ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εριξαν φως στο σκοτάδι

Η ΝΑΤΟική εισβολή στη Γιουγκοσλαβία και οι τραγικές μέρες που περνάει ο γειτονικός λαός, φόρτισαν την ατμόσφαιρα χτες το μεσημέρι, στο "Σπίτι του Βιβλίου", όπου πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών - Βιβλιοπωλών,ενόψει της τιμητικής εκδήλωσης, που διοργανώνει για 12 εκδότες και βιβλιοπώλες. "Το Κόσσοβο έχει περάσει στην ιστορική διαδρομή ως γιουγκοσλαβικό έδαφος", είπε ο ΓΓ της ΠΟΕΒ, Στ. Βασιλόπουλος, σημειώνοντας: "φτάσαμε εδώ εξαιτίας των συμμάχων και των εταίρων". Ο ίδιος ανέφερε πως στο "παρελθόν ο γιουγκοσλαβικός λαός έγραψε πολλές σελίδες, τις οποίες αφιέρωσε στο Κόσσοβο" για ν' ακολουθήσει η απαγγελία του "Θρήνου της Μάνας Γιούγκοβιτς",σέρβικο δημοτικό τραγούδι, το οποίο έχει μεταφράσει στα ελληνικά ο Αρης Δικταίος.

Οσον αφορά στη μεγάλη εκδήλωση της ΠΟΕΒ, την Πέμπτη (7μμ), στην Παλαιά Βουλή (Σταδίου 13), όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γ. Δαρδανός, "είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε γι' αυτούς που άνοιξαν τις χαραμάδες για να περάσει το φως". Κατά τη διάρκεια της τελετής, θ' απονεμηθούν τιμητικά διπλώματα και μετάλλια σε 12 εκδότες και βιβλιοπώλες, με αγωνιστική ιστορία και τεράστια συμβολή στη διάδοση του βιβλίου. Θα τιμηθούν οι: Βασίλης Κάιλας, Νότης Καραβίας, Νικόλαος Μακρυγιάννης, Ελλη Μητροπούλου, Μανώλης Μπαρμπουνάκης, Δημήτρης Παπαδήμας, Δημοσθένης Πετρούτσος, Γιώργος Ραγιάς, Παναγιώτης Ραγιάς, Λάμπης Ράππας, Δημήτρης Σφετούδης και Δημήτρης Φυλακτός.

Σημειώνοντας ότι με προτροπή της ΠΟΕΒ, η απονομή των βραβείων θεσμοθετήθηκε από το ΥΠΠΟ (Ν.2557/'97), ο Γ. Δαρδανός ανέφερε πως η απονομή θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο, σημειώνοντας: "οι συνάδελφοι που πρέπει να τιμηθούν είναι πολλοί". "Σε χρόνια δύσκολα, είπε, υπήρξαν πρωτοπόροι στους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη. Αν και διώχτηκαν από τις αρχές (πολλοί παραδόθηκαν στους Γερμανούς κατακτητές) ξεκίνησαν να διαδώσουν το βιβλίο. Εφτιαξαν τα καλύτερα βιβλία και είναι για μας παράδειγμα. Η απονομή τιμητικών διπλωμάτων και μεταλλίων από την ΠΟΕΒ είναι μια ηθική αναγνώριση της προσφοράς τους".

"Το νεοελληνικό πνευματικό γίγνεσθαι", είπε ο Στ. Βασιλόπουλος, "οφείλεται στους πρωτεργάτες, που με κίνδυνο ακόμη και τη σωματική τους ακεραιότητα, κράτησαν το βάρος ενός Ηράκλειου έργου. Σε αυτούς τους ανθρώπους, που είχαν αγωνιστεί κατά της Μεταξικής δικτατορίας και είχαν πάρει μέρος στην Αντίσταση, οφείλεται ό,τι λαμπρό δημιουργήθηκε μεταπολεμικά στο χώρο του βιβλίου".

Η τελετή εντάσσεται στο πλαίσιο εκδηλώσεων της ΠΟΕΒ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23/4). Σήμερα, εξάλλου, στις 7μμ, στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 22) θα παρουσιαστεί το βιβλίο του προέδρου της ΠΟΕΒ Γιώργου Δαρδανού "Οταν η γάτα γλείφει τη λίμα".Πρόκειται για έκδοση με κείμενα που αφορούν γενικότερα το βιβλίο, το παρελθόν - παρόν - μέλλον των ελληνικών εκδοτικών οίκων και βιβλιοπωλείων.

"Εφυγε" ο Β. Κολάσης

Μετά από σύντομη ασθένεια, πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 79 ετών ο αρχιμουσικός Βύρων Κολάσης,επί σειρά ετών καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Ωδείου. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί σήμερα (4μμ) στο Α' Νεκροταφείο και η ταφή του θα γίνει σε τάφο που παραχώρησε ο Δήμος Αθήνας.

Ο Β. Κολάσης ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του στο βιολί σε ηλικία 6 ετών και έδωσε την πρώτη του συναυλία στην Αθήνα σε ηλικία 9 ετών. Από το Ωδείο Αθηνών αποφοίτησε το 1938 με πρώτο βραβείο παμψηφεί και άρχισε αμέσως να δίνει συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πήρε δίπλωμα Φούγκας και Διεύθυνσης Ορχήστρας από τη Σκουόλα Καντόουμ στο Παρίσι. Από το 1946 ως το 1968 ήταν εξάρχων βιολιστής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Ως διευθυντής ορχήστρας άρχισε την καριέρα του το 1943 και το 1954 ίδρυσε την Ορχήστρα Δωματίου Αθηνών. Από το 1978 έως το 1987 κατείχε τη θέση του πρώτου αρχιμουσικού της ΚΟΑ. Είχε διευθύνει πολλές ορχήστρες σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και παραστάσεις όπερας. Ερμήνευε συχνά τόσο ως σολίστ, όσο και ως μαέστρος, έργα του Μανώλη Καλομοίρη και ο συνθέτης του είχε αφιερώσει το "Κοντσερτάκι για βιολί και ορχήστρα".

Περί ελληνικής αρχαιότητας

"Ελληνική αρχαιότητα χωρίς σύνορα" είναι ο τίτλος του θεματικού κύκλου ομιλιών, που διοργανώνει το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) και είναι αφιερωμένες στο νοτιανατολικό τμήμα της αρχαίας οικουμένης (Αίγυπτος, Κύπρος, Μικρά Ασία, Βακτρία και Ινδία). Πρόκειται για σειρά συναντήσεων, που ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται την 1η Ιούνη και απευθύνονται στην αρχαιολογική επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό. Οι συναντήσεις, με ελεύθερη είσοδο, πραγματοποιούνται στο αμφιθέατρο "Λεωνίδας Ζέρβας" του ΕΙΕ (Βασ. Κωνσταντίνου 48).

Η δεύτερη διάλεξη θα δοθεί στις 3 Μάη με θέμα "Μικρά Ασία, Αφροδισιάς και Ξάνθος" και ομιλητές τους Κ. Ρουσέ και Ζ. Κουρτίλ. Στις 24 Μάη ο καθηγητής Β. Καραγιώργης θα μιλήσει με θέμα "Κύπρος", ενώ την 1/6 θα δοθεί διάλεξη με θέμα "Βακτρία και Ινδία". Τα κείμενα των διαλέξεων θα δημοσιευτούν σε ειδικό τόμο. Ωρα έναρξης: 7.30 μ.μ.

Οι πιανίστες Α. Αράντ και Αλ. Κιμ

Τιμητική εκδήλωση για τον Αλέξη Σεβαστάκη διοργανώνει αύριο (8μμ) το περιοδικό "Μανδραγόρας".Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα ΣΥΤΕ (Σίνα 16, 1ος όροφος). Θα μιλήσουν οι: Λ. Κύρκος, Σ. Χρυσοστομίδης, Φ. Ηλιού, Χρ. Λάνδρος, Χρ. Ρουμελιωτάκης, Γ. Πεφάνης, Δ. Τσατσούλης. Τραγούδια θα παρουσιάσει ο Ν. Μαυρουδής με τους συνεργάτες του Αιμ. Ράπτη, Π. Μάργαρη.Οι ηθοποιοί Σπ. Κολιαβασίλης, Αν. Μάνδηλα θα διαβάσουν το μονόπρακτο του Αλ. Σεβαστάκη "Ο Καπετάνιος".Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν βιβλία Σαμιακής Λογοτεχνίας και Ιστορίας και έκθεση υλικού από τα αρχεία του Αλ. Σεβαστάκη.

Σεμινάριο για δασκάλους και καθηγητές του γυμνασίου με θέμα: Πρακτικές προτάσεις για την εφαρμογή μέσα στην τάξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γεώργιος Μ. Βιζυηνός "Τα ταξίδια του" και Γιώργος Σεφέρης "Ο θαλασσινός φίλος μας",διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στις 28/4 (6μμ - 8μμ) στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5). Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα παρουσιάσει η σύμβουλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΕΚΕΒΙ, Ειρήνη Βοκοτοπούλου.Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 23/4 στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (τηλ. 6209960-1).

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Στο φιλολογικό καφενείο του βιβλιοπωλείου "Σοφίας Μέλαθρον" (Σταδίου 44), αύριο (8μμ) θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο του Ανδρέα Μήτσου "Γέλια" (εκδόσεις "Καστανιώτη"). Θα μιλήσει ο Αλέξης Ζήρας.Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

  • Το βιβλίο του Αρη Σφακιανάκη "Δεν ήξερες... δεν ρώταγες" (εκδόσεις "Κέδρος"), θα παρουσιαστεί στις 22/4 (7μμ) στο βιβλιοπωλείο PAPERTOWN (Λάμψα 1 και Κηφισίας, Αμπελόκηποι). Στον ίδιο χώρο στις 24/4 (12μ.) θα παρουσιαστούν τα βιβλία: "Ο παππούς μου κι εγώ", "Το αδελφάκι μου κι εγώ", "Οι φίλες μου, το περιστέρι κι εγώ" της Μαίρης Μεταξά - Παξινού από τη σειρά "Πράσινα Μήλα" του "Κέδρου".Η συγγραφέας και η εικονογράφος Λήδα Βαρβαρούση θα ζωντανέψουν τους ήρωες των ιστοριών, με τη συμμετοχή των παιδιών.
  • Χτες στο βιβλιοπωλείο "Ευριπίδης στη Στοά" (Βασ. Κωνσταντίνου 11, Χαλάνδρι), ο Νίκος Δήμου παρουσίασε σειρά φωτογραφιών από το βιβλίο του "Το φως των Ελλήνων" και άλλες ανέκδοτες μέχρι σήμερα φωτογραφίες του με θέματά του λούνα παρκ. Την Πέμπτη (7.30μμ), στον ίδιο χώρο οι εκδόσεις "Πατάκη" και ο συγγραφέας θα παρουσιάσουν τα τρία αυτοβιογραφικά του βιβλία: "Από τη Μιχαήλ Βόδα στη Σύρου", "Από την οδό Ρήνου στην Ες Στράσε" και "Οδός Γαλήνης". Τέλος, στις 24/4 (11πμ), στον ίδιο χώρο, το Θεατρικό Εργαστήρι Καλλιθέας θα ζωντανέψει συναρπαστικά ταξίδια και περιπέτειες του Σεβάχ.Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις εκδόσεις "Παπαδόπουλος".
Εκδηλώσεις Ημέρας Βιβλίου

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου,στις 23 του Απρίλη, που καθιέρωσε η Διεθνής Ενωση Εκδοτών,ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθήνας (ΣΕΒΑ) και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΣΕΚΒ) προγραμματίζουν σειρά δραστηριοτήτων.

Ηδη έχει εκδοθεί βιβλίο που περιλαμβάνει αποσπάσματα βιβλίων 21 εκδοτών και θα προσφέρεται δωρεάν στα βιβλιοπωλεία την 23 του Απρίλη. Επίσης, κυκλοφορεί αφίσα με θέμα την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.

Τέλος προκηρύχτηκε διαγωνισμός καλύτερης βιτρίνας με θέμα τον εορτασμό και όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να αποστείλουν πέντε φωτογραφίες στα γραφεία του ΣΕΒΑ (Θεμιστοκλέους 73), μέχρι τέλος Απρίλη 1999. Οι βιτρίνες θα αξιολογηθούν από κριτική επιτροπή και θα απονεμηθούν ένα βραβείο, με χρηματικό έπαθλο 500.000 δρχ., και δύο έπαινοι.

Μουσικές διαδρομές

Την πρώτη της δισκογραφική δουλιά μετά την υποχώρησή της από το συγκρότημα των "Μπλε" με τίτλο "Υποπτος κόσμος" παρουσιάζει ζωντανά η Θεοδοσία Τσάτσου για λίγες μέρες, στο "Μετρό". Μαζί με τους Σπύρο Χατζηκωνσταντίνου, Αγγελο Βαλαβάνη, Τόλη Δεληγιάννη και Στέλιο Καρασταμάτη ερμηνεύει τα παλιά και καινούρια της τραγούδια, και κομμάτια από την ξένη δισκογραφία. Οι εμφανίσεις πραγματοποιούνται καθημερινά, εκτός Δευτέρας και Τρίτης.

  • Το πιανιστικό ντούο Αβνερ Αραντ - Αλμπερτ Κιμ θα εμφανιστεί σήμερα (8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα "Δ. Μητρόπουλου"), με έργα Σούμπερτ, Μότσαρτ, Μπραμς και Ντβόρζακ.
  • Εργα Ντ. Κωνσταντινίδη, Ρ. Νόντα, δικά του και άλλων συνθετών περιλαμβάνει το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο Θανάσης Ζέρβας (σαξόφωνο), συνοδευόμενος από τη Βίνη Φουντά (πιάνο), σήμερα, στη μουσική σκηνή "Αθηνά" (Λ. Ποσειδώνος 3, Μοσχάτο).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ