ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Συνεχιζόμενες μαζικές λαϊκές αντιδράσεις

Λιγοστεύουν αισθητά οι αναφορές στις αντιδράσεις εναντίον των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία από τα δυτικά ΜΜΕ...

Ακριβώς τη χρονική περίοδο, κατά την οποία οι αντιδράσεις εναντίον των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία αποκορυφώνονται, με διαδηλώσεις να συνεχίζονται στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλασία, την Ινδική υποήπειρο και αλλού, "όλως συμπτωματικώς" η πληροφόρηση γι' αυτές τις κινητοποιήσεις λιγοστεύει αισθητά, έως και εξαφανίζεται. Χτες το καθ' όλα σεβαστό και... αμερόληπτο Associated Press μετέδιδε ανταποκρίσεις για τις κινητοποιήσεις... Αλβανών σε πόλεις της Ευρώπης, υπέρ των βομβαρδισμών, σημειώνοντας πως "ήταν σημαντικά μεγαλύτερες" των αντι-ΝΑΤΟικών. Η πολεμική προπαγάνδα σε πλήρη ανάπτυξη, σε όλο της το "μεγαλείο"...

Παρά ταύτα, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται, όπως αναφέρουν "εναλλακτικά", αριστερά και άλλα μέσα ενημέρωσης, σε ολόκληρο τον πλανήτη.Οπως μετέδιδε χτες το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, στην Ουάσιγκτον πραγματοποιήθηκε και πάλι, όπως τις περισσότερες από τις τελευταίες μέρες, παράσταση - πικετοφορία διαμαρτυρίας στη Λεωφόρο Πενσυλβάνια, μπροστά από τον Λευκό Οίκο. Η διαδήλωση οργανώθηκε από το Κέντρο για την Ειρήνη της Ουάσιγκτον. Μια μετανάστρια σερβικής καταγωγής, η οποία ζει στις ΗΠΑ από το 1968, έλεγε ότι η "οικογένειά μου ζει στο Βελιγράδι που βομβαρδίζεται", διερωτώμενη "ποιος ξέρει αν ζουν μετά τους βομβαρδισμούς;".

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται, σύμφωνα με το "Διεθνές Κέντρο Δράσης" των ΗΠΑ, μια αντιπολεμική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992, και σε πολυάριθμες άλλες αμερικανικές πόλεις: Το Λος Αντζελες,το Ντιτρόιτ,το Σαν Φρανσίσκο,τη Μινεάπολι,τη Νέα Υόρκη,όπου χτες έγινε πορεία διαμαρτυρίας στα γραφεία της εφημερίδας "New York Times", προκειμένου να καταγγελθεί η "πολεμική προπαγάνδα" που διεξάγει.

Οι διαδηλώσεις στη Ρωσία δεν έχουν σταματήσει ούτε μια μέρα, και συνεχίστηκαν και χθες, όπως και στην Ουκρανία.

Φίμωση

Στο Βέλγιο, μετά την απαγόρευση οποιασδήποτε διαδήλωσης σε σχέση με το Κόσσοβο, στις Βρυξέλλες,πρωτεύουσα της χώρας και έδρα του ΝΑΤΟ από τον δήμαρχο της πόλης, σειρά έχει ο Βέλγικος Τύπος, να επιβάλει ουσιαστικά εμπάργκο στην ενημέρωση του λαού του Βελγίου. Ολες οι εφημερίδες του Φλαμανδόφωνου Τύπου γράφουν πρωτοσέλιδα για τους πρόσφυγες Αλβανόφωνους του Κόσσοβου, που εγκαταλείπουν τις εστίες τους, όχι λόγω των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, αλλά εξαιτίας των Σέρβων στρατιωτών και αστυνομικών.

Φτάνουν, μάλιστα, στο σημείο να ισχυρίζονται ότι τις καταστροφές στα κτίρια τις Πρίστινα και των άλλων πόλεων του Κοσσυφοπεδίου προκαλούν οι ίδιοι οι Γιουγκοσλάβοι.

Ωστόσο, παρά την κατευθυνόμενη ενημέρωση, το κλίμα τρομοκρατίας μέσω της απαγόρευσης των διαδηλώσεων, αλλά και των... οχυρωματικών έργων που έχουν κατασκευάσει γύρω από την έδρα του ΝΑΤΟ, της Αμερικάνικης Πρεσβείας και των πρεσβειών των υπόλοιπων ΝΑΤΟικών χωρών (έχουν εγκαταστήσει συρματοπλέγματα), το Κόμμα Εργαζόμενων Βελγίου έχει προγραμματίσει αντιΝΑΤΟική διαδήλωση για τις 3 Απρίλη, ενώ πολλές άλλες ενώσεις έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να διαδηλώσουν τις επόμενες μέρες.

Και στις υπόλοιπες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ,οι διαδηλώσεις συνεχίζονται. Σήμερα στην Ισπανία, η Ενωμένη Αριστερά πραγματοποιεί κινητοποίηση στη Μαδρίτη, στην οποία πιθανολογείται θα λάβει μέρος ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ισπανίας, Πάκο Φρούτος,ενώ διαδήλωση έχει προγραμματιστεί και για τη Μαδρίτη.

Στη Βαρσοβία,την πρωτεύουσα της Πολωνίας,χώρας που πρόσφατα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, χτες χιλιάδες ανθρώπων συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, με πλακάτ που ανέγραφαν "ΝΑΤΟ=Φασισμός", και "Η Ευρώπη ντροπιάζεται από την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ", φωνάζοντας συνθήματα όπως"Κλίντον, δολοφόνε". Ενας νεαρός έλεγε: "οι ΗΠΑ δεν έχουν κανέναν σκοπό να "υπερασπιστούν το Κόσσοβο", αλλά να διαφυλάξει τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα". Μια γυναίκα πρόσθεσε πως "δεν είμαστε εδώ σήμερα μόνο για να καταδικάσουμε την επίθεση εναντίον ενός ανεξάρτητου κράτους, αλλά επίσης για να προστατεύσουμε τη χώρα μας - την Πολωνία - από μια ανάλογη μοίρα".

Στο Λονδίνο,την πρωτεύουσα της Βρετανίας,η "πολιορκία" της πρωθυπουργικής κατοικίας από διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούν άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών συνεχίζεται, ενώ η κινητοποίηση της Αριστεράς, ειδικά του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος, είναι σημαντική. Στη Γαλλία,οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, κυρίως στο Παρίσι.

Στη Γερμανία,όπου ο απόηχος των μαζικών διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών - με πιο σημαντικές αυτές του Βερολίνου και της Νυρεμβέργης, όπου δεκάδες χιλιάδες συμμετείχαν - ετοιμάζονται μαζικές διαδηλώσεις για τις ημέρες του Πάσχα (συγκεκριμένα, την 4η Απρίλη).

Στην Ιταλία,οι συγκεντρώσεις στο Αβιάνο,έξω από το αεροδρόμιο από όπου απογειώνονται τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη, συνεχίζονται, με κύρια απαίτηση τον τερματισμό των βομβαρδισμών και παύση της χρήσης αεροδρομίων της Ιταλίας από τη ΝΑΤΟική αρμάδα...

Σε χώρες των Βαλκανίων

Στη Βουλγαρία δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν προχτές στην πρωτεύουσα Σόφια, με βασικό σύνθημα "κάτω τα χέρια από τη Γιουγκοσλαβία", ενώ προκλήθηκε έντονη συζήτηση και στη Βουλή, καθώς η αντιπολίτευση υπέβαλε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης Κοστόφ, η οποία παρότι δηλώνει ότι τίθεται υπέρ μιας "ειρηνικής διευθέτησης", στην πραγματικότητα συναινεί στη στρατιωτική επίθεση.

Στην ΠΓΔΜ, η οποία κινδυνεύει όλο και περισσότερο λόγω της επίτασης της κρίσης, το αντιΝΑΤΟικό κίνημα συνεχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του, με πρωταγωνιστή στις αντιδράσεις το Δημοκρατικό Κόμμα των Σέρβων.

Στην Ασία

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις πραγματοποιούνται επίσης στηνΑυστραλία,τη Νέα Ζηλανδία,την Ινδία,όπου η αριστερά έχει συσπειρωθεί, την Ιαπωνία,το Μπαγκλαντές,και άλλες χώρες.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
"Οχι στον πόλεμο του ΝΑΤΟ"

Με καταιγιστικό ρυθμό και επαγρύπνηση συνεχίζονται οι αντιδράσεις και οι καταγγελίες από την πραγματική πρωτοπορία των χωρών, τους κομμουνιστές αλλά και όλους τους συνειδητοποιημένους φιλειρηνιστές.

Από τη γειτονική Ιταλία που αποτελεί και ορμητήριο των ΝΑΤΟικών "γερακιών" που σπέρνουν το θάνατο στο λαό της Γιουγκοσλαβίας, η "Κομμουνιστική Επανίδρυση" δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη με τον "πόλεμο του ΝΑΤΟ" και καταδικάζει απερίφραστα τους βομβαρδισμούς. "Ο πόλεμος εναντίον της Γιουγκοσλαβίας δεν είναι ένας πόλεμος για την υπεράσπιση των προσφύγων και τη δίκαιη επιδίωξη των Κοσσοβάρων για αυτονομία και δημοκρατία. Είναι ένας πόλεμος του ΝΑΤΟ, για να ενισχύσει την ηγεμονία των ΗΠΑ στην Ευρώπη και να την αναπληρώσει, ενώ στο όνομα τουΔιεθνούς Δικαίου οι "πολιτισμένοι" Δυτικοί επέστρεψαν ακόμα μία φορά στη βαρβαρότητα του πολέμου για να συμβάλουν στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και να εφαρμοστεί ο νόμος της ζούγκλας για να εγκαθιδρυθεί η νέα τάξη σε όλο τον πλανήτη". Η ΚΕ καταγγέλλει ακόμα και την κυβέρνηση του Μάσιμο Ντ' Αλέμα για τη συμμετοχή της σε αυτόν τον πόλεμο με την προσφορά των στρατιωτικών βάσεων.

Η κινητοποίηση για την ειρήνη είναι επιτακτική ανάγκη και για το λόγο αυτό η ΚΕ καλεί "όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να συσπειρωθούν δίπλα στο φιλειρηνικό και συνδικαλιστικό κίνημα για να υψώσουν τη φωνή τους και να ορθώσουν το ανάστημά τους ώστε να αποποιηθεί η Ιταλία τον πόλεμο που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς Δικαίου (Αρθρο 11 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ). Απαιτούμε από την ιταλική κυβέρνηση:

  • Να αρνηθεί τη χρήση των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών βάσεων για τις επιθέσεις που πραγματοποιούνται κατά της Γιουγκοσλαβίας και τον τερματισμό των επιθέσεων και του πολέμου.
  • Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την αποστολή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Βελιγράδι.
  • Αμεση επιστροφή όλων των παρατηρητών στο Κόσσοβο του ΟΑΣΕ που έφυγαν εσπευσμένα μετά το τελεσίγραφο του Κλίντον, ώστε να μπορούν να παρέχουν εγγυήσεις για τον πληθυσμό".
Από την Ισπανία

Η ισπανική "Ενωμένη Αριστερά" με απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου της "καταδικάζει χωρίς δισταγμό την επίθεση που πραγματοποιήθηκε από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία σαν πράξη άδικη, παράνομη, που δεν υπερασπίζεται τα δικαιώματα του κοσσοβάρικου λαού, ούτε βοηθάει σε μια επίλυση της διένεξης". Παράλληλα, τονίζει ότι "για μια ακόμη φορά τα θύματα των βομβαρδισμών θα είναι ο άμαχος πληθυσμός, τόσο στη Σερβία και το Μαυροβούνιο όσο και στο Κόσσοβο, αυξάνοντας έτσι το ανθρώπινο κόστος του πολέμου και τον αριθμό των προσφύγων, που θα υποχρεωθούν να μετακινηθούν στις γειτονικές χώρες", ενώ ζητά την "άμεση απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων από την εν λόγω επίθεση γιατί δε θέλουμε να μετατραπούμε σε συνενόχους μιας πραγματικής διεθνούς τρομοκρατίας, που κηλιδώνει τα χέρια μας με αίμα". "Αυτή η διγλωσσία, αυτή η υποκρισία της Δύσης, αποκαλύπτουν την υποταγή των κυβερνήσεων της ΕΕ στις βλέψεις ηγεμονισμού των ΗΠΑ για να σχεδιάσουν ένα ΝΑΤΟ, που θα παρεμβαίνει σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, πάνω από τον ΟΗΕ, όπως πρόκειται να εγκριθεί από τα μέλη του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο κορυφής του Απρίλη, στην Ουάσιγκτον".

Ενώ τέλος, καλεί "την κοινή γνώμη να αναπτύξει την πιο πλατιά κοινωνική και αλληλέγγυα κινητοποίηση για να εκφράσει την αντίθεσή της σε αυτή την επίθεση" και απαιτούν: "από την κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος την απεμπλοκή της χώρας μας από αυτή την πράξη πολέμου. Απαιτούμε το σταμάτημα της στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ και μια ειρηνική λύση στη διένεξη στο Κόσσοβο, με σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των λαών της περιοχής".

Οι Κομμουνιστές της Καταλωνίας με ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι "στις 24 Μαρτίου ξεκίνησε η ιμπεριαλιστική επίθεση από τις κύριες δυνάμεις του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας", η οποία αποτελεί το "νέο ποιοτικό άλμα της σοσιαλδημοκρατίας όπου οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών σαν μέλη της ΕΕ, και ο Ισπανός Χαβιέ Σολάνα ως Γενικός Γραμματέας, ηγούνται της μεγαλύτερης στρατιωτικής και ιμπεριαλιστικής συμμαχίας στην ιστορία της ανθρωπότητας". Αυτοί ήταν που "ξεκίνησαν τη στρατιωτική επίθεση εναντίον του σερβικού λαού, πράξη που αποτελεί μια καθαρή τρομοκρατική επίθεση του ιμπεριαλισμού και που περνά ως θέαμα στις τηλεοράσεις όλου του πλανήτη". Η ανακοίνωση συνεχίζει όσον αφορά το διάγγελμα του Κλίντον προς τον αμερικανικό λαό για να μπορέσει να δικαιολογήσει αυτή την επίθεση: "Η αξιοπιστία του ΝΑΤΟ θα μειωθεί κατά πολύ εάν δεν πραγματοποιήσει τις απειλές του για στρατιωτική επέμβαση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Αυτόματα σταμάτησε να ενεργοποιεί τη σκανδάλη "ως ανθρωπιστική" αλλά η εγκληματική επίθεση εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού εξαπολύθηκε στο όνομα της αξιοπιστίας του ΝΑΤΟ, και πιο συγκεκριμένα στα ιδιαίτερα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων των Γερμανογιάνκηδων".

Η ανακοίνωση καταλήγει: "το ΝΑΤΟ είναι το όπλο των ιμπεριαλιστών που επιζητούν την παγκόσμια επικυριαρχία και κατάληψη! Αλληλεγγύη με το λαό της Γιουγκοσλαβίας!".

Η υπόλοιπη Ευρώπη

Τις αμερικανοΝΑΤΟικές επιδρομές σε βάρος της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας και του σέρβικου λαού, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΚΚ Βελγίου καλώντας τη βελγική κυβέρνηση να μη συμμετάσχει με κανέναν τρόπο στις εξελίξεις αυτές.Στην ανακοίνωσή του το ΚΚ Βελγίου υπογραμμίζει ότι το ΝΑΤΟ έπληξε στρατιωτικά τη Γιουγκοσλαβία "περιφρονώντας το διεθνές δίκαιο" χωρίς "να υπάρχει κανένα σημείο στις ιδρυτικές του διακηρύξεις που να το εξουσιοδοτεί να παρεμβαίνει έξω από τη ζώνη επιρροής του ούτε να δρα χωρίς σαφή εξουσιοδότηση του ΟΗΕ". Το ΚΚ Βελγίου επισημαίνει ότι "το ΝΑΤΟ, τον επόμενο μήνα, πρέπει να προσδιορίσει μια νέα στρατηγική αντίληψη, η οποία, σύμφωνα με τις επιθυμίες της Ουάσιγκτον, θα του δίνει κάθε δυνατότητα επέμβασης σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου" και καλεί τις χώρες της ΕΕ να μην αποδεχτούν μια τέτοια εξέλιξη, η οποία οδηγεί, επί της ουσίας, "στο θάνατο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην εγκατάλειψη κάθε προοπτικής ανεξάρτητης ευρωπαϊκής πολιτικής και υποχρεώνει την Ευρώπη και τους λαούς της να πληρώσουν το κόστος των ιμπεριαλιστικών βλέψεων των ΗΠΑ".

Τη δημαγωγία περί προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία "εντέχνως καμουφλάρει εδώ και αιώνες τις επιθυμίες ιμπεριαλιστικής και αποικιοκρατικής κυριαρχίας" καταγγέλλει η Γαλλική Ομοσπονδία Αλληλεγγύης και Φιλίας με τους Λαούς.Στην ανακοίνωσή της, η γαλλική οργάνωση σημειώνει ότι η ίδια επί χρόνια υπερασπίζει το δικαίωμα των λαών για αυτοδιάθεση και καταγγέλλει τις επεμβάσεις των μεγάλων δυνάμεων που επιβάλλουν τη θέλησή τους με όπλα ή με χρήματα, όπως, προσφάτως, έπραξαν οι ΗΠΑ στο Σουδάν ή στη Λιβύη, ή όπως έπραττε επί χρόνια στηρίζοντας δικτατορικές κυβερνήσεις στην Αφρική (στο Τσαντ ή στο Καμερούν) η Γαλλία. "Τα ανθρωπιστικά προσχήματα της ΕΕ, ή του ΝΑΤΟ, προκαλούν μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στη Γιουγκοσλαβία", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και καταγγέλλεται ότι "το ΝΑΤΟ εξελίσσεται σήμερα σε ένα εργαλείο κυριαρχίας στα βαλκανικά και αφρικανικά όρια της Ευρώπης εξυπηρετώντας τις δυτικές μεγάλες δυνάμεις. Οι βομβαρδισμοί εντείνουν και επιβαρύνουν τα καταπιεστικά οικονομικά και πολιτικά μέτρα που έχει επιβάλλει στην περιοχή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο". Η γαλλική οργάνωση καταδικάζει κάθε γαλλική ανάμειξη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και ζητά τον άμεσο τερματισμό του "επιθετικού πολέμου".

Εκνευρισμός των Βαλκάνιων γειτόνων ενόψει προσφύγων

Η ΠΓΔΜ συνάντησε χτες την υποστήριξη της Βόννης σε ένα "πακέτο" αιτημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του αιτήματος για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Η Αλβανία κατηγόρησε το Βελιγράδι για ένοπλο μεθοριακό επεισόδιο και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για προχειρότητα στο θέμα αντιμετώπισης των Γιουγκοσλάβων προσφύγων, ενώ η Βουλγαρία κάλεσε τη Γιουγκοσλαβία να μη δίνει βάση "σε ψευδείς πληροφορίες και υπαινιγμούς" περί έμμεσης συμμετοχής της στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς συνοπτικά τις χτεσινές αντιδράσεις των πιο κοντινών γειτόνων του Βελιγραδίου. Οσο για τους πρόσφυγες, πολλαπλασιάζονται οι κινήσεις διαφόρων ηγετών της ΕΕ που κόπτονται για την αντιμετώπιση της "ανθρωπιστικής κρίσης" στις γείτονες βαλκανικές χώρες, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζουν να ρίχνουν βόμβες σ' όλη την επικράτεια της Γιουγκοσλαβίας!

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ,Λιούπτο Γκεοργκιέφσκι, συνάντησε χτες τη θερμή υποστήριξη της Γερμανίας σε πακέτο αιτημάτων των Σκοπίων σε σχέση με τους πρόσφυγες και τη "διασφάλιση" της οικονομικής και πολιτικής επιβίωσης της χώρας του!

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ, Π. Στάγκο, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, διαβεβαίωσε - ενώπιον των δημοσιογράφων - τον Γκεοργκιέφσκι ότι έχει την πλήρη υποστήριξή του "τόσο στο θέμα της οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της περίθαλψης των προσφύγων όσο και στην επιδίωξη της Μακεδονίας να συσφίξει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ".

Ο Σρέντερ δήλωσε ρητά ότι υποστηρίζει τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, για την εγγύηση της ασφάλειας της ΠΓΔΜ από τη Συμμαχία, στην περίπτωση που απειληθεί η εδαφική της ακεραιότητα από επίθεση του γιουγκοσλαβικού στρατού. Οπως τόνισε, "μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ενωση να καταστήσει σαφές ότι προτίθεται να αρχίσει διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία συνδέσεως με τη Μακεδονία".

Ο Γκεοργκιέφσκι στις σύντομες δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους είπε εξαιτίας των πολύ σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα του στο οικονομικό πεδίο, "αναμένει το ταχύτερο την οικονομική βοήθεια της ΕΕ και την έναρξη διαπραγματεύσεων για μία συμφωνία συνδέσεως". Δεν παρέλειψε, βέβαια, να ζητήσει την έναρξη ταχύτερων διαπραγματεύσεων για μία μελλοντική ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ "το ταχύτερο δυνατόν"!

Αξίζει, πάντως, σ' αυτό το σημείο να σημειωθεί η χτεσινή αποκάλυψη της αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Σκοπίων, Ραντμίλα Κιπριάνοβα, πως την περασμένη Κυριακή "πύραυλος του ΝΑΤΟ κτυπήθηκε και έπεσε στο έδαφος της χώρας της"! Σύμφωνα με την πληροφορία, ο πύραυλος έπεσε έξω από το χωριό Μπένσε, στην περιοχή Σόμοκοφ, περίπου 20 μίλια από τα Σκόπια.

Στο μεταξύ, στη μεθόριο της ΠΓΔΜ με τη Γιουγκοσλαβία, αναφέρθηκε χτες ότι έφθασαν σε δύο φάσεις δεκάδες πρόσφυγες από το Κόσσοβο, οι οποίοι στρατοπέδευσαν σε μεθοριακή περιοχή. Ο στρατός της ΠΓΔΜ και οι τοπικές δυνάμεις ασφαλείας διευκόλυναν τους πρόσφυγες που προσπαθούσαν να φθάσουν στα Σκόπια να ταξιδέψουν με τρένα...

Την ίδια ώρα, η αλβανική κυβέρνηση επέκρινε την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, λέγοντας ότι ήταν ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τους Κοσσοβάρους πρόσφυγες που κατακλύζουν τη χώρα.

"Είχαμε προειδοποιήσει την οργάνωση του ΟΗΕ για το μεγάλο αριθμό προσφύγων, δίχως αποτέλεσμα", είπε ο εκπρόσωπος του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σοκόλ Γκτζόκα. Ο ίδιος είπε πως χτες έφθασαν στην περιοχή Κούκες (νότια Αλβανία) οι πρώτοι 20.000 Κοσσοβάροι πρόσφυγες.

Επιπλέον, η Αλβανία κατηγόρησε χτες τις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις ότι άνοιξαν πυρ κατά δυο αλβανικών μεθοριακών χωριών, όπου στεγάζονται πρόσφυγες από το γειτονικό Κόσσοβο. Ο πρεσβευτής της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, Αρτουρ Κούκο, δήλωσε όμως ότι δεν μπορούσε να διευκρινίσει αν υπήρξαν απώλειες από τα περιστατικά αυτά του τελευταίου 24ωρου. Ούτε μπόρεσε να κατονομάσει τα χωριά που υποστήριζε πως οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ...

Επιπλέον, ακόμη και το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" μετέδιδε πως άνδρες του αυτονομιστικού αντάρτικου των Κοσσοβάρων "KLA" βρίσκονταν στη μεθόριο με την ΠΓΔΜ και κυρίως στην Αλβανία ξεχωρίζοντας τα γυναικόπαιδα από τους άνδρες, παίρνοντας τους τελευταίους μαζί τους προς άγνωστη κατεύθυνση...

Οσο για τη Βουλγαρία, η κυβέρνηση αυτής της χώρας φαίνεται πως συναντά τις ολοένα και κλιμακούμενες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αναφορικά με τον τρόπο που χειρίζεται τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κοστόφ, κατηγόρησε χτες στη Βουλή το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα λέγοντας ότι πρωτοστατεί "στον ψυχολογικό πόλεμο, που διεξάγεται εναντίον της κυβέρνησης, με σκοπό ν' αλλάξει η θέση της Βουλγαρίας απέναντι στη διένεξη στο Κοσσυφοπέδιο". Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως δεν "υπάρχει πολιτική απειλή για τη Βουλγαρία"...

Χτες, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ ζήτησε να διεξαχθεί υπό την αιγίδα της γερμανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης "μια ευρωπαϊκή υπουργική σύνοδος" για να αποφασίσει "την ανάληψη επειγόντως συντονισμένης και μεγάλης κλίμακας δράσης" αρωγής προς τους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Σιράκ επανέλαβε τους ισχυρισμούς του περί "πολιτικής του καθεστώτος Μιλόσεβιτς που εμπεριέχει εθνικές εκκαθαρίσεις", προβαίνοντας στη συνέχεια σε δραματικές περιγραφές των προβλημάτων των προσφύγων.

Τέλος, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ προέβλεψε πως το φάσμα της πείνας θα απειλήσει το Κοσσυφοπέδιο μέσα σε 10 με 15 μέρες, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να παράσχει οικονομική βοήθεια και βοήθεια σε τρόφιμα στους Αλβανούς πρόσφυγες.

Συγκέντρωση ενάντια στη ΝΑΤΟική επέμβαση στη Νάπολη

Κάψιμο αμερικάνικης σημαίας, έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία στη Μόσχα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ