ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Απρίλη 1999
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Πέρασαν 10 χρόνια από την ημέρα που χάσαμε τον πολυαγαπημένο μας ΓΕΩΡΓΙΟ Κ. ΧΟΥΔΕΛΟΥΛΗ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Χαϊδαρίου, για τις ευρωεκλογές.

Η μητέρα, η σύζυγός του, τα παιδιά και η οικογένεια Δημουρλιάγκα

* * *

Η ΒΙΡΓΙΝΙΑ Γεωργίου ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΥ, που πέθανε πριν από ένα χρόνο, στις 4 Απρίλη 1998, ήταν μέλος της ΚΟΒ Λαδικούς Λαμίας.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στη ΝΕ Φθιώτιδας για τις ευρωεκλογές.

Ο σύζυγος Γεώργιος Θωμόπουλος

Τα παιδιά και τα εγγόνια

* * *

Στη μνήμη της αγωνίστριας ΑΘΗΝΑΣ (Αθηνούλας) ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ,ο σύζυγός της Γιάννης προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Κορυδαλλού, 20.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

* * *

Την 1η Μάη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ, μέλος του ΚΚΕ. Στη μνήμη του, προσφέρω 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η γυναίκα του Ελένη Κρανιά

* * *

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου μου ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΕΡΜΕΓΚΑ, στρατιωτικού διοικητή του ΔΣ στην Ικαρία, προσφέρω 5.000 δρχ. στην Κομ. Οργάνωση Ικαρίας.

Γιώργος Παύλος, Καραβόσταμο Ικαρίας

* * *

Στη μνήμη της αγαπημένης αγωνίστριας και φίλης ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ,μέλους του ΚΚΕ, προσφέρω 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Περδικίου Ικαρίας.

Χαριστώ Τσαντέ

* * *

Ο αγωνιστής - κομμουνιστής ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΙΦΝΑΙΟΣ γεννήθηκε στους Βροντάδες Χίου το 1914. Στις 13 Απρίλη 1989, έπαψε να χτυπά η καρδιά του. Σε νεαρή ηλικία ήταν αντάρτης. Δραστήριο μέλος του ΚΚΕ σε όλη του τη ζωή. Παίρνει μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Φυλακές και εξορίες στη Χίο, στη Γυάρο και αλλού, δεν κατόρθωσαν να σπάσουν την ηθική κομμουνιστική ιδεολογία του. Πήρε μέρος στις μάχες που έδινε ο ΔΣΕ, πολεμώντας σαν λιοντάρι σε κάμπους και βουνά.

Στέλεχος του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, συνεργάστηκε με τον Αντ. Αμπατιέλο και τον Ν. Καλούδη.

Πάντα θα τον θυμούμαστε και θα βαδίζουμε στα βήματά του.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές.

Η κόρη του Δέσποινα

Ο εγγονός του Ισίδωρος

* * *

Η Σταυρούλα Παπαγεωργίου - Θ. Παπαϊωάννου προσφέρει στην ΚΟΒ Κολωνού 20.000 δρχ., στη μνήμη του αξέχαστου συζύγου της ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ,ο οποίος σε όλη του τη ζωή αγωνιζόταν για τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Προσφέρει ακόμη 20.000 δρχ. στην ΚΟΒ Θέρμου, στη μνήμη του αδελφού της ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ.

* * *

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΔΗΣ, που πέθανε στις 11 Απρίλη 1995, ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ.

Με τη συμπλήρωση 4 χρόνων από το θάνατό του, η γυναίκα του Λίζα Ιγνατίδου και τα παιδιά του Ηρακλής και Θανάσης προσφέρουν στη μνήμη του, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Παύλου" - Βάθης, 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη του συζύγου μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΣΗΦΙΔΗ και του αδελφού μου ΘΕΜΗ ΜΩΣΑΪΔΗ προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟΒ Ντεπώ Θεσσαλονίκης.

Αντιόπη Ιωσηφίδου

* * *

Η Βαγγελιώ Μπαλαδήμα από το Κλειστό Αρτας προσφέρει 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, στη μνήμη του αδερφού της ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΛΑΔΗΜΑ,ηγετικής μορφής της περιοχής, που δολοφονήθηκε τον Ιούνη πριν από 53 χρόνια. Των ΒΑΣΙΛΗ, ΕΛΕΝΗΣ και ΟΛΓΑΣ,νεκρών μαχητών του ΔΣΕ. Του ΚΩΣΤΑ ΤΖΑΒΕΛΛΑ, που έχασε πολλά χρόνια πολιτικός πρόσφυγας και της ΠΑΤΡΟΥΛΑΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑ,η οποία έκανε πολλά χρόνια στις φυλακές. Καθώς και στη μνήμη της μάνας της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ,του άντρα της ΠΕΤΡΟΥ και των νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης από το Κλειστό.

* * *

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΑΡΛΑΤΖΗΣ γεννήθηκε το 1900 στο χωριό Σπήλαιο Γρεβενών. Ηταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ. Πιάστηκε αιχμάλωτος το 1949 και εξορίστηκε στα Γιούρα. Το 1958, κατόρθωσε να φύγει για την Πολωνία, όπου ζούσε η οικογένειά της.

Πέθανε εκεί το 1977.

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΡΛΑΤΖΗΣ γεννήθηκε το 1930. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή και λοχαγός πολιτικός επίτροπος του ΔΣΕ, στις ομάδες πολιτικών επιτρόπων στην περιοχή Γρεβενών.

Σκοτώθηκε το 1949.

Στη μνήμη τους, η Παναγιώτα, σύζυγος Γεωργίου Ταρλατζή, και η κόρη της Μαρία προσφέρουν 7.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 3.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Στις 2 Απρίλη συμπληρώθηκαν 12 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΠΑΛΑΔΗΜΑ από το Κλειστό Αρτας.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη των μαχητών του ΔΣΕ ΚΩΣΤΑ, ΒΑΣΙΛΗ, ΕΛΕΝΗΣ ΜΠΑΛΑΔΗΜΑ,ΟΛΓΑΣ ΠΑΝΟΥ και των άλλων νεκρών αγωνιστών από το Κλειστό, η γυναίκα του Κούλα, η κόρη του Ειρήνη και ο γιος του Χρήστος προσφέρουν στο ΚΚΕ 6.000 δρχ., μέσω της ΝΕ Αρτας.

* * *

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΛΑΚΟΣ γεννήθηκε το 1927 στη Φτελαιώνα Εορδαίας από γονείς αγρότες.

Στις 30 Μάρτη 1998, έχασε τη μάχη με την ανίατη αρρώστια. Στην Κατοχή ήταν ΕΠΟΝίτης και σύνδεσμος των ΕΑΜικών οργανώσεων των γύρω χωριών, Χαραυγής, Καρυοχωρίου, Ερμακιάς.

Το 1946, η τρομοκρατία των παρακρατικών της Δεξιάς τον ανάγκασε να καταφύγει στο ΔΣΕ. Τον Αύγουστο του 1947, ύστερα από μάχη στο Βέρμιο με τμήμα του κυβερνητικού στρατού, πιάστηκε αιχμάλωτος και καταδικάστηκε από Εκτακτο Στρατοδικείο σε ισόβια.

Το 1961 αφέθηκε ελεύθερος. Εντάσσεται στην ΕΔΑ και από τις γραμμές της παίρνει μέρος στους πολιτικούς αγώνες.

Με τη δικτατορία των συνταγματαρχών, συλλαμβάνεται και εξορίζεται στα Γιούρα.

Μετά τη μεταπολίτευση, αγωνίζεται από τις γραμμές του ΚΚΕ, ως μέλος της ΚΟΒ Πόλης Πτολεμαϊδας, ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του και για το χρονιάτικο μνημόσυνό του, που έγινε στις 28 Μάρτη, η συντρόφισσα της ζωής του Ελισάβετ και τα παιδιά του προσφέρουν 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Πόλης Πτολεμαϊδας, στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές.

* * *

Στις 11 Απρίλη έκλεισε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας η ΚΟΝΤΥΛΙΑ Φαράντου - ΛΥΠΗΡΟΥ.Γεννήθηκε στη Δεσφίνα το 1909. Στην Κατοχή ήταν αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Στη μνήμη της και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟΒ Ζωοδόχου Πηγής Βύρωνα.

Η αδελφή της Χρυσούλα Φαράντου - Δαραδήμα

Τα παιδιά της Μπάμπης - Ιωάννα

Τα εγγόνια της

* * *

Στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΡΙΑΡΟΥ,μέλους του ΚΚΕ, που έφυγε από κοντά μας στις 4 Απρίλη 1992, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Υμηττού, 20.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

Η κόρη του Αθηνά

Η αδελφή του Πόπη Μαλαθρίτη

* * *

Αυτόν τον μήνα συμπληρώνονται 47 χρόνια από το θάνατο του ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ και προέδρου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών εμποροϋπαλλήλων, προσφέρω για τις ευρωεκλογές στο ΚΚΕ 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ "Αγ. Κωνσταντίνου" Ηλιούπολης.

Μαρία Πετρίδη

* * *

Στη μνήμη τηςαγωνίστριας ΑΓΛΑΪΑΣ ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ,μέλους του ΚΚΕ που πέθανε στις 22 Απρίλη 1992, προσφέρω στο "Ριζοσπάστη" 60.000 δρχ.

Η κόρη της Ελένη

* * *

Στις 19 Μάρτη 1999 και ύστερα από μακροχρόνια αρρώστια, σταμάτησε να χτυπά η καρδιά του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΧΙΛΛΕΑ ΠΙΤΣΙΑΒΑ.Ηταν αντάρτης του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, και διατέλεσε στέλεχος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Νίκαιας Λάρισας, όπου γεννήθηκε.

Στη μνήμη του, τα μέλη του Συμβουλίου του Παραρτήματος Νίκαιας της ΠΕΑΕΑ προσφέρουν 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Στις 9 Μάρτη 1999 έπαψε να χτυπά η μεγάλη καρδιά του παλαίμαχου κομμουνιστή ΔΗΜΗΤΡΟΥ ΤΑΡΑΤΖΙΚΗ,του αγνού αυτού αγωνιστή, που σε όλη του τη ζωή στάθηκε μπροστάρης στους αγώνες του λαού για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Γεννήθηκε το 1907 στον Πολύχνιτο Λέσβου από γονείς αγρότες. Αγρότης ήταν και ο ίδιος και δούλευε σκληρά στα χωράφια. Ηταν γνώστης των προβλημάτων των αγροτών καιπρώτος μεταξύ πρώτων στους αγώνες για την επίλυσή τους. Πολέμησε με όλες του τις δυνάμεις την κρατική αδιαφορία για τους αγρότες και αγωνίστηκε για να απαλλαγούναπό την εκμετάλλευση των μεγαλεμπόρων. Πίστευε στην ανάγκη οργάνωσης των αγροτών, γι' αυτό και πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Αγροτικού Συλλόγου Πολυχνίτου, του οποίου ήταν πρόεδρος επί πολλά χρόνια.

Πολέμησε στα βουνά της Αλβανίας για την απόκρουση της επίθεσης της φασιστικής Ιταλίας ενάντια στη χώρα μας. Στην Κατοχή από πολύ νωρίς οργανώθηκε στις τάξεις της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και λίγο αργότερα πέρασε στις γραμμές του ηρωικού ΚΚΕ, του οποίου υπήρξε ενεργό μέλος ως την τελευταία του πνοή.

Για τις ιδέες και τις πεποιθήσεις του, κατά τα μεταδεκεμβριανά χρόνια καταδιώχτηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε, με αφάνταστες ταλαιπωρίες για τον ίδιο και την οικογένειά του. Ομως, παρ' όλες τις διώξεις που δέχτηκε, ποτέ δε λύγισε, ούτε έκανε δήλωση μετάνοιας - όπως την έλεγαν τότε - και καμάρωνε γι' αυτό. Εμεινε πάντα πιστός στο Κομμουνιστικό Κόμμα, για τα ιδεώδη του οποίου αγωνίστηκε με πάθος, από τη θέση του απλού μέλους ή του γραμματέα της ΚΟΒ Πολυχνίτου, ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", τον οποίον ποτέ δεν αποχωρίστηκε.

Η συντρόφισσά του Σοφία, η κόρη του Χρυσάνθη, ο γαμπρός του Στέλιος και τα εγγόνια του Σόφη και Κώστας

* * *

Συμπληρώνονται δυόμισι χρόνια από το χαμό της ΕΙΡΗΝΗΣ Παπαγεωργίου - ΛΟΥΚΑ.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Κωνσταντίνου" Ηλιούπολης, 50.000 δρχ.

Ο σύζυγός της και ο γιος της

* * *

Συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής ΑντίστασηςΒΑΣΙΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ,μέλους του ΚΚΕ. Για την αντιστασιακή δράση του, καταδικάστηκε από Εκτακτο Στρατοδικείο σε ισόβια. Αφέθηκε ελεύθερος το 1961 και συνέχισε τους αγώνες του.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Ελισάβετ και τα παιδιά του Γιώργος, Δημήτρης και Ελβίρα Ελευθεριάδου προσφέρουν 15.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 15.000 δρχ. στην ΚΟΒ Νεάπολης Θεσσαλονίκης.

* * *

Στη μνήμη του αδελφού μας ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΩΡΗ,που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές στις 3 Μάη 1944 στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 50.000 δρχ. στην Οικονομική Εξόρμηση για τις ευρωεκλογές.

Τα αδέρφια του Γιώργος - Λιλή

* * *

Στις 21 Απρίλη συμπληρώνονται 4 χρόνια από το θάνατο του πολυαγαπημένου συζύγου μου ΙΩΑΝΝΗ ΡΟΥΣΟΜΑΝΗ.Γεννήθηκε το 1922 στα Κύμινα Θεσσαλονίκης. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, ως μέλος του ΕΑΜ Νέων, αργότερα της ΕΠΟΝ και ως αντάρτης του ΕΛΑΣ αγωνίστηκε ενάντια στους κατακτητές. Ητανυπεύθυνος του ΕΑΜ Νέων, γραμματέας της ΕΠΟΝ στα Κύμινα, μέλος της ΑΕ της ΕΠΟΝ ως οργανωτικός. Πήρε μέρος σε πολλές συνεδριάσεις, συνδιασκέψεις και στο πρώτο παμμακεδονικό συνέδριο της ΕΠΟΝ το 1943, που έγινε στο καταφύγιο Πιερίας.

Μετά τη Βάρκιζα, συνέχισε τον αγώνα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ. Τον Ιούνη του 1947, κλήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του, και για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση, στάλθηκε στο Μακρονήσι. Οταν αφέθηκε ελεύθερος, κατέφυγε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία, όπου έζησε 35 ολόκληρα χρόνια. Εκεί βοηθούσε στην Οργάνωση των Πολ. Προσφύγων ΔΟΜΕ του Πλόβντιφ, ενώ παράλληλα δούλευε στην παραγωγή ως ειδικευμένος ηλεκτρολόγος. Επαναπατρίστηκε με τη σύζυγό του τον Οκτώβρη του 1983. Ζούσε στα Κύμινα ως το θάνατό του, στις 21 Απρίλη 1996.

Στη μνήμη του, προσφέρω 20.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".

Η σύζυγός του Αναστασία Ρουσομάνη

* * *

Στη μνήμη του συζύγου μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΜΗ και για την ονομαστική του γιορτή, προσφέρω 20.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές και 20.000 δρχ. στην ΚΟ Ευρυτανίας.

Νότα Τσάμη

* * *

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ, που έφυγε από τη ζωή στις 19 Μάρτη 1999, γεννήθηκε το 1919 στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης. Εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ το 1939. Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40, και το 1942 εντάχθηκε στο ΕΑΜ, στην οργάνωση της Εδεσσας, με το ψευδώνυμο Κίμων.

Πιάστηκε το 1945 και κρατήθηκε στο Μεταγωγών Εδεσσας για 44 μέρες. Ηταν παράνομο συνδικαλιστικό στέλεχος του Εργατικού Κέντρου Εδεσσας και γραμματέας της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Νομού Πέλλας. Ως το 1957 ήταν γραμματέας του Συνεταιρισμού Υποδηματοποιών "Αγ. Σπυρίδων".

Το 1960 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και πρόσφερε τις υπηρεσίες του στην οργάνωση των υποδηματοποιών και σε συνέχεια στις συνοικιακές ΚΟΒ του Ε Διαμερίσματος.

Το 40ήμερο μνημόσυνό του θα γίνει την επόμενη Κυριακή, 25 Απρίλη, στις 10.15 π.μ. στην εκκλησία Γέννησης του Σωτήρος στο Ε Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης.

Στη μνήμη του συζύγου, πατέρα και παππού μας, προσφέρουμε στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟΒ Ανάληψης, 50.000 δρχ.

Η οικογένειά του

* * *

Στη μνήμη των ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και ΓΛΥΚΕΡΙΑΣ ΤΣΙΑΡΑ προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας, 15.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

Η κόρη τους, ο γαμπρός τους, τα εγγόνια τους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ