ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Απρίλη 1999
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με ρυθμό 4,6% έτρεχε το Μάρτη ο πληθωρισμός

Με ρυθμό 4,6% έτρεχε ο πληθωρισμός - σε μέσα επίπεδα - τον περασμένο Μάρτη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο τιμάριθμος τον περασμένο μήνα Μάρτη (σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Φλεβάρη 1999) αυξήθηκε κατά 2,2%. Ετσι, σε δωδεκάμηνη βάση ο πληθωρισμός αυξανόταν με ρυθμό (αρχή - τέλος) 3,4% έναντι 4,6% την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο.

Η πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στις αλχημείες και τα τεχνάσματα στα οποία επιδίδεται με μαεστρία η κυβέρνηση. Ενδεικτικά θα μπορούσε να αναφερθεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση και η ΕΣΥΕ δεν υπολογίζει τις επιπτώσεις που έχουν στον τιμάριθμο αυξήσεις σαν κι αυτές που επιβλήθηκαν μεσοβέζικα με τα τιμολόγια του ΟΤΕ (χρέωση μονάδας ανά λεπτό αντί τριλέπτου που ίσχυε πριν κλπ.). Ο γραμματέας της ΕΣΥΕ Ν. Καραβίτης προέβλεψε μάλιστα σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και κατά το μήνα Απρίλη, χωρίς να προσδιορίσει ωστόσο το εύρος της, ενώ υποστήριξε πως μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανιστεί επιπτώσεις στον τιμάριθμο από την κρίση στο Κόσσοβο.

Η αύξηση κατά 2,2% που εμφανίστηκε το Μάρτη σε σχέση με το Φλεβάρη, οφείλεται στις αυξήσεις κατά 13,3% της ομάδας "ένδυση - υπόδηση", κατά 4,1% της ομάδας "Διαρκή αγαθά - είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες" κλπ. Μεγάλη επίπτωση στον πληθωρισμό του περασμένου μήνα είχε η αύξηση των τιμών του πετρελαίου λόγω της ανόδου του δολαρίου, εξέλιξη που ωστόσο αναμένεται να επηρεάσει και το δείκτη του τρέχοντος μήνα.

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
"Πρώτα" ... το ελληνικό κεφάλαιο!

Νέους όρκους υποταγής στον δυτικοευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό έδωσε χτες, μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος κατά τα άλλα διαπίστωσε ...το δυναμισμό και την ψυχραιμία της ελληνικής οικονομίας

Το σύνθημα "Πρώτα η Ελλάδα", πίσω από το οποίο στην ουσία κρύβεται το σύνθημα "πρώτα και υπεράνω όλων το ελληνικό κεφάλαιο", επανέλαβε ουσιαστικά χτες και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,σε μία εμφανή προσπάθεια "αποσερβοποίησης" - υποταγή δηλαδή άνευ όρων στο ΝΑΤΟ - των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία. Λες και ερχόταν από ...άλλο πλανήτη ο Γ. Παπαντωνίου - την ώρα που τα Βαλκάνια καίγονται από τις βόμβες των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ - έσπευσε να δηλώσει την "ανεξαρτησία" της οικονομικής πολιτικής από τα συμβαίνοντα στη γειτονιά της Ελλάδας, την ...αντοχή του χρηματιστηρίου, αλλά και το ...δυναμισμό της δραχμής, των ομολόγων και των επιτοκίων ...στην πορεία προς την ΟΝΕ.

Οι παραπάνω δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας έγιναν χτες αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμο,με θέμα τη γιουγκοσλαβική κρίση και τις συνέπειες στην ελληνική οικονομία.

"Μετά την κρίση της Ασίας, μετά την κρίση της Ρωσίας, τώρα και την κρίση στο Κόσσοβο, δήλωσε ο Γ. Παπαντωνίου, η ελληνική οικονομία πορεύεται το δικό της δρόμο, το δικό της δυνατό δρόμο προς την οικονομική και νομισματική ένωση".Και αφού δήλωσε και πάλι την πίστη και την υποταγή της κυβέρνησης Σημίτη στον δυτικοευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό, στη συνέχεια εν είδει μνημοσύνου αναφέρθηκε στα συμβαίνοντα στη Γιουγκοσλαβία... από την ανθρωπιστική πλευρά του θέματος, χωρίς βέβαια να κάνει οποιαδήποτε νύξη σε βομβαρδισμούς, ΝΑΤΟ κλπ. Οπως είπε, "η κρίση στο Κόσσοβο έχει βεβαίως τις γνωστές της πολιτικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις, που είναι εξαιρετικά δυσάρεστες και μας προβληματίζουν πάρα πολύ έντονα". Η ...ανθρωπιστική προσέγγιση έγινε μόνο και μόνο για να δηλώσει στη συνέχεια ότι όλα αυτά "δε φαίνεται να έχουν καμία επίπτωση στην ελληνική οικονομία".

Επανέλαβε και πάλι ότι ο πληθωρισμός το καλοκαίρι θα προσεγγίσει το 2%, τον οποίο χαρακτήρισε οριακό στόχο και επανέλαβε και πάλι την έκκλησή του προς τους επιχειρηματίες να παγώσουν τις τιμές και να περιορίσουν τα κέρδη. Αναφερόμενος στην πορεία του Κρατικού Προϋπολογισμού, δήλωσε ότι το α τρίμηνο του 1999 εξέλιπε πλεόνασμα εσόδων 100 δισ. δραχμών.

Παρά τις ενέσεις αισιοδοξίας που επιχειρεί κατά καιρούς η κυβέρνηση για τα τεκμαινόμενα στην οικονομία, τα πρώτα νέφη έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται στον ορίζοντα. Εντονα προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο η μεγάλη άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου, η οποία χτες έφτασε τα 15 δολάρια το βαρέλι, με προοπτική περαιτέρω ανόδου στα 16-16,5 δολάρια τους προσεχείς μήνες. Δυσμενές κλίμα υπάρχει και στον τουρισμό (και στο πολύτιμο συνάλλαγμα που καταλείπει) μετά τις ταξιδιωτικές νότες αρκετών δυτικών χωρών σε βάρος της Ελλάδας.

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, βέβαια, θα επιδεινωθεί, σε περίπτωση χερσαίας επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, με συμμετοχή και ελληνικών στρατευμάτων. Σε μία τέτοια, πιθανή δυστυχώς, εξέλιξη, η οποία μοιραία θα συνοδευτεί και από γενικότερη αλλαγή συνόρων στη Βαλκανική, το οικοδόμημα της χρηματιστικής οικονομίας των εκσυγχρονιστών κινδυνεύει με πλήρη διάλυση, καθώς στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αναμένουμε μαζική εκροή των τεράστιων κερδοσκοπικών κεφαλαίων που είναι σήμερα τοποθετημένα σε κρατικά ομόλογα (υπολογίζονται στα 20 τρισ. δραχμές) και μετοχές, πίεση στη δραχμή και δρομολόγηση ανεξέλεγκτων καταστάσεων.

Το Δώρο "ζέστανε" την αγορά

Οι τιμές χτες στα αμνοερίφια κινούνταν γύρω από τις 2.000 δρχ. το κιλό

Χτες άρχισαν να πραγματοποιούν σιγά - σιγά οι καταναλωτές που εισέπραξαν το ισχνό δώρο του Πάσχα τις απαραίτητες αγορές των ημερών, όπως φάνηκε από την κίνηση που επικρατούσε στην κεντρική αγορά της Βαρβακείου. Πολλοί, όμως, ήταν εκείνοι που προς το παρόν βολιδοσκοπούσαν ακόμη τις τιμές για να καταρτίσουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Ωστόσο, παρά τη μικρή αύξηση της κίνησης που φάνηκε χτες σε είδη των ημερών, οι έμποροι διαπιστώνουν για άλλη μια χρονιά ότι οι καταναλωτές περιορίζονται όσο μπορούν σε τελείως απαραίτητες αγορές, όπως αυτές που προορίζονται για το τραπέζι του Πάσχα και παιδικά είδη.

Οι τιμές χτες στα αμνοερίφια στην αγορά της Βαρβακείου κινούνταν στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών, δηλαδή μέχρι τις 2.000 δρχ. το κιλό - αυτή η τιμή επικρατούσε στα περισσότερα κρεοπωλεία - ενώ στα συνοικιακά ξεπερνούσε τις 2.000, καθώς όπως τονίζουν οι κρεοπώλες οι τιμές χονδρικής είναι τέτοιες που δεν μπορούν στη λιανική να πουλήσουν λιγότερο. Τα κατεψυγμένα αμνοερίφια Ν. Ζηλανδίας πωλούνταν στις 1.250 δρχ. το κιλό, τα έντερα στις 1.300 - 1.500, οι συκωταριές 1.400 - 1.500 και τα γλυκάδια στις 1.200 - 1.300 δρχ. το κιλό. Πάντως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών καταγγέλλει ότι οι τιμές δεν είναι δυνατό να συγκρατηθούν στις 2.000 που διατυμπανίζει το υπουργείο Ανάπτυξης τη στιγμή που οι χονδρέμποροι του Ρέντη πωλούν μέχρι και 1.900 δρχ. το κιλό.

Από τα οπωροκηπευτικά, τα λεμόνια πωλούνταν χτες στις 150 - 180 δρχ. το κιλό, οι ντομάτες 250 - 400 δρχ., τα ξερά κρεμμύδια 150 και τα φρέσκα 200 - 250 δρχ. το κιλό. Το μαρούλι πωλούνταν προς 150 δρχ. το ένα, το λάχανο 140 - 200 δρχ., οι πατάτες 180 - 220, τα αγγούρια στις 500 δρχ. τα τέσσερα, το κουνουπίδι 250 δρχ., τα πράσα στις 200. Τέλος, τα μήλα πωλούνταν από 200 δρχ. και πάνω, τα πορτοκάλια 200 - 240 και τα αχλάδια στις 200 δρχ. το κιλό.

Μεγάλη φοροδιαφυγή στο ΦΠΑ

Στην "τσιμπίδα" του ΣΔΟΕ για φοροδιαφυγή και οι εταιρίες ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ, Κ. ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ και AIR GREECE

Μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή στο ΦΠΑ διαπιστώνεται από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται από τα συνεργεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Χτες το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησε μέχρι στιγμής το ΣΔΟΕ, καθώς και τις επωνυμίες των επιχειρήσεων που διαπιστώθηκε να διαπράττουν φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

  • Η επιχείρηση ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ ΑΕ, βιομηχανία ξύλου, δεν είχε αποδώσει τον οφειλόμενο ΦΠΑ από το έτος 1993 έως και το 1998. Σε έλεγχο που έγινε από το ΣΔΟΕ στις 3-12-1998 εντοπίστηκαν συνολικές οφειλές ύψους 473,4 εκατ. δρχ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση δημοσίων συμφερόντων αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς η κυβέρνηση με την παντελή έλλειψη πολιτικής στήριξής της έχει αποφασίσει ουσιαστικά να την οδηγήσει σε κλείσιμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η κυβερνητική αυτή επιλογή δεν είναι καθόλου άσχετη και με τη χτεσινή κίνηση δημοσιοποίησης της συγκεκριμένης εταιρίας ως μία από αυτές που δεν αποδίδουν ΦΠΑ.
  • Η επιχείρηση Κ. ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ, έπιπλα γραφείου, δεν είχε αποδώσει τον οφειλόμενο ΦΠΑ τα έτη 1996 έως και το 1998. Από έλεγχο που έγινε στις 25-2-1999 προέκυψαν οφειλές συνολικού ύψους 138,7 εκατ. δρχ.
  • Η επιχείρηση AIR GREECE AERODROMISIS S.A., αεροπορική εταιρία, δεν είχε αποδώσει τον οφειλόμενο ΦΠΑ για τα έτη 1995 και 1996. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν συνολικές οφειλές 148,4 εκατ. δρχ. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ο έλεγχος έγινε στις 5-3-1999 και αμέσως μετά η επιχείρηση κατέβαλε ήδη τον οφειλόμενο ΦΠΑ συν τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις ύψους 267,5 εκατ. δρχ. σε τακτή προθεσμία που της δόθηκε από την υπηρεσία. Συνολικά κατέβαλε το ποσό των 415,9 εκατ. δρχ.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στο στόχαστρο των ελέγχων του ΣΔΟΕ έχουν ενταχθεί και οι έλεγχοι απόδοσης του ΦΠΑ στα εμπορεύματα που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ενδοκοινοτικές αποκτήσεις), όπου διαπιστώνεται ότι ορισμένες επιχειρήσεις δε δηλώνουν συναλλαγή και δεν καταβάλλεται ΦΠΑ. Ηδη γίνεται επεξεργασία και διασταύρωση των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος, στο οποίο καταχωρούνται οι συναλλαγές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με το οποίο έχει άμεση σύνδεση το υπουργείο Οικονομικών, για τον εντοπισμό των επιχειρήσεων που δεν αποδίδουν το ΦΠΑ και έχει προγραμματιστεί η διενέργεια ελέγχων.

Το ωράριο των καταστημάτων

Από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ θα λειτουργήσουν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ, ενώ μία ώρα νωρίτερα θα ανοίξουν το πρωί τα εμπορικά του Πειραιά. Τα κρεοπωλεία θα λειτουργήσουν από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ και τα αρτοποιεία θα κλείσουν στις 9.30 μ.μ.

Αύριο Μ. Παρασκευή τα εμπορικά θα ανοίξουν στη 1.00 το μεσημέρι και θα κλείσουν στις 7.00 το βράδυ, τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν 1.00-9.00 μ.μ. και τα κρεοπωλεία 12.00-9.00 το βράδυ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ