ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Απρίλη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βιβλίο

Λογοτεχνία ελληνικής "καταγωγής"

"Η κυριευμένη Ελλάδα κυρίευσε τον σκληρό κατακτητή της",έγραψε ο Οράτιος. Πώς τον κυρίευσε; Με τον πολιτισμό της, τη φιλοσοφία της και τη λογοτεχνία της. Για να μπορέσουν, το μυαλό και η ψυχή μας, να "δραπετεύσουν" έστω για λίγο, από τούτο το μη αναστάσιμο Πάσχα, αφού οι σταυρωτήδες των λαών ματώνουν και ξεριζώνουν το σερβόφωνο και αλβανόφωνο λαό της Γιουγκοσλαβίας, θα αναφερθούμε σε ένα επιστημονικό βιβλίο περί λογοτεχνίας, που κατέχει σπουδαία θέση στη σχετική διεθνή βιβλιογραφία. Πρόκειται για τη μελέτη των Ε. Τζ. Κένεϋ - Γ. Β. Κλάουζεν "Ιστορία της Λατινικής Λογοτεχνίας" (1.235 σελ.), που έχει εκδοθεί από το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ (όπως και η "δίδυμή" της, η μελέτη των Π. Ι. Ιστερλινγκ - Β. Μ. Γ. Κνοχ "Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας") και κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις επιστημονικές, ειδικευμένες στους αρχαίους πολιτισμούς, εκδόσεις Παπαδήμα.Η μετάφραση είναι των ειδικών Θ. Πίκουλα, Α. Σιδέρη - Τόλια και η επιμέλεια του Α. Στεφανή.

Ομότιμοι καθηγητές της Κλασικής Φιλολογίας οι Κένεϋ και Κλάουζεν, μάς εισάγουν στο πεδίο της Λατινικής Λογοτεχνίας, ξεκινώντας από την "παλαιά αυτοκρατορία της τυπωμένης λέξης" που απειλείται από τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας και πληροφόρησης. Δηλαδή, από την 500 χρόνων ιστορία του έντυπου βιβλίου, με το οποίο καταγράφηκαν, διασώθηκαν και διαδόθηκαν όλες οι μορφές της προφορικής παιδείας της Ελλάδας και της Ρώμης, επομένως και τα λογοτεχνικά έργα που γράφτηκαν για να ακούγονται.Γραμμένα σε παπύρους"δημοσιεύονταν" με αναγνώσεις μπροστά σε ένα περιορισμένο μορφωμένο ακροατήριο και διαδίδονταν προφορικά σε ένα κάπως πιο ευρύτερο κοινό. Προφορικής, λοιπόν, παράδοσης είναι, σχεδόν, όλα τα λογοτεχνικά έργα που απασχολούν τη μελέτη τους, αφού ελάχιστοι πάπυροι λατινικής λογοτεχνίας διασώθηκαν και περιορισμένα στοιχεία για το διάστημα 3ος π. Χ. - αρχές 5ου μ. Χ. Πάλι καλά που έχει τεκμηριωθεί η σχέση του Κικέρωνα με τον "εκδότη" Αττικό. Η ιστορία της ρωμαϊκής λογοτεχνίας αρχίζει με τον Εννιο, που υιοθετεί το ελληνικό εξάμετρο ως μέτρο του εθνικού έπους, των "Annales". Ο Πλαύτος πλάθει τις κωμωδίες με ελληνικά πρότυπα. Η παιδεία όλων, σχεδόν, των Λατίνων φιλοσόφων, ρητόρων, ποιητών, μέχρι την εποχή του Αυγούστου ήτανελληνική.Από τον Κάτουλο και τον Λουκρίτιο και μετά οι ποιητές μιμούνται την ελληνική ποίηση. Στην "Αινειάδα" λ.χ. του Βιργιλίου, "καθρεφτίζονται" τα ομηρικά έπη.

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Απύθμενη υποκρισία για τους πρόσφυγες

Τέτοιος είναι ο πόνος των "συμμάχων" για τα δικαιώματα των μειονοτήτων και για τις στρατιές των προσφύγων, ώστε δε θέλουν να τους δουν να πατάνε τα "ιερά χώματα" των κρατών τους. Από τη μια οι ΗΠΑ που όταν και αν δεχτούν να συμμετέχουν στη "φιλοξενία" των προσφύγων, θα τους ξαποστείλουν σε κάποιες ξεχασμένες βάσεις στον Ειρηνικό ή στο Γκουαντανάμο στην Κούβα (!) , ενώ από την άλλη τα "πολιτισμένα" ευρωπαϊκά κράτη με τις κεντροαριστερές κυβερνήσεις τους, προεξαρχόντων της Γαλλίας και Ιταλίας, δηλώνουν ξεδιάντροπα ότι δεν πρόκειται να δεχτούν ούτε έναν πρόσφυγα από το Κοσσυφοπέδιο. Προφανώς για να μην υστερήσει και η ελληνική κυβέρνηση, έσπευσε να δηλώσει ότι αφού δε δέχονται οι άλλοι "εταίροι" μας τους πρόσφυγες, δεν πρόκειται και αυτή να δεχτεί "ούτε έναν"!

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς αυτή την επίδειξη βαρβαρότητας και απανθρωπιάς. Ο κόσμος βέβαια βγάζει τα συμπεράσματά του για την απίστευτη υποκρισία των "ηγετών του κόσμου", οι οποίοι "ενδιαφέρονται" και κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων, μόνο όταν θέλουν να τις χρησιμοποιήσουν, για να επιβάλουν τα σχέδιά τους, να βομβαρδίσουν "μη αρεστά" κυρίαρχα κράτη, να αλλάξουν τα σύνορα κλπ. Κλαίνε για τα καραβάνια των προσφύγων, μόνο όταν πρόκειται να τους βάλουν μπροστά από τα κανόνια τους, για να εισβάλουν σε "εχθρικά" εδάφη. Δεν μπορεί να πάει μακριά, αυτή η σάπια νέα τάξη πραγμάτων.

ΠΡΟΣΩΠΟ
Μαντλίν Ολμπράιτ

Μια φράση - κλειδί σφράγισε την πρόσφατη ομιλία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, στο Ινστιτούτο Μπρούκλιν της Ουάσιγκτον, με αφορμή τα 50χρονα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Η επικεφαλής της ...ένοπλης αμερικανικής διπλωματίας, επικαλούμενη όσα καταπατούν σήμερα οι ΗΠΑ (δηλαδή το Διεθνές Δίκαιο, την κοινή λογική και εν τέλει την ειρήνη), έδωσε το στίγμα της "μαύρης", όπως προβλέπεται, ανατολής του νέου αιώνα: "Η επιχείρηση στο Κόσσοβο αποτελεί προμήνυμα των αποστολών που θα αναλαμβάνει το ΝΑΤΟ, πέρα από τα εδάφη που ανήκουν στις χώρες - μέλη κατά τον 21ο αιώνα"! Τουτέστιν, οι ΗΠΑ - διά του ΝΑΤΟ... - θα εξαπολύουν και νέες φονικές επιδρομές, όπου και όποτε επιθυμούν μόνο και μόνο για να προστατεύουν τα απανταχού περιβόητα "εθνικά" τους "συμφέροντα"!

Ομως, η Μαντλίν Ολμπράιτ, που σίγουρα είναι από τις "άξιες" εκπροσώπους της "Νέας Αταξίας" στον πλανήτη, δέχεται μικρά δηλητηριώδη βέλη από διάφορες πλευρές.

Προχτές κλήθηκε να "απολογηθεί" στο αμερικανικό κανάλι προπαγάνδας, που χρησιμοποιεί επιδέξια το προσωπείο της "πολύπλευρης" ...ενημέρωσης (το CNN εννοούμε...), εν σχέσει με το ρόλο της στις ΝΑΤΟικές επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία. Ωστόσο, εκείνη δεν έδειξε να έχει καταλάβει τίποτε από τη ρηξικέλευθη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνησή της, αρκούμενη να δηλώσει πως "αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες της". Μοναδικό "επιχείρημα", το σόφισμα πως "είναι καλύτερο να απαντά σε επικρίσεις, παρά να μένει άπραγη". Βέβαια, είναι πιο "εύκολο" να δολοφονείς με "έξυπνες" βόμβες άμαχο πληθυσμό και να εισβάλλεις σε μία ξένη κυρίαρχη χώρα, παρά να ασχολείσαι με τα εκατομμύρια ανέργων και αστέγων της χώρας σου...

Δ. ΟΡΦ.

Η "Αυγή", η λογοκρισία...

Είναι λυπηρό, αλλά η πλειοψηφία των χτεσινών εφημερίδων "έθαψε" την ανακοίνωση - επιστολή της ΕΣΗΕΑ, με την οποία δινόταν αποστομωτική απάντηση στις αντισερβικές "ανησυχίες" του γενικού γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) Α. Γουάιτ, σε βάρος των Ελλήνων δημοσιογράφων, που πρόβαλε με απαράδεκτες δηλώσεις του. Με εξαίρεση το "Ρ", που έδωσε ολόκληρη την εμπεριστατωμένη και αποκαλυπτική απάντηση της ΕΣΗΕΑ για την ενταγμένη στις σκοπιμότητες της ΝΑΤΟικής αντισερβικής προπαγάνδας παρέμβαση της ΔΟΔ και του κυρίου Γουάιτ, λίγες ακόμα εφημερίδες ασχολήθηκαν, έστω και κατ' ελάχιστον. Οι άλλες την αποσιώπησαν... Ωστόσο, η "Αυγή" έκανε κάτι παραπάνω... Οχι μόνον αποσιώπησε την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, αλλά και από τις στήλες της προσπαθούσε να δικαιολογήσει την παρέμβαση της ΔΟΔ, προβάλλοντας την απαράδεκτη απόφαση της "κεντροαριστερής" πλειοψηφίας (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ να ορίσει εκπρόσωπό της στην αποστολή σκοπιμότητας της ΔΟΔ στη Γιουγκοσλαβία. Κι όμως, η απάντηση της ΕΣΗΕΑ αφορούσε και την ίδια την "Αυγή", αφού απαντούσε, εμμέσως πλην σαφώς, και σε όσα απαράδεκτα στη βάση της αντισερβικής προπαγάνδας, πρόβαλε η "Αυγή" για λογοκρισία από τις σερβικές αρχές στους δημοσιογράφους.

Δε γνωρίζουν, άραγε, ότι ..."το ψέμα έχει κοντά ποδάρια"; Ας φρόντιζαν!

... και η ελευθεροτυπία

Αλλά και μια άλλη εφημερίδα, η "Ελευθεροτυπία", "έθαψε" προχτές, την επιστολή - απάντηση της ΕΣΗΕΑ στον γενικό γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Α. Γουάιτ. Κι ας ήταν η εφημερίδα αυτή, που πρόβαλε, σε συνέντευξή της, τις "ανησυχίες" Γουάιτ, για την αντιπολεμική στάση των ελληνικών δημοσιογραφικών ενώσεων.

Γιατί, άραγε, αποσιώπησε την απάντηση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ σε όσα συκοφαντικά και προβοκατόρικα αποδίδονται από τον κ. Γουάιτ σε βάρος των Ελλήνων δημοσιογράφων. Μήπως για να μη τον δυσαρεστήσει; Πάντως, μόνο η ελευθεροτυπία δεν υπηρετείται έτσι και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο, που εντείνονται οι πιέσεις για ευθυγράμμιση των Ελλήνων δημοσιογράφων, με την αμερικανοΝΑΤΟική πολεμική προπαγάνδα των ...ανθρωπιστικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία.

Τι Πάσχα!

Τι Πάσχα

να γιορτάσουμε

μέσα

σ' αυτή τη δίνη,

όταν στον τάφο

βρίσκονται

το Δίκιο

κι η Ειρήνη,

και σφάζουν

δίχως έλεος

οι "σύμμαχοι",

τα κτήνη;

Τι Πάσχα

να γιορτάσουμε,

μαύρα η ψυχή

έχει βάλει,

εμείς Λαμπρή

θα κάνουμε,

κι Ανάσταση

μεγάλη,

όταν νικήσει

των λαών

η αντίσταση

κι η πάλη!

Ο οίστρος

Συμπλήρωμα του ΝΑΤΟ

Την ορθότητα της εκτίμησης ότι ο επονομαζόμενος Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσόβου (UCK) λειτουργεί ως συμπληρωματική δύναμη του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε η ίδια η ηγεσία του. Σε συνεντεύξεις τους σε γαλλικά ΜΜΕ, δήλωσαν ότιπροσφέρουν τη βοήθειά τους στο ΝΑΤΟ για την καταστροφή ορισμένων στρατηγικών στόχων. Ο UCK, είπε ο "διοικητής" του, "βρίσκεται σε επαφή με το ΝΑΤΟ και υποδεικνύει ορισμένες φορές τους στόχους, των οποίων η καταστροφή ενδείκνυται για να παραλύσουν οι σερβικές δυνάμεις".

Και το χειρότερο είναι ότι αυτούς τους μισθοφόρους θα βάλουν οι Αμερικανοί να κυβερνήσουν το "ανεξάρτητο" προτεκτοράτο, που θέλουν να φτιάξουν.

"Δείγμα" από το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ

Οσοι δεν κατάλαβαν τι ακριβώς γίνεται με τον πόλεμο που ξεκίνησαν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ στη Γιουγκοσλαβία, ήρθε να τους το πει, ωμά και κυνικά - κατά πώς το συνηθίζει - η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Ολμπράιτ.

"Η επιχείρηση στο Κόσσοβο αποτελεί το προμήνυμα των αποστολών που θα αναλαμβάνει το ΝΑΤΟ πέρα από τα εδάφη που ανήκουν στις χώρες - μέλη του κατά τον 21ο αιώνα", είπε η γνωστή θιασώτης της νέας τάξης και της νέας δομής του ΝΑΤΟ, μιλώντας, μάλιστα, για την 50ή επέτειο από την ίδρυση της "Συμμαχίας".

Μιλώντας στοΙνστιτούτο Μπρούκινγκς της Ουάσιγκτον, σε εκδήλωση με θέμα "ένα νέο ΝΑΤΟ για ένα νέο αιώνα", δε δίστασε να δηλώσει ότι βασική αποστολή του ΝΑΤΟ κατά τον 21ο αιώνα θα είναι η ανάληψη αποστολών εκτός των περιοχών δικαιοδοσίας της Συμμαχίας όπως αυτές στη Βοσνία και στο Κόσσοβο. "Ας ελπίσουμε ότι θα είναι σπάνιες αλλά ενδέχεται να είναι περισσότερες από μία ταυτοχρόνως. Οι αποστολές θα αναλαμβάνονται από κοινού ή σε συνεργασία με άλλες χώρες, μη μέλη του ΝΑΤΟ. Και, εξ ορισμού, θα περιλαμβάνουν επιχειρήσεις έξω από το έδαφος της Συμμαχίας", είπε η Ολμπράιτ.

Αυτό το δόγμα προσκυνά και η κυβέρνηση Σημίτη, αυτό έχει ήδη προσυπογράψει και από την άλλη, θέλει να μας πείσει ότι ασκεί και φιλειρηνική πολιτική. Φιλειρηνική, όπως βέβαια την εννοούν τα γεράκια του πολέμου, με τα οποία συμπλέει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ