ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 5 Απρίλη 1999
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πρόσχημα οι μειονότητες, ο πόλεμος γίνεται από ΝΑΤΟ και ΕΕ

Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Κομοτηνή

"Ειρηνευτικά σχέδια μπορούν να επιβάλουν μόνο οι λαοί.Τα ειρηνευτικά σχέδια του ΝΑΤΟ είναι πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, είναι πολεμικά σχέδια. Οσοι, όπως ο Α. Τσοχατζόπουλος, θεωρούν τη μειονότητα αιτία πολέμου αναδεικνύονται σε υστερικούς πολεμοκάπηλους".

Η καταγγελία για τον ένα και μοναδικό υπεύθυνο του πολέμου, τον ιμπεριαλισμό, όπως και γι' αυτούς που είναι γεράκια στο μακέλεμα των λαών, έγινε ευθέως. Μέρα μεσημέρι στην Κομοτηνή. Στην αίθουσα του Δημαρχείου, μιας ακόμα πόλης, που το ΝΑΤΟ και η ΕΕ απειλούν να μετατρέψουν σε ...Πρίστινα!

Στο βήμα της συνέντευξης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.Μιλά με στοιχεία. Κρατά στα χέρια της τα αποκαλυπτικά ντοκουμέντα που έφερε χτες στη δημοσιότητα ο "Ρ" και καλεί τους δημοσιογράφους να δείξουν ωμή την αλήθεια. Να εξοπλίσουν το λαό με γνώση για την αιτία του πολέμου και τον ένοχο. Γιατί, όπως είπε, "έρχονται τα χειρότερα και ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί. Τώρα, γιατί αύριο, ίσως είναι πάρα πολύ αργά". Παραθέτουμε παρακάτω εκτενή αποσπάσματα από την εισηγητική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ:

"Ολες οι ελληνικές κυβερνήσεις και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, από το 1990 και μετά, δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να κρατάνε τον λαό απληροφόρητο και πλήρως καθησυχασμένο για τις δραματικές εξελίξεις που έχουμε και θα έχουμε στα Βαλκάνια και όχι μόνο.

Ολοι αυτοί, όμως, γνωρίζουν, όπως κι εμείς, ότι η Ελλάδα ήταν και είναι μέρος του προβλήματος των Βαλκανίων, πρώτα απ' όλα, με την εγκληματική συμμετοχή της σ' αυτήν την επίθεση εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού, του σερβικού και του αλβανικού λαού. Κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους, η κυβέρνηση και τ' άλλα κόμματα, γιατί αν τα άνοιγαν τότε ο λαός θα τους έπαιρνε στο κατόπι".

Αποφάσισε ερήμην του λαού και μετέχει

"Η ελληνική κυβέρνηση μετέχει με τα μπούνια στον πόλεμο - και σήμερα ο "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" έφερε στη δημοσιότητα έγγραφα, τα οποία δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση συμμετείχε στους σχεδιασμούς που προβλέπουν πόλεμο στην περιοχή. Και εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι χερσαίες δυνάμεις, όπως και διευκολύνσεις. Για μας, αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα, διότι η κυβέρνηση, στην ουσία, αποφάσισε ερήμην του ελληνικού λαού να βοηθήσει να μπει σε εφαρμογή το Νέο Δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει:

1. Κατάργηση ή παραγνώριση εθνικών συνόρων.

2. Τη διασπορά σε όλη τη γη - και με επίκεντρο την περιοχή μας - στρατιωτικών δυνάμεων πολυεθνικών, ΝΑΤΟικών, ταχείας επέμβασης, οι οποίες θα παρεμβαίνουν στα εσωτερικά των χωρών. Αρχικά, σαν μέσο πίεσης και, στη συνέχεια, σαν πολεμικό στρατό. Που σημαίνει ότι μια σειρά χώρες μπαίνουν πια υπό καθεστώς κατοχής.

Εμείς θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει κυριολεκτικά να ξεσηκωθεί, για να σταματήσει κατ' αρχήν ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία. Εάν δε σταματήσει τώρα, ο κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου ή διαδοχικών φάσεων ταπεινωτικής ειρήνης με το πιστόλι στον κρόταφο, ο πόλεμος θα είναι πια στην ημερήσια διάταξη και, επομένως, η εστία θα γενικευτεί. Το επείγον, επίσης, είναι να υψωθεί η φωνή του ελληνικού λαού να μην υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση και τυπικά και επίσημα το Νέο Δόγμα του ΝΑΤΟ που θα γίνει στα τέλη του Απρίλη".

Αλλη μορφή μακελέματος

"Τέλος, εκφράζουμε, όχι μόνο ανησυχία, αλλά την πεποίθησή μας ότι οι τελευταίες προτάσεις που κάνουν οι ΗΠΑ, από κοινού με τους Σρέντερ, Ντ' Αλέμα, Μπλερ πρωτευόντως και από άλλους που ακολουθούν από μικρότερες χώρες, όπως η Ελλάδα και ο Σημίτης, αυτές οι καινούριες σκέψεις που γίνονται είναι η άλλη μορφή του μακελέματος της Γιουγκοσλαβίας.

Οι σκέψεις που γίνονται, να υπάρξουν χερσαίες δυνάμεις στην Αλβανία, και οι δυνάμεις που υπάρχουν στην ΠΓΔΜ, αλλά, απ' ό,τι φαίνεται, να μπουν και χερσαίες δυνάμεις στο Μαυροβούνιο, τάχα για να προλάβουν πραξικόπημα. Οι δυνάμεις δε της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ να συνοδεύσουν τους πρόσφυγες ως νέος στρατός κατοχής για να επιστρέψουν στο Κόσσοβο. Αυτό θα σημαίνει ότι ο λεγόμενος Απελευθερωτικός Στρατός Κοσσυφοπεδίου - οι μισθοφόροι του Κόσσοβου - θα ενισχυθούν με ΝΑΤΟικές δυνάμεις που θα έχουν άλλο τίτλο. Και επομένως, θα κάνουν μια προσπάθεια να γίνει εμφύλιος στη Γιουγκοσλαβία. Θα χτυπούν τη Γιουγκοσλαβία από μέσα, θα χτυπούν κι απ' έξω.

Γι' αυτό εμείς λέμε το εξής:

Για μας, υπάρχουν οι λαοί, που ζουν εντός εθνικών ορίων στην Ελλάδα, στη Γιουγκοσλαβία, στην Αλβανία, στη Βουλγαρία. Για μας, υπάρχουν μειονότητες που ζουν μέσα στα εθνικά όρια. Υπάρχουν λαοί, είτε είναι μουσουλμάνοι είτε είναι ορθόδοξοι χριστιανοί, είτε είναι μετανάστες είτε είναι εργάτες. Υπάρχουν λαοί και δεν πρέπει να επιτρέψουν οι λαοί κανένας να τους διαιρέσει. Και ακριβώς, σ' αυτή τη συμμορία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σ' αυτούς τους στυγνούς δολοφόνους, πρέπει να αντιταχθεί το αντίπαλο δέος των ενωμένων λαών, στη βάση των κοινών συμφερόντων, ανεξάρτητα τι πιστεύουν και τι θεό λατρεύουν".

Η ειρήνη τους είναι όπως ο πόλεμός τους...

Αποσπάσματα από τις απαντήσεις που έδωσε η Αλέκα Παπαρήγα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

Για τις μειονότητες και τη σχέση Θράκης - Κοσσυφοπεδίου

"Καμιά μειονότητα δεν ήταν αιτία πολέμου. Ο πόλεμος γίνεται από το ΝΑΤΟ με πρόσχημα τις μειονότητες. Στα πλαίσια κάθε χώρας μπορούν να λύνονται τα όποια προβλήματα υπάρχουν με μειονότητες. Οποιος μιλάει για μειονότητα ως αιτία πολέμου δίνει προσχήματα για τον πόλεμο που κάνει το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Εχουμε κάθε δικαίωμα να επισημαίνουμε τον κίνδυνο για προβοκάτσιες και στη Θράκη.

Ακόμα και αν δεχτούμε ότι υπήρχε πρόβλημα με τη μειονότητα στο Κόσσοβο, γεγονός είναι ότι ο Μιλόσεβιτς πήρε πίσω την αυτονομία όταν μπήκαν μέσα μισθοφόροι. Το Ραμπουγιέ ήταν το πρόσχημα. Οσοι μιλούν για τις μειονότητες ως αιτία πολέμου πρέπει να μας πουν τι πρέπει να γίνει: Να βομβαρδιστεί η Ισπανία για τους Βάσκους, η Ιρλανδία, το Ισραήλ, η Τουρκία;

Ειρηνευτικά σχέδια μπορούν να επιβάλλουν μόνο οι λαοί. Τα ειρηνευτικά σχέδια του ΝΑΤΟ είναι πολεμικά σχέδια. Οσοι, όπως ο κ. Τσοχατζόπουλος, θεωρούν τη μειονότητα αιτία πολέμου αναδεικνύονται σε υστερικούς πολεμοκάπηλους".

Για τη συμμετοχή κομμουνιστών στην ιταλική και γαλλική κυβέρνηση

"Λυπούμαστε που εξαπολύεται πόλεμος από τέτοιες κυβερνήσεις. Αποδεικνύεται τώρα ότι είναι μεγάλη αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να επιδράσει θετικά με τη συμμετοχή του σε τέτοιες κυβερνήσεις. Με τη συμμετοχή σε τέτοια κυβέρνηση σε βάζουν στο χέρι. Οσοι χαμογελούσαν μαζί μας, όταν εντοπίζαμε αυτό το πρόβλημα, το έκαναν είτε γιατί τους ξεσκεπάζαμε, είτε γιατί ήταν αφελείς. Στην πολιτική, όμως, δεν υπάρχουν αφελείς...

Εμείς λέμε ότι ο ρόλος των κομμουνιστών απέναντι στον πόλεμο πρέπει να είναι καθαρός: Καμιά ανοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, καμιά αυταπάτη απέναντι στους ιμπεριαλιστές. Η σοσιαλδημοκρατία αποδεικνύεται και αυτή "γεράκι".

Στους δρόμους αυτές τις μέρες ήταν μαζί μας ενάντια στον πόλεμο και μέλη του ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων. Δε φτάνει αυτό. Πρέπει να φύγουν, να εγκαταλείψουν αυτά τα κόμματα. Οι λαοί μπορούν να αποτρέψουν τα χειρότερα που έρχονται, αν καταλάβουν την αιτία".

Για τις ανακατατάξεις στα σύνορα

"Πάμε για γενική αλλαγή συνόρων αν δεν παρέμβουν οι λαοί. Πάμε για κράτη -προτεκτοράτα. Κράτη - εφαλτήρια για να περνούν κεφάλαια και όπλα. Ο επόμενος στόχος είναι η Ρωσία. Θέλουν να την κλείσουν, να την αφοπλίσουν, να τη διασπάσουν.

Και δεν ξεχνάμε ότι όλα ξεκίνησαν όταν κατέβηκε η κόκκινη σημαία από το Κρεμλίνο. Φάνηκε πια ότι ήταν αντεπανάσταση, όχι κατάρρευση. Αξιοποιήθηκαν και λάθη και αδυναμίες και δυσχέρειες στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Ηταν όμως αντεπανάσταση για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα".

Για την "εθνοκάθαρση" των Κοσσοβάρων από τους Σέρβους

"Ο πόλεμος έγινε με σχέδιο. Για τη μοιρασιά των αγορών, για τις σφαίρες επιρροής, για την εκμετάλλευση. Η ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας αντιστάθηκε στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Την "εθνοκάθαρση" τη δημιουργεί ο πόλεμος. Οι 200.000 πρόσφυγες έφυγαν όταν άρχισαν να πέφτουν οι βόμβες του ΝΑΤΟ. Προβλήματα με τη μειονότητα μπορεί να υπάρχουν αλλά δε λύνονται με βόμβες από το ΝΑΤΟ. Μιλούν για εθνοκάθαρση και ξεχνούν τα 2 εκατομμύρια των Σέρβων, που τους απόκοψαν από τη Γιουγκοσλαβία στη Βοσνία. Αυτό δεν είναι εθνοκάθαρση;

Προσχήματα είχε και ο Χίτλερ. Αυτός ο πόλεμος είναι ιμπεριαλιστικός και μπορεί να μετατραπεί και σε παγκόσμιο. Κονταροχτυπιούνται μεταξύ τους. Το πρόβλημά τους είναι η κρίση του συστήματος, οι αγορές. Πάνω στο αίμα των λαών θα κερδίσουν αυτοί.

Το γεγονός ότι το ίδιο το ΝΑΤΟ θεωρεί, και η ελληνική κυβέρνηση το αποδέχεται, πως η Βόρεια Ελλάδα έχει ρόλο κάλυψης στα νώτα της εισβολής στα Βαλκάνια, σημαίνει ότι στη Βόρεια Ελλάδα θα αλωνίζουν οι ξένες υπηρεσίες. Κι αυτές συνοδεύονται από εμπόριο ναρκωτικών, από λαθρεμπόρια κ.ά.

Από τη στιγμή που η Βόρεια Ελλάδα είναι τα νώτα των πολεμικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, τότε εδώ θα ανθίσουν όλα τα "λουλούδια".

Είναι ανεξέλεγκτοι! Η ανησυχία μας είναι γι' αυτήν την έξωθεν επέμβαση". Απαντώντας σε ερώτηση αν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία για τη Θράκη, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

"Μην απομονώνετε τη Θράκη. Είναι ενταγμένο στο πρόβλημα στα Βαλκάνια. Αν οι εξελίξεις είναι τέτοιες, αρνητικές, θα έχουμε πρόβλημα και εδώ. Είναι ευαίσθητο σημείο. Οπως ευαίσθητο σημείο είναι η Ηπειρος. Η δήλωση Κλίντον για ελληνοτουρκικό πόλεμο, έγινε για να πει στο λαό να μην αντιδράσει όταν ο Σημίτης θα συμφωνήσει στο διαμελισμό του Αιγαίου. Παίζουν το χαρτί του πολέμου για να είναι ραγιάς ο λαός. Μαζί με την πληγή του πολέμου υπάρχει κι αυτή η πληγή του ραγιαδισμού.

Αύριο, μπορεί οι ΗΠΑ να παίζουν και το χαρτί της προβοκάτσιας. Να φοβόμαστε και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ειρήνη στα πλαίσια του ιμπεριαλισμού".

ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ
Να απαντήσουμε ενωμένοι στους δολοφόνους

"Στη συμμορία του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη συμμορία αυτών των στυγνών δολοφόνων, πρέπει να αντιταχθεί το αντίπαλο δέος των ενωμένων λαών, στη βάση των κοινών συμφερόντων τους, ανεξάρτητα από τη χώρα που ζουν και όποιο θεό πιστεύουν".

Το κάλεσμα αυτό διατυπώθηκε χτες με χαρακτήρα επείγοντος από τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,στη διάρκεια περιοδείας της στην Ποδόπη, ανήμερα μιας σημαντικής για την περιοχή μέρα. Χτες, 4 Απρίλη, ήταν η Ημέρα των Οχυρών.Σαν χτες στο οχυρό Νυμφαία στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μια χούφτα Ελληνες φαντάροι έβαζαν φρένο στις χιτλερικές ορδές.

"Τήδε κείμεθα" γράφει το μνημείο των πεσόντων, το οποίο επισκέφθηκε η Αλ. Παπαρήγα, ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση του αντιστρατήγου Γεωργίου Αντωνακόπουλου,διοικητή του 4ου Σώματος Στρατού.

Τι ειρωνεία! Την ίδια ακριβώς ώρα που τιμούσαμε εκεί ψηλά στο οχυρό της Νυμφαίας αυτούς που έγραψαν με το αίμα τους το ΟΧΙ στο Ναζιστικό Στρατό κατοχής, εκείνη την ώρα χτες η κυβέρνηση αποφάσιζε στο ΚΥΣΕΑ τη μετατροπή του ελληνικού στρατού σε στρατό κατοχής, με εντολή να εισβάλει στη Γιουγκοσλαβία!

Την ώρα που γινόταν το προσκλητήριο νεκρών, δεν είχε γίνει ακόμα γνωστή η χτεσινή απόφαση. Είχε ήδη αποκαλυφθεί από το χτεσινό "Ρ" η συνολική απόφαση της κυβέρνησης να δώσει "γην και ύδωρ" στους μακελάρηδες των λαών και η προαπόφασή της να μετάσχει στη σφαγή κι ένα ελληνικό τάγμα.

Οταν οι δημοσιογράφοι ζήτησαν μια δήλωση με φόντο τον ακρίτα τσολιά πάνω στο σύνορο, η Γενική Γραμματέας του Κόμματος είπε:

"Η σημερινή τελετή που παρακολουθήσαμε, για τον ηρωικό αγώνα των Ελλήνων στρατιωτών να υπερασπίσουν το οχυρό από το οποίο πέρασαν οι Γερμανοί, δίνει ένα δίδαγμα:

Οτι ένας λαός μπορεί να υπερασπίσει τα σύνορα, την ανεξαρτησία, την ακεραιότητα της χώρας, μόνο όταν είναι αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τους επιτιθέμενους, αλλά και εκείνους που ανοίγουν τις κερκόπορτες.Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στον πόλεμο που διεξάγεται σήμερα στη Γιουγκοσλαβία, πόλεμο που στρέφεται και εναντίον των Σέρβων και εναντίον των Αλβανών.Αυτή τη φορά την κερκόπορτα στους βομβαρδισμούς και στις χερσαίες δυνάμεις που ετοιμάζονται, δεν την άνοιξε μόνο ο Πρόεδρος Κλίντον. Την άνοιξε και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Γι' αυτό θεωρούμε πως οι λαοί της Ευρώπης, ιδιαίτερα οι λαοί των Βαλκανίων, πρέπει να ενωθούμε εναντίον της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, η οποία δε δέχεται εθνικά σύνορα και το μόνο που δέχεται είναι την εγκατάσταση του ΝΑΤΟ είτε ως ΝΑΤΟ καθαρά, είτε ως αμερικανικά στρατεύματα, είτε ως δήθεν ειρηνευτική και ανθρωπιστική δύναμη".

"Πιστεύετε εσείς ότι η κυβέρνηση έχει ανοίξει κερκόπορτες για να εμπλακούμε ή να εξελιχθεί η όποια εμπλοκή μας σε καταστροφική για τα ελληνικά συμφέροντα;", ρώτησε ένας Θρακιώτης συνάδελφος δημοσιογράφος. Και η απάντηση της Αλ. Παπαρήγα:

"Στις 10 και 12 Ιουνίου η ελληνική κυβέρνηση διακίνησε έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι ήταν μέσα στο σχέδιο επίθεσης εναντίον της Γιουγκοσλαβίας με όλους τους τρόπους: Σαν χώρα διέλευσης στρατευμάτων, αλλά και σαν χώρα που θα στείλει τάγμα στρατιωτών. Σας παραπέμπω στα αποκαλυπτικά ντοκουμέντα που προβάλλει σήμερα ο "Ριζοσπάστης". Η ελληνική κυβέρνηση ήταν μέσα σ' αυτήν την ιστορία. Είχε υποσχεθεί ότι θα στείλει τουλάχιστον ένα ελληνικό τάγμα. Αν θα γράφει ΝΑΤΟ απ' έξω, αν θα είναι "ειρηνευτική δύναμη" νομίζω ότι οι μάσκες έχουν πέσει και όλοι ξέρουμε τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ μπαίνουν κι όταν δεν μπορούν σαν ΝΑΤΟ μπαίνουν με δευτερεύοντες τίτλους".

Μια ώρα μετά απ' αυτή τη δήλωση, η επιβεβαίωσή της από την αισχρή κυβερνητική απόφαση έπεφτε σαν βόμβα και στην Κομοτηνή. Το σύνορο έπαυε να είναι σύνορο με την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης.

Γινόταν και στον πλέον δύσπιστο καθαρό πως ο νέος στρατός κατοχής ήταν ήδη εντός των τειχών.Το γεγονός καθόρισε το περιεχόμενο όλων των συναντήσεων που ακολούθησαν ως το βράδυ και τη συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης.

ΚΥΣΕΑ
"Μέσα" σε όλα

"Εκστρατευτικό" ΝΑΤΟικό Σώμα στην Αλβανία, με Ελληνες φαντάρους

Πίσω από τα αμερικανονατοϊκά σχέδια που ήδη έχουν βάλει φωτιά σε ολόκληρη την περιοχή, "τρέχει" η ελληνική κυβέρνηση, διατυπώνοντας την ετοιμότητά της να συνεισφέρει σε άνδρες για τη συγκρότηση μιας ακόμη ΝΑΤΟικής δύναμης που θα αναπτυχθεί τις προσεχείς μέρες στην Αλβανία.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε χτες στο ΚΥΣΕΑ και η γραμμή πλεύσης που υιοθετήθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, είναι ότι η "Ελλάδα δεν μπορεί να απουσιάζει από ένα "παιχνίδι" στο οποίο τρέχουν να λάβουν μέρος Ιταλοί και Τούρκοι". Μάλιστα, όπως σημείωναν στο "Ρ" διπλωματικές πηγές: "πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι Ελληνες στρατιώτες θα είναι μεταξύ των 6.000 ανδρών που, σε πρώτη φάση, θα συγκεντρώσει το ΝΑΤΟ στην Αλβανία".Οι διαδικασίες για τη συγκρότηση αυτής της δύναμης θα ολοκληρωθούν αυτή τη βδομάδα στο πλαίσιο των οργάνων της συμμαχίας, η οποία θα "εκδώσει" τη σχετική "αγγελία" για προσφορά ανδρών, προς τις χώρες - μέλη της συμμαχίας. Ηδη, η Ιταλία έχει αναλάβει την ηγεσία του υπό συγκρότηση Σώματος και η Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ανταποκριθεί θετικά για την αποστολή δυνάμεων.

Η σκοπιμότητα συγκρότησης αυτού του νέου στρατιωτικού Σώματος του ΝΑΤΟ στη δυτική πλευρά της Γιουγκοσλαβίας, είναι ολοφάνερη. Πρόκειται για την κλιμάκωση της στρατιωτικής πίεσης που ασκεί το ΝΑΤΟ προς το Βελιγράδι. Ωστόσο, οι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι, επιχειρούν να "νομιμοποιήσουν" και ηθικά αυτή την κίνηση προβάλλοντας τη δικαιολογία ότι το ΝΑΤΟ είναι ο μόνος "μηχανισμός" που είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το "ανθρωπιστικό πρόβλημα" που έχει δημιουργηθεί με τους Κοσσοβάρους πρόσφυγες.

Στοιχισμένη απόλυτα με την αμερικανική επιχειρηματολογία η Αθήνα προβάλλει τις ανθρωπιστικές ευαισθησίες του ΝΑΤΟ, το οποίο καλείται να διαχειριστεί και το πρόβλημα των Κοσσοβάρων προσφύγων!

Μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, παρουσίασε, ακριβώς, αυτές τις "ανθρωπιστικές ευαισθησίες" οι οποίες υπαγορεύουν τις κινήσεις της Αθήνας.

"Μεταξύ των πολλών συνεπειών, είπε ο Δ. Ρέππας, είναι και η δημιουργία μεγάλου κύματος προσφύγων. Αποφασίσαμε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Η συνδρομή της Ελλάδας θα εκφραστεί στο πλαίσιο των συνεννοήσεων και των συζητήσεων που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η επιλογή μας αυτή θα εφαρμοστεί, σύμφωνα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εχουμε επισημάνει, από την πρώτη στιγμή, ότι γνώμονας και βασική αρχή της πολιτικής μας είναι η διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή. Γι' αυτό ακριβώς επιθυμούμε να σεβαστούν όλοι το απαραβίαστο των υφισταμένων συνόρων. Γι' αυτό ακριβώς συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων, ώστε, το συντομότερο δυνατό, να τους δοθεί η δυνατότητα να επιστρέψουν στις εστίες τους, αφού, εν τω μεταξύ, έχει επανέλθει η ειρήνευση στην περιοχή". Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο υπουργός Τύπου είπε, ότι "η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι απούσα. Αλλά και δεν πρόκειται η Ελλάδα να αντιμετωπίσει μόνη της αυτό το πρόβλημα. Η πιεστική πραγματικότητα αφ' ενός και αφ' ετέρου η επιθυμία μας να βοηθήσουμε στην ανακούφιση της ανθρώπινης δυστυχίας, μας οδηγεί σε αυτή την απόφαση".

Η πιεστική πραγματικότητα

Οταν ο υπουργός Τύπου αναφέρθηκε στην πιεστική πραγματικότητα είχε, προφανώς, κατά νου το αίτημα που έχει υποβληθεί από Αμερικανούς και Ευρωπαίους εταίρους προς την ελληνική κυβέρνηση για να δεχτεί να φιλοξενηθούν στην Ελλάδα 50.000 Κοσσοβάροι πρόσφυγες. Ο Δ. Ρέππας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αρνήθηκε ότι η Ελλάδα θα φιλοξενήσει τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων και επεσήμανε ότι θα υπάρξουν αυτή τη βδομάδα συζητήσεις στο πλαίσιο της ΕΕ, όπου θα υπάρξει μια κατανομή, τόσο των οικονομικών παραμέτρων όσο και του αριθμού των προσφύγουν προς τις χώρες της ΕΕ. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα δε σκοπεύει να δεχτεί περισσότερους από 10.000 πρόσφυγες, γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους, τους οποίους μάλιστα θα προωθήσει στη Νότια Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, θα "ακούσει" και σήμερα το αίτημα από τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Σ. Τάλμποτ, ο οποίος το πρωί θα συναντηθεί με τους Γ. Παπανδρέου και Γ. Κρανιδιώτη. Ο Σ. Τάλμποτ, στις επαφές του με την ηγεσία του ελληνικού ΥΠΕΞ, αναμένεται επίσης, να υπογραμμίσει στην Αθήνα, την "ανάγκη" για απόλυτη στοίχιση πίσω από τις επιλογές της Ουάσιγκτον.

"Μισές" απαντήσεις

Σχετικά με το θέμα της αποστολής ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Αλβανία και τη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών, ο υπουργός Τύπου ρωτήθηκε αρκετές φορές, μια και οι απαντήσεις του ήταν "μισές". Ο διάλογος με τους δημοσιογράφους είναι χαρακτηριστικός και αξίζει να μεταφερθεί:

- "Θα στείλουμε στρατιώτες στην Αλβανία;".

- Δ. ΡΕΠΠΑΣ: "Το θέμα που μας απασχόλησε κυρίως, στη σημερινή συνεδρίαση, ήταν η δική μας συμμετοχή στις προσπάθειες που κάνει ο διεθνής παράγων, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, τα οποία έχουν προκύψει, λόγω της προσφυγικής κινητικότητας".

- "Κύριε υπουργέ, θα στείλουμε τελικώς στρατιώτες στην Αλβανία;".

- Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω να σας πω τίποτε άλλο. Είναι θέματα που δε μας απασχόλησαν αυτή την ώρα.

- "Κύριε υπουργέ, όσον αφορά την ενίσχυση των 200 ανδρών που έχουμε στην Αλβανία, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής δύναμης που θα κατανείμει την ανθρωπιστική βοήθεια, τι σκέψεις υπάρχουν;".

- Δ. ΡΕΠΠΑΣ: "Παραμένουν εκεί. Μέσω του στρατοπέδου που υπάρχει κοντά στα Τίρανα, όπου έχουν εγκατασταθεί ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, προωθείται η ανθρωπιστική βοήθεια στις γειτονικές χώρες. Μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι ο ρόλος που έχουμε διαδραματίσει σε αυτόν τον τομέα έχει επαινεθεί από όλες τις πλευρές. Και στην Αλβανία και στα Σκόπια η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα έχει εκτιμηθεί".

- "Δηλαδή, θα στείλουμε στρατιώτες στην Αλβανία".

- Δ. ΡΕΠΠΑΣ: "Δεν έχουμε λάβει οποιαδήποτε τέτοια απόφαση. Ασφαλώς, θα είμαστε παρόντες, στο πλαίσιο αποφάσεων που πιθανώς ληφθούν τις επόμενες ημέρες, σε όλες τις περιοχές εκείνες που θα κριθεί σκόπιμο να είμαστε παρόντες, προκειμένου να προωθήσουμε τα εθνικά συμφέροντα και να αναδείξουμε τις θέσεις και το ρόλο μας".

ΚΚΕ
Κανένας φαντάρος έξω από τα ελληνικά σύνορα

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνονται τα παρακάτω:

"Συνεδρίασε η ΚΕ του ΚΚΕ και ασχολήθηκε με τις εξελίξεις στην περιοχή.

1. Η ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει τις φιλειρηνικές, αντιπολεμικές, αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις του ελληνικού λαού και της νεολαίας, που καθημερινά μεγαλώνουν και δείχνουν το δρόμο, που μπορεί να ματαιώσει τα βρώμικα σχέδια των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την περιοχή.

2. Κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος μπορεί σήμερα να βγάλει τα συμπεράσματά του για το τι σημαίνει ΝΑΤΟ και ΕΕ και να κρίνει αυτούς που επιμένουν στους μονόδρομους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Να βγάλει συμπεράσματα για το ρόλο των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων και ειδικά της ελληνικής κυβέρνησης. Η ηγεσία της ΝΔ και του ΣΥΝ αναλαμβάνουν σοβαρή ευθύνη με τη στήριξη, που ουσιαστικά παρέχουν στην κυβέρνηση και προσπαθούν να στρέψουν τις αντιιμπεριαλιστικές διαθέσεις του λαού μας σε ανώδυνες κατευθύνσεις.

3. Η ΚΕ του ΚΚΕ προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος για γενίκευση του πολέμου στην περιοχή είναι πλέον ορατός και καλεί το λαό και τη νεολαία σε παλλαϊκή κινητοποίηση και επαγρύπνηση σε καθημερινή βάση. Με την πάλη του να εμποδίσει την παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στα τυχοδιωκτικά σχέδια των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών για χρησιμοποίηση και χερσαίων δυνάμεων στη Γιουγκοσλαβία. Κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα ελληνικά σύνορα. Τα παιδιά του λαού μας δε θα σηκώσουν το όπλο να σκοτώσουν αδελφικούς λαούς για το χατίρι των ιμπεριαλιστών.

Παράλληλα να απαιτήσει:

  • Να σταματήσουν τώρα οι βομβαρδισμοί.
  • Να σταματήσει άμεσα η κυβέρνηση να διευκολύνει τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα με τη χρησιμοποίηση των λιμανιών, αεροδρομίων, εναέριου χώρου και του εδάφους της χώρας από τους μακελάρηδες των λαών".
Θα το επιτρέψουμε;

Στη συγκέντρωση, με το σύνθημα "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία" να διακόπτει διαρκώς την ομιλία της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε: "Ετσι φτάσαμε στο σημερινό έγκλημα. Η κυβέρνηση έβγαλε τις μάσκες και δηλώνει έτοιμη να στείλει στρατό, δήθεν ως ειρηνευτική δύναμη. Βάφτισε το κρέας ψάρι. Θέλουν να χτυπήσουν τη Γιουγκοσλαβία από τα μέσα. Με 60.000 στρατιώτες, που θα εισβάλουν από την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, δήθεν για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να γυρίσουν πίσω στις εστίες τους. Αυτούς τους πρόσφυγες που τους έδιωξαν από τις εστίες τους οι βόμβες του ΝΑΤΟ. Αυτοί οι 60.000 στρατιώτες θα είναι ένας στρατός κατοχής, που πάει εκεί για να βοηθήσει τους μισθοφόρους Κοσσοβάρους. Είναι στρατός επιθετικός, κι ας τον βαφτίζουν ειρηνευτική δύναμη. Το ερώτημα είναι: Θα το επιτρέψουμε; Ναι, ο λαός μπορεί να το αποτρέψει, ο λαός, όλος ο λαός, πρέπει να βγει στους δρόμους με τις πιο αγωνιστικές μορφές. Εδώ, στην Κατοχή, αποτρέψαμε την επιστράτευση. Μπορούμε να το καταφέρουμε και τώρα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ