονόμου, η ρεμπέτισσα Ιωάννα Γεωργακοπούλου, ο Γιώργος Κορώνης και ο Δημήτρης Κοντογιάννης, που θα μας τραγουδήσει μερικά από τα καλύτερα τραγούδια του: "Βαλεντίνα", "Το κομπολογάκι". "Μια γυναίκα δυο άνδρες" και τις "Συννεφιές".

Επίσης, λίγο αργότερα, στις 21.30 ένα εξαιρετικό αφιέρωμα "ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ.Μια ιστορική αναδρομή στις σημαντικότερες σελίδες της Εθνικής μας Αντίστασης. Η ίδρυση και η δράση του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ. Μιλούν οι: Χρήστος Τσιντζιλώνης, υπεύθυνος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Καραντηνός, δημοσιογράφος, πρόεδρος της ΠΕΑΦΕ, Νίκος Τερζόγλου, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, Γιάννα Στραβίνα, μέλος Γραφείου Τύπου της ΚΝΕ, ενώ η δημοσιογράφος Αννα Μπαλλή συζητά με τον Γιουγκοσλάβο πρέσβη στην Αθήνα κ. Ντραγκομίρ Βουτσιτσέβιτς, με θέμα τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

Την Κυριακή στις 20.00 στην εκπομπή "Φωτεινή επιγραφή",συντροφιά θα μας κρατήσει η Τάνια Τσανακλίδου.

Τώρα, τη Δευτέρα,στην εκπομπή "Στον Ενικό", στις 18.15,φιλοξενούμενος είναι ο Χρήστος Τσάγκας.Στις 19.00 στις σελίδες του περιοδικού "Εναλλάξ" παρεμβάσεις από το Πολιτιστικό Δίμηνο των Πολιτιστικών Τμημάτων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον Περισσό: α) Αποσπάσματα από το έργο "Μα, είμαι μια αρκούδα" από το Θέατρο Κούκλας σε σκηνοθεσία και κούκλες του Τάκη Σαρρή. β): Το βιβλίο της Αλκης Ζέη: "Το καπλάνι της βιτρίνας", που παρουσιάζουν οι Τίτος Βανδής και η Μπέτυ Βαλάση.

Η Ελλη Παππά μιλά για τον σύντροφό της, Νίκο Μπελογιάννη, με αφορμή την επέτειο των 47 χρόνων από τη δολοφονία του.

Στη συνέχεια οι φοιτητές - όπως πάντα - θα πάρουν το λόγο, λαϊκά τραγούδια θα ακουστούν από το συγκρότημα "Μύθος" και, τέλος, θα παρακολουθήσουμε αποσπάσματα από την παράσταση του Γ. Καλατζόπουλου που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: "Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά".

Ντάριο Φο

Το ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει η ΝΕΤ στις 06.00 - τι ώρα κι αυτή που διάλεξε το κανάλι να το προβάλει... - σκιαγραφεί το πορτρέτο του Ντάριο Φο. Ο Ιταλός δημιουργός, που έχει τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, είναι ένας ακαταμάχητος κωμικός, μια πολιτική φιγούρα με ηγετικά προσόντα στο ευρωπαϊκό θέατρο. Ο Φο έγινε διεθνώς γνωστός με την πολιτική φάρσα "Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού".Ο Ντάριο Φο κυνηγήθηκε και τιμωρήθηκε για τις δημοκρατικές ιδέες και πράξεις του για πολλά χρόνια.

Φόβοι

Αλήθεια, ποιος ξέχασε την ερμηνεία του ζεύγους Ρίτσαρντ Μπάρτον - Λιζ Τέιλορ στην ταινία του Μάικ Νίκολς "Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;",που θα παρουσιαστεί σήμερα στη ΝΕΤ στις 22.30; Πρόκειται για μια κινηματογραφική εκδοχή του θεατρικού έργου του Εντουαρντ Αλμπι, που αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού, που μετά από μια βραδινή έξοδο καλούν σπίτι τους ένα νεαρό καθηγητή της Βιολογίας με την άχρωμη γυναίκα του. Οι μεσήλικες οικοδεσπότες είναι, εντελώς, διαφορετικοί από τους απαθείς και χαλαρούς προσκεκλημένους τους. Είναι επιθετικοί, νευρωτικοί, ανταγωνιστικοί, νευρικοί, πολεμόχαροι. Ανταλλάσσουν κουβέντες αιχμηρές, υπαινίσσονται πράγματα που πληγώνουν, συναγωνίζονται στην κακία και στο ποιος θα επικρατήσει πάνω στον άλλο. Η νεύρωση και η μυρουδιά του πολέμου που απλώνεται στο χώρο επηρεάζει, όπως είναι φυσικό άλλωστε, και το άλλο ζευγάρι. Η ταινία τιμήθηκε με τα Οσκαρ ερμηνείας, Λιζ Τέιλορ (Α γυναικείος ρόλος) και (Β γυναικείος ρόλος) Σάντι Ντένις, φωτογραφίας, καλλιτεχνικής διεύθυνσης και ενδυματολογίας.

Ο δημιουργός του συγκλονιστικού ποιήματος "Ερημη χώρα" Τ.Ε. Ελιοτ
Ερημη χώρα

Μια συγκλονιστική απαγγελία - θεατρική ερμηνεία του κλασικού πολυσυζητημένου ποιήματος του Τ. Ε. Ελιοτ από την Φιόνα Σο θα παρουσιάσει η ΝΕΤ στη 01.30. Ενα ποίημα, που εκδόθηκε για πρώτη φορά στα 1922 και που παραμένει μοντέρνο και επίκαιρο και συνεχίζει να προκαλεί συζητήσεις και να διχάζει τους κριτικούς. Στις 433 γραμμές του, συνδυάζει φιλολογικά αποσπάσματα, με στίχους από τραγούδια της εποχής και εγκυκλοπαιδικές αναφορές σε μυθικές και θρησκευτικές αλληγορίες. Οι πολλαπλές μεταλλαγές του, του δίνουν κινηματογραφική δομή και διαφορετικοί χαρακτήρες και φωνές προκαλούν για μια θεατρική ερμηνεία. Το ποίημα καλύπτει τον αιώνα με φοβερή ακρίβεια και η ερμηνεία της Φιόνα Σο μας αποκαλύπτει το βάθος των εννοιών και μας μεταφέρει από τη μια έρημη χώρα σε άλλη, λέει η σκηνοθέτης της ταινίας Ντέμπορα Γουόρνερ. Η Σο ερμηνεύει με κινητική ενέργεια τις πολλαπλές εικόνες που δημιουργεί το ποίημα και η ταινία αποκαλύπτει την απέραντη δύναμη στις μεταλλαγές της ερμηνείας της. Αλλά και η ακινησία της, η περιορισμένη κίνηση της κάμερας δίνουν ένταση στο λόγο της και ανοίγουν ένα κανάλι, που δένει άμεσα τον θεατή με τον ερμηνευτή. Η σκηνοθέτης και η ηθοποιός μάς αποκαλύπτουν την κωμωδία και το δράμα που περιέχει αυτό το ποίημα και μας χαρίζουν μια μοναδική καλλιτεχνική εμπειρία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ