ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρέπει να το πούμε. Πρέπει να βοηθήσουμε να γίνει κατανοητό κι από τον τελευταίο Ελληνα πολίτη ότι: Η φωτιά που άναψαν οι ιμπεριαλιστές στη Γιουγκοσλαβία δε θα σταματήσει εύκολα. Απειλεί να τυλίξει στις φλόγες ολόκληρη την περιοχή.

Είναι καθήκον μας να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό, πρώτα και κύρια στους εργαζόμενους, το χαρακτήρα του πολέμου. Να του πούμε ποιοι κάνουν τον πόλεμο, γιατί τον κάνουνε, τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετεί ο πόλεμος, ποια είναι τα καθήκοντα της εργατικής τάξης μπροστά στον συγκεκριμένο πόλεμο, ποιες οι προϋποθέσεις για την εξάλειψη των πολέμων. Μόνο εξηγώντας - με βάση την επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε θεωρία των κλασικών του μαρξισμού - λενινισμού - θα βοηθήσουμε ούτως ώστε η λαϊκή συνείδηση που αφυπνίζεται να πάρει πιο συνειδητή μορφή. Να αποκτήσει βαθύτερο περιεχόμενο, να διαμορφωθεί σε σταθερή αντιιμπεριαλιστική συνείδηση.

***

Ο χαρακτήρας του πολέμου που διεξάγεται στη Νέα Γιουγκοσλαβία είναι ξεκάθαρος. Είναι ιμπεριαλιστικός από πλευράς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αμυντικός από πλευράς Γιουγκοσλάβων.

Αλήθεια όμως. Πώς προέκυψε ο συγκεκριμένος πόλεμος; Είναι "κεραυνός εν αιθρία"; Οχι βέβαια! Γίνεται για την υπεράσπιση των όποιων προβλημάτων αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι του Κόσσοβου; Αστεία πράγματα! Τότε; Πολύ απλά: "Ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα (συγκεκριμένα: Με βίαια) μέσα", όπως λέει και το περίφημο αυτό απόφθεγμα του διάσημου συγγραφέα της φιλοσοφίας και της ιστορίας των πολέμων Κλάουζεβιτς. (Λένιν, "Απαντα", τομ. 32ος, σελ. 77-102). Αρα, κάθε πόλεμος συνδέεται αδιάρρηκτα μ' εκείνο το πολιτικό καθεστώς από το οποίο πηγάζει. Κατά συνέπεια ο συγκεκριμένος πόλεμος συνδέεται με τον ιμπεριαλισμό, δηλαδή με τον καπιταλισμό που έχει φτάσει στο ανώτατο και τελευταίο στάδιο της ανάπτυξής του.

Ο συγκεκριμένος πόλεμος είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των καπιταλιστών για "παγκόσμια κυριαρχία". Είναι απλά η εφαρμογή της ιμπεριαλιστικής πολιτικής με βίαια μέσα. Ο ίδιος ο Λένιν τόνιζε ότι: "Η "παγκόσμια κυριαρχία" είναι, με λίγα λόγια, το περιεχόμενο της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, που συνέχισή της είναι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος". ("Απαντα" τ. 30ος, σελ. 79-85).

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω γίνεται ξεκάθαρο ότι:

1ο. Ιμπεριαλιστική πολιτική και ιμπεριαλιστικός πόλεμος, είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.

2ο. Οπου προωθείται η νέα ιμπεριαλιστική τάξη των πραγμάτων, η "παγκόσμια κυριαρχία", δε χρειάζεται φυσικά "ειρηνευτική παρέμβαση" π.χ. Κύπρος, Κούρδοι.

3ο. Μόνο με την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού θα εξαλειφθούν οι πιθανότητες του πολέμου. Και,

4ο. Η ύπαρξη της Σοβιετικής Ενωσης και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών στην περιοχή, η ύπαρξη του Συμφώνου της Βαρσοβίας ήταν καθοριστικός σταθεροποιητικός παράγοντας. Ηταν η εγγύηση για την ειρήνη στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, δεκαετίες ολόκληρες.

***

Η ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ στη Νέα Γιουγκοσλαβία αποκαλύπτει ωμά και απροκάλυπτα το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού. Οι δολοφονικές επιδρομές, οι σκηνές φρίκης, οι θηριωδίες που διαδέχονται η μια την άλλη και η κυνικότητα των εκπροσώπων του ιμπεριαλισμού αποκαλύπτουν σ' όλο το μεγαλείο ότι προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα.

Ιδού πώς περιέγραψε ο ίδιος ο Μαρξ την εμφάνιση του καπιταλισμού: "Η εικόνα της εμφάνισης του καπιταλισμού δεν ήταν καθόλου ειδυλλιακή. Αν το χρήμα γεννιέται με μια κηλίδα αίματος στο ένα μάγουλο, το νεογέννητο κεφάλαιο στάζει αίμα και πύον απ' όλους τους πόρους του, από την κορυφή ως τα νύχια" ("Κεφάλαιο", τ. 1, σελ. 770).

Σίγουρα το αίμα δε σταμάτησε στιγμή να ρέει. Από την εμφάνιση του καπιταλισμού ως το σημερινό ανώτατο στάδιό του, τον ιμπεριαλισμό. Το αίμα ρέει άφθονο και στο βωμό της ιμπεριαλιστικής πολιτικής (πείνα, εξαθλίωση, ασθένειες, εργατικά ατυχήματα κλπ) αλλά και στο βωμό της ιμπεριαλιστικής πολιτικής με βίαια μέσα (πόλεμοι). Είναι ολοφάνερο ότι ιμπεριαλισμός, κέρδος, πείνα και αίμα ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ. Είναι ένα και το αυτό. Ιδιαίτερα σήμερα. Στην περίοδο του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού. Σήμερα, όπου η κυριαρχία των μονοπωλίων γεννάει τη σήψη και τον παρασιτισμό του καπιταλισμού. Η σήψη του καπιταλισμού βρίσκει την έκφρασή της και στο γεγονός ότι αναπτύσσονται όλο και περισσότερο η στρατιωτικοποίηση της οικονομίας και ο μιλιταρισμός - δηλαδή η πολιτική της προετοιμασίας και της ανοιχτής διεξαγωγής πολέμων - ότι μεγαλώνει η παραγωγή όπλων.

Η σήψη του καπιταλισμού εκδηλώνεται επίσης και στο γεγονός ότι ο καπιταλισμός γίνεται όλο και περισσότερο παρασιτικός. Επειδή το χρηματικό κεφάλαιο συγκεντρώθηκε σε λίγες καπιταλιστικές χώρες, οι τελευταίες εξάγουν κεφάλαιο σε άλλες χώρες και έτσι απομυζούν από αυτές τους ζωικούς χυμούς. ("Πολιτική οικονομία του καπιταλισμού", "ΣΕ" 1975, σελ. 151-152).

***

Ενα τελευταίο ζήτημα, που πρέπει να είναι ξεκάθαρο, σχετίζεται με το σταμάτημα, τον τερματισμό της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Ν. Γιουγκοσλαβία. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα διπλωματικών "ειρηνικών πρωτοβουλιών και ενεργειών" από κυβερνήσεις, φορείς, εκπροσώπους, οργανισμούς, που εκφράζουν ή ενεργούν για λογαριασμό των ιμπεριαλιστικών επιδρομέων.

"Αν ο μιλιταρισμός είναι γέννημα του καπιταλισμού, τότε και οι πόλεμοι δεν μπορούν να εξαλειφθούν με τις μηχανορραφίες των κυβερνητών και των διπλωματών, και το καθήκον των σοσιαλιστών (κομμουνιστών) δεν είναι να δημιουργούν αυταπάτες σ' αυτό το ζήτημα, μα, αντίθετα, να ξεσκεπάζουν συνεχώς την υποκρισία και την αδυναμία των διπλωματικών και ειρηνικών ενεργειών". (Ρ. Λούξεμπουργκ, "Απαντα Λένιν" τόμ. 17ος, σελ. 198-199).

Ξεκάθαρο λοιπόν το καθήκον της εργατικής τάξης μπροστά στο συγκεκριμένο πόλεμο: Ο λαός της Ν. Γιουγκοσλαβίας πρέπει να νικήσει και για να γίνει αυτό χρειάζεται μεταξύ άλλων:

Να δυναμώσει ο αντιπολεμικός - αντιιμπεριαλιστικός αγώνας. Να ενταθεί η αλληλεγγύη στο σερβικό λαό. Οι εργαζόμενοι της χώρας μας αλλά και των άλλων βαλκανικών και ευρωπαϊκών χωρών να ξεσκεπάζουν καθημερινά όλους εκείνους που με τον α ή β τρόπο στηρίζουν τους ιμπεριαλιστές. Να δυναμώσει η δουλιά για την αλλαγή του πολιτικού τοπίου σε κάθε χώρα. Θα είναι η καλύτερη βοήθεια στον αγώνα του λαού της Ν. Γιουγκοσλαβίας. ΤΟ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ.

Βασίλης ΖΙΩΒΑΣ

Είναι καθήκον μας να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό, πρώτα και κύρια στους εργαζόμενους, το χαρακτήρα του πολέμου. Να του πούμε ποιοι κάνουν τον πόλεμο, γιατί τον κάνουνε, τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετεί ο πόλεμος, ποια είναι τα καθήκοντα της εργατικής τάξης μπροστά στον συγκεκριμένο πόλεμο, ποιες οι προϋποθέσεις για την εξάλειψη των πολέμων.


ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΚΣ ΤΕΦΑΑ
Αθλητισμός με νέους να φορούν στολές πολέμου δε γίνεται

- Ποιος ο σκοπός της σημερινής εκδήλωσης που διοργανώνει η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας στο ΤΕΦΑΑ;

- Η σημερινή εκδήλωση της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας στα ΤΕΦΑΑ γίνεται με αφορμή την επίθεση των ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια. Σκοπός μας είναι από τη μια να εκφράσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στο σερβικό λαό και από την άλλη να καταδικάσουμε τον ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ. Παράλληλα καταδικάζουμε και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που συμμετέχει στο βρώμικο πόλεμο στα Βαλκάνια, έχοντας υπογράψει τη ΝΑΤΟική απόφαση για τους βομβαρδισμούς και επιτρέπει στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα να αλωνίζουν στη Βόρεια Ελλάδα. Μέσα, βέβαια, από την εκδήλωση θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους φοιτητές της σχολής μας, να τους δώσουμε να κατανοήσουν την ανάγκη ενός φοιτητικού κινήματος που θα αποκτά αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά.

- Ποια είναι τα μηνύματα που θέλει η ΠΚΣ να στείλει στον ελληνικό λαό και τη νεολαία μέσα από αυτή την εκδήλωση;

- Το βασικότερο μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι πρέπει ο ελληνικός λαός, με τη νεολαία στην πρώτη γραμμή, να δημιουργήσει ένα φιλειρηνικό κίνημα που θα ματαιώσει τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια. Φωνάζουμε δυνατά και απαιτούμε κανένας Ελληνας φαντάρος δεν πρέπει να βγει έξω από τα σύνορά μας. Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει πίσω την υπογραφή της για τους βομβαρδισμούς και να πάψει να δίνει άδεια εισόδου στη χώρα μας στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα. Παράλληλα θέλουμε να αναδείξουμε ότι βασικός παράγοντας για ειρήνη είναι η φιλία ανάμεσα στους λαούς και ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν αν αφήσουν τους λαούς να αποφασίσουν από μόνοι τους για τις τύχες τους.

- Πώς μπορεί ο αθλητισμός να αποτελέσει γέφυρα φιλίας και ειρήνης ανάμεσα στους δύο λαούς;

- Ο αθλητισμός μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ειρήνη και τη φιλία των λαών. Φάνηκε αυτό και από τις πρωτοβουλίες που πάρθηκαν και είχαν μεγάλη ανταπόκριση, αλλά και έδειξαν τη συμβολή που μπορεί να έχει ο αθλητισμός στη σύσφιξη των σχέσεων των λαών. Εξάλλου η άθληση από μόνης της είναι μια εκδήλωση ειρήνης. Αθλητισμός πάνω σε ερείπια και βομβαρδισμένες πόλεις δεν μπορεί να γίνει. Αθλητισμός με τους νέους να φοράνε τις στολές του πολέμου δεν μπορεί να υπάρξει. Γι' αυτό είναι πραγματικά μια εκδήλωση ειρήνης ο αθλητισμός και με βάση αυτό πρέπει όλοι οι άνθρωποι του αθλητισμού να πρωτοστατήσουν και να μπουν μπροστά στο φιλειρηνικό κίνημα. Ιδιαίτερη ευθύνη έχουν οι εξέχουσες προσωπικότητες του αθλητισμού, όπως οι Ολυμπιονίκες, οι προπονητές των ομάδων, τα μέλη εθνικών ομάδων, που με τη στάση τους μπορούν να επηρεάσουν το λαό και ιδιαίτερα τη νεολαία. Καλούμε λοιπόν όλους να δραστηριοποιηθούν και να συμμετέχουν σε κάθε αντιπολεμική διαδήλωση, σε κάθε κινητοποίηση και κάθε εκδήλωση και να απαιτήσουν να πάψει ο βρώμικος πόλεμος στα Βαλκάνια για να φύγουν τα γεράκια του ΝΑΤΟ από τη γειτονιά μας.

Α. Γ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ