ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Απρίλη 1999
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ολοζώντανο το "Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός"

Δικό μας όπλο είναι η μουσική και τη βάζουμε στην υπηρεσία της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της συναδέλφωσης των λαών, ενάντια στον πόλεμο και τους δολοφονικούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, δηλώνουν οι άνθρωποι των Γραμμάτων και της Τέχνης στο "Ρ".

ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΓΙΑΓΚΟΣ (καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου)

"Στη συναυλία βγαίνουν σε πρώτο πρόσωπο οι καλλιτέχνες. Είμαστε όλοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες. Αλλά σε αυτή την περίπτωση οι άνθρωποι που είναι κοντά μας, θέτουν ακόμα και τη διασημότητά τους στην υπηρεσία της κινητοποίησης του ελληνικού λαού και των ευρωπαϊκών λαών ενάντια στον πόλεμο. Αυτό το λέω με μεγάλη χαρά, γιατί αυτό αποδείχτηκε πλέον σε μία κοινή πορεία δύο μηνών".

ΓΕΡΟΥ ΚΑΤΙΑ (ηθοποιός)

"Η εγκληματική ΝΑΤΟική επιδρομή άλλαξε τα πάντα γύρω μας και μέσα μας. Οι διεθνείς κανόνες δικαίου δεν προστατεύουν κανέναν πια, όπως ελπίζαμε. Η κοινή γνώμη της Αμερικής και της Ευρώπης για να αφυπνιστεί χρειάζεται ποταμούς αίματος,δεν αφυπνίζεται αυτόματα, όπως πιστεύαμε κάποιοι αφελείς. Το "ξύλινο" σύνθημα, όπως πολλοί ονόμαζαν το "Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός", δυστυχώς δεν είναι ξύλινο, είναι ολοζώντανο.

Οι προοδευτικές φωνές υπέρ της ειρήνης ζουν υπό το κράτος τρόμου μιας αυτόματης παρεξήγησης και πρέπει, δυστυχώς, να εξηγούν τα αυτονόητα: Οταν λέμε ότι είμαστε υπέρ του απαραβίαστου των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας ενός λαού, δε σημαίνει ότι δε σεβόμαστε ταυτόχρονα και δεν παλεύουμε για τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Οταν λέμε ότι συμπαραστεκόμαστε στον κουρδικό αγώνα αυτό δε γίνεται επειδή "ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου". Απαιτείται από όλους μας ένα σθένος,που αναρωτιόμαστε αν το έχουμε, γιατί πολλοί από εμάς, δεν ήμασταν προετοιμασμένοι. Το σθένος αυτό, όμως, είναι το μόνο μας όπλο. Κι αν δεν το έχουμε, οφείλουμε να το αποκτήσουμε.

Ας ενώσουμε τις φωνές μας. Ας επηρεάσουμε την αφύπνιση της Ευρώπης. Ας παλέψουμε κόντρα στον πόλεμο και υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών".

ΖΟΥΔΙΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ (συνθέτης)

"Αυτή η κυβέρνηση έχει προκαλέσει ένα μεγάλο πλήγμα στο αίσθημα του λαού μας περί δικαιοσύνης, ηθικής και ζωής γενικότερα.Με αυτό το αίσθημα ο ελληνικός λαός υπάρχει στην ιστορία. Ελπίζω να ακουστεί ο παλμός της συναυλίας τη Δευτέρα και να σταματήσουν εδώ τις προδοτικές τους κινήσεις και να σώσουν ό,τι μπορούν από την αξιοπρέπεια του λαού, ο οποίος δεν τους έχει εξουσιοδοτήσει έως εκεί... Ελπίζω κάποτε να ξανασυναντηθούμε με τους Σέρβους και να "βομβαρδίσουμε" τη στάση των Αμερικανών και μέσα στη χώρα τους. Κάποτε θα γίνει κι αυτό".

ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΑΛΚΙΝΟΟΣ (τραγουδιστής)

"Θα είναι μία μεγάλη παράλληλη συναυλία, που θα γίνεται ταυτόχρονα στην Αθήνα, το Βελιγράδι και τη Ρώμη. Θα είναι μία συναυλία που θα λέει "όχι" στο δίλημμα "Μιλόσεβιτς ή ΝΑΤΟ".Αυτή τη στιγμή βομβαρδίζεται άμαχος πληθυσμός, σερβικός και αλβανόφωνος. Αυτό είναι το σημαντικό και γι' αυτό διαμαρτυρόμαστε".

ΘΩΜΑΪΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ (τραγουδιστής)

"Το όπλο το δικό μας είναι η μουσική. Με τη μουσική διαδηλώνουμε την αντίθεσή μας σ' αυτό το έγκλημα που συντελείται στα Βαλκάνια.Πιστεύω πως τίποτα δεν πάει χαμένο. Κάθε φωνή έχει την αξία της όταν υπερασπίζεται το δίκαιο. Και το αποτέλεσμα είμαι σίγουρος πως θα φανεί. Δυστυχώς, οι δυνατοί έχουν τα όπλα. Εμείς με τα δικά μας όπλα μπορούμε να πετύχουμε. Είναι σημαντικό να δείχνουμε αλληλεγγύη στους ανθρώπους που υποφέρουν από τις ΝΑΤΟικές βόμβες".

ΜΟΥΤΣΑΤΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (τραγουδίστρια)

"Αυτή η συναυλία είναι η μεγάλη μουσική γέφυρα των λαών για την ειρήνη. Και οι λαοί είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο και την καταστροφή που άρχισε το ΝΑΤΟ".

ΜΠΟΥΡΜΑΣ ΤΑΚΗΣ (συνθέτης)

"Διαφωνούμε με τους βομβαρδισμούς, αλλά και με τη στάση της κυβέρνησης.Με τη συναυλία θέλουμε να φωνάξουμε τη διαφωνία μας και την ανησυχία μας".

ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ (ζωγράφος - σκηνογράφος)

"Αλλοι πάνε στις γέφυρες στο Βελιγράδι, άλλοι βγαίνουν στους δρόμους και διαδηλώνουν, άλλοι τρέχουν να αφυπνίσουν τους συμπολίτες, άλλοι γράφουν κείμενα και πληροφορούν, άλλοι συγκεντρώνονται σε επικίνδυνα μέρη - σε αεροδρόμια, σε διαύλους παροχής "ανθρωπιστικής βοήθειας", έξω από Ναυτοδικεία - άλλοι μαζεύονται και συζητάνε για τη φρίκη που γλίστρησε σαν φίδι από Ευρώπη μεριά...

Το ύφος της κυβέρνησης συνιστά ψυχραιμία. Τι άλλο μπορεί να περιμένει κανείς από ανθρώπους τόσο χωμένους στα δικά τους "υπαρξιακά παραταξιακά αδιέξοδα", από το να συνιστά αυτό που οι ίδιοι δεν κάνανε τόσο καιρό; Αυτά, όμως, θα τα πούμε άλλη φορά. Μετά, που λένε. Το μετά κανείς δεν ξέρει πώς θα μας βρει. Σίγουρα όχι ίδιους.

Η δική μου στάση είναι ότι προσπαθώ να κάνω ό,τι περνάει απ' το χέρι μου,έτσι ακτιβιστικά, ίσως για να μην έχω πολύ χρόνο να κλαίω για τη μαζική δολοφονία στη γειτονιά μας.

Τόσοι πολλοί κακοί μαζεύτηκαν να εξοντώσουν μια μικρή χώρα;".

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (συγγραφέας)

"Δεν πρόκειται για μία απλή συναυλία. Είναι ένα συλλαλητήριο και μία διαδήλωση. Δεν πάμε να τραγουδήσουμε, αλλά να βρούμε κουράγιο, όπως ακριβώς κάνουν και οι Σέρβοι στο Βελιγράδι. Ο πόλεμος δεν είναι απλώς δίπλα στην πόρτα μας. Συμμετέχουμε, έχουμε βάλει την υπογραφή μας.Ο ελληνικός λαός πρέπει να βγει στους δρόμους για να σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα. Θα έρθει και στη δική μας αυλή, αφού βρισκόμαστε στην ίδια, ακριβώς, δίνη. Στη δίνη της νέας πολιτικής του ΝΑΤΟ. Οι ανακατατάξεις έχουν στόχο μέσα από τα Βαλκάνια να φτάσουν μέχρι την πρώην Σοβιετική Ενωση που έχει εθνότητες, πλούτη, υποδομή.Θέλουν να γίνουν χωροφύλακες παντού και πολύ φοβάμαι ότι θα φτάσουν στο σημείο να "λύνουν" ακόμα και ιδιωτικές υποθέσεις".

ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΜΙΛΤΟΣ (συνθέτης - τραγουδιστής)

"Το πρόβλημα των Αμερικανών είναι "σεξουαλικό"... Για τον Κλίντον είναι εμφανές. Το ίδιο και για την Ολμπράιτ. Αρα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των ανθρώπων, ώστε να μη γίνονται πόλεμοι. Εκτός από αυτό οι κυβερνήσεις στο ΝΑΤΟ έχουν εμπλακεί σε μία ιστορία, από την οποία, πλέον, δεν μπορούν να κάνουν πίσω. Γι' αυτό και δεν είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Νομίζω πως αυτή θα είναι η τελευταία συναυλία. Το επόμενο που πρέπει να κάνουμε, είναι να κλείσουμε τους δρόμους στα σύνορα, για να μην περάσει κανένας Ελληνας φαντάρος σταλμένος να "ειρηνεύσει" το Κόσσοβο".

ΤΣΑΚΝΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ (συνθέτης - τραγουδιστής)

"Ελπίζουμε αυτή η συναυλία να είναι μαζικότερη από τη συναυλία που έγινε για την υπόθεση Οτσαλάν. Είναι δεδομένα τα αντιπολεμικά αισθήματα των Ελλήνων και πιστεύω ότι τη Δευτέρα οι Αθηναίοι, μαζί με τους Βελιγραδιώτες και τους Ιταλούς θα αποδείξουν ότι εκτός από την Ευρώπη των ισχυρών υπάρχει και η Ευρώπη των λαών".

Μουσική καταδίκη των αμερικανο - ΝΑΤΟικών φονιάδων

Πλήθος καλλιτεχνών και μέγα αντιπολεμικό πάθος στήνει αύριο στις 7μ.μ. στο Σύνταγμα "γέφυρα" αλληλεγγύης στο σερβικό λαό

Μια μεγάλη ασπίδα ειρήνης, μια μουσική "γέφυρα" αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο από τις ΝΑΤΟικές επιδρομές λαό της Γιουγκοσλαβίας θα στηθεί αύριο πάνω από την Αθήνα, το Βελιγράδι και τη Ρώμη, γεφυρώνοντας την κοινή απαίτηση για το σταμάτημα του πολέμου. Η "Πρωτοβουλία Πολιτών 1ης Μαρτίου" αύριο, στις 7μ.μ., στην πλατεία Συντάγματος διοργανώνει μουσικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών, την ίδια ώρα που στην πλατεία Δημοκρατίας, στο Βελιγράδι, και τη Ρώμη θα πραγματοποιούνται ανάλογες συναυλίες. Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι οι:

"Ακτιβ Μέμπερ", "Αέρα Πατέρα", Χάρις Αλεξίου, Λένα Αλκαίου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Γιώργος Ανδρέου, "Ανεμος", "Απουριμάκ", Ελευθερία Αρβανιτάκη, Αννα Βαγενά, Νένα Βενετσάνου, Γεωργία Βελιβασάκη, Καλλιόπη Βέτα, Παντελής Βούλγαρης, Δήμητρα Γαλάνη, Βαγγέλης Γερμανός, Κάτια Γέρου, Φοίβος Δεληβοριάς, Γιώργος Δημητριάδης και "Μικροί Ηρωες", Ελένη Δήμου, "Διάφανα Κρίνα", "Δραπέτες", "Ενδελέχεια", "Ενοχο Λα", Σταύρος Ζαλμάς, Πέμυ Ζούνη, Μίκης Θεοδωράκης, Κώστας Θωμαϊδης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Ειρήνη Ιγγλέση, Κώστας Καζάκος, Βασίλης Καζούλης, Μελίνα Κανά, Ειρήνη Καραγιάννη, Παρασκευάς Καρασούλος, Κυριάκος Κατζουράκης, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Γιώργος Κιμούλης,"Κινούμενα Σχέδια", Μαριανίνα Κριεζή, Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιάννης Κούτρας, Γιώργος Λαζάνης, Λάκης Λαζόπουλος, Μανώλης Λιδάκης, Λουδοβίκος των Ανωγείων,"Μάτζικ ντε Σπελ", Νότης Μαυρουδής, Αφροδίτη Μάνου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Μητροπάνος, Θάνος Μικρούτσικος, Βίκυ Μοσχολιού, Μουσικό γκρουπ Αλβανών καλλιτεχνών, Αναστασία Μουτσάτσου, Θέμις Μπαζάκα, Γκόραν Μπρέγκοβιτς, Λίνα Νικολακοπούλου, Κρινιώ Νικολάου, Γιάννης Νικολάου, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Αννα Παναγιωτοπούλου, "PAX ROMANA", Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Ελλη Πασπαλά, Μίλτος Πασχαλίδης, Ορφέας Περίδης, Ρένη Πιττακή, Φίλιππος Πλακιάς, Νίκος Πορτοκάλογλου, Διονύσης Τσακνής, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Τάνια Τσανακλίδου, "Υπόγεια Ρεύματα", Μανώλης Φάμελλος, "Φόβοι του Πρίγκηπα", Μάριος Φραγκούλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ