ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 5 Απρίλη 1999
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πολιόρκησαν το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στον Τύρναβο

Χιλιάδες διαδηλωτές από όλη τη Θεσσαλία συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης και στη συνέχεια απέκλεισαν το στρατόπεδο Σχοινά

Ενα από τα πολεμικά ορμητήρια του ΝΑΤΟ που βρίσκεται στην καρδιά της Ελλάδας - το χερσαίο στρατηγείο της συμμαχίας που εδρεύει στο στρατόπεδο Σχοινά, του Τυρνάβου - πολιόρκησαν χτες το μεσημέρι, για μια και πλέον ώρα, χιλιάδες πολεμιστές της ειρήνης, που έφτασαν εκεί εκστρατεύοντας από κάθε γωνιά της Θεσσαλικής γης, ανταποκρινόμενοι στο αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κάλεσμα των Επιτροπών Ειρήνης των τεσσάρων θεσσαλικών νομών.

Πριν την πολιορκία, στις 12 το μεσημέρι, οι αγωνιστές της ειρήνης συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, πραγματοποιώντας ένα μεγαλειώδες, σε όγκο και παλμό, συλλαλητήριο μέσα στη βροχή. Δεκάδες τα πανό, εκατοντάδες οι πικέτες και αμέτρητες οι κόκκινες σημαίες. Συμμετείχαν εκπρόσωποι εκατοντάδων μαζικών φορέων της περιοχής και μαζί τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής,Αχιλλέας Κανταρτζής και Βαγγέλης Μπούτας.Μαζική και μαχητική η παρουσία των νέων - ιδιαίτερα αυτών της ΚΝΕ- και των γυναικών.

Στην ομιλία του ο Γ. Μπαλασούλης,πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας, καταδίκασε τη βάρβαρη πολεμική επίθεση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία και κατήγγειλε την ελληνική κυβέρνηση για τη συμμετοχή της χώρας μας στο βρώμικο πόλεμο που έφεραν οι ιμπεριαλιστές στα Βαλκάνια: "Σήμερα - είπε - μας καλούν να σκύψουμε το κεφάλι και να σιωπήσουμε μπροστά στο έγκλημα που γίνεται σε βάρος του σέρβικου λαού. Γιατί αύριο θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο - σύμφωνα με τη δική τους λογική - όταν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και οι σχεδιασμοί επιβάλλουν, για παράδειγμα, τη διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου ή την αυτονομία της Θράκης. Και ξέρουμε ότι έχουν τέτοια σχέδια. Ο μόνος δρόμος, λοιπόν, για να αποτρέψουμε αυτά τα σχέδια, να εμποδίσουμε την εξάπλωση της φωτιάς στα Βαλκάνια, να υπερασπιστούμε την εθνική μας ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, είναι ο ενωτικός αγώνας του λαού μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Είναι η συντονισμένη πάλη με τους άλλους λαούς της περιοχής, για να δημιουργήσουν οι λαοί το αντίπαλο δέος στη "νέα τάξη πραγμάτων"".

Συνεχίζοντας υπογράμμισε την ανάγκη "να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί, να σταματήσει κάθε διευκόλυνση απ' την Ελλάδα, των πολεμικών επιχειρήσεων, να γυρίσει πίσω το πλοίο "Κίμων" και οι Ελληνες φαντάροι και αξιωματικοί, να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις, να σταματήσει κάθε προετοιμασία για τη λειτουργία των ΝΑΤΟικών στρατηγείων, να μη συμφωνήσει η χώρα μας στη νέα δομή και στο νέο ρόλο του ΝΑΤΟ". Και κατέληξε λέγοντας: "Δεν επιλέξαμε τυχαία να έρθουμε εδώ στον Τύρναβο. Εδώ έχουν ήδη ετοιμάσει τις εγκαταστάσεις για να λειτουργήσει το ΝΑΤΟικό στρατηγείο. Παραχωρούν την άμυνα της χώρας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ. Είναι καιρός να αναρτηθεί στην περιοχή μας ένα πλατύ φιλειρηνικό κίνημα ενάντια στο πολεμικό αυτό ορμητήριο, που στρέφεται κατά των λαών της περιοχής".

Στη συνέχεια χαιρέτισαν εκπρόσωπος της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" και ένας ιερέας από τον Τύρναβο.

Η πολιορκία

Μετά το συλλαλητήριο ξεκίνησε η πορεία προς το στρατηγείο του ΝΑΤΟ. Οι διαδηλωτές έφτασαν εκεί και βρέθηκαν μπροστά σε μια μεγάλη δύναμη αστυνομικών, που ήσαν παρατεταγμένοι κατά μήκος του στρατοπέδου σε θέση μάχης. Γιατί; Για να προστατέψουν το φρούριο του ξένου εχθρού από την "επίθεση" του εχθρού λαού; Αλλά πώς να αντιμετωπίσουν το πάθος για την ειρήνη, το μίσος για τον πόλεμο, την οργή και την απέχθεια για τους ιμπεριαλιστές, την ντροπή και την αγανάκτηση για την ελληνική κυβέρνηση που σέρνει την Ελλάδα στον πόλεμο; Πώς να κρατήσουν μακριά την ηχώ των χαιρετισμών από τους εκπροσώπους των Επιτροπών Ειρήνης, που κατήγγειλαν τους ιμπεριαλιστές και τη νεοελληνική κυβέρνηση, τη βουή των συνθημάτων "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", "Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια", "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ, Γερμανία", που δονούσαν την ατμόσφαιρα, διαπερνώντας τα τείχη του στρατοπέδου; Πώς να σιγήσουν τον Μπρέγκοβιτς και τον Λένον που τραγουδούσαν απ' τα μεγάφωνα για την ειρήνη και το μέλλον; Πώς να αντιπαρατεθούν στη φλόγα των εκατοντάδων νέων που, κρατώντας σαν όπλα ελληνικές και κόκκινες σημαίες, πολεμούσαν με τη φωνή, την ψυχή και το δίκαιο για την ειρήνη; Προσπάθησαν, έβαλαν πλάτη να συγκρατήσουν την ορμή της νεολαίας, προκάλεσαν, έσπρωξαν, χτύπησαν. Δεν τα κατάφεραν. Στα τείχη του στρατοπέδου γράφτηκαν τα κόκκινα αντιΝΑΤΟικά αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, παρά τις σαφείς εντολές των επιτελών του ΝΑΤΟ και των Ελλήνων αξιωματικών του στρατοπέδου προς τους αστυνομικούς: "Να μη γραφτεί τίποτα εκεί". Το μόνο που κατάφεραν οι αστυνομικοί ήταν να περάσει η εντολή των αφεντικών τους και να μην ανοίξει η πύλη του στρατοπέδου, για να μην περάσουν μέσα βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και Ελληνες δήμαρχοι, για να δώσουν στους επικυρίαρχους του ΝΑΤΟ και στους Ελληνες στρατιωτικούς - οι οποίοι ορκίστηκαν να φυλάττουν την πατρίδα και όχι να προστατεύουν τους εχθρούς της - να παραδώσουν το ψήφισμα της λαϊκής οργής και αγανάκτησης, ένα ψήφισμα, που απηχεί τις αγωνίες και προβάλλει τον αγώνα των Θεσσαλών και όλου του ελληνικού λαού.

ΧΑΝΙΑ
Χιλιάδες διαδηλωτές απέκλεισαν τη βάση της Σούδας

Ακόμα κι όταν τα ΜΑΤ χτύπησαν με κλομπ και χημικά για να διαλύσουν τη συγκέντρωση, όλοι παρέμειναν εκεί φωνάζοντας "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", "Εξω οι βάσεις απ' τα Βαλκάνια"

Το χτεσινό μήνυμα του λαού της Κρήτης ήταν ξεκάθαρο: "Εξω οι βάσεις του θανάτου". Χιλιάδες διαδηλωτές από ολόκληρη την Κρήτη το φώναξαν για περισσότερες από δύο ώρες έξω από την αμερικανική βάση της Σούδας, πρόσωπο με πρόσωπο με τη μεγάλη αστυνομική δύναμη και τις διμοιρίες των ΜΑΤ, που προστάτευαν τα "γεράκια", τα οποία σκορπίζουν το θάνατο στη γειτονική Γιουγκοσλαβία.Ακόμα κι όταν οι διαδηλωτές χτυπήθηκαν άγρια από τα ΜΑΤ, δε σταμάτησαν. Ακόμα κι όταν οι δυνάμεις καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων σκόρπισαν τα χημικά για να διαλύσουν τη μεγαλειώδη συγκέντρωση, όλοι παρέμειναν εκεί. Και συνέχιζαν να φωνάζουν: "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι". "Εξω οι βάσεις απ' τα Βαλκάνια".

Ενα απίστευτο σε όγκο κονβόι, αποτελούμενο από χιλιάδες διαδηλωτές της ειρήνης από το Ηράκλειο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Λασίθι, ξεκίνησε από το Δημαρχείο των Χανίων στις 2.30 το μεσημέρι, με κατεύθυνση την αμερικανική βάση της Σούδας. Το φιλειρηνικό "ποτάμι" κατέληξε έξω από τη βάση στις 3.30 μ.μ., την οποία και απέκλεισε. Αμερικανικές σημαίες γίνονταν στάχτη η μία μετά την άλλη και τα συνθήματα δεν τέλειωναν. Οι συγκεντρωμένοι απαιτούσαν: Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Να μη συμμετάσχει κανένας Ελληνας φαντάρος στα ΝΑΤΟικά σχέδια έξω από τα σύνορα. Να κλείσει η βάση της Σούδας.

Ακολούθησαν ομιλίες και χαιρετισμοί από εκπροσώπους φορέων που συμμετείχαν στη συγκέντρωση. Περίπου στις 4.30 το απόγευμα και ενώ οι διαδηλωτές συνέχιζαν την αντιπολεμική διαδήλωση, οι δυνάμεις των ΜΑΤ χτύπησαν με δακρυγόνα και καπνογόνα. Από την επίθεση των αστυνομικών, αρκετοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν και δύο από αυτούς οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Περίπου στις 6.30 το απόγευμα οι διαδηλωτές έφυγαν από τη βάση. Το συλλαλητήριο της ειρήνης δεν είχε τελειώσει! Η μηχανοκίνητη στρατιά της ειρήνης κατευθύνθηκε προς την πλατεία Αγοράς στα Χανιά. Εκεί οι διαδηλωτές συνέχισαν το συλλαλητήριο μέχρι αργά τη νύχτα.

Να σημειώσουμε ότι η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, κατήγγειλε την επίθεση των ΜΑΤ εναντίον των διαδηλωτών.

Ενας δρόμος υπάρχει. Ο ξεσηκωμός!

Στο χαιρετισμό της η Ζηνοβία Κακναβάτου,πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων,επισήμανε, μεταξύ άλλων: "Η Νέα Τάξη επιτάσσει: Να διαλυθεί η Γιουγκοσλαβία και να πάρει ένα μάθημα μια χώρα που για τους δικούς της λόγους αντιστέκεται στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Θέλουν να τσακίσουν κάθε φωνή αντίστασης, κάθε λαό που αγωνίζεται και δε γίνεται δούλος και υποτακτικός τους. Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση, σκύβοντας το κεφάλι στις επιταγές των αφεντάδων της, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, έσυρε τη χώρα μας σε συμμετοχή σ' αυτό τον πόλεμο".

"Σήμερα στο στόχαστρο είναι οι Σέρβοι και οι Κούρδοι, υπογράμμισε, αύριο θα είμαστε εμείς. Μπροστά στη βαρβαρότητα και τη θηριωδία του ΝΑΤΟ ένας δρόμος υπάρχει. Είναι ο γενικός ξεσηκωμός του λαού μας, των λαών των Βαλκανίων, της ανθρωπότητας ολόκληρης".

Το ψήφισμα

Οι φορείς του κρητικού λαού που απέκλεισαν την αμερικανική βάση της Σούδας εξέδωσαν ψήφισμα, στο οποίο αναφέρεται:

"Εμείς που συγκεντρωθήκαμε σήμερα, από όλους τους νομούς της Κρήτης, έξω από την αμερικανική βάση της Σούδας διαδηλώνουμε την απαίτησή μας να σταματήσει ΤΩΡΑ ο βρώμικος πόλεμος που συνεχίζουν στη Γιουγκοσλαβία οι Αμερικάνοι και οι άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ηρθαμε στη βάση της Σούδας για να διαδηλώνουμε την απαίτησή μας να κλείσει αυτή η βάση - ορμητήριο που χρησιμοποιείται για να επεμβαίνουν οι Αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ σε κάθε περιοχή του κόσμου που δε "δουλώνει και δεν υπογράφει" τη "νέα τάξη πραγμάτων" τους.

Διαδηλώνουμε την απαίτησή μας η ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει την υπογραφή της από τις πολεμικές επιχειρήσεις και να μη διευκολύνει με κανένα τρόπο τη συνέχισή τους. Κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορά μας.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία της Κρήτης να μη σταματήσει ούτε στιγμή την κινητοποίησή του ενάντια στον πόλεμο. Να μην αφήσει να προχωρήσουν τα σχέδια διαμελισμού της Νέας Γιουγκοσλαβίας, να μην επιτρέψει να αλλάξουν τα σύνορα και να επεκταθεί η φωτιά στη γύρω περιοχή. Να διαδηλώσει με κάθε τρόπο το σύνθημά του "Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια". Είμαστε και θα παραμείνουμε αδέλφια με όλους τους λαούς της περιοχής των βαλκανικών χωρών, και όχι μόνο. Δε θα μας κάνουν εχθρούς, ούτε θρησκευτικές, ούτε φυλετικές, ούτε άλλες διαφορές που καλλιεργούνται από τους ισχυρούς της Γης για να περνάνε τα διχαστικά τους σχέδια και να εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους.Θα συνεχίζουμε να εκφράζουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στο δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας και σε όλους τους λαούς που απαιτούν να εξασφαλιστεί το δικαίωμά τους να ζουν ειρηνικά στις χώρες τους, χωρίς ξένες επεμβάσεις και στρατούς κατοχής".

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ούτε ένα λιμάνι στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ

Ενάντια στη χρήση των λιμανιών της χώρας, για τους σκοπούς του πολέμου, που έχουν εξαπολύσει οι αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις στη Γιουγκοσλαβία, τάσσονται οι λιμενικοί. Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα και να μην επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί με κανένα τρόπο η Ελλάδα και ιδιαίτερα τα λιμάνια της χώρας, για την εξυπηρέτηση των στόχων και των επιδιώξεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Επιπλέον, η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους στα λιμάνια, με κάθε τρόπο, να εναντιωθούν στις επικίνδυνες, για τη χώρα μας και τους λαούς της Βαλκανικής, εξελίξεις.

  • Την επέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία καταδικάζει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων, απαιτώντας να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου και να μην πάει κανένας Ελληνας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία.
  • "Δε δηλώνουμε ήρωες. Δε θα δεχτούμε όμως την ντροπή της φοβισμένης φρονιμάδας, γιατί αν σήμερα που τα Βαλκάνια καίγονται μείνουμε ψύχραιμοι, φρόνιμοι και σιωπηλοί, αύριο η Ελλάδα θα 'ναι πιο μικρή και ανήμπορη για να υπάρχει, ακόμα και ως κουκκίδα στο χάρτη της Νέας Τάξης...". Με αυτή τη διαπίστωση κλείνει τη διαμαρτυρία του ο "Σύλλογος Φίλοι του Τρένου Ν. Κορινθίας", και απαιτεί να σταματήσει κάθε ΝΑΤΟική δραστηριότητα στο ελληνικό έδαφος.
  • Την άδικη πολεμική επέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ καταγγέλλει με διαβήματα στους διεθνείς οργανισμούς ο "Ελληνικός Οργανισμός Καλλιτέχνες Χωρίς Σύνορα".
  • Την απροκάλυπτη δολοφονική επίθεση του ΝΑΤΟ καταγγέλλει ο Σύλλογος Χρυσοχόων - Ωρολογοποιών Πειραιά - Γύρω Δήμων και Νήσων και διαμαρτύρεται για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που την καλεί να σταματήσει τη συμμετοχή της χώρας στο βρώμικο πόλεμο.
  • Ψηφίσματα καταδίκης της ΝΑΤΟικής επέμβασης και συμμετοχής στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις εξέδωσαν επίσης: Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" Νοσοκομείου Νίκαιας, ο "Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών" του Νομού Μαγνησίας, Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Λήμνου, οι Οικολόγοι Ελλάδας.
Υποκινούμενος εθνικισμός

Συγκέντρωση υπέρ του πολέμου (!) έστησαν χτες στην Αθήνα κύκλοι, οι οποίοι επιχειρούν να υποκινήσουν τους Αλβανούς που ζουν στη χώρα μας σε απαράδεκτες εκδηλώσεις

Την "πλάτη" φαίνεται να γυρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των Αλβανών οικονομικών μεταναστών, που ζουν στη χώρα μας, στους κύκλους εκείνους που προσπαθούν να τους παρακινήσουν σε θρασύτατες κινητοποιήσεις υπέρ των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία και να τους φέρουν σε αντίθεση με το αντιπολεμικό αίσθημα του ελληνικού λαού. Αυτοί οι κύκλοι έστησαν χτες στις 11 το πρωί μια τέτοια συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), με συνθήματα υπέρ του UCK, υπέρ του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και υπέρ της συνέχισης των βομβαρδισμών!

Ομως, φαίνεται ότι το σχέδιό τους δεν τους βγήκε, αφού η συγκέντρωση ήταν πολύ πιο κάτω από τις προσδοκίες των διοργανωτών και σαφώς δυσανάλογη με το πλήθος των Αλβανών μεταναστών που ζουν στη χώρα μας, οι οποίοι, όχι μόνο δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από τέτοιες απαράδεκτες εκδηλώσεις, αλλά, τελικά, μπορεί να αποδειχθούν αυτοί οι ίδιοι τα θύματα τέτοιων προβοκατόρικων σχεδιασμών. Σχεδόν όλοι οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν αλβανικές σημαίες, και φώναζαν συνθήματα, όπως "Να φύγει η Σερβία από την Αλβανία", "Ζήτω το UCK), ενώ κάποιοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν "Ανεξαρτησία στο Κόσσοβο" και "ΝΑΤΟ και ΗΠΑ στείλτε χερσαίες δυνάμεις στο Κόσσοβο"! Κάποιοι άλλοι κρατούσαν αμερικανικές και αγγλικές σημαίες!

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, οι περισσότεροι από τους 1.000 περίπου συγκεντρωμένους, άρχισαν να αποχωρούν. Περίπου 200 από τα πιο ακραία στοιχεία που παρέμειναν, εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να κάνουν πορεία και για τη δημιουργία "κλίματος", έφτασαν στην πρόκληση να σκίσουν δυο ελληνικές σημαίες, τις οποίες προσπάθησαν, μάλιστα, να κάψουν (!), πράγμα που τελικά δεν έγινε με παρέμβαση κάποιων ψυχραιμότερων. Τελικά, έκαναν μια μικρή πορεία ως την αρχή της Ομόνοιας, όπου τους σταμάτησε αστυνομική δύναμη, με αποτέλεσμα να διαλυθούν χωρίς επεισόδια.

Αντιπολεμικός συναγερμός στο Πέραμα

Επί έξι ώρες στο Πέραμα το περασμένο Σάββατο ηχούσε αντιπολεμικός συναγερμός. Από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ο περαματιώτικος λαός βρισκόταν στο πόδι, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον αγωνιζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας και στέλνοντας τα αγωνιστικά του "πυρά" ενάντια στους σφαγείς των λαών, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.Η αγωνιστική κινητοποίηση στο Πέραμα, η οποία διοργανώθηκε από την αγωνιστική δημοτική αρχή, την Κινηματογραφική Λέσχη και άλλους μαζικούς φορείς της πόλης, ξεκίνησε με μαζική συγκέντρωση, στο στάδιο Πρόνοια του Περάματος και ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης. Στη συνέχεια έγινε συναυλία στο δημαρχείο του Περάματος, στην οποία συμμετείχαν περίπου 10 νεανικά μουσικά σχήματα, ανάμεσά τους και ένα κουρδικό συγκρότημα.

Από τις 6 το απόγευμα εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, άνεργοι, γυναίκες, συνταξιούχοι του Περάματος, είχαν κατακλύσει το στάδιο. Το δικό τους στίγμα έδωσαν και οι νέοι της πόλης, ενώ τα συνθήματα: "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" και "ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός" δονούσαν συνεχώς την ατμόσφαιρα. Τη συγκέντρωση "άνοιξε" ο αγωνιστής δήμαρχος της πόλης Γιάννης Πατσιλινάκος, ο οποίος τόνισε ότι ο δρόμος της αντίστασης, ο ξεσηκωμός του ελληνικού λαού και όλων των λαών των Βαλκανίων είναι μονόδρομος απέναντι στη βαρβαρότητα του ΝΑΤΟ και των Βρυξελλών. Ο δήμαρχος κάλεσε τους Περαματιώτες "να συμμετέχουν ενεργά για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού μετώπου πάλης, να δυναμώσουν την πάλη τους, για να σταματήσει ο βρώμικος πόλεμος στα Βαλκάνια". Οσον αφορά τη στάση της κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι έχει εγκληματικές ευθύνες και αποδεικνύει για μια ακόμα φορά πόσο επικίνδυνη είναι, καθώς συμμετέχει ενεργά στις ΝΑΤΟικές επιδρομές εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και τόνισε ότι οι εργαζόμενοι, ο λαός της χώρας πρέπει να δώσει και στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την απάντηση που της πρέπει.

Λίγο πριν τις 7, οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στο δημαρχείο. Οι Περαματιώτες συνωστισμένοι μέσα και έξω από το δημαρχιακό μέγαρο παρέμειναν εκεί μέχρι τις 2 τα ξημερώματα, σιγοτραγουδώντας με τα νεανικά συγκροτήματα, αντιπολεμικά τραγούδια και φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα.

Αντιπολεμικές - αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις

Σήμερα Μ. Δευτέρα

ΠΑΤΡΑ: Στις 7 μ.μ. η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας, η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" και εργατικά σωματεία πραγματοποιούν συλλαλητήριο στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ: Εκδήλωση για τις εξελίξεις στο Κόσσοβο, στις 7.30 μ.μ., διοργανώνει η ΚΝΕ στο κτίριο του δήμου.

ΤΡΙΠΟΛΗ: Στις 8 μ.μ. συγκέντρωση από την Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας.

ΝΑΥΠΛΙΟ: Στις 8 μ.μ. συγκέντρωση από την Επιτροπή Ειρήνης Αργολίδας, μπροστά απ' το Δημαρχείο της πόλης.

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ: Στις 8 μ.μ. αντιπολεμική συναυλία στον Πεζόδρομο με τη στήριξη του Δήμου και όλων των φορέων.

ΕΔΕΣΣΑ: Στις 12 το μεσημέρι αντιπολεμική συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας διοργανώνουν οι φορείς. Το Εργατικό Κέντρο Εδεσσας έχει κηρύξει 2ωρη στάση εργασίας από τις 12 μ. - 2 μ.μ.

Αύριο Μ. Τρίτη

ΑΘΗΝΑ: Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καλεί όλες τις γυναίκες της χώρας να συμμετάσχουν στις 7 μ.μ., στην καθιστική διαμαρτυρία έξω απ' την αμερικάνικη πρεσβεία.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Στις 5 μ.μ. από την πλατεία Κοραή θα ξεκινήσει πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

ΧΑΝΙΑ: Συλλαλητήριο στις 8 μ.μ. στην πλατεία της Αγοράς διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή φορέων νομού Χανίων

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Συλλαλητήριο στο Εργατικό Κέντρο.

Μ. Τετάρτη

ΠΑΤΡΑ: Στις 8 μ.μ. πραγματοποιείται παναχαϊκή σύσκεψη φορέων για την οργάνωση νέου παναχαϊκού συλλαλητηρίου στη ΝΑΤΟική βάση του Αραξου.

Αύριο Μ. Τρίτη, η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων διοργανώνει και νέα συγκέντρωση, στην πλατεία Αγοράς, στα Χανιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ