ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Απρίλη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Ερωτηματικά για τα ρωσικά πλοία

Οι πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά την ανάμειξη της Ρωσίας στο σκηνικό που εκτυλίσσεται στα Βαλκάνια βρίσκονται διαρκώς στην επικαιρότητα. Τόσο η διπλωματική της δραστηριότητα όσο και η στρατιωτική της και κυρίως αυτή.

Από τη μια, με διάταγμα του Ρώσου Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, ο πρώην πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν διορίζεται προσωπικός απεσταλμένος του Προέδρου στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Ρωσίας για την ειρήνευση στη Γιουγκοσλαβία. Αυτή την ανακοίνωση έκανε επισήμως ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου Ντμίτρι Γιακούσκιν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Από την άλλη, τα καράβια που επρόκειτο να ακολουθήσουν το πλοίο συλλογής πληροφοριών "Λίμαν", που ήδη βρίσκεται στην Αδριατική, αλλά... δεν έχουν φύγει ακόμα. Πάντως χθες, οι στρατιωτικές αρχές της Ρωσίας διέψευσαν την πληροφορία ότι έφυγαν ή έδωσαν εντολή για να φύγουν προσεχώς τα εννιά πολεμικά πλοία από το λιμάνι της Σεβαστούπολης προς τη ζώνη των συγκρούσεων, στη Γιουγκοσλαβία. "Κανένα πλοίο δεν έφυγε από το λιμάνι της Σεβαστούπολης μετά το "Λίμαν"", δήλωσε ρωσική στρατιωτική πηγή, ενώ εκπρόσωπος της υπηρεσίας Τύπου του υπουργείου Αμυνας επιβεβαίωσε ότι "καμιά εντολή δε δόθηκε από τον Πρόεδρο Γιέλτσιν για νέα αναχώρηση πλοίων. Είναι όμως πιθανό να ζητήθηκαν άδειες διέλευσης πλοίων από τα Στενά, πριν δοθεί διαταγή να αποπλεύσουν". Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού στρατού δήλωσες χθες ότι τα εννιά ρωσικά πολεμικά σκάφη που στέλνει η Μόσχα στις γιουγκοσλαβικές ακτές θα αρχίσουν να διέρχονται από αύριο από τα Στενά του Βοσπόρου. Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, σήμερα και την Παρασκευή θα διασχίσουν τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων τα πρώτα τρία πλοία, ενώ Κυριακή και Δευτέρα θα ακολουθήσουν άλλα τρία. Η αποστολή θα ολοκληρωθεί στις 22 του Απρίλη με τη διέλευση και των τελευταίων τριών ανακοίνωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Παράλληλα, η εφημερίδα "Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα", επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα ότι η Ρωσία διεξάγει ασκήσεις στις μονάδες διαβιβάσεων στις οποίες μετέχουν 23.000 στρατιώτες, επωφελούμενη της εμπειρίας που απέκτησε από τη γιουγκοσλαβική σύγκρουση.

  • Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ δήλωσε χθες ότι η Τουρκία ως βαλκανική χώρα απέφυγε να αναλάβει ενεργό ρόλο στο βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή". Η Τουρκία ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ έστειλε 11 μαχητικά αεροσκάφη στη δύναμη που πραγματοποίησε τις επιθέσεις στη Γιουγκοσλαβία, αλλά, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, τα αεροσκάφη αυτά πραγματοποίησαν μόνο περιπολίες στον βαλκανικό εναέριο χώρο και δεν έλαβαν μέρος σε βομβαρδισμούς. Ακόμα, σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Τούρκος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι μέγιστη φροντίδα πρέπει να δοθεί στην πρόληψη της επέκτασης και σε άλλες βαλκανικές χώρες της σύγκρουσης στη Γιουγκοσλαβία για την επαρχία του Κοσσόβου.

Η φρικτή εικόνα της ΝΑΤΟικής "ανθρωπιστικής επιχείρησης"

Ο χώρος όπου έγινε το ΝΑΤΟικό δολοφονικό χτύπημα

Από τη συνάντηση του Σ. Μιλόσεβιτς με τον Α. Λουκασένκο

ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη δολοφονία προσφύγων από τις ΝΑΤΟικές βόμβες

Η δολοφονία 70 ακόμη αμάχων από το συνδικάτο του εγκλήματος, το ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνει ποιο είναι το σήμα κατατεθέν του ιμπεριαλισμού. Αποδείχνει ότι εκείνοι που προκαλούν το προσφυγικό κύμα, εκμεταλλεύονται ταυτόχρονα τους πρόσφυγες με τον πιο απάνθρωπο τρόπο, φτάνοντας μέχρι και στη φυσική τους εξόντωση.

Το ΚΚΕ εκφράζει τον αποτροπιασμό του για το νέο έγκλημα. Ενα πρέπει να είναι το σύνθημα όλου του λαού: ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ!

Παντού τα πτώματα των αθώων αμάχων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ