ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Απρίλη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Εμπρακτη συμπαράσταση στο λαό της Γιουγκοσλαβίας

Επιστολή - κάλεσμα του ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ σε κομμουνιστικά και αριστερά Κόμματα για την αποστολή αντιπροσωπειών στη Γιουγκοσλαβία και τη δημιουργία διεθνών ανθρώπινων αλυσίδων προστασίας στο έδαφός της

Με επιστολή του, σε 15 Κομμουνιστικά Κόμματα από όλο τον κόσμο και σε άλλα αριστερά και εργατικά κόμματα, ο ΓΓ της ΚΕ του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού της Κύπρου (ΑΚΕΛ), Δ. Χριστόφιας καλεί σε κοινή πρωτοβουλία για την αποστολή αντιπροσωπειών στη Γιουγκοσλαβία, προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγωνιζόμενο γιουγκοσλάβικο λαό και να αποτελέσουν ανθρώπινες ασπίδες σε μέρη με μεγάλη σπουδαιότητα για τη χώρα αυτή.

Στην επιστολή αυτή ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι χρειάζεται το συντομότερο δυνατό, τα κόμματα να συγκεκριμενοποιήσουν την έμπρακτη αντίδρασή τους ενάντια στους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και να συντονίσουν τις ενέργειές τους για τη συλλογική υποστήριξη του αγώνα της Γιουγκοσλαβίας.

Σημειώνουμε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας έκανε ήδη αποδεκτή την παραπάνω πρόταση του σ. Δημήτρη Χριστόφια και ενημέρωσε σχετικά το ΑΚΕΛ.

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολήςείναι το εξής:

"Αγαπητοί Σύντροφοι,

Παρακολουθούμε με αγανάκτηση και θλίψη το βάρβαρο βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ, προσπαθούν με τη χρήση βίας, να επιβάλουν τις απόψεις τους στο γιουγκοσλαβικό λαό. Στο κατώφλι του 21ου αιώνα σκορπίζουν το θάνατο, κατεδαφίζουν πόλεις ολόκληρες και καταστρέφουν από οικονομική άποψη τη Γιουγκοσλαβία, γιατί η χώρα εμποδίζει την εφαρμογή των σχεδίων τους για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Γνωρίζουμε ότι όλα τα κόμματά μας έχουν οργανώσει σε εθνικό επίπεδο εκδηλώσεις καταδίκης των βομβαρδισμών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους με τον αγωνιζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό. Εντούτοις, θεωρούμε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν για να αναβαθμίσουμε τις προσπάθειές μας προς την κατεύθυνση μιας συλλογικής υποστήριξης στον αγώνα του γιουγκοσλαβικού λαού.

Αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι πρέπει να συγκεκριμενοποιήσουμε την έμπρακτη αντίδρασή μας ενάντια στους βομβαρδισμούς. Γι' αυτό προτείνουμε στα κόμματά μας να πάρουν πρωτοβουλία να στείλουν στη Γιουγκοσλαβία αντιπροσωπείες που θα έχουν ένα διπλό στόχο: Πρώτο, να εκφράσουν τη συμπαράστασή μας και υποστήριξη στον αγώνα της Γιουγκοσλαβίας και δεύτερο, να δράσουν ως ανθρώπινες αλυσίδες, φυλάσσοντας μέρη μεγάλης σπουδαιότητας για τη λειτουργία του γιουγκοσλαβικού κράτους. Οι κομματικές αντιπροσωπείες μπορούν να περιλαμβάνουν βουλευτές, διανοούμενους, καλλιτέχνες και άλλους. Η αποστολή πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό αν έχει ουσιαστικά αποτελέσματα. Σας ζητάμε να μας απαντήσετε το συντομότερο δυνατό, ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειες και τις προσπάθειές μας.

Συντροφικά

Δημήτρης Χριστόφιας

Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ".

Ανάσταση με αγώνες

Φέτος η "Ανάσταση" δεν ήρθε και φαίνεται ότι αργεί πολύ ακόμα. Οι αφέντες της νέας τάξης φρόντισαν να κρατήσουν "επί ξύλου κρεμάμενο" τον γιουγκοσλαβικό λαό και να υποχρεώσουν τους λαούς των Βαλκανίων να βαδίζουν στο Γολγοθά του βρώμικου πολέμου τους. Ο ελληνικός λαός δεν μπόρεσε φέτος να γιορτάσει το Πάσχα του, το πέρασμα στη ζωή, το πέρασμα στην άνοιξη. Δεν τον άφησαν η φρίκη του πολέμου και οι εφιαλτικές "εικόνες" που έρχονταν χωρίς σταματημό κάθε στιγμή από το μαρτύριο που υποβάλλουν τον γιουγκοσλαβικό λαό. Δεν τον άφησε η αγωνία για την επέκταση της φωτιάς που έχουν σχεδιάσει και υποδαυλίζουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

Κυρίως όμως δεν τον άφησε να γιορτάσει η οργή που αισθάνεται από την απύθμενη υποκρισία και τη θρασύδειλη επίδειξη δύναμης των 19 "ηγετών" της ΝΑΤΟικής Νέας Τάξης. Οι "θεοφοβούμενοι" και διαρκώς "προσευχόμενοι" για την ειρήνη στην ανθρωπότητα, ξεπέρασαν κάθε όριο βαρβαρότητας συνεχίζοντας χωρίς έλεος και σταματημό τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Μάλιστα τους "επέκτειναν" και στο φως της ημέρας, ενώ δε δίστασαν καθόλου να βάλουν στο στόχαστρο αμάχους και τρένα, προκαλώντας εκατόμβες θυμάτων. Απέδειξαν έτσι περίτρανα ότι αυτό που τους νοιάζει δεν είναι βέβαια τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά η άνευ όρων υποταγή και υποδούλωση της Γιουγκοσλαβίας και η επιβολή, διά της βίας και των όπλων, της Νέας Τάξης στα Βαλκάνια. Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα του κοινού ανακοινωθέντος των 19 κρατών -μελών του ΝΑΤΟ. Οι "όροι" που έθεσαν είναι ουσιαστικά όροι κατάλυσης της κυριαρχίας της Νέας Γιουγκοσλαβίας.

Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη ότι προκειμένου να εξέλθουν "νικητές" από αυτόν τον πόλεμο που συνειδητά και βάσει σχεδίου οι ίδιοι προκάλεσαν, θα εξαντλήσουν τις "δυνατότητες" της πολεμικής μηχανής που έχουν στη διάθεσή τους.

Την ίδια στιγμή, ο ελληνικός λαός εξοργίζεται με τη στάση της κυβέρνησης Σημίτη, η οποία μόλις προχθές στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ανανέωσε την υπογραφή της στην εγκληματική πολιτική κατά του γιουγκοσλαβικού λαού. Ταυτόχρονα, όμως επιχειρεί να εμφανιστεί ως δύναμη "ειρήνης και σταθερότητας" στην περιοχή, ενώ με όλες τις δυνάμεις της υποστηρίζει τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, φθάνοντας ταυτόχρονα στο έσχατο σημείο του εξευτελισμού της, να επιρρίπτει δηλαδή τις ευθύνες στη Γιουγκοσλαβία για την πολεμική επιδρομή του ΝΑΤΟ. Η συνεπής και πιστά αφοσιωμένη στις ΗΠΑ στάση της κυβέρνησης, αναγνωρίστηκε για μια ακόμα φορά από τη Μ. Ολμπράιτ, η οποία δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση "έχει βοηθήσει και θα βοηθήσει κι άλλο".

Το συμπέρασμα είναι ένα: Πιο μαχητικά, πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις και η αντίσταση του ελληνικού λαού στους πολεμοκάπηλους. Ακόμα περισσότεροι, μέρα και νύχτα, χρειάζεται να ορθώσουν το ανάστημά τους, ώστε η χώρα μας να πάψει να είναι προγεφύρωμα των ταγμάτων κατοχής και θανάτου του ΝΑΤΟ ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό. Οι συζητήσεις που έγιναν γύρω από το πασχαλινό τραπέζι απέδειξαν ότι είναι πολλοί εκείνοι που θέλουν έμπρακτα να δείξουν ότι ο ελληνικός λαός είναι περήφανος, δεν υποκύπτει και δεν πάει με το μέρος των "ισχυρών" όπως η κυβέρνηση Σημίτη, αλλά με το δίκιο και τον αγώνα για ειρήνη στα Βαλκάνια μέχρι την τελική ανατροπή της Νέας Τάξης. Χρειάζεται να υπάρξουν πολλές ευκαιρίες στη συνέχεια, κάθε μέρα, κάθε ώρα, για να το εκφράσει με κάθε τρόπο και με όλη την ένταση της φωνής του και της υψωμένης γροθιάς του.

ΚΚΕ
Στις μονάδες της ΔΕΗ, στη Μεγαλόπολη

Περιοδεία - συγκεντρώσεις στις μονάδες της ΔΕΗ, στη Μεγαλόπολη, οργανώνει η ΚΟ ΔΕΗ Μεγαλόπολης την Παρασκευή, 16 Απρίλη 1999.Οι Κομμουνιστές θα βρεθούν στις 7.00π.μ. στο Ψαθί,στις 9.00π.μ. στην 4η Μονάδα και στις 12.00 το μεσημέρι στον ΑΗΣ.

Ομιλητής θα είναι ο Δημήτρης Αρβανιτάκης,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: "Εργατική τάξη και πόλεμος".

"ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" - "902"
Ενισχύουμε το γιουγκοσλάβικο λαό

Ο "Ριζοσπάστης",ο "902 Αριστερά στα FM" και η τηλεόραση,εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στο λαό της Γιουγκοσλαβίας, που σφυροκοπείται - ανελέητα - από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, συγκεντρώνουν τρόφιμα, φάρμακα και χρήματα για την ενίσχυσή του.

Οσοι ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια, μπορούν να στέλνουν δέματα, με τρόφιμα και φάρμακα, στη διεύθυνση: Λεωφόρος Ηρακλείου 145, 10 - 2 το πρωί και 4 - 8 το απόγευμα ή να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 2592.802 και 2592.902.

Για όσους θέλουν να καταθέσουν χρήματα ο "Ρ" και ο "902" άνοιξαν τραπεζικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 150/969355 - 62.

  • Πολλοί αναγνώστες του "Ριζοσπάστη" και ακροατές του "902 Αριστερά στα FM", πηγαίνοντας στην Εθνική Τράπεζα να καταθέσουν χρήματα στο λογαριασμό της εφημερίδας και του σταθμού για βοήθεια στη Γιουγκοσλαβία, αντιμετωπίζουν από την Τράπεζα πρόβλημα, με τη δικαιολογία ότι αυτός ο λογαριασμός δεν ισχύει για το συγκεκριμένο σκοπό. Πληροφορούμε τους αναγνώστες του "Ριζοσπάστη" και τους ακροατές του "902" ότι ο λογαριασμός είναι σωστός, ισχύει και έχει ανοίξει για συγκέντρωση χρημάτων στη Γιουγκοσλαβία, στο όνομα του διευθυντή του "902", Στάθη Βαμβέτσου.Μπορούν, λοιπόν, να καταθέτουν χρήματα στο συγκεκριμένο λογαριασμό.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ