ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Απρίλη 1999
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
Η μόνη σίγουρη μεταβλητή

Του Παύλου ΑΛΕΠΗ

Οταν ο ιμπεριαλισμός αποφάσισε, να περάσει στην αλλαγή των μέσων άσκησης της πολιτικής του και στην άμεση χρήση της στρατιωτικής του μηχανής, για να επιβάλει τις επιθυμίες του, είναι φυσικό, να έχει από την αρχή ένα σχέδιο. Οι διάφορες φάσεις ενός τέτοιου σχεδίου, τόσο οι στρατιωτικές όσο και οι πολιτικές, εξαρτώνται από τα κίνητρα και τους τελικούς στόχους του ιμπεριαλισμού. Για παράδειγμα, μόνο ανόητος μπορεί να πιστεύει, ότι κοτζάμ ιμπεριαλισμός παρασύρθηκε από κάποιο αρχικό "λάθος υπολογισμό και τώρα έμπλεξε και τι να κάνει που έχει και το βάρος του κύρους του...". Αν κάποιος ισχυρίζεται τέτοια πράγματα και δεν είναι εκ του πονηρού, μάλλον έχει μπλέξει τα αρχικά κίνητρα του ιμπεριαλισμού, ή τον βρίσκουν ευάλωτο οι επιτήδειοι και τον γεμίζουν "ανιστόρητες αλογόμυγες". Οι πόλεμοι κινούνται από συμφέροντα και όχι από "μισότρελους", ή από "λειψούς τεχνοκράτες στρατηγούς". Τα συμφέροντα μπορούν να καθοριστούν και να εκτιμηθεί με αρκετή ασφάλεια το μέγεθος της επιτυχίας ή της αποτυχίας των πολεμικών μέσων.

Για παράδειγμα με ευκολία διακρίνεται η προσπάθεια του αμερικάνικου παράγοντα να κυριαρχήσει στη λεγόμενη Ευρασία, να κόψει κι άλλο από το "οξυγόνο" της Ρωσίας, να αποσταθεροποιήσει την περιοχή των Βαλκανίων ώστε να εγκατασταθεί πιο σίγουρα και να την κουμαντάρει εφ' όλης της ύλης, να λύσει τις διαφορές του με τους εσωτερικούς ανταγωνιστές κ. ά. Με αυτούς τους όρους και όχι με τους όρους που θέλουν να φυτέψουν στα κεφάλια της κοινής γνώμης μπορούν μόνο να κριθούν στα σοβαρά τόσο οι στρατιωτικές όσο και οι λεγόμενες πολιτικές τους κινήσεις.

* * *

Ολοι αυτοί οι σκοποί και άλλοι πιο δευτερεύοντες, έχουν προβλεφτεί και ενταχθεί στο κεντρικό ιμπεριαλιστικό σχέδιο, που απ' ό,τι φαίνεται για την ώρα επιβάλλει με την ισχύ ο αμερικάνικος παράγοντας. Μέχρι τώρα τουλάχιστον, δείχνει να ακολουθείται κατά γράμμα, αφού για τους υπόλοιπους συνένοχους στο έγκλημα λειτουργεί το αρχικό κίνητρο του "να μην μείνουν απ' έξω...". Τώρα φυσικά ανάλογα το μέγεθος και το "μπόι του" ο καθένας ξεχωριστά καιροφυλακτεί από τώρα το μεγαλύτερο μερίδιο ή αυτό που πιστεύει πως του αντιστοιχεί και ανάλογα κινείται. Ετσι για παράδειγμα είναι φυσικό η Γερμανία να επιδιώκει, να μη "μείνει πολύ πίσω" και να προσπαθεί ίσως να βάλει κάποιες "φιτιλιές" - παραλλαγές στο αρχικό σχέδιο. Τέτοιες μικροπαραλλαγές θα εξαρτιούνται σε μεγάλο βαθμό από πιθανές εσωτερικές αλλαγές στον ιμπεριαλιστικό συσχετισμό δύναμης.

Μόνο με αυτή τη λογική είναι δυνατόν να κριθούν οι εξελίξεις τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Οτιδήποτε άλλο λέγεται - ακούγεται αν δεν είναι σκόπιμη παραπλάνηση προέρχεται από θύμα παραπλάνησης, που σε τελευταία ανάλυση είναι περίπου το ίδιο, όχι μόνο γιατί έχει το αυτό αποτέλεσμα αλλά και γιατί και το θύμα συνήθως "πάει γυρεύοντας" για να παραπλανηθεί αναζητώντας άλλοθι αντί να αντικρίσει την πραγματικότητα και να καθορίσει ανάλογη και προσωπική στάση.

* * *

Εφ' όσον λοιπόν λειτουργεί τέτοιο κεντρικό σχέδιο, για παράδειγμα σε στρατιωτικό επίπεδο, είναι φυσικό άλλα να λένε, άλλα να κάνουν, ή να κάνουν αυτά που λένε αν πιστεύουν πως έτσι θα κερδίσουν. Πρόκειται για πόλεμο και όχι για κάποια μικρή αστυνομική επιχείρηση, που καλούνται τα ΜΜΕ για να γίνει η μόστρα... Αν ας πούμε έχουν σκοπό να κάνουν καμουφλαρισμένη χερσαία επίθεση χρησιμοποιώντας τον UCK, τα "ΑΠΑΤΣΙ" και περιορισμένο αριθμό ειδικευμένων πεζοναυτών και μισθοφόρων, δε θα το πουν έτσι ακριβώς ποτέ. Το πιο πιθανόν είναι, να κάνουν αυτό, που φαίνεται ότι κάνουν. Δηλαδή να σηκώνουν τους τόνους για την πιθανότητα κανονικής χερσαίας επέμβασης, να μεθοδεύουν και τις ανάλογες δηλώσεις και διαρροές έτσι που μετά να μπορούν στα λόγια να την αποκλείουν. Εκτός από τα προπαγανδιστικά οφέλη που θα έχουν για "την ψυχραιμία τους", "την υπεύθυνη στάση" κ. ά., θα έχουν και τα στρατηγικά - πολιτικά, αφού στην πραγματικότητα θα κάνουν καμουφλαρισμένη χερσαία επέμβαση, χωρίς μεγάλο κόστος και με την ευχέρεια ίσως να μιλούν και για"εμφύλια σύρραξη" μεταξύ Κοσσοβάρων και Σέρβων.

Με ακριβώς τον ανάλογο τρόπο έχουν προβλεφτεί και οι πιθανές πολιτικές κινήσεις όπως και τα αντανακλαστικά των εσωτερικών ανταγωνιστών και των λεγόμενων "αδύνατων κρίκων" στην εγκληματική συμμαχία. Με τη σίγουρη αρχή "όπου δεν πέφτει λόγος, πέφτει ράβδος" εξασφαλίζεται η πιστή τήρηση του σχεδίου. Αν εμφανίζει τις εσωτερικές παραλλαγές που αναφέραμε πιο πάνω, δεν είναι ευδιάκριτες γιατί τα ιμπεριαλιστικά κίνητρα συνεχίζουν να δουλεύουν στην ίδια προκαθορισμένη τροχιά. Ετσι για παράδειγμα πολύ νωρίς ο Αμερικανός Πρόεδρος έστειλε μήνυμα σε Ελλάδα και Τουρκία ότι δε θα διστάσει να τους "πάει χειροπόδαρα" με σκηνοθετημένη μεταξύ τους σύγκρουση. Επίσης αν επιχείρησε να φανεί λίγο περισσότερο στα διεθνή ΜΜΕ η γερμανική πολιτική ηγεσία, μέχρι εκεί ήταν όλη η ουσία της "πρωτοβουλίας της" που άλλωστε πλάσαρε την ίδια ΝΑΤΟική πρόταση. Αν επίσης η ελληνική κυβέρνηση θέλησε να πουλήσει κάποια "φρούτα εσωτερικής παραγωγής και κατανάλωσης" και αυτά μέσα στο πρόγραμμα είναι και άμεσα υποστηρίζονται από τους ίδιους τους Αμερικανούς αρκεί να πλασάρονται, έστω και σαν ύφος, μόνο στην "ντόπια αγορά".

* * *

Με εκβιασμό ή με εξαγορά ακόμα και όχι χειροπιαστού αλλά προσδοκόμενου κέρδους, όλοι αυτοί είναι σταθεροί και σε μεγάλο βαθμό προβλέψιμοι παράγοντες. Και όταν ακόμα καταφέρουν την όποια "διαφοροποίηση", θα είναι για τα δικά τους ιμπεριαλιστικά ή μικροϊμπεριαλιστικά κατά περίπτωση συμφέροντα. Ο μόνος απρόβλεπτος παράγοντας, η μόνη μεταβλητή που ανατρέπει σχέδια και τα κάνει αληθινά κουρελόχαρτα, είναι η λαϊκή πάλη.

Ομως επειδή ως ένα βαθμό και η λαϊκή αντίδραση όπως είναι φυσικό, έχει προβλεφτεί και έχει ήδη εκδηλωθεί η με κάθε τρόπο προσπάθεια, να διοχετευτεί ή σε "αλλότριους" στόχους, ή έμμεσα, συνειδητά ή ασυνείδητα, να γεμίζει τα ΝΑΤΟικά όπλα, αντί να τα εξουδετερώνει, έχει σημασία τόσο το περιεχόμενο όσο και οι ποικίλες μορφές αυτής της αντίδρασης ώστε να βγαίνει πέρα και πάνω από τα "μέτρα τους" και τους ιμπεριαλιστικούς υπολογισμούς. Δηλαδή δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική όταν δεν έχει αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα. Δεν μπορεί επίσης να λέει "Χίτλερ" τον Κλίντον και "παρασυρμένη παρθένα" την ΕΕ. Ούτε μπορεί να επιτίθεται ενάντια στις ΗΠΑ, αλλά, να αφήνει ανέγγιχτους τους ντόπιους συνενόχους στις ευθύνες συμμετοχής και στους ρόλους, που τους αναλογούν...

Είναι άλλα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και συμφέροντα και είναι άλλα εκείνα των λαών. Η "παντρειά" τους δεν είναι δυνατή και το κυριότερο δε γίνεται με"κουμπάρους" του τύπου "γερμανική ηγεσία" ή "ελληνική πρωτοβουλία" ή ό,τι άλλο ακούγεται από αυτό το στρατόπεδο. Οι λαοί που έτσι και αλλιώς θα την πληρώσουν αν γίνει σε οποιουσδήποτε από αυτούς το χατίρι, έχουν κάθε λόγο να παλεύουν ενάντια σε όλα τους τα σχέδια και τις επιθυμίες.

Ο μόνος απρόβλεπτος παράγοντας, η μόνη μεταβλητή που ανατρέπει σχέδια και τα κάνει αληθινά κουρελόχαρτα, είναι η λαϊκή πάλη. Που δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική όταν δεν έχει αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα, ότανλέει "Χίτλερ" τον Κλίντον, "παρασυρμένη παρθένα" την ΕΕ και αφήνει ανέγγιχτους τους ντόπιους συνενόχους στις ευθύνες συμμετοχής


ΟΣΟ ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία εντείνεται, όσο τα σημάδια της εξέλιξής του οδηγούν σε προβλέψεις για γενίκευση, τόσο περισσότερο αναδεικνύονται και οι επιδιώξεις των εκτελεστών του γιουγκοσλάβικου λαού. Τόσο περισσότερο εμφανίζονται και οι σκοποί και οι στόχοι των δυνάμεων που κήρυξαν τον πόλεμο. Αλλά ο πόλεμος έχει και ρίσκο. Ενα ρίσκο που γίνεται ακόμη πιο σκληρό και ριψοκίνδυνο για τις ανεπανόρθωτες συνέπειες που προκαλεί, όχι στους επιχειρηματίες, που ίσως ένα τμήμα τους καταστραφεί, αλλά στους λαούς, αφού η πείρα του συστήματος στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο, δείχνει ότι ο πόλεμος είναι ένας δρόμος για την αντιμετώπιση δυσκολιών στην οικονομική ανάπτυξη και υφεσιακών ακόμη και κρισιακών φαινομένων μέσω της αντιμετώπισης των συνεπειών του ίδιου του πολέμου (σελίδες 16, 33)

ΣΕ ΟΛΗ τη χώρα με μπροστάρη το ΠΑΜΕ, συνδικάτα και συνδικαλιστές προετοιμάζονται να υποδεχτούν την Πρωτομαγιά, εντείνοντας την αντιπολεμική δράση και τις προσπάθειες για δράση και συσπείρωση σε αγωνιστική κατεύθυνση. Η αντιπολεμική συγκέντρωση και συναυλία, με πολιορκία του στρατοπέδου Πολυκάστρου, όπου έχουν σταθμεύσει γερμανικά τανκ και ο δίωρος αποκλεισμός του φυλακίου, που πραγματοποιήθηκε χτες, Σάββατο, με πρωτοβουλία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου στο φυλάκιο των Ευζώνων στο Κιλκίς, αποτέλεσε σταθμό στην πλούσια αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική δράση που ανέπτυξε το ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής του στις 3 του Απρίλη.Ταυτόχρονα "άνοιξε" τη βδομάδα αντιπολεμικών εκδηλώσεων, που θα κορυφωθεί με το γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς (σελίδες 24 - 25)

ΟΙ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ Κινήσεις Συνεργασίας (ΠΚΣ) διοργάνωσαν μια άκρως επίκαιρη συζήτηση με θέμα "ΕΙΡΗΝΗ και αθλητισμός". Φοιτητές αλλά και εξέχουσες αθλητικές προσωπικότητες που ζουν στη χώρα μας, μεταξύ άλλων και Σέρβοι, συζητούν τα δρώμενα στη γειτονιά μας. Οι διαπιστώσεις κοινές, τα λόγια μοιάζουν να βγαίνουν από ένα στόμα (σελίδα 30)

ΕΔΩ και ένα μήνα ο Κλίντον, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και ο διεθνής ιμπεριαλισμός βομβαρδίζουν τα Βαλκάνια. Μήπως πρόκειται για "κεραυνό εν αιθρία"; Κάπως έτσι θα ήθελαν να παρουσιάσουν τα πράγματα η άρχουσα τάξη της χώρας και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι. Εχουν κάθε λόγο να το προσπαθούν. Αλλωστε, τα ταξικά τους συμφέροντα εξυπηρετούν. Αλλωστε, αυτοί οι ίδιοι που σήμερα εμφανίζονται ενώπιον της κοινής γνώμης σαν "αθώες περιστερές", είναι οι ίδιοι που κάθε φορά επιδιώκουν να γεμίσουν τον ελληνικό λαό με αυταπάτες για το ρόλο των μεγάλων δυνάμεων και των "συμμάχων". Είναι οι ίδιοι που μπροστά στη διαφύλαξη του δόγματος "ανήκομεν εις την Δύσιν", έφτασαν στο σημείο, μόλις πριν από λίγα χρόνια, να φορέσουν μέχρι και... "φουστανέλα" στον Κλίντον, για να αποδείξουν ότι η εκλογή του στη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ είναι "ευλογία" για την Ελλάδα, αλλά και "ελπίδα" για τη δημοκρατία και την ειρήνη στον κόσμο... (σελίδες 38 - 39)

"ΕΝΑΣ είναι ο δρόμος του λαού της Ρωσίας - ο σοσιαλισμός και η εξουσία των εργαζομένων" - αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα του 7ου Συνεδρίου των Σοβιέτ Εργατών, Αγροτών, Ειδικών και Υπαλλήλων της Ρωσίας (ΣΕΑΕΥΡ), του συνδικάτου "Ζαστσίτα", των απεργιακών επιτροπών και άλλων οργανώσεων του εργατικού κινήματος, που συνήλθε στις 3 του Απρίλη στη Μόσχα και στο οποίο συμμετείχαν 138 αντιπρόσωποι από το ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας. Στο Συνέδριο εκπροσωπήθηκαν τόσο εξωκομματικοί αντιπρόσωποι, όσο και μέλη κομμάτων, μεταξύ τους: 68 μέλη του ΚΕΚΡ, 6 του ΚΚΡΟ, 3 του ΚΚ Ρωσίας - ΚΚΣΕ και ένας του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος Μπολσεβίκων (σελίδες 44 - 45)

ΤΟ ΚΟΜΜΑ του "σοσιαλδημοκράτη εθνικιστή" Ετσεβίτ, πρώτο στη Βουλή. Αυτό των "Γκρίζων Λύκων", θριαμβευτικά δεύτερο μετά 5 χρόνων ανυπαρξία, διεκδικεί συμμετοχή στην κυβέρνηση. Οι "ισλαμιστές", καίτοι στραπατσαρισμένοι, πάντα "απειλούν". Η παραδοσιακή Δεξιά στα πιο χαμηλά ποσοστά της εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Κι οι, έστω, "μετριοπαθείς" Κούρδοι εκτός Κοινοβουλίου και πάλι. Οι στρατηγοί μπορούν προσωρινά να βάλουν τα ξίφη πίσω στα θηκάρια τους: Ολα ήρθαν κόμοδα. Απομένει να δημιουργηθεί το σχήμα που θα ικανοποιήσει τους μέντορές τους, στην Ουάσιγκτον, και θα πείσει την Ευρώπη για τη "σταθερότητα" της χώρας (σελίδες 46 - 47).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ