ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΚΕΝΗ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του αγαπητού συντρόφου και φίλου μου ΤΑΚΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Κυπριάδου - Πατησίων, 10.000 δρχ.

Δ. Μ.

* * *

Στις 13 Φλεβάρη 1999, έφυγε από κοντά μας ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ.Γεννήθηκε το 1915 στην Κεραμιδιά Αμαλιάδας. Μικρός ορφάνεψε, ήρθε στην Αθήνα και εργαζόταν εισπράκτορας λεωφορείων Νέας Φιλαδέλφειας. Εγινε μέλος του ΚΚΕ. Με το τέλος του πολέμου 1940 - '41, πήγε στο χωριό Χάβαρι Αμαλιάδας. Εκεί, μαζί με τους Μίμη Θεοφίλη, Παναγή Παγουλάτο και Φώτη Φλεβοτόμο και με άλλους κομμουνιστές της περιοχής Πύργου, οργάνωσαν τον αντιφασιστικό αγώνα ενάντια στους κατακτητές. Πιάστηκαν 8 και κλείστηκαν στις φυλακές Πύργου για αρκετούς μήνες.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος, έρχεται στην Αθήνα και αναλαμβάνει υπεύθυνος του ΕΑΜ στο Πολύγωνο. Συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς και κλείνεται στα μπουντρούμια της οδού Μέρλιν. Εκεί βασανίστηκε. Κατόρθωσε, όμως, να δραπετεύσει και κατέφυγε στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Οργανώνει, μαζί με τον Λάκη Αγάλο, το ΕΑΜ Πηνείας.

Μετά την Απελευθέρωση, εκλέγεται πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Ελλάδας ως το πραξικόπημα των Μακρήδων.

Τον Ιούλη του 1947, με τις συλλήψεις του Ζέρβα, πιάνεται και στέλνεται στην Ικαρία και σε συνέχεια στο Μακρονήσι.

Με το πραξικόπημα της χούντας, πιάνεται από τους πρώτους και στέλνεται και πάλι εξορία.

Εμεινε πιστός στα δημοκρατικά ιδανικά ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 25.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές.

Τα ανίψια του Τάκης και Βάσος Ανδριανόπουλος από το Κρυονέρι Αμαλιάδας

* * *

Στη μνήμη των παρακάτω αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΡΑΖΑ από την Απηδέα Βοϊου, ο οποίος πέθανε στην Πολωνία. Των αδελφών μου ΓΙΑΝΝΗ και ΕΛΕΝΗΣ ΜΑΓΚΛΑΡΑ από το Μεσοχώρι Υπάτης, μαχητών του ΔΣΕ, που σκοτώθηκαν στον Εμφύλιο. Καθώς και στη μνήμη των γονιών μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ,που έδωσαν στον αγώνα ό,τι πιο πολύτιμο είχαν, τα παιδιά τους, προσφέρω 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ "Αγ. Δημητρίου" Μπραχαμίου για τις ευρωεκλογές.

Μαρία Μαγκλάρα - Παππά

* * *

Στη μνήμη του ΒΑΓΓΕΛΗ ΡΟΓΚΑΚΟΥ,πολιτικού επιτρόπου της 3ης Μεραρχίας του ΔΣ Πελοποννήσου, που τον Αύγουστο κλείνουν 50 χρόνια από τον τραγικό θάνατό του, η αδελφή του Γεωργία προσφέρει 100.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟΒ Σεπολίων.

* * *

Την Κυριακή, 7 Μάρτη, στο χωριό Κόκκινα Λουριά Λακωνίας έγινε το χρονιάτικο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΘΑΝΑΣΗ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ,μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Στυλιανή και η πεθερά του Χριστίνα Ρογκάκου προσφέρουν 20.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟΒ Σεπολίων.

* * *

Η ΤΑΣΟΥΛΑ ΣΚΑΓΙΑ υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ, και αφιέρωσε όλη της τη ζωή στους αγώνες του ΚΚΕ και στην ΚΟΒ Παλαιού Φαλήρου. Ηταν αγαπημένη συντρόφισσα και θα παραμείνει στη μνήμη μας αξέχαστη.

Στη μνήμη της πρόσφεραν: Ο Νίκος Δάνος 30.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές και η φίλη της Αναστασία Δάνου 20.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη των γονιών μας ΣΑΒΒΑ και ΠΑΡΘΕΝΑΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ,ΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΣΟΥΛΤΑΝΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ και των αδελφών μας ΣΟΦΙΑΣ, ΝΙΚΟΥ, ΑΝΝΑΣ, ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ, ΜΑΡΩΣ, ΤΙΜΟΘΕΟΥ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ και ΝΙΚΟΥ, ΘΥΜΙΟΥ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ, ΚΩΣΤΑ, ΓΛΥΚΕΡΙΑΣ, ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, που πολλά έδωσαν στο ΚΚΕ και στο ΕΑΜ, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Πάνω Πόλης Θεσσαλονίκης, 200.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

Σωτήρης και Χρυσούλα Κωστοπούλου

* * *

Στη μνήμη της παλαίμαχης αγωνίστριας ΙΟΥΛΙΑΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ, πρόσφεραν στο ΚΜΙΕΑ: Η οικογένεια Ηλία Ανδρίτσου 15.000 δρχ. και η Ευτυχία Ανδρίτσου 10.000 δρχ.

* * *

Πέρασαν 50 χρόνια από τον Απρίλη 1949, που έπεσε στη θέση Κάπελη Βοδιακίου, ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΟΥΡΗΣ μαχητής του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο, από το Βελιμάχι Αρκαδίας. Τον σκότωσαν χωροφύλακες και χίτες, έκοψαν το κεφάλι του και το περιέφεραν στην Πάτρα και στον Πύργο.

Αιώνια η μνήμη του.

Στη μνήμη του, ο αδελφός του Κώστας Τσιουρής, μέλος του Παραρτήματος Ελληνορώσων της ΠΕΑΕΑ, προσφέρει 80.000 δρχ. Προσφέρει ακόμη 10.000 δρχ. στη μνήμη των παρακάτω συγχωριανών του αγωνιστών από το Βελιμάχι: ΓΙΩΡΓΗ ΤΣΙΟΥΡΗ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΛΗ,ΠΑΪΚΟΥ ΑΠΟΣΚΙΤΗ,ΚΩΣΤΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ,ΒΑΣΙΛΗ, ΣΠΗΛΙΟΥ και ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΡΟΚΑΝΑ,ΗΛΙΑ ΚΟΚΚΙΝΗ,ΑΛΕΞΗ και ΓΙΑΝΝΑΚ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ,ΔΗΜΗΤΡΗ και ΠΑΝΑΓ. ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,ΓΙΑΝΝΗ ΣΩΤΗΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΤΣΟΥ,ΑΓΓΕΛΗ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ,ΑΝΑΣΤ. ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ