ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σταμάτησαν και άλλη γερμανική φάλαγγα

Ολονύκτια περικύκλωση του λιμανιού. Οι κομμουνιστές της πόλης απέδειξαν για μια ακόμα φορά πως είναι αποφασισμένοι να βάλουν φρένο στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών

Αποφασισμένοι να μη γίνουν συνένοχοι στο έγκλημα, να ξεσηκωθούν και να σταματήσουν την αμερικανο-γερμανική φάλαγγα θανάτου, που εξορμά στα Βαλκάνια μέσω της Θεσσαλονίκης, απέδειξαν ότι είναι οι κομμουνιστές και τα μέλη της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" της Θεσσαλονίκης για μια ακόμα φορά χτες το βράδυ. Ανέκοψαν την έξοδο της φάλαγγας των γερμανικών αρμάτων μάχης, πολιορκώντας το λιμάνι. Εστησαν μια ολονύχτια συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω ακριβώς από την πύλη 11 του Λιμανιού, την πύλη εξόδου των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, απέναντι από τις ισχυρές αστυνομικές και λιμενικές δυνάμεις που φρουρούσαν τα κατοχικά στρατεύματα. Γκρέμισαν την πύλη, ανατρέποντας στην πράξη την απόφαση της κυβέρνησης για μετατροπή του λιμανιού σε στρατόπεδο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένταση, αφού όταν οι νεολαίοι έφτασαν έξω από την πύλη αντίκρισαν τις πόρτες κλειστές, ισχυρή αστυνομική δύναμη και ένα μηχάνημα κλαρκ να τοποθετεί πίσω από τις πόρτες μεγάλα λαμαρινορολά. Με τις κόκκινες σημαίες στα χέρια και τη δύναμη του δίκιου να τους πλημμυρίζει, όρμηξαν, έβγαλαν τις πόρτες και έριξαν το λαμαρινένιο τοίχο που επιχείρησαν να υψώσουν οι φύλακες των ΝΑΤΟικών. Κι εκεί μπροστά στην γκρεμισμένη πύλη συνέχισαν την ειρηνική τους διαδήλωση.

"Ο αγώνας που όλο και μεγαλώνει, όλο και πλαταίνει μέσα από το φιλειρηνικό κίνημα, που αναπτύσσεται αυτές τις μέρες, θα βρει τη δικαιοσύνη του. Πρέπει να πιστέψουμε ότι μπορούμε να αποτρέψουμε το μακελειό, αρκεί να συντονίσουμε τα βήματά μας με τους άλλους λαούς των Βαλκανίων", ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Νίκος Κούρος,στέλεχος της ΚΝΕ.

Ενώ πιο ποιητικός ο καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Χουρμουζιάδης,περιέγραψε τη μεγάλη αντίθεση: "Οι λέξεις των αμερικανοΝΑΤΟικών μιλάνε για βόμβες και οι βόμβες είναι για το θάνατο, για τη σκλαβιά, για τον ξεριζωμό. Ενώ οι δικές μας λέξεις μιλάνε για τη ζωή, την ελευθερία, το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης".

Ολη τη νύχτα έμειναν εκεί, με τις αναμμένες δάδες της ειρήνης στα χέρια. Τους συντρόφεψαν τα αντιπολεμικά τραγούδια που ερμήνευσαν ο Αλκης και ο Τηλέμαχος, και τα παιδιά της ΛΑΜΟΣΑ.

Τραγούδησαν, χόρεψαν και με μια φωνή βροντοφώναξαν "Εξω οι δολοφόνοι από τα Βαλκάνια", "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με πορεία στη συναυλία

Κάλεσμα της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ για μαζική συμμετοχή στην αντιπολεμική προσυγκέντρωση στις 5 το απόγευμα στην Πλατεία Δημαρχείου, δίπλα στο Αλκαζάρ, και σε πορεία προς το χώρο της συναυλίας στην Πλατεία Αριστοτέλους

Με μια δυναμική διαδήλωση, στη διάρκεια της οποίας θα καταδειχτούν καθαρά οι πραγματικοί ένοχοι για την εισβολή στη Γιουγκοσλαβία - η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ με την πλήρη συμφωνία και της ελληνικής κυβέρνησης - θα φτάσει ο αγωνιζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης στο χώρο της συναυλίας αύριο το απόγευμα. Η διαδήλωση θα αρχίσει στις 5 το απόγευμα από το χώρο προσυγκέντρωσης, την Πλατεία Δημαρχείου, δίπλα στο Αλκαζάρ.

Από εκεί με σηκωμένα τα κόκκινα λάβαρα, τα ίδια που σταμάτησαν το τρένο με τα γερμανικά τανκς, οι διαδηλωτές θα πορευτούν μέχρι το χώρο της συναυλίας, που έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Ο αγωνιζόμενος λαός της πόλης, που βρίσκεται σε μια διαρκή διαδήλωση για πάνω από ένα μήνα τώρα, καλείται άλλη μια φορά να διαδηλώσει την απαίτησή του να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να μην υπάρξει καμία εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας. Να βροντοφωνάξει την απαίτησή του να σταματήσει αμέσως η διέλευση των ταγμάτων του θανάτου από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.

Οι κομμουνιστές, που όλο αυτό το διάστημα πρωτοστάτησαν για να αποκαλυφθεί η εμπλοκή της χώρας μας στη δολοφονική επίθεση του ΝΑΤΟ, που απέδειξαν με τις εφόδους τους στο λιμάνι ότι η Θεσσαλονίκη χρησιμοποιείται ως ορμητήριο των μακελάρηδων του σερβικού λαού, που ενίσχυσαν έτσι και με πλήρη γνώση το αντιπολεμικό κίνημα που αναπτύσσεται, δε θα είναι απλοί παρόντες σ' αυτή την εκδήλωση.

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ,οργανωτής και αυτής της μεγάλης προσυγκέντρωσης στην Πλατεία Δημαρχείου, καλεί τους Θεσσαλονικείς συγκροτημένα και με πορεία να κατευθυνθούν προς το χώρο της εκδήλωσης. Κρατώντας ψηλά τα κόκκινα λάβαρα, με τα οποία τις προηγούμενες μέρες σταμάτησαν το τρένο του πολέμου που μετέφερε από τη Θεσσαλονίκη γερμανικά άρματα μάχης για την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Με τα ίδια κόκκινα λάβαρα θα συνεχίσουν τη δράση τους, οργανώνοντας την αντίσταση του λαού ενάντια στα σχέδια της ιμπεριαλιστικής "νέας τάξης" για ματοκύλισμα των Βαλκανίων.

Με δήλωσή του στο "Ρ" ο Νίκος Χριστάνης,μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ, σημειώνει για το πλαίσιο δράσης της Οργάνωσης και το επίκεντρο της: "Εδώ και τρεις μήνες με καθημερινή επίπονη και επίμονη δραστηριότητα η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και πολλοί προοδευτικοί πολίτες της Θεσσαλονίκης κατάφεραν να φέρουν στην επιφάνεια τη συμμετοχή της χώρας μας στη δολοφονική επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Ολες οι εκδηλώσεις που έχουν γίνει ως τώρα στη Θεσσαλονίκη είχαν ως κύρια χαρακτηριστικά την καταγγελία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, την καταγγελία της ελληνικής κυβέρνησης για την άμεση και έμμεση εμπλοκή της στον πόλεμο και ταυτόχρονα την αλληλεγγύη απέναντι στο σερβικό λαό για τις δύσκολες στιγμές που περνά.

Τέτοιες πρωτοβουλίες εξελίσσονται τις τελευταίες μέρες και στις συνοικίες της πόλης και διακρίνονται για τη μαζική τους συμμετοχή. Με αυτή τη λογική οι κομμουνιστές θα πάρουν μέρος και στην αυριανή αντιπολεμική συναυλία. Με τα πανό και τα κόκκινα λάβαρα που κράταγαν στα χέρια όταν σταμάτησαν το τρένο του πολέμου, όταν ξεσήκωσαν την πόλη με τις κινητοποιήσεις τους. Με αυτά τα κόκκινα λάβαρα θα συνεχίσουν καθημερινά να οργανώνουν την αντίσταση και την πάλη ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό".

Εβαψαν κόκκινο το λιμάνι

Δυναμική απάντηση της ΚΝΕ στη μετατροπή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε στρατόπεδο

Μαζική εξόρμηση με αντιπολεμικό υλικό και πορεία από το λιμάνι προς το αμερικάνικο προξενείο πραγματοποίησαν χτες νωρίς το πρωί οι κομμουνιστές της Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας το καθεστώς στρατιωτικής κατοχής που έχει επιβληθεί στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, προκειμένου η έλευση του γερμανικού πλοίου "Πέτερσμπουργκ" το βράδυ της Τρίτης και η εκφόρτωση του βαρέως οπλισμού, που μετέφερε, να γίνει χωρίς να εκτεθεί στην κοινή θέα.

Στο πλαίσια της διαρκούς ετοιμότητας και άμεσης κινητοποίησης που βρίσκονται το τελευταίο διάστημα τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, έδρασαν για άλλη μια φορά χτες, λίγο μετά τις 6 το πρωί. Το ραντεβού δόθηκε έξω από την Πύλη 11. Στο σημείο απ' όπου καθημερινά αναχωρούν οι φάλαγγες του πολέμου για την επέμβαση στο Κόσσοβο, μέσω των Σκοπίων. Οι πόρτες έκλεισαν ερμητικά και οι λιμενικοί μαζί με τις δυνάμεις της αστυνομίας που περιφρουρούν το χώρο από τους εισβολείς της ειρήνης, πήραν θέση πίσω από τα κάγκελα. Για άλλη μια φορά Ελληνες λιμενικοί και αστυνομικοί βρέθηκαν να φυλάνε τα ξένα αφεντικά.

Οι νεολαίοι, ανεμίζοντας τα ποτισμένα με αίμα λάβαρα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, πραγματοποίησαν πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο. Στο πέρασμά τους έγραψαν με κόκκινη μπογιά αντιΝΑΤΟικά συνθήματα στους εξωτερικούς τοίχους του λιμανιού, από την πύλη 10 έως και την κεντρική. Ταυτόχρονα πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση, μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους πολίτες. Οι οδηγοί άνοιγαν τα παράθυρα των αυτοκινήτων για να πάρουν την προκήρυξη και χαιρέταγαν το πρωτοπόρο αυτό κομμάτι της ελληνικής νεολαίας, που δε σκύβει ποτέ το κεφάλι και τούτες τις στιγμές κρατά ψηλά τη σημαία της αντίστασης.

Οι τοίχοι του λιμανιού σημαδεύτηκαν από τα συνθήματα: "Εξω το ΝΑΤΟ", "Εξω οι ΗΠΑ", "Φονιάδες των λαών Γερμανοί". Ενώ την ίδια ώρα βροντοφώναζαν "Ειρήνη και φιλία ζητάνε οι λαοί, έξω από τα Βαλκάνια ΗΠΑ - Γερμανοί" και καταδίκαζαν τη βρώμικη εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης στον πόλεμο: "Επεσαν οι μάσκες των εκσυγχρονιστών είναι τα τσιράκια των ιμπεριαλιστών".

Μπροστά στην κεντρική πύλη του λιμανιού, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ βρέθηκαν απέναντί τους, πίσω από τα κάγκελα της πόρτας. Το ίδιο σκηνικό και μπροστά στο αμερικάνικο προξενείο. Δύο διμοιρίες των ΜΑΤ περίμεναν την ειρηνική διαδήλωση, προκαλώντας τα φιλειρηνικά συναισθήματα της νεολαίας.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Σήμερα Πέμπτη

ΣΑΜΟΣ: Στη συγκέντρωση στις 7μ.μ. στο λιμάνι της Σάμου και στην πορεία καλούν το λαό η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη και η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους καταπιεζόμενους λαούς και στους πρόσφυγες.

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ: Σε συγκέντρωση και πορεία στις 7.30μ.μ. μπροστά στο δημαρχείο, για να καταδικάσει τη ΝΑΤΟική επιδρομή ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας καλούν τους κατοίκους του Νομού Λασιθίου μαζικοί φορείς της Ιεράπετρας.

ΑΡΓΟΣ: Η Επιτροπή Ειρήνης Αργολίδας διοργανώνει συλλαλητήριο στις 8μ.μ. στην Πλατεία Αγίου Πέτρου.

ΚΕΡΚΥΡΑ: Αντινατοϊκή φιλειρηνική συγκέντρωση στις 12.30μ.μ. στην πλατεία Σαρόκου από δεκάδες φορείς. Κλειστές θα παραμείνουν οι υπηρεσίες των δήμων του νησιού. Τρίωρη στάση εργασίας κήρυξαν το Εργατικό Κέντρο και η ΕΛΜΕ του νησιού.

ΑΓΡΙΝΙΟ: Πικετοφορία της ΚΝΕ στις 7.00μ.μ.

ΑΡΤΑ: Εκδήλωση της Πανσπουδαστικής ΤΕΙ Αρτας με θέμα την επέμβαση στη φοιτητική εστία.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Πανζακυνθινό συλλαλητήριο στις 8μ.μ. μπροστά στη Νομαρχία.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ: Συλλαλητήριο κατά της επέμβασης του ΝΑΤΟ διοργανώνουν στις 8 μ.μ. στο σιντριβάνι (παλιό Δημαρχείο) δεκάδες φορείς και οργανώσεις πολιτικών κομμάτων του Νομού Πιερίας.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Πορεία στην οδό Αριστομένους και καθιστική διαμαρτυρία. Λίγο πριν, στις 5μ.μ. πλατιά σύσκεψη φορέων στο Εργατικό Κέντρο.

ΚΙΛΚΙΣ: Συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ειρήνης.

ΣΕΡΡΕΣ: Στις 12, στην πλατεία Ελευθερίας.

ΒΥΡΩΝΑΣ: Στο Πολιτιστικό Κέντρο Λουίζα στις 8μ.μ. για να καταδικάσουν το έγκλημα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, καλούν τους κατοίκους του Βύρωνα ο δήμαρχος Νίκος Ρογκάκος και φορείς του δήμου.

Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ: Απ' όλες τις δημοτικές παρατάξεις και μαζικούς φορείς διοργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Πατριάρχου στις 18.30μ.μ.

ΝΙΚΑΙΑ: Πικετοφορία στις 6.30μ.μ. που θα ξεκινήσει από την πλατεία του νεκροταφείου της Νεάπολης και θα καταλήξει στην πλατεία Α. Νικολάου διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης και μαζικοί φορείς της πόλης.

Ν. ΙΩΝΙΑ: Συγκέντρωση στις 7μ.μ. στην πλατεία Σημιριώτη.

Αύριο Παρασκευή

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Συναυλία διαμαρτυρίας στην πλατεία Κοραή στις 7μ.μ. με τη συμμετοχή Ελλήνων και Σέρβων καλλιτεχνών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Συγκέντρωση στις 7μ.μ. στην πλατεία δημαρχείου απ' όπου θα αρχίσει πορεία προς το χώρο της συναυλίας στις 6μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Συλλαλητήριο και πορεία στους δρόμους της πόλης στις 11π.μ.

ΧΑΛΚΙΔΑ: Συλλαλητήριο στις 8μ.μ. στα Φανάρια Νεάπολης.

ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ: Σε συλλαλητήριο στις 11π.μ. καλεί η Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας.

ΛΕΥΚΑΔΑ: Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Λευκάδας διοργανώνει στις 8.00 μ.μ. αντιπολεμική συγκέντρωση - συναυλία στην κεντρική πλατεία Λευκάδας με τη συμμετοχή ελληνικού και γιουγκοσλαβικού μουσικού συγκροτήματος.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Ο λαϊκός ξεσηκωμός μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο! Με αυτό το σύνθημα η Επιτροπή Ειρήνης του Νομού Εβρου, η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη", η ΟΓΕ, αντιστασιακές οργανώσεις, σύλλογοι και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, καλούν τον λαό στην αντιπολεμική συγκέντρωση στις 7μ.μ. μπροστά στο δημαρχείο.

ΤΑΥΡΟΣ: Στην πλατεία Παναγίτσας στις 7μ.μ. καλούν τον λαό του δήμου η Επιτροπή Ειρήνης, το Δημοτικό Συμβούλιο και ο δήμαρχος Ταύρου.

Σάββατο

ΠΡΕΒΕΖΑ: Με αντιπολεμική συναυλία στις 7.30 στην παραλία της Πρέβεζας, η Επιτροπή Ειρήνης, ο δήμος, το Εργατικό Κέντρο και άλλοι φορείς της πόλης συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους ενάντια στη δολοφονική επίθεση του ΝΑΤΟ.ΚΕΡΚΥΡΑ: Σάββατο 8.00μ.μ. η Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει συγκέντρωση -συναυλία στο Δήμο Αγ. Γεωργίου με τη συνεργασία του δήμου, στο σχολικό συγκρότημα Αγρού.

ΑΓΡΙΝΙΟ: Εκδήλωση της "Νεανικής Δράσης" με προβολή της ταινίας "Τα όμορφα χωριά όμορφα καίγονται" στα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης, οδός Διαλέτη 4, πάροδος Παπαστράτου, στις 6.00μ.μ.

Κυριακή

ΑΘΗΝΑ: Παλλαϊκή συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 6μμ.

ΛΕΥΚΑΔΑ: Η Επιτροπή Αλληλεγγύης διοργανώνει στις 7.30μ.μ. συζήτηση στον κινηματογράφο "Απόλλωνα" με θέμα "Γιουγκοσλαβικό - Κουρδικό και νέα τάξη πραγμάτων". Ομιλητές θα είναι ο Νίκος Φωτιάδης,αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, οΠαναγιώτης Οικονομίδης εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ και η Αννα Φιλίνη του ΣΥΝ. ΝΕΑ ΚΙΟΣ: Συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στη Νέα Κίο διοργανώνεται από την Επιτροπή Ειρήνης της Αργολίδας.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Την Κυριακή στο νέο ΝΑΤΟικό στρατηγείο

Εντείνονται οι προετοιμασίες για την πανθεσσαλική συγκέντρωση στον Τύρναβο

Την πρώτη πανθεσσαλική εκδήλωση, ενάντια στο βρώμικο πόλεμο κατά του σερβικού λαού που συνεχίζεται, οργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Θεσσαλίας και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη", την Κυριακή των Βαϊων (4/4/99) στις 12 το μεσημέρι, στον Τύρναβο. Οι Επιτροπές Ειρήνης καλούν όλους τους Θεσσαλούς πατριώτες - με κάθε μεταφορικό μέσο - να δώσουν το αγωνιστικό τους "παρών" έξω από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, στις οποίες πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο.

Ηδη, φορείς της Θεσσαλίας ανακοινώνουν τη συμμετοχή τους και παίρνουν πρακτικά μέτρα για την επιτυχία της εκδήλωσης. Η μετάβαση στον Τύρναβο από τη Λάρισα, θα γίνεται και με λεωφορεία του ΚΤΕΛ με φθηνό αντίτιμο εισιτηρίου και με εξασφαλισμένη την επιστροφή. Τα λεωφορεία θα αναχωρούν από το πρακτορείο την Κυριακή, μετά τις 10 το πρωί.

Οπως επισημαίνουν σε σχετική ανακοίνωσή τους, οι Επιτροπές Ειρήνης της Θεσσαλίας: "Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει την υποστήριξή της στην επέμβαση και παρέχει κάθε διευκόλυνση για μεταφορά πολεμικού υλικού και ένοπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ προς τη Γιουγκοσλαβία. Από την άλλη ο ελληνικός λαός μέρα με τη μέρα αναπτύσσει ένα πρωτοφανές αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό κίνημα. Ο λαός μας με διάφορες εκδηλώσεις, με ενωτικό πνεύμα εκφράζει την αντίθεσή του στη ΝΑΤΟική επέμβαση κατά του σερβικού λαού, καταδικάζει τον κύριο ένοχο αυτής της βάρβαρης επίθεσης, τον ιμπεριαλισμό και τις κυβερνήσεις που υλοποιούν και στηρίζουν τον πόλεμο στα Βαλκάνια. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και να δυναμώσει" τονίζουν.

"Μόνο η λαϊκή κατακραυγή, η αντιπολεμική δράση του λαού μας και των λαών της Ευρώπης και όλου του κόσμου, μπορεί να σταματήσει το φονικό χέρι που σπέρνει τη φωτιά στα Βαλκάνια, το θάνατο και τη δυστυχία σήμερα στη Σερβία, την προσφυγιά για χιλιάδες ανθρώπους και που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για όλους τους λαούς των Βαλκανίων. Ο λαός της περιοχής μας με μαζικές αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις εκφράζει τη θέλησή του να αγωνιστεί κατά των πολεμοκάπηλων. Κάθε νέα εκδήλωση που οργανώνεται είναι πιο μαζική από την προηγούμενη" καταλήγει η ανακοίνωση.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Καθεστώς κατοχής

Με αποικία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής μοιάζει πλέον η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα. Κουμάντο κάνουν οι Γερμανοί, οι Αμερικάνοι και οι άλλοι ΝΑΤΟικοί "σύμμαχοι". Η κυβέρνηση έχει θέσει υπό τις εντολές τους όλους τους μηχανισμούς της. Η Αστυνομία, ο Στρατός και το Λιμενικό, εμφανίζονται να μην έχουν άλλη αρμοδιότητα παρά μόνο αυτή της ορτινάτσας και απλώς εκτελούν εντολές. Ετσι, την ώρα που οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Σέρβων κλιμακώνονται, οι Ελληνες υποτελείς έχουν μετατρέψει σε στρατοκρατούμενες - αστυνομοκρατούμενες περιοχές, το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, αλλά και το οδικό δίκτυο προς τα βόρεια σύνορα της χώρας.

Τα γερμανικά άρματα μάχης ήρθαν το βράδυ της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη και τα φυλάνε Ελληνες λιμενικοί και αστυνομικοί, προκειμένου να μην εκτεθούν στην κοινή θέα, των οργισμένων Θεσσαλονικιών που ζητούν απεμπλοκή της χώρας μας από το βρώμικο πόλεμο και να φύγουν οι μακελάρηδες των λαών από την πόλη τους. Από το πλοίο ξεφορτώθηκαν 27 άρματα μάχης "Λέοπαρντ" και περισσότερα από 150 οχήματα και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Επίσημα κανείς δεν ενημερώνει για την αποστολή τους. Εγινε όμως γνωστό ότι παραχωρήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και το στρατόπεδο της Σίνδου για τη στάθμευσή τους ώστε να μη προκαλεί η παρουσία τους στο λιμάνι.

Από το βράδυ της Τρίτης, με εντολή του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, απαγορεύτηκε η είσοδος στο λιμάνι. Τα τηλέφωνα έκλεισαν και τα στόματα σφράγισαν. Η εντολή παραμένει σε ισχύ. Ετσι και χθες κανένας δημοσιογράφος, φωτορεπόρτερ ή τηλεοπτικό συνεργείο δεν μπόρεσε να προσεγγίσει το χώρο. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στο αεροδρόμιο. Από την πλευρά της, η στρατιωτική ηγεσία προσπαθεί να πείσει πως δε γνωρίζει από πριν την εξέλιξη της ΝΑΤΟικής επιχείρησης.

Κι όμως πέρασαν και Τούρκοι

Την ώρα που όλοι διαβεβαιώνουν πως η δύναμη των Τούρκων στρατιωτών που θα συμμετέχει στις χερσαίες επιχειρήσεις σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας θα μεταφερθεί στα Σκόπια μέσω της Βουλγαρίας, επιβεβαιώθηκε χτες από ασφαλέστατη πηγή πληροφόρησης ότι την περασμένη Τρίτη 600 στρατιώτες προωθήθηκαν μέσω του αεροδρομίου της Μίκρας.

Κανείς πλέον δεν μπορεί να βασίζεται στα λόγια και τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Οι μάσκες έπεσαν. Η εκσυγχρονιστική κυβέρνηση του κ. Σημίτη, αλλά και οι υποστηρικτές της πολιτικής της, είναι τα τσιράκια των ιμπεριαλιστών. Αποδεικνύεται καθημερινά πως είναι ολοένα και πιο επικίνδυνοι. Γι' αυτό τώρα είναι η ώρα να αναλάβει δράση ο λαός και να απαιτήσει απεμπλοκή της χώρας μας από τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, καμία διευκόλυνση στους εγκληματίες των λαών.

Και οι μαθητές στο δρόμο

Συμβολική κατάληψη του σχολικού κτιρίου του 6ου Νυχτερινού ΤΕΛ του συγκροτήματος του "Ευκλείδη" και πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν, σήμερα, Πέμπτη, οι μαθητές, έπειτα από την απόφαση του 15μελούς Συμβουλίου, καταδικάζοντας ομόφωνα τη δολοφονική επίθεση του ΝΑΤΟ στη γειτονική Γιουγκοσλαβία, ενώ διοργανώνουν συγκέντρωση τροφίμων για βοήθεια προς τους πληγέντες του πολέμου.

Το 15μελές συμβούλιο του 6ου νυχτερινού ΤΕΛ "Ευκλείδη" καλεί όλα τα σχολεία να στηρίξουν τα αιτήματά τους και να συμμετάσχουν στην πορεία με ανάλογες αποφάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ