ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τηλεμερίδια ... ανταγωνισμού

Την επισκόπηση των πέντε πρώτων μηνών της τηλεοπτικής περιόδου 1998-99 παρουσίασαν χτες οι εκπρόσωποι της AGB, σε μία τηλεοπτική περίοδο που προ των "πυλών" της βρίσκεται η δραστηριοποίηση μίας ακόμη εταιρίας μετρήσεων της "Taylor Nelson". O "ανταγωνισμός μας κάνει ανταγωνιστικότερους", σημείωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της AGB Γ. Αναστασάκος, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς υποστήριξε ότι η νέα εταιρία, που αναμένεται να αρχίσει τις "μετρήσεις" της από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, δε θα μπορέσει να εξασφαλίσει το δείγμα των 800 νοικοκυριών. Και μάλιστα τη στιγμή που η AGB έχει ήδη επεκτείνει το δείγμα της από 700 σε 800 νοικοκυριά, ενώ το δείγμα θα αυξηθεί μέχρι το τέλος του 1999 σε 1.000 νοικοκυριά.

Με αφορμή την αγωγή που κατέθεσε η AGB κατά του αναπληρωματικού μέλους του ΕΣΡ Νίκου Καϊμάκη, ο Γ. Αναστασάκος υπεραμύνθηκε της εγκυρότητας της AGB, θέτοντας ουσιαστικά σαν "τεκμήριο" τους ελέγχους στους οποίους υποβάλλεται η εταιρία από την Επιτροπή Ελέγχου Ερευνας Τηλεθέασης. Ο Ν. Καϊμάκης σε εκπομπή της ΝΕΤ, όπως είπε και ο Γ. Αναστασάκος, είχε αναφέρει ότι τα στοιχεία της AGB "κατασκευάζονται" και ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση, έλεγχος και διαφάνεια. Η AGB θεωρεί ότι οι χαρακτηρισμοί αυτοί είναι "αβάσιμοι και δυσφημιστικοί για την εταιρία". Στο σημείο αυτό, όμως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αμφιβολίες και αμφισβητήσεις για τις τηλεμετρήσεις της AGB έχουν διατυπωθεί επανειλημμένα και μάλιστα και από κόμματα, όπως μεταξύ άλλων το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ, αλλά και από τον πρόεδρο της ΕΡΤ Παναγιώτη Παναγιώτου.

Η τηλεοπτική περίοδος, τα στοιχεία της οποίας παρουσίασε χτες εκ μέρους της AGB η Ελενα Θώδου, καλύπτει την περίοδο από τον Οκτώβρη του '98, έως το Φλεβάρη του '99. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο σημειώθηκε μικρή αύξηση της συνολικής τηλεθέασης, ενώ κοινό με την υψηλότερη τηλεθέαση παρέμειναν άνδρες και γυναίκες άνω των 45 ετών. Δεν έχει αλλάξει, επίσης, το προγραμματικό προφίλ των τηλεοπτικών σταθμών, ως προς τα ποσοστά ενημέρωσης και ψυχαγωγίας στο MEGA, ANTENNA, NET και SKY. Σημαντικά αυξήθηκε το ποσοστό χρόνου ενημερωτικών εκπομπών σε STAR και ΕΤ-1 με την προσθήκη πρωινών μαγκαζίνο στο πρόγραμμά τους. Σταθερά, επίσης, παρέμειναν τα τηλεμερίδια των σταθμών. Σύμφωνα με την έρευνα βάσης 1998, σημαντικό στοιχείο είναι η συνεχιζόμενη αύξηση των νοικοκυριών με 2 και πάνω συσκευές τηλεόρασης. Σε σχέση με την ψηφιακή το 3% επί του συνόλου των ερωτηθέντων απάντησε ότι σκέφτεται σοβαρά την απόκτηση ψηφιακής υπηρεσίας, όταν αυτή καταστεί δυνατή.

Το τελευταίο μετρό

"Το τελευταίο μετρό" η μεγάλη εμπορική επιτυχία του Φρανσουά Τριφό θα προβληθεί από την ΕΤ-3 στις 21.00. Η Μάριον μια διάσημη ηθοποιός αναγκάζεται να διευθύνει κατά τη διάρκεια της Κατοχής το θέατρο του Εβραίου συζύγου της. Ο Τριφό εστιάζει την καλλιτεχνική προσοχή του στον κόσμο του θεάματος σε μια ειδική, ιστορική στιγμή. Ενας νέος ηθοποιός προσλαμβάνεται στο θίασο και ο ερχομός αυτός θα αναστατώσει τη ζωή της. Μια ταινία πάνω στα πάθη, μια ιστορία που αναλύει τα ανθρώπινα συναισθήματα των ηρώων του που ερωτεύονται, που παθιάζονται που συγκρούονται και, που στο τέλος ηρεμούν. Η ταινία διακρίθηκε το 1981 και τιμήθηκε με το βραβείο Σεζάρ στις κατηγορίες: σκηνοθεσίας (Φρανοσυά Τριφό), α γυναικείου ρόλου (Κατρίν Ντενέβ), α ανδρικού ρόλου (Ζεράρ Ντεπαρτιέ), φωτογραφίας, μοντάζ, καλύτερης γαλλικής ταινίας, μουσικής, παραγωγής, ήχου και σεναρίου. Επίσης, ήταν υποψήφια Χρυσής Σφαίρας για ξενόγλωσση ταινία.

Για τον Δημήτρη Ψαθά, μιλά στο "Εναλλάξ" η κόρη του Μαρία

Ενα "ζεστό" Εναλλάξ

Μία ακόμη "έκδοση" του "Εναλλάξ", του τηλεπεριοδικού του "902", θα δούμε σήμερα στις 7 το απόγευμα. Ενα ακόμη ενδιαφέρον "τεύχος", που έχει στο επίκεντρό του το θέατρο, το βιβλίο, τη μουσική, αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα. Η εκπομπή ξεκινά με αποσπάσματα από το θεατρικό έργο του Φραντς Ξάβερ Κερτς "Ούτε κρύο ούτε ζέστη",που παίζεται στο θέατρο "Ιλίσσια", σε σκηνοθεσία Γ. Ιορδανίδη και με πρωταγωνιστές τους Γ. Φέρτη, Γ. Μπέζο, Ν. Τσαλίκη και Δ. Χατούπη. Στη συνέχεια ο ηθοποιός Σπύρος Φωκάς μιλάει για την καλλιτεχνική του πορεία στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, ενώ αναφέρεται και στα μελλοντικά του σχέδια. Ο φακός του "Εναλλάξ" θα μας ξεναγήσει, επίσης, στην έκθεση φωτογραφίας που φιλοξενείται στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το θέμα της επόμενης "σελίδας", αφού αφορά τον Δημήτρη Ψαθά, για το έργο και τη ζωή του οποίου μιλά η κόρη του Μαρία Ψαθά.

Το "Εναλλάξ" θα βρεθεί ακόμη στα Βριλήσσια, για να μάθουμε τι λένε οι κάτοικοι της περιοχής για τον περιφερειακό δρόμο των Βριλησσίων. Η εκπομπή θα κλείσει με ρεσιτάλ κιθάρας από τον Δημήτρη Κοτρωνάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ