ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Απρίλη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Στο αίμα έπνιξαν χτες τη Γιουγκοσλαβία οι ΝΑΤΟικές βόμβες
  • Δεκάδες πόλεις, με χειρότερη την περίπτωση των βομβαρδισμών της πόλης Αλέξινατς, δέχτηκαν απανωτά πλήγματα από καταιγίδα ΝΑΤΟικών επιδρομών. Δεκάδες τα θύματα μεταξύ αθώων πολιτών και ανυπολόγιστες οι υλικές καταστροφές
  • Οι ΝΑΤΟικοί στρατηγοί απειλούν με ισοπεδωτικές επιδρομές και υπαινίσσονται την πραγματοποίηση και χερσαίας επέμβασης
  • Μονομερής παύση πυρός στο Κοσσυφοπέδιο ανακοινώνει το Βελιγράδι, συναντώντας την άρνηση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και Ευρωπαίων ηγετών

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Αλέξινατς, Νόβι Σαντ, Τσοτ, Πρίστινα, Κράλιεβο, Νις, Λόζνιτσα, Πάντσεβο, Σόμπορ. Πόλεις που πνίγηκαν χτες στο αίμα και στα σύννεφα αιθάλης από τα βομβαρδισμένα διυλιστήρια, ιατρικά κέντρα, πολυκατοικίες. Πόλεις που είδαν ολόκληρα κομμάτια τους να θρυμματίζονται, κατοίκους τους να θάβονται κάτω από τόνους ερειπίων που προκάλεσαν τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη. Εικόνες καταστροφής παντού, με χειρότερο εφιάλτη αυτό που έζησε έως χτες τα ξημερώματα το Αλέξινατς, όπου δεκάδες πολυκατοικίες και σταθμοί πρώτων βοηθειών βομβαρδίστηκαν ανελέητα και δεκάδες αθώοι άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά εξαιτίας τάχα ενός ..."λάθους στο σύστημα καθοδήγησης" σε ΝΑΤΟικά αεροσκάφη, όπως είπαν ξεδιάντροπα χτες οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ομως, φαίνεται πως ο χτεσινός φόρος αίματος δεν αρκεί στα "γεράκια - βαμπίρ" του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Ενας απ' αυτούς τους σφαγείς του ΝΑΤΟ, ο Γάλλος στρατηγός, Ξαβιέ Ντελκούρ, δήλωνε απειλητικά και σχεδόν με εκδικητικό ύφος: "Θα πραγματοποιηθούν μαζικά πλήγματα τα επόμενα 24ωρα, νύχτα - μέρα. Θα δείτε!".

Μέσα σ' όλα αυτά, ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ανακοίνωνε πως λόγω της γιορτής του Πάσχα τερματίζει μονομερώς τις ενέργειες του σερβικού στρατού κατά των αυτονομιστών ανταρτών του KLA από τις 20.00 χτες τοπική ώρα. Πρόταση, που φυσικά απορρίφθηκε ασυζητητί από ΗΠΑ και ΝΑΤΟικούς, με χαρακτηριστικότερη τη χτεσινή υποκριτική δήλωση Κλίντον, κατά την οποία ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος μπορεί δήθεν να σταματήσει τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς με τρεις προϋποθέσεις: Να αποσύρει τις δυνάμεις του από το Κοσσυφοπέδιο, να αποδεχτεί τη -... διάτρητη - "συμφωνία" του Ραμπουγέ και να επιτρέψει την επιστροφή Κοσσοβάρων Αλβανών προσφύγων!

Ανελέητες ΝΑΤΟικές σφαγές αμάχων

"Πριν 58 χρόνια ακριβώς, στις 6 Απρίλη του 1941, η γερμανική ναζιστική αεροπορία είχε βομβαρδίσει εκτενώς το Βελιγράδι, καταστρέφοντας εκατοντάδες σπίτια και προκαλώντας χιλιάδες νεκρούς. Οταν ο Χίτλερ ξεκίνησε την κατάκτηση της Ευρώπης, το έκανε με στόχο να εγκαθιδρύσει μια νέα παγκόσμια τάξη. Ο Χίτλερ ήξερε πως θα άρχιζε τον πόλεμο, αλλά δεν ήξερε πώς αυτός θα τελείωνε. Οι εγκληματίες του ΝΑΤΟ γνώριζαν επίσης πότε και πώς θα έκαναν επίθεση στη Γιουγκοσλαβία δίχως να γνωρίζουν - σύμφωνα με τις τελευταίες δυτικές αναλύσεις - πώς θα βγουν από το βαλκανικό αυτό τέλμα, δίχως να είναι εντελώς ντροπιασμένοι και με σκυμμένο το κεφάλι! Ο Αμερικανός ηγέτης κάνει σήμερα το ίδιο!".

Με αυτό το σχόλιο το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων "ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ", μετέδιδε τους χτεσινούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στο Αλέξινατς (200 χλμ νότια του Βελιγραδίου) και δεκάδων άλλων πόλεων στη Σερβία, τη Βοϊβοντίνα, το Κοσσυφοπέδιο.

Το χειρότερο πιο αιματηρό θύμα των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών ήταν το Αλέξινατς. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για το θάνατο τουλάχιστον επτά αμάχων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 30. Ωστόσο, όπως τόνιζαν μέλη σωστικών συνεργείων και κάτοικοι της βομβαρδισμένης πόλης, ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, μια που πολλά από τα θύματα (την ώρα των βομβαρδισμών) ήταν στα σπίτια τους... Οσο για τις υλικές καταστροφές, αυτές είναι εξίσου ανυπολόγιστες...

Το επίσημο σερβικό τηλεοπτικό δίκτυο "RTS" μετέδιδε αδιάκοπα από το πρωί εφιαλτικές εικόνες από το κατεστραμμένο κέντρο της πόλης Αλέξινατς, δείχνοντας συνεργεία διάσωσης από πυροσβέστες, άνδρες του στρατού και γιατρούς να αγωνίζονται μέσα σε ερείπια να εντοπίσουν και να σώσουν τους παγιδευμένους κατοίκους... Ο επικεφαλής αεράμυνας στη μαρτυρική πόλη Αλέξινατς, Γιοβάν Ζλάτιτς, δήλωνε χαρακτηριστικά πως οι χτεσινοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν τουλάχιστον το ένα τέταρτο της πόλης.

Σειρά βομβαρδισμών από την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ δέχτηκαν και άλλες πόλεις της Γιουγκοσλαβίας.

Στην πόλη Νόβι Σαντ,χτυπήθηκαν τα διυλιστήρια, οι αποθήκες καυσίμων και μία σιδερένια γέφυρα. Ο βομβαρδισμός των αποθηκών καυσίμων προκάλεσε πνιγερά σύννεφα καπνού, προκαλώντας σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα σε κατοίκους της πόλης και οδηγώντας στην απομάκρυνση τουλάχιστον 300 από τα σπίτια τους.

Στην πόλη Τσοτ χτυπήθηκε ο αναμεταδότης της κρατικής τηλεόρασης, με αποτέλεσμα να διακοπεί η μετάδοση του σήματος της κρατικής τηλεόρασης στη Βοϊβοντίνα. Μάλιστα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, στην περιοχή πάνω από τη Βοϊβοντίνα κατερρίφθησαν δύο αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, πληροφορία ωστόσο που διέψευσαν οι εκπρόσωποι του Βορειοατλαντικού Συμφώνου...

Στην πόλη Σόμπορ 200 χλμ βόρεια του Βελιγραδίου, κοντά στα σύνορα με Ουγγαρία και Κροατία, χτυπήθηκαν γέφυρες που συνδέουν τη Βοϊβοντίνα με την Κροατία και οι αποθήκες καυσίμων της εταιρίας "Ναφταγκάς".

Στην Πρίστινα χτυπήθηκαν προάστια, οι αποθήκες καυσίμων στο αεροδρόμιο Σλάτινα, η πίστα του αεροδρομίου και ο αναμεταδότης της κρατικής τηλεόρασης στο Μπογκούτοβατς.

Στην πόλη Κράλιεβο χτυπήθηκε το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο και διεκόπη η συγκοινωνία με την πόλη Γκραγκούγεβατς. Στο Γκάραγκ χτυπήθηκε ο αναμεταδότης των κρατικών προγραμμάτων.

Στην Κουρσούμλια,στη νότιο Σερβία, χτυπήθηκαν στρατιωτικές μονάδες και η γέφυρα που βρίσκεται στο οδικό δίκτυο Νις - Πρίστινα.

Στην πόλη Νις,στη νότιο Σερβία, πέντε πύραυλοι έπληξαν τη βιομηχανική περιοχή και το στρατόπεδο.

Στην πόλη Πρίζρεν στο Κοσσυφοπέδιο χτυπήθηκε για 4η φορά το στρατόπεδο της πόλης.

Στην πόλη Λόζνιτσα προκλήθηκαν ισχυρές εκρήξεις σε αποθήκες καυσίμων και στρατιωτικές μονάδες.

Μετά απ' αυτή τη φονική βροχή ΝΑΤΟικών βομβών, οι πληροφορίες για νεκρούς και τραυματίες ήταν συγκεχυμένες με μόνη βεβαιότητα τον αρκετά μεγάλο αριθμό τους. Σύμφωνα μάλιστα με τον Γιουγκοσλάβο πρεσβευτή στη Μόσχα, Μπορισλάβ Μιλόσεβιτς (αδελφός του Γιουγκοσλάβου Προέδρου), οι νεκροί από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία ξεπέρασαν τους 300 και οι τραυματίες τους 3.000. Ο ίδιος πρόσθεσε πως τουλάχιστον 50.000 Σέρβοι έχουν εγκαταλείψει το Κοσσυφοπέδιο.

ΝΑΤΟ: "Κατά λάθος έπεσαν οι πύραυλοι στο Αλέξινατς"!

Οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες προφασίστηκαν χτες πως οι θανατηφόρες επιδρομές σε δεκάδες γιουγκοσλαβικές πόλεις και ιδιαίτερα στην πόλη Αλέξινατς ήταν ένα "λάθος", που "οφειλόταν σε βλάβη του συστήματος καθοδήγησης βομβών"! Λες και οι χτεσινοί βομβαρδισμοί πυκνοκατοικημένων περιοχών δεν είναι μέσα στο πλαίσιο της τρίτης φάσης των φονικών επιδρομών! Ετσι, ο Βρετανός διοικητής και ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος Ντέιβιντ Γουίλμπι υποστήριξε υποκριτικά ότι το "λάθος που μπορεί να συνέβη μπορεί να προκάλεσε θύματα μεταξύ αμάχων"... Με μισόλογα δηλαδή ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος ήταν και ο πρώτος που παραδέχτηκε για πρώτη φορά από τις 24 Μάρτη ότι οι λεγόμενες "έξυπνες" βόμβες του δεν καταστρέφουν μόνον στρατιωτικές ή στρατηγικής και οικονομικής σημασίας εγκαταστάσεις, αλλά και άμαχο πληθυσμό! Και συμπλήρωσε: "Κάθε απώλεια αμάχων είναι πολύ λυπηρή, αλλά οι χτεσινές αεροπορικές εκστρατείες (!) είχαν καλά αποτελέσματα"!

Στις ίδιες δηλώσεις περί "κατά λάθος βομβαρδισμού κατοικημένων περιοχών" προέβη και αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Παρά το αίμα αθώων ανθρώπων, ο άλλος εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τζέιμι Σι, συνέχισε αδιάπτωτα την προπαγάνδα του περί εκδίωξης "40.000" Κοσσοβάρων Αλβανών από τις εστίες τους, υποστηρίζοντας πως εκατοντάδες άνδρες "μεταφέρθηκαν και συγκεντρώθηκαν στο στάδιο του Πετς" και επιπλέον πως στο Κοσσυφοπέδιο αναφέρθηκε η "εξαφάνιση πολλών ανδρών σε αριθμό που κυμαίνεται από 10.000 έως 100.000 άτομα"...

Στρατηγός Κλαρκ και στρατηγός Ντελκούρ για τους βομβαρδισμούς

Ο Αμερικανός στρατηγός και διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Γουέσλεϊ Κλαρκ, τόνισε χτες σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα "ΛΑ ΚΡΟΥΑ" την "ανάγκη" και χερσαίας επέμβασης. Οπως είπε, "οι συμμαχικές αεροπορικές επιθέσεις δεν μπορούν να εμποδίσουν τις σερβικές αγριότητες στο Κοσσυφοπέδιο", προσθέτοντας πως οι βομβαρδισμοί θα συνεχιστούν... "μέχρι να τερματιστεί η καταπίεση"! Οταν ρωτήθηκε μάλιστα για την εμπλοκή και χερσαίων ΝΑΤΟικών δυνάμεων, ο στρατηγός Κλαρκ αρκέστηκε να δηλώσει πως η απόφαση αυτή "δεν είναι θέμα των στρατιωτικών επιτελείων, αλλά των πολιτικών ηγετών του ΝΑΤΟ".

"Με την καλοκαιρία που έχουμε και την άφιξη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου "Θίοντορ Ρούσβελτ", οι νεότερες επιδρομές θα είναι οι μεγαλύτερες ως τώρα. Θα πραγματοποιηθούν μαζικά πλήγματα στη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Θα δείτε", δήλωσε χτες ο Γάλλος στρατηγός και υπαρχηγός των ένοπλων δυνάμεων της χώρας του Ξαβιέ Ντελκούρ στους δημοσιογράφους.

Ο Γάλλος αξιωματικός δήλωσε επίσης ότι οι σύμμαχοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα στρατόπεδο για 60.000 πρόσφυγες στα σύνορα ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και το Κόσσοβο, προσθέτοντας ότι ο αυτονομιστικός "Απελευθερωτικός Στρατός του Κόσσοβου" έχει "προφανώς εξασθενήσει, πιθανώς σε κρίσιμο σημείο, αλλά σίγουρα δεν έχει εξαλειφθεί".

Ανάλογου ύφους δηλώσεις έκανε χτες και ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Αλέν Ρισάρ, που κάλεσε τους συμπατριώτες του να επιδείξουν "υπομονή", λέγοντας πως οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία θα "συνεχιστούν μέχρι να παραλύσουν το σερβικό καταπιεστικό δυναμικό".

Στο κενό η μονομερής εκεχειρία από Μιλόσεβιτς

"Μετά τη συμφωνία ανάμεσα στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον Δρ. Ιμπραήμ Ρουγκόβα και σύμφωνα με την κοινή τους δήλωση που υπογράφτηκε την 1η Απρίλη 1999, για την επίλυση των προβλημάτων του Κοσσυφοπεδίου μόνον με ειρηνικά μέσα, η γιουγκοσλαβική και σερβική κυβέρνηση αποφάσισαν, και λόγω της χριστιανικής γιορτής του Πάσχα, τη μονομερή παύση όλων των πράξεων του στρατού και της αστυνομίας στο Κοσσυφοπέδιο κατά των τρομοκρατών του KLA, ξεκινώντας από τις 6 Απρίλη και (τοπική) ώρα 20.00". Με αυτό τον τρόπο το Βελιγράδι ανακοίνωνε χτες τη μονομερή παύση πυρός στο Κοσσυφοπέδιο, αφήνοντας μάλιστα και "παράθυρο ανοιχτό" και για τη μελλοντική συνεργασία ανάμεσα στη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση και τον ηγέτη του "Δημοκρατικού Συνδέσμου" των Κοσσοβάρων Αλβανών, Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Ωστόσο, αυτή η πρόταση έπεσε στο κενό, συναντώντας μόνον την άρνηση των ηγετών των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Μέσα σε λίγα μόλις λεπτά μετά απ' αυτή την εξέλιξη, ΝΑΤΟικός αξιωματούχος έσπευσε να εκφράσει την επιφύλαξή του γι' αυτή την ενέργεια, δηλώνοντας στο πρακτορείο "Ρόιτερ" πως το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να εμμένει στο αίτημα να αποσυρθούν οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις από το Κόσσοβο και να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα της Δύσης από τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς. Σύμφωνα με τον ίδιο ανώνυμο αξιωματούχο, το ΝΑΤΟ ζήτησε και εγγυήσεις (δίχως άλλες λεπτομέρειες) περί της επιστροφής όλων των Κοσσοβάρων Αλβανών προσφύγων στις εστίες τους.

Από την Ουάσιγκτον ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ δεν αποδέχονται τη μονομερή κατάπαυση του πυρός που προτάθηκε από τη Γιουγκοσλαβία, υποσχόμενες "μια αμείωτη, ασταμάτητη" ΝΑΤΟική αεροπορική εκστρατεία. Οπως είπε ο Ντέιβιντ Λίβι, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, "τα ημίμετρα δε θα σταματήσουν τους βομβαρδισμούς". Μάλιστα, ώρες νωρίτερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον δήλωνε πως ο Μιλόσεβιτς θα μπορούσε να σταματήσει τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, μόνο εάν αποσύρει τις δυνάμεις του στρατού από το Κόσσοβο, δεχτεί τους όρους της "συμφωνίας" (;) του Ραμπουγέ και επιτρέψει την ασφαλή επιστροφή όλων των Κοσσοβάρων προσφύγων.

Στους ίδιους υποκριτικούς τόνους ο Πρόεδρος Κλίντον συνέχισε λέγοντας: "Ο Μιλόσεβιτς πρέπει να αποδεχτεί την απόβαση διεθνών δυνάμεων ασφάλειας για να προστατευτούν όχι μόνον οι Κοσσοβάροι Αλβανοί, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι μουσουλμάνοι, αλλά... και η σερβική μειονότητα στο Κοσσυφοπέδιο. Δηλαδή όλοι. Δε στεκόμαστε στο πλευρό κανενός που προβαίνει σε εγκλήματα μίσους"!

Επιπλέον, το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι "δεν ξεγελά" κανέναν η κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς, εκτός και αν εκπληρώσει όλα τα αιτήματα του ΝΑΤΟ.

Αμφίβολη διπλωματική κινητικότητα

ΒΟΝΝΗ - ΤΟΚΙΟ - ΟΣΛΟ.-

Την ώρα που το ΝΑΤΟ απειλεί να ισοπεδώσει τη Γιουγκοσλαβία, διαφαίνονται στον ορίζοντα της διπλωματικής σκακιέρας κάποιες αμυδρές κινήσεις για σύγκλιση της "Ομάδας Επαφής", της "Ομάδας των Επτά" πλουσιότερων χωρών του κόσμου και της Ρωσίας, με σημειωτέα την επικείμενη επίσκεψη στη Μόσχα του προεδρεύοντα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, Κνουτ Βόλεμπεκ.Ουσιαστικά, αυτές οι εξελίξεις δρομολογήθηκαν μετά από την έντονη ρωσική διπλωματική κινητικότητα και συνεχείς πιέσεις. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς παρά να αναρωτιέται για το αποτέλεσμά τους. Θα αποδώσουν άραγε στον τερματισμό των φονικών ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία; Τα παράνομα (σύμφωνα με το μέχρι πρότινος Διεθνές Δίκαιο) και επικίνδυνα για την Ευρώπη (και φυσικά για όλη την υφήλιο) σχέδια Αμερικανών και ΝΑΤΟικών δεν αφήνουν την παραμικρή ελπίδα ειρήνης. Η φωνή της πεθαμένης, σήμερα, ειρήνης θα ακουστεί μόνον μετά την τελική καταστροφή μιας χώρας που αντιστέκεται στην εισβολή δυνάμεων που επιχειρούν να επιβάλλουν παντού το ρόλο του δικαστή, εκτελεστή και χωροφύλακα...

Ετσι, κάτω από το βάρος αυτών των δεδομένων, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, επιβεβαίωσε χτες από τη Βόννη πως το νωρίτερο μέχρι την Κυριακή του Πάσχα (για τους Ορθόδοξους) θα συγκληθεί η ομάδα των "Επτά" πλουσιοτέρων κρατών του κόσμου (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) και της Ρωσίας (G-8) με σχεδόν μοναδικό ζήτημα την τρέχουσα κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία.

Μία πιο αισιόδοξη εκδοχή εμφάνισε η Ιαπωνία, όπου ο πρωθυπουργός της χώρας, Κέιζο Ομπούτσι, δήλωσε σχετικώς πως το "Τόκιο θα επιχειρήσει και θα υποστηρίξει κάθε διπλωματική προσπάθεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία πολιτική επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο". Εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης πρόσθεσε μάλιστα ότι τα σχέδια για τη σύγκληση της "Ομάδας των Οκτώ" θα μπορούσαν να οριστικοποιηθούν στη συνάντηση των πολιτικών διευθυντών των κρατών της ομάδας, που θα γίνει στις 9 και 10 Απρίλη στη Δρέσδη,με κύριο θέμα τις προετοιμασίες για την επόμενη συνάντηση κορυφής. Πάντως, νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών,αναφερόμενος στην προγραμματισμένη για σήμερα σύγκληση της Ομάδας Επαφής,φρόντισε να προειδοποιήσει από την αρχή και για το τι θα επιχειρηθεί κατά τη σύγκληση της "Ομάδας Επαφής" για το Γιουγκοσλαβικό. Οπως είπε, "η σύγκληση αυτή θα φέρει τη Μόσχα πιο κοντά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και θα γίνει μία ενωμένη καταδίκη στον αιματηρό εθνικισμό της σημερινής γιουγκοσλαβικής ηγεσίας"!

Επιπλέον, διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν πως η σύγκληση της "Ομάδας Επαφής" θα γίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, ενώ αμερικανικές πηγές υποστήριξαν πως πιθανότατα τη Δευτέρα του Πάσχα θα συνεδριάσουν και οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Εξάλλου, την Τρίτη του Πάσχα, έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσουν στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Μέσα σ' όλες αυτές τις διπλωματικές κινήσεις εντάσσεται και η προγραμματισμένη για την Πέμπτη επίσκεψη του προεδρεύοντα του ΟΑΣΕ, Κνουτ Βόλεμπεκ στη Μόσχα, όπου και θα έχει συνομιλίες με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ.

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Καταδικάζουν τους βομβαρδισμούς προσφεύγοντας στη διπλωματία

ΜΟΣΧΑ.-

Προσεκτική στάση αντιδράσεων αλλά και διπλωματικής κινητικότητας εξακολουθεί να τηρεί η Μόσχα. Ομως, δίχως άλλο, τα μέσα αλλά και τα περιθώρια που της αφήνουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι δραστικά περιορισμένα.

Ετσι, χτες, ο Ρώσος Πρόεδρος, Μπορίς Γιέλτσιν,αφού χαρακτήρισε "βαρβαρότητες" τις ΝΑΤΟικές επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία, επανέλαβε πως η χώρα του θα εξακολουθήσει να αναζητεί την ειρηνική επίλυση της κρίσης. Ωστόσο, ο Ρώσος Πρόεδρος απέκλεισε τη στρατιωτική εμπλοκή της Μόσχας στα Βαλκάνια, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα του "έχει ένα σταθερό σχέδιο δράσης"."Η κατάσταση αποτελεί αντικείμενο καθημερινών συζητήσεων. Τώρα δίδονται ευκαιρίες για να αναλάβει η Ρωσία διάφορες πολιτικές πρωτοβουλίες. Ισως, υπάρχουν εδώ στη Ρωσία μερικοί παρανοϊκοί που θέλουν να εφοδιάσουν με όπλα τη Γιουγκοσλαβία. Αυτό είναι απολύτως αδύνατον!", τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος.Αργότερα, σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ, που δήλωσε πως δε θα πρέπει να αποκλείονται και "νεότερες πρωτοβουλίες από τη Μόσχα", εκφράζοντας την επιθυμία του και η Δύση να συγκαλέσει επαφές σε υπουργικό επίπεδο και όχι σε επίπεδο χαμηλόβαθμων αξιωματούχων... Ο ίδιος πρόσθεσε πως ίσως επισκεφθεί την περιοχή των Βαλκανίων τις επόμενες μέρες, προκειμένου να συμβάλει "στην εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης".

Στο μεταξύ, Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως εκτός από το κατασκοπευτικό ρωσικό πολεμικό "ΛΙΜΑΝ" άλλα έξι πλοία που πλέουν στη Μαύρη Θάλασσα έχουν τεθεί σε κατάσταση άμεσης ετοιμότητας. Ωστόσο, ο ναύαρχος Ιγκόρ Κασατόνοφ σχεδόν απέκλεισε τον απόπλου και των επτά πλοίων με κατεύθυνση τα νερά της Αδριατικής. Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "Εάν παρέμεναν ναυτικές μας δυνάμεις στη Μεσόγειο, τώρα δε θα γίνονταν επιδρομές τέτοιου είδους!".

Και η Κίνα συνεχίζει να καταδικάζει τις επιδρομές

Το Πεκίνο κατήγγειλε χτες το ΝΑΤΟ πως οι επιδρομές του στη Γιουγκοσλαβία προκαλούν "μεγάλες απώλειες πολιτών" και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να βρει τρόπους για την παύση των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών απαίτησε από το ΝΑΤΟ να τερματίσει τους βομβαρδισμούς, λέγοντας ότι το μόνο που καταφέρνουν είναι "ποταμός προσφύγων σε γειτονικές χώρες". Οσο για την κλιμάκωση των φονικών επιδρομών, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε για τις επιπτώσεις, λέγοντας πως ήδη το Βελιγράδι και οι ευρύτερες περιοχές του "αντιμετωπίζουν μία ταχέως επιδεινούμενη ανθρωπιστική καταστροφή".

Βομβαρδισμένα σπίτια στην Κατσάκ

Αστυνομικός περπατά δίπλα στα ερείπια, κεντρικά της πόλης Αλέκσινατς

Κατεστραμμένα σπίτια στην Κατσάκ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ