ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Απρίλη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος

Σήμερα η πορεία διαμαρτυρίας από την πλατεία Κοραή προς την αμερικάνικη πρεσβεία

Ομάδες νεολαίων, μαθητών και εργαζομένων "οργώνουν" από χτες τον Πειραιά, μοιράζοντας υλικό για τη σημερινή συγκέντρωση στις 5 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή και πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.Την πορεία διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά,η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία,οι Δήμοι Πειραιά,Δραπετσώνας,Κερατσινίου,Κορυδαλλού,Νίκαιας,Περάματος και Ρέντη,η Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά,ο Εθνικός Πειραιά,ο Εμπορικός Σύλλογος,ο Δικηγορικός Σύλλογος,ο Ιατρικός Σύλλογος,το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο,το Επαγγελματικό Επιμελητήριο,η Παμπειραϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και τα Σωματεία Συνταξιούχων Πειραιά.Το κάλεσμα των οργανωτών πάει στους τόπους δουλιάς, στα σχολεία, παντού όπου ζουν και κινούνται οι Πειραιώτες, που από την πρώτη μέρα που οι δολοφόνοι της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών επιτέθηκαν στη Νέα Γιουγκοσλαβία βρίσκονται στους δρόμους, απαιτώντας να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος. Η αφίσα με κεντρικό σύνθημα "ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ" στολίζει τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ στους χώρους δουλιάς γίνονται συγκεντρώσεις και ομιλίες.

"Οι λαοί της Βαλκανικής οφείλουν αντίσταση σ' αυτό τον άγριο μιλιταρισμό. Η επαπειλούμενη καταστροφή αφορά όλα τα Βαλκάνια",σημειώνεται στο κάλεσμα ενάντια στον πόλεμο, στις καταστροφές και τις δολοφονίες αμάχων. "Για να αποσυρθούν από τα Βαλκάνια τα αμερικανοΝΑΤΟικά στρατεύματα και να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί. Για να απαιτήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση να μην εμπλακεί σε καμία ενέργεια κατά της Γιουγκοσλαβίας και να σταματήσει κάθε παροχή βοήθειας - εξυπηρέτησης προς τους διεθνείς ΑμερικανοΝΑΤΟικούς χωροφύλακες".

Η πορεία θα ξεκινήσει από την πλατεία Κοραή και θα περάσει από τους δρόμους Γεωργίου,Γρ. Λαμπράκη,Τζαβέλλα,Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας,θα πάει στο Μοσχάτο,από εκεί στη Θησέως,στο Κουκάκι,στου Μακρυγιάννη,στη Βουλή και μετά στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Καθ' οδόν θα ενωθούν με το κύριο μέρος της πορείας συγκεντρωμένοι στην Καλλιθέα και σε άλλα σημεία της διαδρομής.Πριν την αμερικάνικη πρεσβεία, η πορεία θα περάσει από τις πρεσβείες της Βρετανίας,της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Στο μεταξύ, με ομόφωνο ψήφισμά του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πειραιά "καλεί το λαό του Πειραιά να απαιτήσει έμπρακτα και να πιέσει την κυβέρνηση ώστε: Να σταματήσει αμέσως η πολεμική επίθεση του ΝΑΤΟ. Να μη χρησιμοποιηθεί η χώρα μας στο ελάχιστο για οποιαδήποτε διευκόλυνση σε ενδεχόμενες πολεμικές επιχειρήσεις ή μεταφορά στρατευμάτων μέσω εδάφους ή αέρα. Κανένας φαντάρος να μη βγει έξω από τη χώρα μας".

Ψήφισμα κατά του πολέμου εξέδωσαν και τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων 3ου και 8ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας.


ΚΟΙΝΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ
Πανελλαδική κινητοποίηση αύριο βράδυ

Καλούν όλους τους Ελληνες σε συγκεντρώσεις - λαμπαδηφορίες στις 8 μ.μ., τους δημάρχους να προχωρήσουν σε 3λεπτη συσκότιση των πόλεων στις 9.30 μ.μ. και τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς να σιγήσουν για ένα λεπτό

Πανελλαδική κινητοποίηση διοργανώνεται αύριο Τετάρτη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με πρωτοβουλία όλων των πολιτικών νεολαιών. Με κοινή τους ανακοίνωση καλούν σε συγκεντρώσεις - λαμπαδηφορίες ταυτόχρονα σε πολλές μεγάλες πόλεις και στη ΝΑΤΟική βάση στο Ακτιο, ενώ καλούν τους νομάρχες και τους δημάρχους να προχωρήσουν την ίδια μέρα στις 9.30 μ.μ. σε τρίλεπτη συσκότιση των πόλεων, αλλά και τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς να σιγήσουν για ένα λεπτό.

Συγκεκριμένα, αύριο Τετάρτη στις 8 μ.μ. έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις στις παρακάτω πόλεις: Αθήνα (Προπύλαια Πανεπιστημίου), Θεσσαλονίκη (πλατεία Αριστοτέλους), Πάτρα (δημαρχείο), Γιάννενα (νομαρχία), Ηράκλειο (πλατεία Λεόντων), Κομοτηνή (κεντρική πλατεία), Αλεξανδρούπολη (κεντρική πλατεία), Λάρισα (κεντρική πλατεία), Καλαμάτα (κεντρικός πεζόδρομος), Ρόδος (διοικητήριο), και έξω από τη ΝΑΤΟική βάση Ακτίου.

Στην κοινή τους ανακοίνωση οι ΚΝΕ,Ν. ΠΑΣΟΚ,ΟΝΝΕΔ,ΕΑΝ,Ν. ΔΗΚΚΙ,Ν. ΑΝΟΙΞΗΣ,Ν. ΕΔΗΚ και Ν. ΑΚΟΑ επισημαίνουν:

"Η απόφαση του ΝΑΤΟ να μη δώσει ούτε μια ελάχιστη ευκαιρία στην ΕΙΡΗΝΗ, συνεχίζοντας τους βομβαρδισμούς των αμάχων ακόμα και τη Μεγάλη Εβδομάδα Καθολικών και Ορθοδόξων, ενώ "σεβάστηκε" το ραμαζάνι στην περίπτωση του Ιράκ, αποτελεί μία ακόμη κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσβολή του πολιτισμού. Είναι πλέον σαφές ότι το ΝΑΤΟ και ο πολεμοχαρής Κλίντον, με τη συγκατάθεση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, είναι αποφασισμένοι να αιματοκυλήσουν τα Βαλκάνια, θέλοντας να κάμψουν με αυτόν τον τρόπο το φρόνημα ενός λαού που αντιστέκεται στην επιβολή της PAX AMERICANA. Η ελληνική νεολαία είναι αλληλέγγυα με το γιουγκοσλαβικό λαό, που δίνει τη μάχη επιβίωσης υπερασπιζόμενος την ακεραιότητα της πατρίδας του. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μόνο η μαζική αντίδραση του λαού στα σχέδια της αλλαγής του status quo στα Βαλκάνια μπορεί να ανατρέψει τις επιλογές που οδηγούν στο σκότος.

Η μαζική συμμετοχή όλων σε αυτή την ειρηνική διαμαρτυρία του λαού και της νεολαίας, αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους θέλουν να επιστρέψει η Ευρώπη στο Μεσαίωνα. Αντιστεκόμαστε στη μονόφθαλμη και επικίνδυνη επιλογή της δήθεν προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να καταδικάσει τις επιλογές του ΝΑΤΟ και να μην επιτρέψει τη διέλευση στρατευμάτων από τη χώρα για να χτυπήσουν τη Γιουγκοσλαβία. Καταγγέλλουμε της ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, την "υπαλληλική στάση" του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ανέχονται δουλικά την επίσημη τρομοκρατία".


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αγώνας για να πάρει πόδι το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια

Τη βάρβαρη δολοφονική επίθεση ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό καταδικάζει, σε ψήφισμά της, η Πανελλαδική Σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών για την ταξική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, που συνήλθε το περασμένο Σάββατο και όπου συγκροτήθηκε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Στο ψήφισμα σημειώνεται ότι η Πανελλαδική Σύσκεψη: "Χαιρετίζει την ηρωική αντίσταση του γιουγκοσλαβικού λαού, απέναντι στον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό και θεωρεί ότι η νίκη του θα είναι νίκη για όλους τους λαούς. Χαιρετίζει τα συλλαλητήρια, τις συγκεντρώσεις, κάθε μεγάλη και μικρή εκδήλωση, μέσα από τις οποίες ο ελληνικός λαός, οι Ελληνες εργαζόμενοι ξεδιπλώνουν την αντιιμπεριαλιστική τους δράση, καταδικάζουν τη βάρβαρη δολοφονική επίθεση ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό και εκδηλώνουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους σ' αυτόν".

Απαιτεί το άμεσο σταμάτημα των βομβαρδισμών και την άμεση απεμπλοκή της χώρας από τη βρώμικη αυτή επίθεση. Επίσης "απαιτεί να αποσύρει η κυβέρνηση την υπογραφή της, να κλείσει τις ξένες βάσεις, να σταματήσει κάθε διευκόλυνση στα αμερικανοΝΑΤΟικά στρατεύματα".

Καταδικάζει την αμερικανική κυβέρνηση, τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την ελληνική κυβέρνηση, που "είναι δολοφόνοι και τρομοκράτες αμάχων και ενεργούν σαν παγκόσμιοι χωροφύλακες για λογαριασμό των πολυεθνικών και των μονοπωλίων".

Καλεί την εργατική τάξη να οργανώσει σε κάθε τόπο δουλιάς εκδηλώσεις για το σταμάτημα του πολέμου και την ενίσχυση του φιλειρηνικού κινήματος.

Δηλώνει ότι "θα πρωτοστατήσουμε για να πάρει πόδι το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, για να διαλυθεί ο πολεμοκάπηλος αυτός οργανισμός όπως και η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση. Θα πρωτοστατήσουμε για την ανάπτυξη ενός ρωμαλέου αντιμιλιταριστικού, αντιπολεμικού κινήματος, ικανού να τσακίσει το χέρι των ΑμερικανοΝΑΤΟικών εγκληματιών, να επιβάλει την ειρήνη".


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Κοινός αγώνας ενάντια στη φρίκη του πολέμου

Κάλεσμα προς όλους τους Αλβανούς εργάτες για αλληλεγγύη και κοινό αγώνα για να μπει "φρένο" στους ιμπεριαλιστές και να επιβληθεί ειρήνη στα Βαλκάνια

Κάλεσμα για κοινό αγώνα ενάντια στη μάστιγα του πολέμου, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά κτήνη που σπέρνουν το θάνατο και τη φρίκη στα Βαλκάνια, απευθύνει σε όλους τους Αλβανούς εργάτες, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται: "Συνάδελφοι, απευθυνόμαστε σε σας, που σας θεωρούμε τμήμα της εργατικής τάξης της χώρας μας και σας καλούμε σε κοινό αγώνα για να αποτρέψουμε τον καταστροφικό πόλεμο που απειλεί με αφανισμό τους λαούς των Βαλκανίων.

Συνάδελφοι, οι βαλκανικοί λαοί δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Τα όποια προβλήματα και οι όποιες αδικίες του παρελθόντος μπορούν να λυθούν και θα λυθούν, μόνο κάτω από την πίεση των κοινωνικών κινημάτων και την ειρηνική συνεργασία των λαών. Σήμερα όμως έχουμε υποχρέωση να αντιπαρατεθούμε ενωμένοι στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς δολοφόνους, που σπέρνουν τη φρίκη και το θάνατο στη γειτονική μας Γιουγκοσλαβία.

Γνωρίζουμε τις αγωνίες σας για το σήμερα και το αύριο των συμπατριωτών σας στο Κόσσοβο, τις αγωνίες σας για το σήμερα και το αύριο της πατρίδας σας, το καθημερινό σας άγχος για την επιβίωσή σας στη χώρα μας, όπως γνωρίζουμε ότι αυτοί που υποκινούν σήμερα και υποθάλπουν τους εθνικισμούς και τις εμφύλιες διαμάχες, αυτοί που πνίγουν στο αίμα τους λαούς για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους και υποκριτικά και προκλητικά παρουσιάζονται ως ειρηνοποιοί, είναι οι αίτιοι που σήμερα οι λαοί των Βαλκανίων βρίσκονται μπροστά στη φρίκη του πολέμου, της πλήρους καταστροφής, της καθολικής ερήμωσης και πλήρους δυστυχίας.

Συνάδελφοι, ο αληθινός πατριωτισμός σήμερα και για σας και για μας και για όλους τους λαούς απαιτεί Αγώνα για την Ειρήνη στα Βαλκάνια, για την παγκόσμια Ειρήνη, και σε αυτό το στόχο πρέπει όλοι να συστρατευτούμε.Αυτός ο στόχος σαν γιγάντιος ακατανίκητος μαγνήτης πρέπει να τραβήξει όλους μας σήμερα, γιατί αύριο θα είναι αργά.

Το μήνυμα που σήμερα οι Ελληνες, Αλβανοί, Τούρκοι, Γιουγκοσλάβοι, όλοι οι εργάτες του κόσμου, πρέπει να στείλουμε στα ιμπεριαλιστικά κτήνη είναι: "Οταν οι εργάτες ενώνονται, καμιά δύναμη της αδικίας δεν μπορεί να τους αντισταθεί". "Η ενότητα των εργατών όλου του κόσμου κρύβει μέσα της τη δύναμη πολλών βομβών, που μπορούν να καταστρέψουν την πολεμική μηχανή των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών".

Συνάδελφοι, σας καλούμε σε κοινό αγώνα για να σταματήσουμε το αιματοκύλισμα των λαών στην περιοχή μας, για να βάλουμε φραγμό στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, για να επιβάλουμε την Ειρήνη στα Βαλκάνια.

Σας καλούμε σε κοινό αγώνα, ώστε αύριο οι πόλεμοι, η φτώχεια και δυστυχία, ο αναγκαστικός ξεριζωμός από τη χώρα σας να αποτελούν μνήμες ενός πικρού παρελθόντος.

Να σταματήσει τώρα η ιμπεριαλιστική δολοφονική επέμβαση ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Εξω οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές από τα Βαλκάνια.

Ζήτω ο κοινός αγώνας και η αλληλεγγύη των εργατών όλου του κόσμου".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ