ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΣΥΜΦΩΝΙΑ" ΡΑΜΠΟΥΓΙΕ
Ζήτησαν υποδούλωση της Γιουγκοσλαβίας!
  • Απόλυτο έλεγχο στο Κοσσυφοπέδιο αλλά και πλήρη ελευθερία κινήσεων του ΝΑΤΟικού στρατού κατοχής... σε ολόκληρη τη Γιουγκοσλαβία ζήτησαν οι ΗΠΑ από την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας στο Ραμπουγιέ!
  • Κ. Μητσοτάκης: Το κείμενο του Ραμπουγιέ οδηγούσε σε απόσχιση του Κοσσόβου και κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας της Γιουγκοσλαβίας

Την... κατοχή ολόκληρης της Γιουγκοσλαβίας και όχι μόνο του Κοσσυφοπεδίου από τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα ζήτησαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι ΗΠΑ με τους όρους που έθεσαν στη γνωστή "Συμφωνία" Ραμπουγιέ. Οι απεχθείς αυτοί όροι, που έρχονται στο φως τις τελευταίες μέρες από πολλές πλευρές, είναι ολοφάνερο ότι μπήκαν στο "τραπέζι των διαπραγματεύσεων" για να οδηγήσουν σε πόλεμο ενάντια στη γειτονική χώρα, η κυβέρνηση της οποίας βέβαια δεν μπορούσε να εκχωρήσει την εθνική ανεξαρτησία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Στους όρους αυτούς, που μπήκαν σκόπιμα στο "δεύτερο κείμενο", στις 23 του Φλεβάρη, αναφέρθηκε σε προχθεσινές δηλώσεις του ο Κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι οι όροι αυτοί στόχευαν στην απόσχιση του Κοσσόβου και στην κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας της Γιουγκοσλαβίας. Είπε συγκεκριμένα ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ: "Αυτό που η ελληνική αλλά και η διεθνής κοινή γνώμη στη μεγάλη της πλειοψηφία δε γνωρίζει, είναι ότι στις 29 Ιανουαρίου 1999 η Ομάδα Επαφής - η οποία εκπροσωπούσε τους δυτικούς Ευρωπαίους και Αμερικανούς - υπέβαλε σχέδιο πολιτικής συμφωνίας για το Κόσσοβο, το οποίο δέχτηκε σε γενικές γραμμές η γιουγκοσλαβική πλευρά και απέρριψαν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου. Μετά την απόρριψη οι δυτικοί τροποποίησαν τη βασική συμφωνία, ακολουθώντας τις υποδείξεις των Αλβανών και το δεύτερο κείμενο, με ημερομηνία 23.2.99 (το κείμενο του Ραμπουγιέ), το οποίο υπέγραψαν οι Αλβανοί περιείχε δύο νέα στοιχεία: 1. Πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία μετά από τριετή ενδιάμεση περίοδο η τύχη του Κοσσυφοπεδίου θα αποφασιστεί "με βάση τη θέληση του λαού" (ρύθμιση που οδηγεί ευθέως σε απόσχιση). 2. Την εγκατάσταση στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία με απόλυτη δικαιοδοσία στο Κοσσυφοπέδιο και πλήρη ελευθερία κινήσεων σε ολόκληρη τη Γιουγκοσλαβία".

Οπως ήταν επόμενο, τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, οι Γιουγκοσλάβοι αρνήθηκαν να υπογράψουν ένα κείμενο το οποίο θα οδηγούσε σε απόσχιση του Κοσσόβου και κατάλυση της εθνικής τους κυριαρχίας, γεγονός που αποτέλεσε την πρόφαση για την έναρξη των βαρβάρων βομβαρδισμών που είναι προφανές ότι στερούνται παντελώς ηθικής δικαίωσης.

Κατά την άποψη του επιτίμου προέδρου της ΝΔ, ο οποίος είχε την περασμένη Παρασκευή συνάντηση με τον πρεσβευτή της Γιουγκοσλαβίας στην Αθήνα, η πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση είναι να επιμείνει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ - "εμείς - είπε - είχαμε και έχουμε το δικαίωμα να επιμείνουμε" - στην ανάγκη να δοθεί μια σωστή πολιτική λύση στο θέμα του Κοσσόβου, η οποία είναι "να σταματήσει η ένοπλη δράση όλων των πλευρών και να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη βάση του αρχικού κειμένου της ομάδας επαφής". Καταλήγοντας, τόνισε, ότι στρατιωτική λύση δεν υπάρχει καθώς "οι στρατιωτικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανέπαφες και οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν είναι διατεθειμένες να στείλουν στρατεύματα επί εδάφους του Κοσσόβου". Η συνέχιση των βομβαρδισμών "είναι κάτι χειρότερο από έγκλημα, είναι ένα απίστευτο λάθος που βλάπτει θύτες, θύματα αλλά και θεατές αυτού του παράλογου πολέμου".

Ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλη τη Γιουγκοσλαβία!

Επίσης το προχθεσινό "Βήμα" κατέγραψε τις "αλλαγές" που η Μ. Ολμπράιτ παρουσίασε στους Γιουγκοσλάβους στο Ραμπουγιέ. Σύμφωνα με την εφημερίδα το άρθρο 3 του Προοιμίου στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται στην "ουσιαστική αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου, περιλαμβανομένων των μηχανισμών για ελεύθερες και έντιμες εκλογές για τους δημοκρατικούς θεσμούς, τη διακυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μελών των εθνικών κοινοτήτων και για την καθιέρωση ενός δίκαιου δικαστικού συστήματος". Ακόμα το προσάρτημα Β' της Συμφωνίας του Ραμπουγιέ, που αποτελείται από 25 άρθρα, ορίζει τα πάντα γύρω από το καθεστώς κατοχής από τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα στο Κοσσυφοπέδιο αλλά και σε ολόκληρη τη Γιουγκοσλαβία. Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο 8, στο οποίο αναφέρονται τα εξής εξοργιστικά: "Το προσωπικό του ΝΑΤΟ θα απολαμβάνει, μαζί με τα οχήματα, σκάφη, αεροσκάφη και υλικά του, ελεύθερη και απεριόριστη διάβαση και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλη την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, περιλαμβανομένου του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων (!). Αυτό θα περιλαμβάνει (αλλά δε θα περιορίζεται σε αυτά) τα δικαιώματα σε στρατοπέδευση, γυμνάσια, καταυλισμούς και χρήση οποιασδήποτε περιοχής ή διευκολύνσεων, όπως απαιτείται, για υποστήριξη και επιχειρήσεις" (!!!). Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζήτησαν να προσαρτήσουν τη Γιουγκοσλαβία ως 52η πολιτεία των ΗΠΑ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πολιτική λύση με βάση τη "συμφωνία" Ραμπουγιέ!

Πλήρη στήριξη στην κυβερνητική πολιτική προσφέρει ο Κ. Καραμανλής... γιατί "όλοι ζούμε στο ρεαλισμό της εποχής"

Σε πλήρη ευθυγράμμιση με την υποταγμένη στις εντολές των ΗΠΑ κυβέρνηση Σημίτη κινείται η ηγεσία της ΝΔ, η οποία όχι μόνο αποφεύγει να καταδικάσει τις ΝΑΤΟικές επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία, αλλά την ίδια στιγμή ζητά από τον Μιλόσεβιτς να υποχωρήσει και να διαπραγματευτεί, στη βάση της - απαράδεκτης - "συμφωνίας" του Ραμπουγιέ.

Σε ομιλία του χθες το βράδυ σε κομματική ημερίδα ο Κ. Καραμανλής τάχθηκε υπέρ μιας πολιτικής λύσης, που να στηρίζεται στη συμφωνία που προτάθηκε στο Ραμπουγιέ, γιατί "είχε πολλά θετικά σημεία"! Πρότεινε όμως να υπάρξουν δύο "διαφοροποιήσεις", οι οποίες όχι μόνο δεν αλλάζουν την ουσία της απεχθούς συμφωνίας, αλλά επιχειρούν να την εξωραϊσουν. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι στην "ειρηνευτική αποστολή" δεν πρέπει συμμετέχουν μόνο δυνάμεις του ΝΑΤΟ, αλλά να την αναλάβει ένα "ευρύτερο σχήμα", όπως ο ΟΑΣΕ, ώστε να περιλαμβάνονται και οι Ρώσοι, και να δημιουργηθεί "μια αίσθηση εμπιστοσύνης και στους Γιουγκοσλάβους"! Μάλιστα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες βράδυ ζήτησε να συμμετέχει και η Ελλάδα σε αυτή την "ειρηνευτική δύναμη"! Η δεύτερη διαφοροποίηση που πρότεινε είναι να απαλειφθεί η πρόβλεψη ότι σε τρία χρόνια θα γίνει δημοψήφισμα για να αποφασιστεί το μέλλον του χώρου αυτού, γιατί αυτό "παραπέμπει αναπόφευκτα σε ανεξαρτησία, μεταβολή συνόρων, άρα και αποσταθεροποίηση της περιοχής".

Ο Κ. Καραμανλής απέφυγε να καταδικάσει τη δολοφονική επιδρομή του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ κατά της Γιουγκοσλαβίας και περιορίστηκε στην επανάληψη γενικών αρχών για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως να σταματήσει η προσφυγή στα στρατιωτικά μέσα και να αναζητηθεί πολιτική λύση, να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα όλων των πολιτών και να τηρηθεί το απαραβίαστο των συνόρων...

Οσο για την "κριτική" στην κυβέρνηση, από την αρχή ξεκαθάρισε ότι "όλοι ζούμε στο ρεαλισμό της εποχής", καθώς και ότι "δεν μπορούμε να επιβάλλουμε λύσεις και να αναγκάσουμε τους ισχυρούς της Γης και τους συμμάχους να συρθούν στις δικές μας θέσεις", δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο και στηρίζοντας πλήρως την υποτελή πολιτική της απέναντι στις ΗΠΑ. Ετσι, περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση επέκρινε την κυβέρνηση, γιατί δεν εξήγησε "με πειστικότερο τρόπο τους κινδύνους της αποσταθεροποίησης".

Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη ζήτησε "η πολιτική να επιβληθεί στα όπλα" και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με βάση τις αρχές του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλες τις μειονότητες της περιοχής και τη μη αλλαγή των συνόρων.

Σαμαράς - Μάνος

Υπέρ του τερματισμού του πολέμου και την ανάληψη διπλωματικής πρωτοβουλίας από την ελληνική κυβέρνηση τάχθηκε ο Αντ. Σαμαράς. Η πολιτική λύση, σύμφωνα με τον αρχηγό της ΠΟΛ.ΑΝ., πρέπει να βασίζεται στον τερματισμό των βομβαρδισμών, στην εξασφάλιση ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου, στη διατήρηση των συνόρων της Γιουγκοσλαβίας και το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας της.

Στυλοβάτης της κυβερνητικής πολιτικής εμφανίστηκε, άλλη μια φορά, ο Στ. Μάνος, ο οποίος σε δήλωσή του "ζητά" από την κυβέρνηση, πρώτον, να κάνει ό,τι μπορεί για να συνδράμει στη μη αποσταθεροποίηση των Σκοπίων και κυρίως"να μην αναλαμβάνει τη διπλωματική εκπροσώπηση της Γιουγκοσλαβίας αν δεν εξασφαλίσει προηγουμένως συγκεκριμένες και σαφείς εγγυήσεις ότι η σερβική κυβέρνηση δεν πραγματοποιεί εθνική εκκαθάριση σε περιοχές του Κοσσυφοπεδίου"!

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Ρεσιτάλ ΝΑΤΟ-φροσύνης και υποκρισίας

Την ώρα που οι βόμβες στη Σερβία πέφτουν χαλάζι, αντίστοιχη χαλαζόπτωση... υποκρισίας επικρατεί στην Ελλάδα, με πρωταγωνιστή του ψεύδους τον κ. Σημίτη. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας χτες στην ΚΕ του κόμματός του, εμφανίστηκε ως επικεφαλής της κυβέρνησης μιας χώρας... άλλου ημισφαιρίου, από αυτό στο οποίο το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει.

Ο κ. Σημίτης, απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο, που γνώριζε ότι κανείς δε θα τον διακόψει να του ζητήσει το λόγο για την υπογραφή του υπέρ των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών και της σύμπραξής του για τη μεταφορά στρατευμάτων από το ελληνικό έδαφος προς το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ότι η Ελλάδα δε συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις... Ανέφερε, παράλληλα, πως η χρήση στρατιωτικής βίας δεν μπορεί να οδηγήσει σε λύση..., ότι χρειάζεται μια νέα ευκαιρία ειρηνικού διαλόγου... και πως λόγω του ότι είμαστε γείτονες με τη Σερβία, η θέση της κυβέρνησης είναι πως πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση στο πρόβλημα...

Ως εκ τούτου, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα για ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών, με σκοπό την αναζήτηση βιώσιμης λύσης, αλλά στη βάση του πλαισίου του Ραμπουγιέ και της Ομάδας Επαφής... Με στόμφο, δε, κατήγγειλε τις σερβικές επιχειρήσεις στο Κόσσοβο και κάλεσε να σταματήσουν τώρα...

Ο πρωθυπουργός, σε ένα ρεσιτάλ ΝΑΤΟ-φροσύνης υποστήριξε ότι η στάση της κυβέρνησης στο ΝΑΤΟ καθορίζεται από τα συμφέροντα της χώρας και πως στοχεύει να αποφευχθεί η ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας! Οφείλουμε να προασπίζουμε τα εθνικά συμφέροντα είπε ο πρωθυπουργός, εννοώντας ότι η υπογραφή της κυβέρνησης κάτω από τα ΝΑΤΟικά διατάγματα θανάτου, υπαγορεύονται από λόγους προστασίας του εθνικού συμφέροντος!

Ο Κ. Σημίτης συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα αντιτάσσεται σε κάθε πράξη αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια, ενώ ζήτησε από το Βελιγράδι να υπάρξει ευρεία αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου και γενικά να επικρατήσει η αρχή του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Κατόπιν δεν παρέλειψε να προβεί στη διαπίστωση πως υπάρχει ανθρώπινο κόστος και δυστυχία..., για να συνεχίσει εκφράζοντας τη λύπη του για το θύμα, από όποια πλευρά κι αν προέρχονται...

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης σε κινδύνους διάχυσης της κρίσης στην περιοχή. Αλλά, όπως δήλωσε, παρά τις έντονες φημολογίες που υπήρξαν τις πρώτες μέρες της κρίσης, για πόλεμο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει. Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία, υποστήριξε ο Κ. Σημίτης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός - μη γνωρίζοντας προφανώς ότι οι περισσότερες χώρες της ΕΕ ανήκουν και στο ΝΑΤΟ... - δήλωσε ότι το μέλλον της Βαλκανικής βρίσκεται στην Ευρώπη και γι' αυτό εμείς, όπως είπε, υποστηρίζουμε ότι όλες οι χώρες των Βαλκανίων πρέπει να μπουν στην ΕΕ...

"Βομβαρδισμός" υποκρισίας

Μια φορά κι ένα καιρό ήταν μια κυβέρνηση μιας χώρας που ήξερε ότι αν δε συμφωνούσε και η ίδια, τότε οι φίλοι της δε θα μπορούσαν να αρχίσουν να βομβαρδίζουν μια άλλη, τρίτη χώρα. Αν και γνώριζε τι θα επακολουθούσε, η κυβέρνηση έβαλε την υπογραφή της και οι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν. Κι όμως! Αφότου οι βόμβες ξεκίνησαν να σκοτώνουν, εκείνη, η κυβέρνηση που είχε συνυπογράψει το διάταγμα του θανάτου, άρχισε να υποστηρίζει ότι η ίδια δε φταίει για τίποτα!

Μια φορά κι ένα καιρό ήταν μια κυβέρνηση, που είχε δώσει την άδεια από το έδαφος, τα λιμάνια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα αεροδρόμια της χώρας της να περάσουν αμέτρητα τανκς, μπαζούκας και χιλιάδες στρατιώτες για να πάνε να χτυπήσουν μια άλλη χώρα. Κι όμως! Οταν αυτοί οι στρατιώτες έθεσαν σε εφαρμογή τα σύνεργα του πολέμου, ο εκπρόσωπος αυτής της κυβέρνησης άρχισε να λέει πως τα τανκς και τα μπαζούκας δεν είναι όπλα (!), πως οι στρατιώτες που πέρασαν από το έδαφός της δεν έφεραν πολεμική εξάρτηση (! ), και άρα η ίδια δε φταίει που αυτοί οι στρατιώτες σκοτώνουν!

Μια φορά κι ένα καιρό ήταν μια κυβέρνηση, που ο πρωθυπουργός της, όταν τον ρωτούσαν τι έχει να πει για τους φίλους του που - και με τη δική του υπογραφή - βομβαρδίζουν μια τρίτη χώρα, εκείνος απαντούσε πως οι φίλοι του δε θα μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, αφού, αν δε βομβάρδιζαν, τότε θα υφίστατο πλήγμα το "πρεστίζ" και η "αξιοπιστία" τους!

Μια φορά κι ένα καιρό ήταν μια κυβέρνηση που όταν οι φίλοι της ανακοίνωναν ότι και με τη δική της σύμφωνη γνώμη οι βομβαρδισμοί κατά της τρίτης χώρας περνούσαν στο "δεύτερο στάδιο", γίνονταν, δηλαδή, μαζικοί βομβαρδισμοί, εκείνη, ισχυριζόταν ότι κάνει τα πάντα, για να υπάρξει ειρήνη (!) στην περιοχή. Μια περιοχή που βομβαρδιζόταν από ένα στόλο, στον οποίο η κυβέρνηση είχε στείλει και δικό της πλοίο! Μια περιοχή, στην οποία - και με τη δική της υπογραφή (τη δεύτερη υπογραφή της κυβέρνησης) - ρίχνονταν μαζικά βόμβες!

Μια φορά κι ένα καιρό ήταν μια κυβέρνηση, που μετά από εντολές του πρέσβη του "μεγάλου" φίλου της, άδειαζε όλες τις αποθήκες των χημικών όπλων της Αστυνομίας, πάνω στο λαό της χώρας, που διαμαρτυρόταν για τους βομβαρδισμούς των φίλων της κυβέρνησης. Αυτός ο πρέσβης, επί των ημερών της ίδιας κυβέρνησης, έδινε απευθείας εντολές (!) στον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας που κυβερνούσε αυτή η κυβέρνηση. Κι όμως! Η κυβέρνηση αυτή είχε τόσο θράσος που έλεγε ότι "δεν υπέπεσαν στην αντίληψή της" τέτοια φαινόμενα!

***

Αλήθεια, ακόμα και στα παραμύθια - όπως το παραπάνω - δεν πάει πολύ, την ώρα που τρέχει τόσο άφθονο το αίμα, να ρέει, σε τέτοια αφθονία και το ψεύδος;

Αλήθεια, τι είναι χειρότερο; Ο κυνισμός του Κλίντον, που, σε ένα διάλειμμα των τρυφερών χαδιών προς το σκύλο του, ενημερώνει - παρόντος του σκύλου - το"περιούσιο" (σ.σ: κατά δήλωση της Ολμπράιτ) έθνος των ΗΠΑ ότι έχει τη σύμφωνη γνώμη των συμμάχων του (σ.σ: και της Ελλάδας δηλαδή) για να συνεχίσει να δολοφονεί, ή η υποκρισία του Σημίτη, που σε ένα διάλειμμα της ενασχόλησής του με την εκλογή νέου ΕΓ του ΠΑΣΟΚ (σ.σ: θα μπει ο Τσουκάτος ή δε θα μπει στο ΕΓ; Ιδού το μέγιστο θέμα!) εκφράζει, λέει, τη λύπη του για τα θύματα από όποια πλευρά κι αν βρίσκονται (!), και δηλώνει υπέρμαχος της ειρηνικής επίλυσης, αλλά "στη βάση των αποφάσεων του Ραμπουγιέ";

Ο κ. Σημίτης τα κατάφερε πάλι να συγχρονιστεί με τους "συμμάχους". Τη στιγμή που πάνω από τη Σερβία επικρατεί "χαλαζόπτωση" βομβών, στην Ελλάδα επικρατεί "χαλαζόπτωση" υποκρισίας. Μόνο που αυτή τη φορά η υποκρισία είναι βαμμένη στο αίμα...

***

Το ΝΑΤΟ σκοτώνει. Η ΕΕ σκοτώνει. Αλλά η κυβέρνηση του κ. Σημίτη όχι μόνο συμπράττει στο έγκλημα, αλλά πρωτοστατεί και στη διαιώνισή του. "Πρώτα η Ελλάδα", λέει ο κ. Σημίτης, σε μια επιχείρηση μετονομασίας των συνθημάτων της εθνικοφροσύνης σε, δήθεν, συνθήματα... πατριωτικά. Αφού, λοιπόν, "πρώτα η Ελλάδα", τότε, λέει ο κ. Σημίτης και όλος ο αστικός πολιτικός κόσμος, πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, να συνεχίσουμε να συνεργούμε στα εγκλήματά τους, γιατί, αλλιώς, αν δε συμμορφωθούμε, θα μας οδηγήσουν σε πόλεμο με την Τουρκία!

Με άλλα λόγια, εκείνοι που υποκρίνονται ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μάς "διαφυλάσσουν" από τον επεκτατισμό της Αγκυρας, οι ίδιοι ομολογούν ότι είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, που συντηρούν τον κίνδυνο πολεμικής αναμέτρησης Ελλάδας - Τουρκίας.

Εκείνοι, που τον καιρό της ύπαρξης του σοσιαλιστικού στρατοπέδου μας έλεγαν ότι για να σωθούμε από την Τουρκία και τον πόλεμο πρέπει να είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση με τα υπόλοιπα - σοσιαλιστικά τότε - Βαλκάνια, τώρα, μας λένε ότι για να σωθούμε από την Τουρκία και τον πόλεμο, πρέπει να είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Σερβία.

Εκείνοι, που υποτίθεται ότι συμμετέχουν στον πόλεμο του Περσικού, ότι συνυπογράφουν το διαμελισμό της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, ότι συνηγορούν στο βομβαρδισμό του Σεράγεβο, ότι στέλνουν στρατό σε Βοσνία και Αλβανία, ότι συμπράττουν στο έγκλημα κατά της Σερβίας, ότι - εν κατακλείδι - τα κάνουν όλα αυτά για να κρατήσουν μακριά τον πόλεμο από την Ελλάδα, είναι οι ίδιοι που με αυτή την πολιτική φέρνουν τον πόλεμο ακριβώς έξω από την πόρτα της Ελλάδας!

Είναι οι ίδιοι που ζητούν από τον ελληνικό λαό να δεχτεί ότι "δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο" (!), πέρα από το να βλέπουμε το CNN να... προαναγγέλλει πολεμική σύρραξη μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, επειδή μετέχουμε στο ΝΑΤΟ!

"Οχι", λοιπόν στον πόλεμο. Και το πιο δυνατό, το πιο αποφασιστικό, το πιο ελπιδοφόρο "όχι" στον πόλεμο, είναι το "όχι" στο ΝΑΤΟ.

Ν. ΜΠ.

ΣΕΡΡΕΣ
Καταδικάστηκαν γιατί κατήγγειλαν την επέμβαση του ΝΑΤΟ!

Σε 6μηνη φυλάκιση καταδικάστηκαν οι τρεις κομμουνιστές που συνελήφθησαν την ημέρα της 25ης Μάρτη στις Σέρρες, επειδή ύψωσαν πανό απέναντι από την εξέδρα των επισήμων στην παρέλαση, καταγγέλλοντας την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και καταδικάζοντας τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια.

Φαίνεται πλέον ολοκάθαρα πως η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της έχουν εξαγριωθεί, από το μεγάλο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που αναπτύσσεται και προκειμένου να το κάμψουν δε διστάζουν να καταδικάσουν ως εγκληματίες του κοινού Ποινικού Δικαίου, όσους αγωνίζονται ενάντια στις επιλογές της.

Η ποινή κρίθηκε ιδιαίτερα βαριά, αν δει κανείς τις μαρτυρίες κατηγορίας που παρουσιάστηκαν στην ακροαματική διαδικασία και αν αναλογιστεί τα αδικήματα για τα οποία δικάζονταν τα τρία στελέχη του ΚΚΕ. Αντίσταση και απείθεια κατά της αρχής και εξύβριση... Εξι μήνες φυλακή. Ποινή εξαγοράσιμη προς 1.500 δρχ. την ημέρα ανακοίνωσε ο προεδρεύων του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου κ. Χατζησταύρου. Προηγήθηκε η καταδικαστική πρόταση της εισαγγελέα κας Καζαμπάγκα. Ασκήθηκε έφεση και οι τρεις κομμουνιστές, Γ. Καρακάσης, Α. Μανδάνας και Κ. Σαββαϊδης, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ καταγγέλλει πως η καταδίκη των στελεχών της αποτελεί μέρος της μεθοδευμένης επιχείρησης τρομοκράτησης και εκφοβισμού που έχει επαναφέρει στις μέρες μας η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της, προκειμένου να χτυπήσουν τις διαθέσεις και το κίνημα αντίστασης που εκδηλώνεται απ' άκρη σε άκρη στη χώρα μας, τόσο εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής της, όσο και εξαιτίας της εμπλοκής της στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια.

Αμετανόητα, αγωνιστής, δηλώνει ο Αργύρης Μανδάνας, και εκφράζοντας και τους άλλους δύο συντρόφους του ξεκαθαρίζει: "Οι ποινές δε μας φοβίζουν. Οσο και αν θέλουν να κάμψουν τις αντιδράσεις που υπάρχουν και θα γενικευτούν, δε θα τα καταφέρουν. Εμείς μέσα από το "αδίκημα" που διαπράξαμε θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα καταδίκης της νέας Ιερής Συμμαχίας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να καλέσουμε το λαό σε μαζική κινητοποίηση για να φύγουν οι δολοφόνοι, το ΝΑΤΟ και οι ιμπεριαλιστές από την περιοχή μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας πιο μαζικά".

Με συνοπτικές διαδικασίες η συζήτηση στη Βουλή!

Ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Αύριο, Τετάρτη, θα "συζητηθεί" τελικά στην ελληνική Βουλή η εγκληματική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Νέα Γιουγκοσλαβία. Σε ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει τα παρακάτω:

"Η εγκληματική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Νέα Γιουγκοσλαβία, οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί και οι κίνδυνοι μιας γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή, έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη της χώρας και όλου του κόσμου.

Γι' αυτό το τεράστιας σημασίας ζήτημα, πολύ περισσότερο που η εμπλοκή της χώρας μας με ευθύνη της κυβέρνησης είναι δεδομένη, ζητήσαμε - όπως τα άλλα κόμματα - προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή.

Αντί να ακολουθηθεί η γνωστή διαδικασία που εξασφαλίζει άνεση χρόνου για αναλυτική συζήτηση, η κυβέρνηση επέλεξε τις συνοπτικές διαδικασίες του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει πεντάλεπτες (!) και τρίλεπτες (!) τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Η πλήρης ενημέρωση της Βουλής και του ελληνικού λαού, για τις εξελίξεις και για τις θέσεις των Κομμάτων είναι υποχρέωση της κυβέρνησης. Ομως, αυτή την αυτονόητη υποχρέωσή της, ουσιαστικά την παρακάμπτει, για λόγους ευνόητους, για να αποκρύψει, όσο το δυνατόν, τις ευθύνες του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ και τη δική της συναινετική πολιτική.

Η τακτική αυτή είναι απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και η συσκότιση του όλου προβλήματος κάθε άλλο παρά έχει σχέση με τα συμφέροντα του λαού, της χώρας και της ειρήνης στην περιοχή.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα και ζητάμε η κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της".

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Απαράδεκτος ο "δυναμισμός" της Αστυνομίας

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

Το "δυναμισμό", που δείχνει η αστυνομία σε αγωνιστές που διαδηλώνουν ενάντια στην εισβολή των ΝΑΤΟικών στη Γιουγκοσλαβία έφερε χτες στη Βουλή, με Επίκαιρή Ερώτηση - που την υπογράφει ο βουλευτής του Στρ. Κόρακας - το ΚΚΕ. Στην επίκαιρη αυτή ερώτηση αναφέρονται τα παρακάτω:

"Με κάθε μέσον η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να διαφυλάξει την εικόνα της και να πείσει τους "συμμάχους" ότι είναι το "καλό παιδί" του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η κυβέρνηση - που υποχωρεί διαρκώς και ικανοποιεί τις κάθε λογής αξιώσεις των ιμπεριαλιστών - δε διστάζει να δείξει "δυναμισμό" στο εσωτερικό, αντιμετωπίζοντας και με την Αστυνομία τις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στη δολοφονική πολιτική του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Ετσι ανάμεσα στ' άλλα:

Την ημέρα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν με γκλομπ και ασφυξιογόνα σπρέι σε διαδηλωτές που επιχειρούσαν να θυροκολλήσουν ψήφισμα στο αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη.Στην Αλεξανδρούπολη αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν με γκλομπ σε πολίτες που μοίραζαν αντιπολεμικές προκηρύξεις στο χώρο της παρέλασης και συνέλαβαν στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Στις Σέρρες συνέλαβαν στελέχη του ΚΚΕ, επειδή κρατούσαν πανό με αντιπολεμικά συνθήματα στο χώρο της παρέλασης.

Την επόμενη μέρα η Αστυνομία επιτέθηκε με αγριότητα στο ογκώδες λαϊκό συλλαλητήριο έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα χρησιμοποιώντας γκλομπ, ρίχνοντας χημικά αέρια και καταδιώκοντας τους διαδηλωτές σε ολόκληρη την περιοχή της Πρωτεύουσας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός εάν η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει μέτρα ώστε να σταματήσουν οι απαράδεκτες αστυνομικές επιθέσεις στις πολύμορφες και μαζικότατες λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στους Αμερικάνους, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση που αιματοκυλούν τα Βαλκάνια;"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ