ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Απρίλη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δράση ΤΩΡΑ για την ειρήνη ενάντια στο ΝΑΤΟ

Εκκληση στη νεολαία της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής να ενώσουν τις φωνές ενάντια στον ιμπεριαλισμό απευθύνουν νεολαιίστικες οργανώσεις από 11 χώρες. Κινητοποιήσεις παντού στις 23-25 Απρίλη, όταν θα γίνεται η Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Σε "νεανική αντιιμπεριαλιστική δράση ΤΩΡΑ για να σταματήσουμε τον πόλεμο!" καλούν οργανώσεις νεολαίας από 11 χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής με κοινή τους έκκληση προς τη νεολαία των χωρών τους. "Να μη συμμετέχει κανένας φαντάρος από τις χώρες μας στη σφαγή" φωνάζουν οι 11 οργανώσεις και καλούν τους νέους όλων των χωρών στην ταυτόχρονη κινητοποίηση των νέων ενάντια στο ΝΑΤΟ σε όλες τις χώρες στις 23-25 Απρίλη, μέρες που θα γίνεται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.Οι 11 κομμουνιστικές νεολαίες και νεολαίες Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων καταδικάζουν το ΝΑΤΟικό βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας και χαιρετίζουν τις μαζικές αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις της νεολαίας που γίνονται κάθε μέρα σ' όλη την Ευρώπη.

Η κοινή έκκληση των 11 οργανώσεων έχει ως εξής:

"Ο πόλεμος του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια έχει ξεκινήσει, απειλώντας να αγκαλιάσει ολόκληρη την περιοχή. Το ΝΑΤΟ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και δοκιμάζει τη νέα του στρατηγική πάνω στο λαό και τη νεολαία της Γιουγκοσλαβίας: Επεμβαίνουν σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, σκορπούν θάνατο και τρόμο στο λαό της Γιουγκοσλαβίας με την πρόφαση της "υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων", αγνοώντας προκλητικά ακόμα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το ΝΑΤΟ δρα σαν χωροφύλακας του ιμπεριαλισμού, στοχεύοντας στην καταστολή κάθε φωνής αντίστασης στη θέλησή του. Βομβαρδίζοντας τη Γιουγκοσλαβία, το ΝΑΤΟ στέλνει ένα μήνυμα γραμμένο με αίμα στους λαούς όλου του κόσμου για το τι τους περιμένει αν τολμήσουν να αμφισβητήσουν την ιμπεριαλιστική κυριαρχία και για πρώτη φορά εκτείνει το ρόλο του ακόμη και πέρα από την ιδρυτική του συνθήκη.

Οι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν μεγάλες ευθύνες, στέκονται στην πρώτη γραμμή για την επιβολή της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας, στέλνοντας στρατεύματα για να σκορπίσουν θάνατο. Αυτές οι κυβερνήσεις - "σοσιαλιστικές" ή όχι - συμπεριφέρονται σαν τους πιο τέλειους και υπάκουους υπηρέτες των ΗΠΑ, επιζητώντας να συμμετέχουν στην αναδιανομή των αγορών και των σφαιρών επιρροής.Υπέγραψαν την ομόφωνη απόφαση του ΝΑΤΟ για την επίθεση, παρέχουν τις βάσεις, τη γη, τις ένοπλες δυνάμεις των χωρών μας. Αυτή η κατάσταση αποκαλύπτει ακόμα περισσότερο την απειλή που συνιστά η δημιουργία ενός "Ευρωπαϊκού Στρατού".

Την ίδια στιγμή, ανερυθρίαστα "εκφράζουν την ανησυχία τους" για τους πρόσφυγες του πολέμου που οι ίδιοι προκάλεσαν. Πιστεύουμε ότι οι λαοί των Σέρβων και των Αλβανών, όπως και όλοι οι άλλοι λαοί των Βαλκανίων, μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους ειρηνικά, μόνοι τους, δίχως ξένες επεμβάσεις. Η προοπτική των επίγειων επιχειρήσεων είναι πολύ κοντά, εγκυμονεί ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους για την επέκταση του πολέμου.

Αν κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, οι Αμερικανίδες μανάδες κινητοποιήθηκαν αφού τα πρώτα φέρετρα έφτασαν στις ΗΠΑ, υπάρχει ακόμη χρόνος για μας να σταματήσουμε τον πόλεμο, να σταματήσουμε το σκοτωμό τώρα.

Καταδικάζουμε τον ΝΑΤΟικό βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, τη θέση που πήραν οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Χαιρετίζουμε τις μαζικές αντιπολεμικές, αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις της νεολαίας, που πραγματοποιούνται κάθε μέρα σ' όλη την Ευρώπη.

Καλούμε τη νεολαία να δυναμώσει την πάλη της και να απαιτήσει:

  • Να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί ΤΩΡΑ.
  • Να αποχωρήσουν όλα τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα από την περιοχή.
  • Να μη συμμετέχει κανένας φαντάρος από τις χώρες μας στη σφαγή.

Καλούμε τους νέους όλων των χωρών να δράσουν τώρα για ειρήνη, ενάντια στο ΝΑΤΟ. Καλούμε τη νεολαία να συμμετέχει στις διαδηλώσεις και τις άλλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 23-25 Απρίλη σε όλες τις χώρες".

ΚΝΕ - ΕΔΟΝ - ΚΝ Πορτογαλίας (JCP) - ΚΝ Ισπανίας (UJCE) - ΚΝ ΗΠΑ (YCL) - ΚΝ Βρετανίας (YCL) - ΚΝ Τσεχίας (KSM) - Νεολαία του ΚΚ στη Δανία (KPiD) - Βουλγάρικη Σοσιαλιστική Ενωση Νέων (BSYU) - Νεολαία του Εργατικού Κόμματος Ιρλανδίας (WP Youth) - Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία (SDAJ).

Αποτελεσματική η λαϊκή ενότητα

Ταραχή προκάλεσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, αλλά και στο ίδιο το πρωθυπουργικό περιβάλλον, η βαθιά πατριωτική στάση και πράξη του λαού της Βόρειας Ελλάδας, που, όχι μόνο διαδηλώνει την αντίθεσή του σε όποια εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή του γιουγκοσλαβικού λαού, αλλά και με δυναμικές ενέργειες εμποδίζει τους σφαγείς του ΝΑΤΟ να προωθηθούν προς το Κόσσοβο, περνώντας από ελληνικό έδαφος. Ο πρωθυπουργός ομολόγησε χτες ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συμμετέχει τόσο ενεργά στη σφαγή, ώστε να αποφασίζει το πού και πότε θα σταλεί ως σφάκτης εκτός συνόρων ο ελληνικός στρατός. Ετσι, όταν ο ελληνικός λαός, υπακούοντας σ' άλλους "νόμους και θεούς" απ' αυτούς της κυβέρνησης, ορθώνει το ανάστημά του και λέει στους μακελάρηδες συμμάχους της κυβέρνησης "δε θα περάσετε!", αυτή και τα επιτελεία της ταράζονται. Ας τους αφήσουμε στην ταραχή τους. Οταν θα 'ρθουν τα πραγματικά δύσκολα, θα το βάλουν στα πόδια. Οι υπηρέτες της ολιγαρχίας ήταν πάντα "νάνοι".

Ας δούμε τα δικά μας, γιατί έχουμε χρέος για τα πραγματικά μεγάλα που έπονται. Ηταν σημαντική η σχεδόν αυτόματη αντίδραση του - ενός μόνου του, αρχικά - συντρόφου μας στο Λιτόχωρο, ο οποίος με το που φάνηκε στον ορίζοντα το αμερικανικό αποβατικό κατέβηκε στο λιμάνι με ένα πανό που κραύγαζε: "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι". Σήμερα, απ' άκρη σ' άκρη, η Πιερία διαδηλώνει: "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι"! Ηταν, επίσης, σημαντική η δράση των 50 συντρόφων μας, που στάθηκαν στη γέφυρα της Μενεμένης και ανάγκασαν το τρένο με τα γερμανικά θωρακισμένα να γυρίσει πίσω. Σήμερα, ένας προς ένας, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού της Θεσσαλονίκης ψάχνει να βρει τρόπους - αφορμή για να πάρει θέση - να σταθεί μπροστά σε μια πομπή φονιάδων του ΝΑΤΟ και να δηλώσει: "Δε θα περάσετε"! Ηταν πάρα πολύ σημαντική, επίσης, η "έφοδος" περίπου 1.000 διαδηλωτών στο αγγλικό στρατόπεδο μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που ανάγκασε τους Αγγλους να φωνάζουν "νο αμέρικαν - νο αμέρικαν", για να γλιτώσουν απ' την οργή του λαού. Σήμερα, κάθε σημαία χώρας του ΝΑΤΟ, που συμμετέχει άμεσα με στρατό στη σφαγή, μόλις εμφανίζεται σε δημόσιο χώρο, γίνεται κουρέλι. Κορυφαία συλλογική αντίδραση μέχρι τώρα ήταν η προχτεσινή στο Πολύκαστρο. Μια ολόκληρη διαδήλωση μεταφέρθηκε εν ριπή οφθαλμού από τη Θεσσαλονίκη στο Κιλκίς, συναντήθηκε με τους εκεί διαδηλωτές και, τελικά, ανάγκασε μία ακόμα φάλαγγα, αυτή τη φορά Γάλλων, να γυρίσει πίσω.

Εχει κάθε λόγο να ταράζεται η κυβέρνηση Σημίτη. Εχει βάλει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της σ' όλα τα σχέδια, που αφορούν τα διάφορα στάδια της σφαγής. Δήλωσε κατηγορηματικά στους συμμάχους της "μαζί μπορούμε να τσακίσουμε τους λαούς". Και ξάφνου ορθώνεται μπροστά της ένας λαός, που τιμά την ιστορία του, τιμά το κάθε ΟΧΙ του, με νέες πράξεις αντίστασης.

Εδώ ακριβώς αρχίζει και η ουσιαστική χρέωσή μας. Το ΚΚΕ έβαλε το μπόλι γι' αυτήν τη νέα αντίσταση. Ηδη, ανθίζει. Δυνάμεις πολλές, από διάφορους χώρους, με διαφορετικά επίπεδα συνείδησης, συσπειρώνονται γύρω του, με διαδηλώσεις σ' όλη τη χώρα, το ενισχύουν να καρπίσει. Δουλιά δικιά μας να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό σ' αυτήν τη μάχη. Μαζί μπορούμε να βάλουμε φρένο στον ιμπεριαλισμό. Τώρα, στη μάχη, μπολιάζεται το νέο βλαστάρι, που θα καρπίσει τη μεγάλη λαϊκή αντεπίθεση.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ "902" TV
Η ΚΝ ΗΠΑ για τον πόλεμο στα Βαλκάνια

Συζήτηση για τη θέση και τη δράση της Κομμουνιστικής Νεολαίας ΗΠΑ για τον πόλεμο στα Βαλκάνια παρουσιάζει σήμερα η τηλεόραση του "902", στις 2.30 μ.μ. στην εκπομπή "Ματιές στον κόσμο".

Η δημοσιογράφος Α. Μπαλλή φιλοξενεί στο στούντιο τον υπεύθυνο των Διεθνών Σχέσεων της ΚΝ ΗΠΑ Λίμπερο Ντε Λα Πιάνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ