ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Απρίλη 1999
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ - ΒΟΛΟΣ
Στο "φουλ" οι μηχανές

Πλήθος εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών ενόψει της Πρωτομαγιάς και με στόχο την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος της περιοχής. Πλούσιος ο μέχρι τώρα απολογισμός της αντιπολεμικής δράσης, η οποία εντείνεται με νέες, ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις

Η μεγάλη νίκη που σημείωσαν οι δυνάμεις της ΕΣΑΚ στο 24ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), κατακτώντας την απόλυτη πλειοψηφία, σήμανε και την ώρα της ακόμα μεγαλύτερης ευθύνης, αφού συνέπεσε και με τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Το γεγονός αυτό έθεσε το ΕΚΛ μπροστά στο χρέος της ανάπτυξης της αντιπολεμικής - αντιιμπεριαλιστικής πάλης, αλλά και της προώθησης των στόχων του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου,το οποίο το ΕΚΛ στηρίζει με απόφαση του συνεδρίου του.

Η "μάχη" άρχισε αμέσως, με δεκάδες περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς, ενώ πραγματοποιήθηκαν και συσκέψεις με σωματεία και συνδικαλιστές. Επίσης, την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ταχυδρομείου αντιπολεμική συγκέντρωση, ενώ χτες στη συναυλία στο φυλάκιο των Ευζώνων μετέβη και αντιπροσωπεία του ΕΚΛ.

Τις επόμενες μέρες και ενόψει του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς,το ΕΚΛ οργανώνει μια σειρά εκδηλώσεις με αντιπολεμικό περιεχόμενο. Από αύριο Δευτέρα ως και την Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις σε χώρους δουλιάς, όπου στον καθένα ξεχωριστά θα πραγματοποιείται στάση εργασίας μίας ώρας.Το θέμα των εκδηλώσεων θα είναι η Πρωτομαγιά, αλλά και η ΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία.

Στα πλαίσια αυτών των εκδηλώσεων την Πέμπτη, 29/4, στις 8μμ, στην πλατεία Ταχυδρομείου, έχει προγραμματιστεί αντιπολεμική συναυλία με την Μαρία Δημητριάδη και τον Γ. Θωμόπουλο,σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Λάρισας.

Την Παρασκευή, 30/4, θα προβληθεί η αντιπολεμική ταινία "Τα όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται", σε συνεργασία με την Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας.Η ταινία θα προβληθεί στο "Χατζηγιάννειο" Πνευματικό Κέντρο. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, στην οποία προσδίδεται ταξικό - αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο, που θα γίνει στις 9.30πμ στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Να σημειωθεί ότι το ΕΚΛ έχει προτείνει να μεταβεί αποστολή των συνδικάτων της Θεσσαλίας στη Γιουγκοσλαβία, ενώ συγκεντρώνει χρήματα, φάρμακα και τρόφιμα. Επίσης, έχει αποφασίσει να οργανώσει αιμοδοσία για τα νοσοκομεία της Γιουγκοσλαβίας.

Σχετικά με τη δράση του Εργατικού Κέντρου, ο πρόεδρος, Τ. Τσόγκας,μας δήλωσε: "Φιλοδοξούμε το ΕΚΛ να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος. Σήμερα εκ των πραγμάτων αυτή μας η μάχη γίνεται ταυτόχρονα με την αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική. Οι εργαζόμενοι θετικά ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας. Παλεύουμε για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Παλεύουμε για το σταμάτημα του πολέμου, ενάντια στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, ενάντια στην ωμή ιμπεριαλιστική επέμβαση. Γι' αυτό το λόγο και η κατεξοχήν μέρα της εργατιάς - η Πρωτομαγιά - έχει ταξικό και ταυτόχρονα αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα. Θα είναι η κορύφωση και η απαρχή νέων πιο δυναμικών αγώνων".

Στο Βόλο

"Οργασμός" δουλιάς επικρατεί όμως και στο Βόλο, όπου μπροστάρης στην οργάνωση της αντιπολεμικής πάλης είναι η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών.Τα σωματεία που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ, από την πρώτη στιγμή, με εξορμήσεις, περιοδείες, συσκέψεις και εκδηλώσεις, ενημέρωσαν τους εργαζόμενους και τους κάλεσαν να συστρατευτούν στη μάχη για τη διασφάλιση και των δικαιωμάτων τους και της ειρήνης στα Βαλκάνια.

Από τις πιο σημαντικές ενέργειες των σωματείων ήταν το μοίρασμα αντιπολεμικής ανακοίνωσης,από κοινού με την Επιτροπή Ειρήνης και το Σύλλογο Γυναικών, έξω από το Στρατόπεδο "Γεωργούλα".

Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε αντιπολεμικό συλλαλητήριο και πορεία στα προξενεία της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας,ενώ χτες Σάββατο αντιπροσωπεία από συνδικαλιστές συμμετείχε στη συναυλία του ΠΑΜΕ στο φυλάκιο των Ευζώνων.

Η βδομάδα που έρχεται έχει κηρυχτεί και για το Βόλο "Βδομάδα αντιπολεμικής δράσης". Στα πλαίσια της οποίας έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις σε 13 χώρους δουλιάς,σχετικές και με τον πόλεμο και με την Εργατική Πρωτομαγιά. Στις 30 του μήνα θα πραγματοποιηθεί αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση στην παραλία του Βόλου, με συζήτηση, συναυλία και θεατρική παράσταση για τη ζωή και το έργο του Ρήγα Φεραίου.

Ο ταξικός - αντιιμπεριαλιστικός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς στο Βόλο θα γίνει στις 9.30πμ στην πλατεία Ελευθερίας.

Ο Τ. Τριανταφυλλάκος από το ΠΑΜΕ μάς δήλωσε σχετικά: "Εδώ και καιρό έχουμε αρχίσει και συνεχίζουμε τη δράση για την ενημέρωση των εργαζομένων με κάθε πρόσφορο τρόπο. Το κλίμα είναι πολύ θετικό, οι εργαζόμενοι κατανοούν την ανάγκη της αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και την ανάγκη ανάπτυξης αντιπολεμικής - αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Συνεχίζουμε πιο δυναμικά".

Β. Ν.

Στη ΔΕΗ "ΠΑΜΕ" καλά

Ολοφάνερες οι θετικές επιπτώσεις της συσπείρωσης των αγωνιστικών δυνάμεων σ' ένα χώρο που επί χρόνια τον έχουν οδηγήσει στην αδράνεια οι δυνάμεις του συμβιβασμού

"ΠΑΜΕ" καλά! Αυτό προκύπτει από την εμπειρία της συσπείρωσης των αγωνιστικών δυνάμεων στο χώρο της ΔΕΗ. Μιας συσπείρωσης, που ήδη έχει αποδώσει και τους πρώτους καρπούς, στο πρόσφατο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, ενώ αυτή τη στιγμή είναι η κινητήρια δύναμη μιας εξαιρετικά έντονης δραστηριότητας εν όψει της Πρωτομαγιάς.

Οπως σημειώνει ο Π. Πάλμος,αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, η δημιουργία του ψηφοδελτίου της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" ήταν αποτέλεσμα της ανάγκης για ένα πλατύ μέτωπο πάλης, κάτω από την όξυνση των προβλημάτων και της τακτικής της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ. Αλλεπάλληλες περιοδείες σε χώρους δουλιάς, συνεπής αντίθεση με την πολιτική ιδιωτικοποίησης - μετοχοποίησης της ΔΕΗ, υπεράσπιση του ασφαλιστικού, κόντρα στις επιλογές διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης, είναι τα στοιχεία που συντέλεσαν στη συνένωση όλων των φωνών διαμαρτυρίας.

Ολη αυτή η προσπάθεια, κορυφώθηκε με τη δημιουργία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Ο Πολ. Τσίρκας,μέλος της διοίκησης της ΔΕΗ και της γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημειώνει ότι "το ΠΑΜΕ στο χώρο της ΔΕΗ, προωθεί τους άμεσους στόχους και τις επιλογές του, που βρίσκουν ανταπόκριση, γιατί είναι ταξικοί στόχοι που αγκαλιάζουν αδιάκριτα όλους τους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους. Ειδικά για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, οι αποφάσεις - κατευθύνσεις του ΠΑΜΕ έχουν βρει πλήρη ανταπόκριση. Γενικότερα και σαν μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με την ανταπόκριση των εργαζομένων στις ταξικές επιλογές και τις αγωνιστικές κατευθύνσεις που προωθεί το Μέτωπο".

Αυτή τη στιγμή, οι ταξικές δυνάμεις μέσα στη ΔΕΗ έχουν φέρει τα "πάνω - κάτω", καθώς προετοιμάζονται για τον αντιπολεμικό, ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Πολλά πρωτοβάθμια σωματεία έχουν ήδη συνεδριάσει, αποφασίζοντας την κήρυξη εβδομάδας αντιπολεμικής δράσης από 24 έως 30 Απρίλη. Πλήθος πρωτοβουλιών παίρνονται και στην Αττική, με τοπικές γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και περιοδείες, οι οποίες έχουν στόχοτο "να κατανοήσουν οι εργαζόμενοι ότι πόλεμος δε γίνεται μόνο στη γειτονική Γιουγκοσλαβία, αλλά και στη χώρα μας, καθώς και στη μετατροπή της αγανάκτησής τους σε κύμα συλλογικής δράσης, με προοπτική να δημιουργηθεί το"αντίπαλο δέος", που θα σταματήσει τα σχέδια των ιμπεριαλιστών",όπως τονίζει ο Π. Πάλμος.Ανάμεσα στα άλλα, αναμένεται να αναρτηθούν πανό με αντιπολεμικά συνθήματα, ενώ στο ιστορικό εργοστάσιο του ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου στο Κερατσίνι, θα αναρτηθεί πανό 40 μέτρων!

Παράλληλα, "καραβάνι" εργαζομένων της ΔΕΗ ετοιμάζεται να πάει στη Γιουγκοσλαβία, ενώ έχει προταθεί, τεχνικό προσωπικό της ΔΕΗ να συμβάλει εθελοντικά στην επισκευή των 18 εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γιουγκοσλαβίας.

Ανάλογες πρωτοβουλίες παίρνονται σε όλη την Ελλάδα, στις μονάδες της ΔΕΗ. Ο Πολ. Τσίρκας,επισημαίνει ότι "ήδη σε όλους τους νομούς της χώρας, σε κάθε χώρο δουλιάς της ΔΕΗ, προετοιμάζονται αγωνιστικές εκδηλώσεις, κύρια την παραμονή της Πρωτομαγιάς, με αντιπολεμικό περιεχόμενο. Αυτή την περίοδο προέχει η αντίσταση των εργαζομένων και του λαού στους πολεμοχαρείς δολοφόνους, στους μανιακούς του ΝΑΤΟ και στις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, που βομβαρδίζουν ανελέητα το σερβικό λαό, που καταπατούν βάρβαρα τις ηθικές αρχές και ανθρώπινες αξίες. Γι' αυτό καλούνται όλοι οι εργαζόμενοι της Αθήνας, τη μέρα της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα, για να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην ειρήνη, ΝΑΙ στη ζωή".

Ενδεικτικό για τις διεργασίες των ταξικών δυνάμεων στο χώρο της ΔΕΗ, στην προοπτική της Πρωτομαγιάς, είναι το παράδειγμα της Πτολεμαϊδας,όπου θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 29 Απρίλη, στη 1 το μεσημέρι, στην πύλη του Λιγνιτικού Κέντρου Πτολεμαϊδας - Αμυνταίου,με αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα. Η κινητοποίηση αυτή θα είναι το αποκορύφωμα ανάλογων στάσεων εργασίας, περιοδειών, συνελεύσεων, ομιλιών, τόσο στο χώρο της ΔΕΗ όσο και στον υπόλοιπο νομό, που θα αρχίσουν από τις26 Απρίλη.

Ο Ιορ. Καλαϊτζόπουλος,μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και του ΕΚ Κοζάνης, σημειώνει ότι η συσπείρωση των ταξικών δυνάμεων στο νομό και στη ΔΕΗ είχε αρχίσει πολύ πριν, με τη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής. Σχετικά με το ΠΑΜΕ, τονίζει ότι "δικαιώθηκε η αναγκαιότητα ύπαρξής του και εκφράστηκε μια ανακούφιση από τους εργαζόμενους. Ανθρωποι που δε συμμετείχαν, άρχισαν τώρα να ακούν με προσοχή και να δείχνουν εμπιστοσύνη στην προσπάθεια για μια άλλη πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος".

Γ. Φ

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ούτε ένα φορτίο πολεμικού υλικού

Στο λιμάνι, στο σιδηρόδρομο, στη Ζώνη, παντού, φουντώνουν οι αντιπολεμικές αντιδράσεις και οι προετοιμασίες για την 1η Μάη

Στη μάχη για την ισχυροποίηση του πανελλαδικού Πανεργατικού Μετώπου, ώστε να δοθεί ακόμα πιο οργανωμένα, πιο μαζικά ο αγώνας, έχουν μπει τα ταξικά εργατικά σωματεία του Πειραιά, κορυφώνοντας αυτή τους τη δράση ενόψει της Πρωτομαγιάς.Ολο το προηγούμενο διάστημα, με εξορμήσεις, συγκεντρώσεις και συσκέψεις, έφτασαν πλατιά στους εργαζόμενους της πόλης, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη μεγαλύτερη συσπείρωσή τους στην κατεύθυνση της πάλης για την αλλαγή της κατάστασης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Τα σωματεία του Πειραιά σε πρόσφατη σύσκεψη κατέληξαν σε ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσης για τον ταξικό αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς με βάση τις κατευθύνσεις του ΠΑΜΕ.

Η μαζική παρουσία στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Εργατικών και Συνταξιουχικών Σωματείων του Πειραιάστην πλατεία Κοραή στις 10 το πρωί,με κυρίαρχο αίτημα το σταμάτημα του πολέμου, είναι πιο αναγκαία από ποτέ και προς αυτή την κατεύθυνση απευθύνουν πλατύ κάλεσμα και τα σωματεία του Πειραιά.

Την Πέμπτη και Παρασκευή,29 και 30 του μήνα, θα γίνουν σ' όλους τους χώρους δουλιάς του Πειραιά, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις και εξορμήσεις.Τις ίδιες μέρες θα γίνει αντιπολεμική εκδήλωση στην πλατεία Κοραή με έκθεση φωτογραφικού υλικού.

Ο γραμματέας του ΕΚ Πειραιά Μ. Νουφαρίτσης τόνισε ότι στην πρόσφατη σύσκεψη των σωματείων επαναβεβαιώθηκε η συστράτευσή τους στα πλαίσια της απόφασης της Πανελλαδικής Σύσκεψης για τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ. "Στην κατεύθυνση αυτή - τόνισε - εντείνουμε περισσότερο τη δουλιά που έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό τα ταξικά εργατικά σωματεία του Πειραιά".

Σε ό,τι αφορά το χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης,όπου τα σωματεία αναπτύσσουν μια μεγάλη δραστηριότητα, ο πρόεδρος του Σωματείου ΝαυπηγοξυλουργώνΓιώργος Μπατζακόπουλος,σημειώνει: "Πρώτο καθήκον που μπαίνει σήμερα είναι οι στόχοι που βάζει το ΠΑΜΕ να αγκαλιάζουν κάθε μέρα όλο και περισσότερους εργαζόμενους. Η συμμετοχή των εργαζομένων στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που διοργανώνουν τα ταξικά σωματεία του Πειραιά δίνοντάς της αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό - ταξικό χαρακτήρα είναι πιο αναγκαία από ποτέ, για μπει φρένο σ' αυτόν τον πόλεμο".

Αποτέλεσμα της δουλιάς που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα με κατά τόπους συγκεντρώσεις εξορμήσεις, αποτέλεσαν οι μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν στο λιμάνι ενάντια στο νομοσχέδιο ξεπουλήματος, οι εκατοντάδες υπογραφές που μαζεύτηκαν. Με την απόφασή τους οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη, αλλά και του Πειραιά να μην ξεφορτώσουν ούτε ένα φορτίο πολεμικού υλικού,εξέφρασαν την έμπρακτη αντίθεσή τους στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που θέλει να τους κάνει συμμέτοχους στο βρώμικο πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Ενα ιδιαίτερο καθήκον σήμερα μπαίνει για τους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά όπως σημείωσε ο Σταμάτης Βάσσος,μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος και είναι η πάλη ενάντια στον πόλεμο, που πρέπει να εκφραστεί και μέσα από τη μαζική τους συμμετοχή στο γιορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Σημαντική ήταν η ανταπόκριση των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο,στο κάλεσμα που απηύθυναν οι συνδικαλιστές για τη δημιουργία του ΠΑΜΕ. Ο Σωτήρης Ραφτόπουλος,μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, τονίζει: "Το προηγούμενο διάστημα κάναμε περιοδείες, μιλήσαμε με τους εργαζόμενους στο σιδηρόδρομο και υπήρχε σημαντική ανταπόκριση, καθώς - όπως και οι ίδιοι τόνιζαν - η κατάσταση δεν πάει άλλο".

Αυτό το διάστημα οι συνδικαλιστές έχουν ξεκινήσει περιοδείες, με στόχο να φτάσουν σ' όλους τους σιδηροδρομικούς σταθμούς στην Ελλάδα.Ηδη, οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο στη Θεσσαλονίκη έχουν αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας για να μπλοκάρουν τη μεταφορά πολεμικών υλικών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Αυτή η απόφαση έχει βρει σύμφωνους όλους τους εργαζόμενους στο σιδηρόδρομο. Επιπλέον συνδικαλιστές του χώρου συμμετείχαν στην αποστολή συνδικαλιστών και άλλων φορέων στο Βελιγράδι.

Γ. Δ.

ΠΑΤΡΑ
Δυναμικά στη μάχη

Μπροστά το ΠΑΜΕ στην ενίσχυση της αντίστασης και του αγώνα, δίνοντας το κύριο βάρος του στους χώρους δουλιάς

Ταυτόχρονα δίνουν τη μάχη της ανάπτυξης της αντιπολεμικής δράσης και της ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος, τα σωματεία και οι συνδικαλιστές της Πάτρας που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ. Εξάλλου - όπως τονίζουν - και τα δύο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

Καθημερινά οι συνδικαλιστές εξορμούν σε χώρους δουλιάς, στα γιαπιά, στα εργοστάσια, στις βιοτεχνίες, στα μαγαζιά, "αποκαλύπτοντας" στους εργαζόμενους της πόλης, τον άλλο δρόμο, το δρόμο του αγώνα, της αντίστασης στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, για μια καλύτερη ζωή.

Η προκήρυξη που τιτλοφορείται "Τι είναι και τι θέλει το ΠΑΜΕ",έχει φτάσει στα χέρια της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων της πόλης, που πολύ θετικά αντιμετωπίζουν την προσπάθεια αυτή.

Στην Πάτρα, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων, αλλά και των σωματείων μεμονωμένα, έχουν γίνει συσκέψεις με θέμα το ΠΑΜΕ, την Πρωτομαγιά και τη ΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία.

Για την ερχόμενη βδομάδα τα σωματεία οργανώνουν και στην Πάτρα αντιπολεμική συναυλία και συγκέντρωση, ενώ προγραμματίζουν εξορμήσεις, περιοδείες και εκδηλώσεις σε χώρους δουλιάς.Κορύφωση αυτής της δράσης θα αποτελέσει και για την Πάτρα ο ταξικός - αντιπολεμικός - αντιιμπεριαλιστικός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς, που θα γίνει στην πλατεία Γεωργίου, στις 10 το πρωί.

Σχετικά με τη δραστηριότητα που έχει αναπτυχθεί στην Πάτρα, ο Αν. Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, μας δήλωσε: "Η δράση των σωματείων το προηγούμενο διάστημα ήταν πλούσια, αποκομίσαμε μεγάλη εμπειρία και κορυφώνεται, χωρίς βέβαια να τελειώνει, την Πρωτομαγιά.Μέρα, κατά την οποία θέλουμε να προβάλουμε τους στόχους, τα οράματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Μέρα, που αποκτά σαφή ταξικό και αντιπολεμικό χαρακτήρα. Εχουμε πολλά βήματα να κάνουμε. Να ενημερώσουμε έως και τον τελευταίο εργαζόμενο της Πάτρας. Η ανταπόκριση μέχρι σήμερα των εργαζομένων μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε. Δέχτηκαν πολύ θετικά τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ, εξάλλου οι ίδιοι διαπιστώνουν ότι δεν πάει άλλο μ' αυτή την κατάσταση που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα με ευθύνη των συμβιβασμένων πλειοψηφιών. Ηταν αναμενόμενο να το δεχτούν επιδοκιμαστικά. Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους μας. Πρέπει να σταματήσουμε τον πόλεμο, μπορούμε να το κάνουμε. Η εργατική τάξη, ο λαός έχει τη δύναμη να τον σταματήσει και να χτίσει έναν καλύτερο κόσμο, εμείς πρέπει να μπούμε μπροστά και να συντονίσουμε τον αγώνα του".

Πλούσια δράση έχει αναπτύξει και το Συνδικάτο Ιματισμού Πάτρας,όπως μας λέει η πρόεδρός του Σία Ψωμιάδη.Δεκάδες εξορμήσεις σε εργοστάσια, περιοδείες και εκδηλώσεις, που το τελευταίο διάστημα απέκτησαν αντιπολεμικό περιεχόμενο, πραγματοποιήθηκαν από το σωματείο σε συνδυασμό πάντα με την προώθηση των στόχων του ΠΑΜΕ.

"Οι εργαζόμενοι - θα μας πει η συνδικαλίστρια - έχουν αποκτήσει ένα διαφορετικό αέρα. Βλέπουν το ΠΑΜΕ με ελπίδα, πιστεύουν ότι μπορεί να τους οδηγήσει μακριά από το σημερινό τέλμα. Επίσης, έντονα αντιΝΑΤΟικά, αντιπολεμικά συναισθήματα τους διακατέχουν και τα εκφράζουν με πολλούς τρόπους. Εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον για όλες τις ενέργειες που κάναμε ή θα κάνουμε. Δημιουργείται σήμερα ένα πολύ θετικό κλίμα και για τη δράση των σωματείων και για την ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού και φιλειρηνικού κινήματος".

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 1999
Ταξική, αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική

Σε όλη τη χώρα, με μπροστάρη το ΠΑΜΕ, συνδικάτα και συνδικαλιστές προετοιμάζονται να υποδεχτούν την Πρωτομαγιά, εντείνοντας την αντιπολεμική δράση και τις προσπάθειες για δράση και συσπείρωση σε αγωνιστική κατεύθυνση. Με τη μεγάλη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και τις συγκεντρώσεις που οργανώνονται σε όλη τη χώρα κορυφώνεται η βδομάδα αντιπολεμικής δράσης

Η αντιπολεμική συγκέντρωση και συναυλία, με πολιορκία του στρατοπέδου Πολυκάστρου, όπου έχουν σταθμεύσει γερμανικά τανκ και το δίωρο αποκλεισμό του φυλακίου, που πραγματοποιήθηκε χτες, Σάββατο, με πρωτοβουλία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου στο φυλάκιο των Ευζώνων στο Κιλκίς, αποτέλεσε σταθμό στην πλούσια αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική δράση που ανέπτυξε το ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής του στις 3 του Απρίλη και ταυτόχρονα "άνοιξε" τη βδομάδα αντιπολεμικών εκδηλώσεων, που θα κορυφωθεί με το γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς το ερχόμενο Σάββατο. Το αντιπολεμικό καθήκον του ΠΑΜΕ μοιάζει να υπερσκελίζει όλα τα υπόλοιπα, ωστόσο οι δυνάμεις που το απαρτίζουν δίνουν ταυτόχρονα και με επιτυχία τη μάχη για την προώθηση των στόχων του, για την ανασυγκρότηση πρώτα και κύρια του συνδικαλιστικού κινήματος, για δράση και συσπείρωση σε αγωνιστική κατεύθυνση.

Σε όλη τη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες περιοδείες και εξορμήσεις, εκδηλώσεις και συσκέψεις σε χώρους δουλιάς, σε συνοικίες, σε σχολεία, ακόμα και σε στρατόπεδα. Για τη βδομάδα αντιπολεμικής δράσης οργανώνονται κεντρικές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε πόλεις, καθώς και σε εργασιακούς χώρους, όπου θα πραγματοποιούνται και στάσεις εργασίας. Στην Αθήνα συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ θα εξορμούν καθημερινά σε κεντρικά σημεία, όπως η Κάνιγγος, η Ακαδημίας, η Ζήνωνος, η αγορά, τα Προπύλαια κ.ά.

Παράλληλα, οι εκδηλώσεις αυτές θα προετοιμάσουν και τις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Πρωτομαγιά, στις οποίες το ΠΑΜΕ προσδίδει ταξικό - αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί του Σαββάτου 1η Μάη, στην πλατεία Συντάγματος και θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Στη Θεσσαλονίκη στο λιμάνι και στον Πειραιά η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων καλεί στις 10πμ στην πλατεία Κοραή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ