ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Απρίλη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να γίνει κραυγή η φιλειρηνική φωνή των γυναικών

Καθιστική διαμαρτυρία έξω απ' την αμερικάνικη πρεσβεία πραγματοποιεί σήμερα, στις 7 μ.μ., η ΟΓΕ. Καλεί όλες τις γυναίκες να πάρουν μέρος και να βροντοφωνάξουν: "Τώρα να σταματήσει ο πόλεμος"

Την απαίτησή τους να σταματήσει τώρα ο πόλεμος στη γειτονική Γιουγκοσλαβία και την αγανάκτησή τους για την ελληνική κυβέρνηση που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα νατοϊκά δολοφονικά σχέδια, θα διατρανώσουν σήμερα έξω απ' την αμερικανική πρεσβεία οι γυναίκες της χώρας μας. Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας,στην οποία ανήκει η πρωτοβουλία, καλεί όλες τις γυναίκες να πάρουν μέρος σήμερα, στις 7 μ.μ., στην καθιστική διαμαρτυρία που έχουν προγραμματίσει έξω απ' την πρεσβεία του θανάτου. "Οταν σπέρνεις βόμβες, δεν μπορείς να θερίσεις ειρήνη. Σήμερα ο λαός της Γιουγκοσλαβίας υφίσταται τα δεινά ενός πολέμου που επέβαλε η ηθική των κερδοσκόπων και των δήθεν υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αύριο ποιος έχει σειρά;", αναρωτιέται στο κάλεσμα διαμαρτυρίας της η ΟΓΕ.

Η γενική γραμματέας της ΟΓΕ Δέσποινα Τσακίρογλου, μιλώντας στον "Ρ" για τους λόγους που οδήγησαν την Ομοσπονδία σ' αυτή την εκδήλωση, είπε: "Εμείς οι γυναίκες γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι συνέπειες από τις ένοπλες συρράξεις είναι τεράστιες. Ξέρουμε πως ένας πόλεμος μόνο δεινά μπορεί να φέρει, σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας. Ακόμα είμαστε εκείνες που φέρνουμε τη ζωή στον κόσμο και ραγίζει η καρδιά μας να βλέπουμε τα παιδιά να υφίστανται τα δεινά που προκαλεί ο πόλεμος. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως εμείς οι γυναίκες γεννάμε τα παιδιά μας για να ζήσουν ειρηνικά. Δε θέλουμε να τα στείλουμε να πολεμήσουν για τα συμφέροντα των κερδοσκόπων".

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη φιλειρηνική δράση της Οργάνωσης, που από την ίδρυσή της αγωνίζεται για την ειρήνη με όλα τα μέσα. Υπενθύμισε πως από τα πρώτα λεπτά της βάρβαρης αυτής επίθεσης, η ΟΓΕ καταδίκασε την εγκληματική επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Κατήγγειλε την ωμή παραβίαση της χάρτας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και όλων των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Συμπαραστάθηκε στον γενναίο γιουγκοσλάβικο λαό και στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα του ενάντια στους εισβολείς, που στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκαλούν μια τεράστια ανθρώπινη τραγωδία.

"Γι' αυτούς τους λόγους εμείς, οι γυναίκες της ΟΓΕ, καλούμε τις γυναίκες να συμμετέχουν σε όλα τα συλλαλητήρια που γίνονται για να σταματήσει ο πόλεμος. Τις καλούμε πολύ περισσότερο να έρθουν σήμερα στην καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στην αμερικάνικη πρεσβεία. Για να γίνει κραυγή η φιλειρηνική φωνή των γυναικών της χώρας μας, αλλά και όλου του κόσμου", κατέληξε η Δ. Τσακίρογλου.

  • Χθες το μεσημέρι εκπρόσωποι 19 γυναικείων οργανώσεων απ' όλη την Ελλάδα, επέδωσαν στα γραφεία του ΟΗΕ ψήφισμα - έκκληση, στο οποίο ζητείται να δοθεί τώρα τέρμα στην τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Γιουγκοσλαβία και που μπορεί να οδηγήσει σε γενικότερη ανάφλεξη όλη την περιοχή.
ΟΧΙ στον πόλεμο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τη δολοφονική επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους δεκάδες δήμοι και νομαρχίες της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για τη στήριξη του αγώνα του σερβικού λαού.

  • Με χτεσινή του ανακοίνωση ο Δήμος Καισαριανής τονίζει ότι οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί και Ευρωπαίοι εταίροι δολοφονούν μαζικά τα παιδιά ενός κράτους κυρίαρχου, ανεξάρτητου - μέλους του ΟΗΕ, με δηλωμένη την πρόθεση να εξαφανίσουν από το χάρτη όσους δε σκύβουν το κεφάλι στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, που για τα Βαλκάνια σημαίνει διαμελισμό και νέα σύνορα. "Ο Δήμος Καισαριανής, σημειώνεται, ενώνει τη φωνή του με όλον τον ελληνικό λαό και ζητάει την άμεση αποχώρηση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τα Βαλκάνια και το σταμάτημα των βομβαρδισμών" και "καταδικάζει τους απρόσκλητους εισβολείς - δολοφόνους και όσους άμεσα ή έμμεσα τους στηρίζουν".
  • "Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες ενός αποτρόπαιου εγκλήματος εις βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας", αναφέρει σε ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πετρούπολης. Κανείς δεν μπορεί να παραμείνει απαθής, σημειώνεται, όταν "η αλλαγή των συνόρων που σήμερα επιχειρείται με τον πιο βάναυσο τρόπο σε βάρος της γειτονικής και φίλης χώρας, ίσως σημαίνει αύριο τον ίδιο κίνδυνο και για την πατρίδα μας".
  • Οι δήμαρχοι της Ηπείρου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Ιωαννίνων την Κυριακή, κατέληξαν σε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζουν την επιδρομή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ "εναντίον του ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους της Γιουγκοσλαβίας, η οποία δε νομιμοποιείται σε κάθε περίπτωση, πολύ δε περισσότερο χωρίς προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

Καλούν την ελληνική κυβέρνηση "να μη συμμετάσχει στις πολεμικές επιχειρήσεις και να αναλάβει πρωτοβουλίες τόσο προς την ΕΕ όσο και προς τους διεθνείς οργανισμούς. Ζητούν από τους πολίτες της Ηπείρου να προσφέρουν κάθε δυνατή ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πληγέντες από τους ανελέητους βομβαρδισμούς στη γειτονική Γιουγκοσλαβία. Η μη αλλαγή συνόρων είναι όρος αδιαπραγμάτευτος".

  • Σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Πασσαρώνος Ιωαννίνων, οι δήμαρχοι του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, το Εργατικό Κέντρο, η Επιτροπή Αλληλεγγύης Ν. Ιωαννίνων, οι φορείς και οι δημότες του Δήμου Πασσαρώνος κατέληξαν σε κοινό ψήφισμα, με το οποίο καταδικάζουν την επέμβαση του ΝΑΤΟ. Εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τη συμμετοχή της ΕΕ. Απαιτούν την άμεση λήξη του πολέμου, το πάγωμα των σχέσεων της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ και το κλείσιμο των βάσεων, την άρση κάθε συμμετοχής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ολοι οι παραπάνω φορείς συμμετέχουν στο συλλαλητήριο της Τετάρτης στο δημαρχείο των Ιωαννίνων.
  • Καταδικαστικό ψήφισμα εξέδωσε η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με τους Δήμους Κορωπίου, Γέρακα, Ν. Ψυχικού, Μαρκοπούλου, Παιανίας, Παλλήνης, Σπάτων, Ανθούσας, Αγ. Παρασκευής, Ραφήνας, Ροδόπολης, Αγ. Αναργύρων, Ν. Χαλκηδόνας, Πικερμίου, Θρακομακεδόνων, Πεντέλης, Πεύκης, Κουβαρά, Ν. Πεντέλης, Πολυδενδρίου, Καισαριανής, Χολαργού, Βριλησσίων, Καλυβίων, Βούλας, Αρτέμιδος, Γλυκών Νερών. Οι παραπάνω δήμοι ξεκίνησαν τη συγκέντρωση φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης που θα αποσταλούν στη Γιουγκοσλαβία, (πληροφορίες στα τηλέφωνα 6042.214-6 και 6041.158).
  • Τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς καταδικάζουν με ψηφίσματά τους επίσης οι Νομαρχίες Δωδεκανήσου, Λέσβου, Σάμου, Χίου και οι Δήμοι Αιγάλεω, Ζωγράφου, Ξυνιάδας και Πλάτανου.
  • Οι δήμαρχοι Περιστερίου,Ιλίου,Αιγάλεω,Αγίας Βαρβάρας,Χαϊδαρίου και Αγίων Αναργύρων και ο νομάρχης δυτικής Αττικής, πραγματοποίησαν χτες πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, όπου θυροκόλλησαν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Στη συνέχεια πήγαν στην πρεσβεία της Γιουγκοσλαβίας και συναντήθηκαν με τον πρέσβη Ντραγκομίρ Βουτσίτσεβιτς,στον οποίο εξέφρασαν την αλληλεγγύη στο γιουγκοσλαβικό λαό. Από την πλευρά του ο πρέσβης ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για τη συμπαράστασή του και τόνισε ότι η κατάσταση δεν είναι δύσκολη μόνο για τη Γιουγκοσλαβία, αλλά για όλους τους λαούς των Βαλκανίων.

Αντιπολεμικές - αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις

Συνεχίζονται οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Ηδη, έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω:

Σήμερα

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Στις 5.00 μμ από την πλατεία Κοραή θα ξεκινήσει πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

ΙΚΑΡΙΑ: Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αγωνιστικής Αναπτυξιακής Κίνησης Φούρνων πραγματοποιείται συλλαλητήριο στις 5.30 μ.μ.

ΛΑΥΡΙΟ: Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Λαυρίου και πορεία στους δρόμους της πόλης διοργανώνει ο Δήμος Λαυρίου, το Εργατικό Κέντρο της πόλης, ο Εμποροεπαγγελματοβιοτεχνικός Σύλλογος και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Λαυρίου, στις 8.00 μ.μ.

ΑΘΗΝΑ: Καθιστική διαμαρτυρία της ΟΓΕ έξω από την αμερικανική πρεσβεία στις 7.00 μ.μ.

ΧΑΝΙΑ: Συλλαλητήριο στις 8.00 μ.μ. στην πλατεία της Αγοράς.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Συλλαλητήριο στο Εργατικό Κέντρο στις 8.00 μ.μ.

ΚΕΡΚΥΡΑ: Συλλαλητήριο έξω από το αγγλικό προξενείο στις 8.00 μ.μ.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Πορεία στους κεντρικούς δρόμους του δήμου στις 6.00 μ.μ.

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ: Συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο στις 7.30 μ.μ.

ΛΑΡΙΣΑ: Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης στο "Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο".

ΝΑΞΟΣ: Συλλαλητήριο μπροστά από το δημαρχείο στις 8.00 μ.μ.

ΑΡΤΑ: Συλλαλητήριο στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Κιλκίς.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συναυλία και καθιστική διαμαρτυρία στις 8.30 των μαθητών μπροστά από τη Νομαρχία.

ΠΥΡΓΟΣ: Συλλαλητήριο στο Εργατικό Κέντρο στις 7.30 μ.μ.

ΟΡΜΥΛΙΑ: Στις 5 μ.μ. αντιπολεμική συγκέντρωση που διοργανώνουν Δήμος και φορείς.

ΒΕΡΟΙΑ: Στις 7 μ.μ. στην Πλατεία Εληάς, αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία που διοργανώνει η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ: Στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, αντιπολεμική συγκέντρωση διοργανώνει η ΝΕ του ΚΚΕ.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Στις 8 μ.μ. στο ΕΚ Ζακύνθου συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι φορείς του νησιού.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Στις 8 μ.μ. στο ΕΚ Ζακύνθου συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι φορείς του νησιού.

Τετάρτη

ΑΘΗΝΑ: Συγκέντρωση και πορεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας στα Προπύλαια στις 12 το μεσημέρι.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ: Η Οργανωτική Επιτροπή Φορέων διοργανώνει παλλεσβιακό αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, στις 6.00 μ.μ. Θα ακολουθήσει λαμπαδηδρομία.

ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Συγκέντρωση έξω από την ΕΡΤ στις 5 μ.μ. διοργανώνουν οι Δήμοι της Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής.

ΠΑΤΡΑ: Στις 8.00 μ.μ. παναχαϊκή σύσκεψη φορέων για την οργάνωση νέου παναχαϊκού συλλαλητηρίου στη ΝΑΤΟική βάση του Αραξου.

ΒΟΛΟΣ: Συναυλία το απόγευμα στην πλατεία Αγίου Νικολάου.

ΤΡΙΚΑΛΑ: Συναυλία το απόγευμα στην πλατεία Τρικάλων.

ΛΑΡΙΣΑ: Καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Ταχυδρομείου και λαμπαδηφορία μετά την ακολουθία της Μεγάλης Τετάρτης.

ΧΑΛΚΙΔΑ: Συλλαλητήριο στις 8.30 μ.μ. στα Φανάρια της Νεάπολης.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συλλαλητήριο το βράδυ στο δημαρχείο.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Στις 8 μ.μ. συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΝΕ Κορίνθου του ΚΚΕ.

ΠΥΡΓΟΣ: Η Πανηλειακή συντονιστική επιτροπή φορέων του νομού διοργανώνει συλλαλητήριο στον Πύργο στις 7.30 μ.μ. στο ΕΚ Πύργου.

Πέμπτη

ΚΙΛΚΙΣ: Εξω από το στρατόπεδο Ν. Σάντας στις 5 μ.μ. αντιπολεμικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν η ΕΔΥΕΘ και η Επιτροπή Ειρήνης Κιλκίς.

ΔΡΑΜΑ: Στις 11 π.μ. αντιπολεμική συγκέντρωση στην πλατεία ελευθερίας που διοργανώνουν Νομαρχία, Δήμοι, Κόμματα, Εργατοσυνδικαλιστικοί και άλλοι φορείς.

ΠΑΤΡΑ: Στις 8 μ.μ. η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη και εργατικά σωματεία της πόλης

Φάρμακα αξίας 15 εκατ. από φαρμακοποιούς

Την αποστολή φαρμακευτικού υλικού αξίας 25.000.000 δραχμών στο γιουγκοσλαβικό λαό αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ). Οι φαρμακοποιοί της Αττικής καλούν τους εμπλεκόμενους σε όλο το φάσμα του φαρμάκου να συμμετάσχουν αναλογικά στη δοκιμασία που περνά ο φίλος γιουγκοσλαβικός λαός.

Με ψήφισμα που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση καταδικάζει την απροκάλυπτη δολοφονική επίθεση του ΝΑΤΟ σε μια κυρίαρχη χώρα, ζητά την άμεση κατάπαυση των βομβαρδισμών, τη διατήρηση των υπαρχόντων συνόρων στα Βαλκάνια, την απεμπλοκή της χώρας μας απ' τα σχέδια των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, να μη συμμετάσχουν Ελληνες στρατιώτες σε επιχειρήσεις εκτός συνόρων, να μην επιτραπεί η λειτουργία των βάσεων μέχρι το τέλος της κρίσης και να μη συμμετάσχει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ με τη σημερινή μορφή που δρα ανεξέλεγκτα και τρομοκρατικά.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΒΕΛΓΙΟΥ
Καταδικάζουν την επίθεση του ΝΑΤΟ

Τη βάρβαρη πολεμική επίθεση των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων κατά της Γιουγκοσλαβίας, με την πρόφαση να λύσουν το θέμα του Κοσσυφοπεδίου ή δήθεν να σταματήσουν οι μαζικοί θάνατοι αθώων πολιτών, καταδικάζει με ψήφισμά της η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Βελγίου (ΟΕΚΒ), που εκπροσωπεί περίπου 40.000 Ελληνες σε όλο το Βέλγιο.

"Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους όσοι μέχρι αυτή τη στιγμή διακήρυξαν την αντίθεσή τους προς τις αποφάσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ και καλούμε όλους να αντιδράσουν, να κινητοποιηθούν και να ενδυναμώσουν τις ειρηνικές ενέργειες", τονίζει η ΟΕΚΒ στο ψήφισμά της, επισημαίνοντας πως αυτό που γίνεται στη Γιουγκοσλαβία μπορεί να συμπαρασύρει σε γενικότερη σύρραξη. Καταγγέλλει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ ως κύριους υπεύθυνους για το βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, ενώ παράλληλα καταγγέλλει τον κυνισμό και την υποκριτική πολιτική όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που συμφωνούν με τη λύση του προβλήματος "διά των όπλων" και απαιτεί να σταματήσει η παραπληροφόρηση από τα ΜΜΕ, που στόχο έχουν να δημιουργήσουν σύγχυση στο λαό.

Ο Δήμος Πετρούπολης και φορείς της πόλης καλούν το λαό να απαιτήσει την άμεση διακοπή των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν σήμερα στις 7.30 μ.μ. μπροστά από το δημαρχείο.

Για την ανακούφιση των θυμάτων των βάρβαρων βομβαρδισμών ανοίχτηκε λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 183/370525.02 και συγκεντρώνεται βοήθεια σε φάρμακα, παιδικές τροφές και τρόφιμα καθημερινά 9.00 π.μ. - 7.00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης (Εθνικής Αντίστασης 61).

Εκκληση ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών

Εκκληση για άμεση κατάπαυση των βομβαρδισμών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και για παροχή διεθνούς οικονομικής βοήθειας, ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν προκαλέσει οι βομβαρδισμοί, ζητούν - μεταξύ άλλων - 13 άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών απ' την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Καλούν τους πολίτες όλου του κόσμου να διαμαρτυρηθούν και να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους ώστε να παύσει αμέσως η πολεμική σύρραξη και τους πνευματικούς ανθρώπους να ενώσουν τη φωνή τους "για να σταματήσει επιτέλους η χρήση πολεμικής βίας και να κυριαρχήσει η ειρήνη όπου γης".

Το κείμενο υπογράφουν: Από τη Ρουμανία Μάγια Μόργκενστερν (ηθοποιός), Μιχάι Μπουμπουλέι (γλύπτης), Μίρτσεα Ντινέσκου (ποιητής) και Χάρι Ταβιτιάν (συνθέτης). Από τη Βουλγαρία οι Στέφαν Νταναϊλοφ (ηθοποιός), Βαλερί Πετρόφ (συγγραφέας), Σβετλίν Ρούσεφ (ζωγράφος) και Στέφαν Τζάνεφ (θεατρικός συγγραφέας). Από την Ελλάδα: Θόδωρος Αγγελόπουλος,Μανόλης Αναγνωστάκης,Γιώργος Ζογγολόπουλος,Μίκης Θεοδωράκης και Ιάκωβος Καμπανέλλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ