ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Απρίλη 1999
Σελ. /14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο λαός φραγμός στα δολοφονικά σχέδια των ιμπεριαλιστών

Αλλη μια μεγάλη συγκέντρωση χτες στην πλατεία Συντάγματος και πορεία στην πρεσβεία των δολοφόνων

Με το νου τους να αγκαλιάζει τους Σέρβους συνανθρώπους που όλο αυτό το διάστημα βιώνουν το κτηνώδες, απάνθρωπο πρόσωπο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Με την οργή να ξεχειλίζει από τα μάτια τους, που ακόμα δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν την προχτεσινή - ανάμεσα στα τόσα άλλα - στυγνή δολοφονία των αμάχων προσφύγων στη γειτονική χώρα. Αλλά και με την περηφάνια να 'χει καρφωθεί "παράσημο" στην ψυχή τους, γιατί δικά μας παιδιά, Ελληνόπουλα σήκωσαν παράστημα και αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στο στρατό των σφαγέων. Και η περηφάνια αυτή να γίνεται ορμή, να γίνεται φιλειρηνική κραυγή και φραγμός στα δολοφονικά σχέδια των ιμπεριαλιστών. Τον Νίκο Γαρδίκη ακολούθησε και άλλος ναύτης ο Αντώνης Πατσούλας.Κι είναι τόσοι ακόμη πίσω τους που περιμένουν να δώσουν τη δική τους απάντηση...

Με όλα αυτά τα συναισθήματα, με την απαίτηση να σταματήσει εδώ και τώρα αυτός ο βρώμικος πόλεμος και να μη φύγει ούτε ένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα, χιλιάδες Αθηναίοι - κυρίως νέοι και νέες - γέμισαν χτες το απόγευμα και πάλι την πλατεία Συντάγματος, δίνοντας παράλληλα την υπόσχεση:Οσο αυτός ο πόλεμος θα συνεχίζεται, κανένας δεν μπορεί να είναι στο σπίτι του.Γι' αυτό και χτες οι χιλιάδες φιλειρηνιστές - ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Φορεών Ενάντια στον Πόλεμο - πορεύτηκαν αμέσως μετά προς την πρεσβεία των δολοφόνων, φωνάζοντας "Ο λαός απαιτεί έξω οι Αμερικανοί".

Ηταν λίγο πριν τις 7 το απόγευμα, όταν στην πλατεία Συντάγματος ξεκίνησε ένα ακόμα ραντεβού της αξιοπρέπειας και του αγώνα. Ηταν τόσο φορτισμένο το κλίμα που όταν στο βήμα ανέβηκε ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός, για να διαβάσει την επιστολή του Νίκου Γαρδίκη, ο κόσμος δε σταματούσε να φωνάζει "μπράβο, μπράβο" και "κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ, Γερμανία". "Η σημαία του ΝΑΤΟ δε μου ταιριάζει, όπως δεν ταιριάζει σε κανένα Ελληνόπαιδο. Εγώ έχω σημαία. Εχω πυξίδα... ", ακούστηκαν τα λόγια του ναύτη του αρματαγωγού "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ" που ξεσήκωσαν το πλήθος.

Λίγα λεπτά αργότερα ήρθαν τα λόγια μια μάνας - της Ελένης Πατσούλα απ' τη Λιβαδειά - να συγκλονίσουν, να συγκινήσουν, να κάνουν τη φωνή της ειρήνης ακόμη δυνατότερη, "καρφί" στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. "Καλώ το παιδί μου να αρνηθεί να εκτελέσει την παράνομη ΝΑΤΟική διαταγή, να μη συμμετάσχει στο αιματοκύλισμα του γιουγκοσλάβικου λαού. Αντώνη, μη δεχτείς να υπηρετήσεις ξένη σημαία. Μην προδώσεις την πατρίδα σου", διάβασε τα λόγια της μάνας η ηθοποιός Αννα Φόνσου και ο Αντώνης - μηχανικός στο αρματαγωγό"ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ" - άκουσε τη συμβουλή της μάνας του. Αρνείται κι αυτός ν' ακολουθήσει το στρατό των σφαγέων στην Αδριατική...

"Τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση απέναντι σ' αυτή την κατάσταση; Αποκαλεί λιποτάκτη ένα νέο που αρνήθηκε να υπηρετήσει δύο σημαίες. Ομως η λιποταξία από το στρατό των σφαγέων είναι πράξη ηρωισμού και πατριωτισμού", επισήμανε αργότερα - εκ μέρους της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" - η Σπυρέτα Παναγή.Για να καταλήξει τονίζοντας πως ο ελληνικός λαός δε γίνεται να σηκώσει όπλα ενάντια σε ένα λαό που όχι μόνο δε μας χωρίζει τίποτα, αλλά αντίθετα μας ενώνει η πάλη κατά των ιμπεριαλιστών.

"Μπορούμε να τους σταματήσουμε"

Κεντρικός ομιλητής στη χτεσινή συγκέντρωση ήταν ο Γιάννης Σταυρόπουλος,μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, ο οποίος επισήμανε πως το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ που τώρα υιοθετείται ανοίγει το δρόμο των απροκάλυπτων επεμβάσεων σε κάθε χώρα και λαό που αντιστέκεται. "Γι' αυτό θέλουμε να ηττηθούν οι Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι ΝΑΤΟικοί γκάγκστερ. Εχουν δικαίωμα οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας να χτίσουν όπως θέλουν το παρόν και το μέλλον τους. Γι' αυτό είμαστε μαζί με το σερβικό λαό", είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις τρομακτικές ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει πλήρη συμμετοχή στο βρώμικο πόλεμο, η οποία είναι βουτηγμένη στο αίμα και τις καταστροφές. "Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Δεν είναι ανίκητοι. Χρειάζεται όλοι να συμβάλουμε για να υπάρξει διεθνής, αντιιμπεριαλιστική, αντιπολεμική πάλη, πρώτα απ' όλα της εργατικής τάξης όλων των λαϊκών στρωμάτων. Χρειάζονται άλλοι συσχετισμοί. Ολοι καταλαβαίνουν σήμερα ότι ειρηνικά θα ζούσαν οι λαοί στα Βαλκάνια αν κυμάτιζε στο Κρεμλίνο η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο", υπογράμμισε ο Γ. Σταυρόπουλος. Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η κυβέρνηση την επιστολή του Ν. Γαρδίκη είπε: "Λιποτάκτης είναι όποιος - όπως η κυβέρνηση - ενεργεί σε βάρος των άμεσων και μακροπρόθεσμων συμφερόντων του λαού μας όσο και σε βάρος άλλων λαών".Κάλεσε, τέλος, τον ελληνικό λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους ένστολους πατριώτες, που αρνούνται να χρησιμοποιηθούν από τη ΝΑΤΟική συμμορία, και τους γονείς των στρατευμένων να ξεσηκωθούν.

"Ο λαός δε θα υποταχτεί"

"ΟΝΕ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο", χιλιάδες στόματα βροντοφώναξαν αυτή την καταγγελία στην πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία που ακολούθησε.

Οι εργαζόμενοι κάτω από το προπορευόμενο πανό του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου με γραμμένο το σύνθημα "Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο". Επιτροπές Ειρήνης από τις γειτονιές του Λεκανοπεδίου, σωματεία και δεκάδες φορείς βροντοφώναξαν: "Εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή, να φύγουν οι βάσεις και οι Αμερικανοί", "Λαοί των Βαλκανίων ενωθείτε, στον ιμπεριαλισμό αντισταθείτε", "Καμία εμπλοκή καμιά συμμετοχή, έξω τώρα οι Αμερικανοί".

Συγκλονιστική για άλλη μια φορά και η παρουσία της νεολαίας που με το στρατευμένο κομμάτι της διέσωσε για άλλη μια φορά την τιμή και την περηφάνια του λαού μας. "Στις εντολές του ΝΑΤΟ, βαράτε προσοχή, όμως ο λαός δε θα υποταχτεί", φώναξαν οι νέοι έξω απ' τη Βουλή και μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία, διαδηλώνοντας συνεχώς "Σρέντερ, Σημίτης και Ντ' Αλέμα μοιράζουν τη γη με των λαών το αίμα", "Ελληνες φαντάροι το ΝΑΤΟ δεν ακούμε έξω από τα σύνορα ποτέ μας δε θα βγούμε", "Ακη, Σημίτη πάρτε το χαμπάρι, έξω από τα σύνορα δεν πάνε οι φαντάροι" και "Κλείστε τα λιμάνια, γυρίστε και το πλοίο, εμείς δεν πολεμάμε στου ΝΑΤΟ το σφαγείο".

ΠΑΤΡΑ
Παλλαϊκή απαίτηση: Να σταματήσει ο πόλεμος

Πιο έντονα από κάθε άλλη φορά διαδήλωσε, χτες, ο λαός της Πάτρας την απαίτησή του να σταματήσει ο βρώμικος πόλεμος. Οι πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των φορέων απέδειξαν πως το σταμάτημα του πολέμου και η αποφυγή της εξάπλωσής του στα Βαλκάνια και τη χώρα μας είναι παλλαϊκή απαίτηση, στέλνοντας έτσι το μήνυμα στην κυβέρνηση να ευθυγραμμιστεί με τις διαθέσεις του λαού και τη νεολαίας. Στη συγκέντρωση ήταν καταλυτική η παρουσία νέων ανθρώπων που εμπνευσμένη από την ηρωική στάση των ένστολων πολιτών διατράνωναν πως "Κανένας φαντάρος δε θα πολεμήσει, του ΝΑΤΟ διαταγές δε θα ακολουθήσει". Ενώ, απευθυνόμενοι σκωπτικά στον υπουργό Αμυνας φωνάζοντας"Ακουσε τι λέει η νεολαία Ακη, στον πόλεμο να στείλεις τον Γιωργάκη".

Στο συλλαλητήριο απηύθυνε χαιρετισμό η πρόεδρος του ΔΣ ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πάτρας Φιλαρέτη Ζαφειροπούλου, η οποία ζήτησε να καταδικαστεί το ΝΑΤΟ που παίζει αυθαίρετα το ρόλο του χωροφύλακα των λαών και απαίτησε τον τερματισμό των βομβαρδισμών, που ξεκληρίζουν τους λαούς, τονίζοντας πως κανένας Ελληνας φαντάρος δεν πρέπει να βγει έξω από το σύνορα.

Στην κεντρική ομιλία ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας Βασίλης Ασπρούλιας αναφέρθηκε στις βαρβαρότητες των ΝΑΤΟικών που δε διστάζουν να σκοτώνουν αμάχους ακόμα και εκείνους που υποτίθεται πως προστατεύουν. Σημείωσε πως ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί αυτού του εγκλήματος είναι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και των άλλων ΝΑΤΟικών χωρών, καλώντας τους λαούς να ξεσηκωθούν και να αποδείξουν πως αυτές οι δολοφονικές ενέργειες είναι κόντρα στη θέλησή τους. Πρόσθεσε πως καθημερινά σε όλες τις γωνιές της γης αυξάνει η αντίσταση των λαών κάτι που φάνηκε και στη χώρα μας με την ενέργεια του ναύτη Ν. Γαρδίκη. Ο Β. Ασπρούλιας σημείωσε πως η πράξη του είναι ηρωική και υπερασπίζει το σύνταγμα της χώρας του οποίου τα άρθρα η κυβέρνηση έχει κουρελιάσει. "Χρέος όλων μας - κατέληξε ο Β. Ασπρούλιας - είναι να συνεχίσουμε, γιατί η δαντική κόλαση στη Σερβία συνεχίζεται. Πιστεύουμε στις δυνατότητές μας, στις δυνατότητες των λαών. Η αντίσταση των Σέρβων δεν είναι μόνο υπόθεση της Γιουγκοσλαβίας, είναι υπόθεση όλων των λαών του πλανήτη".

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μια μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας με επικεφαλής τους νέους, οι οποίοι κρατούσαν δάδες και διαδήλωναν την αντίθεσή τους στον πόλεμο.

Η νέα μαχητική παναχαϊκή κινητοποίηση ορίστηκε για την Κυριακή 18 Απρίλη στις 4.30 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου, όπου οι φιλειρηνιστές θα επιβιβαστούν σε πούλμαν που θα τους μεταφέρουν στον Αραξο όπου θα γίνει περικύκλωση της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης.

ΛΑΡΙΣΑ
Συλλαλητήριο και πορεία στην 110 Πτέρυγα Μάχης

Εκατοντάδες Λαρισαίοι διαδήλωσαν, χτες βράδυ, την απαίτησή τους να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ, στη Γιουγκοσλαβία και η συμμετοχή της Ελλάδας στο βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχυδρομείου της πόλης και από εκεί, με πορεία, έφτασαν έξω από το αεροδρόμιο της 110 Πτέρυγας Μάχης.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε φαντάρος που υπηρετεί τη θητεία του στα σύνορα, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι Ελληνες στρατιώτες είναι έτοιμοι να πολεμήσουν, αν χρειαστεί, για την υπεράσπιση της πατρίδας μας, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να πολεμήσουν για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, σε βάρος των λαών των Βαλκανίων.

Στο ψήφισμα που διαβάστηκε στη συγκέντρωση καταδικάζεται η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που,όπως τονίζεται, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέληση του ελληνικού λαού και της χώρας μας, προσβάλλει την ιστορία και την ηθική του λαού μας, υποτιμάει τη νοημοσύνη του. Χαιρετίζεται η γενναία στάση του ναύτη Ν. Γαρδίκη κι άλλων στρατευμένων ελληνόπουλων, που αρνούνται να πάρουν μέρος στις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού, δηλώνεται η απόφαση να συνεχιστεί ο αγώνας, γιατί μόνο ένα πλατύ, ενωτικό, αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό, φιλειρηνικό κίνημα του λαού μας, όλων των λαών της Βαλκανικής και της Ευρώπης μπορεί να μπει φραγμός στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, που επιχειρούν να υποτάξουν τους λαούς, σπέρνουν το μίσος, τον πόλεμο και το θάνατο, για να προωθήσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των πολυεθνικών. Καλείται κάθε πατριώτης, όλοι οι μαζικοί φορείς να αντισταθούν και δίνεται αγωνιστικό ραντεβού την ερχόμενη Κυριακή 18 Απρίλη,στις 11 το πρωί, στο Αισθητικό Αλσος, απ' όπου θα ξεκινήσει μηχανοκίνητη πορεία με προορισμό το στρατηγείο του ΝΑΤΟ,στον Τύρναβο.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η μεγαλειώδης πορεία - με πανό πικέτες και συνεχή αντιιμπεριαλιστικά και αντικυβερνητικά συνθήματα - που κατέληξε στο αεροδρόμιο της 110 Πτέρυγας Μάχης, όπου παραδόθηκε το ψήφισμα σε αξιωματικό.

Στην Ελασσόνα

Μεγάλο αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο έγινε, χτες βράδυ, στην πλατεία της Ελασσόνας. Μίλησε ο Γ. Μπαλασούλης,πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας και χαιρέτισαν εκπρόσωποι της Επιτροπής Ειρήνης Ελασσόνας, του Δήμου και του Εργατικού Κέντρου.

Υπηρέτες της εγκληματικής πολιτικής

Την απαράδεκτη στάση της δημοσιογράφου Αννας Παναγιωταρέα,να καλέσει όλες τις πολιτικές νεολαίες, που βρέθηκαν τη Μ. Τετάρτη στη Γιουγκοσλαβία εκφράζοντας τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στο σερβικό λαό, πλην της ΚΝΕ, που πρωτοστάτησε στη διοργάνωση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, καταγγέλλει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης.

"Είναι γνωστό, ποιους ενοχλεί η φωνή της ΚΝΕ και του ΚΚΕ και ποιους εξυπηρετεί αυτή η τακτική του αποκλεισμού. Φάνηκαν οι "υπηρέτες" που έσπευσαν να "χαμηλώσουν" τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ, να συγκαλύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες, να κρατούν "ίσες αποστάσεις", μετά τις "συμβουλές" της κυβέρνησης και του Αμερικανού Πρέσβη. Τα εγκλήματα όμως που διαπράττει το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία είναι αδύνατο να καλυφθούν. Οπως αδύνατο είναι και να αποδυναμώσουν την οργή που έχουν προκαλέσει στον ελληνικό λαό, οργή που εκφράζεται με μεγαλειώδεις, καθημερινές αντιδράσεις και που η Οργάνωσή μας προσπαθεί να γίνουν ακόμα πιο μαζικές, μέχρι να σταματήσει αυτός ο βρώμικος πόλεμος ΜΕ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ γιουγκοσλαβικού λαού".

Μαζική συγκέντρωση στη Λαμία

Σε μαζική συγκέντρωση που οργάνωσε το συντονιστικό φορέων της πόλης της Λαμίας, οι Λαμιώτες διατράνωσαν την αντίθεσή τους στον πόλεμο και τη διάθεσή τους να παλέψουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το ΝΑΤΟ. Κατήγγειλαν τη δολοφονική επίθεση ενάντια στο γιουγκοσλάβικο λαό, καθώς και τη στάση των ηγετών της ΕΕ και της κυβέρνησης, που στην ουσία ενισχύουν την εγκληματική επίθεση και τους βομβαρδισμούς.

Ζήτησαν το σταμάτημα του πολέμου και την απομάκρυνση του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Απαίτησαν δε, η κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα και να σταματήσει την πολιτική υποτέλειας σε ΗΠΑ και Βρυξέλλες.

Την κεντρική ομιλία έκανε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειρήνης Λαμίας, Τάσα Παφίλη, που κάλεσε εργαζόμενους, νεολαία και λαό της Φθιώτιδας να συσπειρωθούν σε αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική βάση και να διεκδικούν καθημερινά την παύση των βομβαρδισμών και το σταμάτημα του πολέμου. Ακολούθησε πορεία στην Περιφέρεια Στερεάς.

Συγκέντρωση σήμερα στα Βριλήσσια

"Την αποτρόπαιη, παράνομη και εγκληματική ενέργεια των πέραν του Ατλαντικού αυτόκλητων "σωτήρων της ειρήνης" και των Ευρωπαίων εταίρων τους στο στυγερό έγκλημα κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας", καταδικάζει με ομόφωνο ψήφισμά του, το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων.

Καλεί σήμερα, Παρασκευή, όλους τους φορείς και τους δημότες της πόλης σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Αναλήψεως, για να απαιτήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να αποτρέψει οποιαδήποτε εμπλοκή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στις πολεμικές επιχειρήσεις και να προβεί στην άμεση διακοπή κάθε διευκόλυνσης προς τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις.

Εξαγριωμένος ο κερκυραϊκός λαός

Αποκλείουν σήμερα το αεροδρόμιο

Σε συγκέντρωση και συμβολική περικύκλωση του αεροδρομίου της Κέρκυρας, σήμερα στις 7.30 το απόγευμα, καλεί η Επιτροπή Ειρήνης (παράρτημα ΕΕΔΥΕ) της περιοχής, καθώς κάνουν χρήση του χώρου ΝΑΤΟικά πολεμικά αεροπλάνα. Ηδη, πριν από το Πάσχα, γερμανικά, γαλλικά και αμερικάνικα C - 130 χρησιμοποιούν το πολιτικό αεροδρόμιο της Κέρκυρας, μεταφέροντας Κοσσοβάρους μισθολογημένους στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης προς Αλβανία. Παράλληλα, στο αεροδρόμιο τα C - 130 ανεφοδιάζονται, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρουν και πολεμοφόδια.

Το γεγονός κατήγγειλε η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ, καλώντας τον κερκυραϊκό λαό σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση, προκειμένου να μη μετατραπεί το αεροδρόμιο σε στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ. Ο λαός της Κέρκυρας είναι αγανακτισμένος και εξαγριωμένος από την κυβερνητική στάση, που παραδίδει, ουσιαστικά, το πολιτικό αεροδρόμιο του νησιού στα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ