ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΙΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Αρχίζει η μοιρασιά στις επιχειρηματικές ομάδες

Ημερίδα του υπουργείου Ανάπτυξης για τα κονδύλια της αρμοδιότητάς του

Τις... δράσεις της κυβέρνησης για το τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης στους τομείς εποπτείας του υπουργείου Ανάπτυξης παρουσίασε χτες ο υπουργός Ευάγ. Βενιζέλος και άλλα πολιτικά στελέχη του υπουργείου, σε ημερίδα που διοργανώθηκε στην Αθήνα και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από διάφορους επιχειρηματικούς κλάδους. Στην ουσία, ο υπουργός αναφέρθηκε στις προτάσεις που το υπουργείο Ανάπτυξης κάνει προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και μέσω των οποίων έχει θέσει στόχο να διαχειριστεί περί τα 3,8 τρισεκατομμύρια δραχμές για την περίοδο μέχρι το 2006.

Σε μια εμφανή προσπάθεια να αποκρυβεί ο ρόλος των κονδυλίων, που μέσω των λεγόμενων Κοινοτικών Προγραμμάτων Στήριξης έρχονται στη χώρα μας και κυρίως το ποιοι είναι κερδισμένοι από τη διαχείριση και την εκμετάλλευσή τους, ο υπουργός επιδόθηκε σε μια γενικόλογη και ακαδημαϊκού περισσότερο χαρακτήρα παρέμβαση. Ετσι ενώ ζητήματα που έχουν σχέση με την ολοένα και περισσότερο περιθωριοποίηση της ελληνικής οικονομίας ή το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας ή του τρόπου που εξελίσσεται η ελληνική βιομηχανία αναδεικνύονται σε μεγάλες πληγές της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός περιορίστηκε ν' αναφερθεί σε "οριζόντιους άξονες που διαπερνούν όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα" και για "απαραίτητες δράσεις" που "συνθέτουν μια αντίληψη για την ανάπτυξη". Η αντίληψη αυτή στηρίζεται στη χιλιοειπωμένη άποψη περί "μεταβιομηχανικού μοντέλου ανάπτυξης", ενώ ανάμεσα στους βασικούς άξονες, ο υπουργός ανέφερε την ποιότητα, των προϊόντων και των υπηρεσιών, την οικολογική ευαισθησία, την ενίσχυση της μικρής κλίμακας, την... "καινοτομικότητα", τη γεωγραφική αυτογνωσία, με την έννοια των πλεονεκτημάτων που μας δίνει η γεωγραφική θέση της χώρας, και την κοινωνία της πληροφορίας.

Εξειδικεύοντας στον τομέα της μεταποίησης τα όσα γενικά είπε ο υπουργός, η υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου ...επανέλαβε ακριβώς τα ίδια. Επιπρόσθετα μόνο "εξήγησε" ότι το γεγονός πως "η σπονδυλική στήλη της οικονομίας είναι οι ΜΜΕ, δεν μπορεί να μας οδηγήσει στο ότι μπορούμε να θεωρούμε βιώσιμη τη μεταποίηση στην πολύ μικρή επιχείρηση". Μ' άλλα λόγια επανέλαβε τη γνωστή θέση ότι οι πολύ μικρές για τα μεγέθη της ΕΕ ελληνικές επιχειρήσεις, που είναι πλειοψηφία στη χώρα μας, αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούν στο κλείσιμο, μια και η κυβέρνηση δεν τις θεωρεί βιώσιμες.

Η ενέργεια

Μετά τις πρόσφατες (την προηγούμενη βδομάδα) δεσμεύσεις της κυβέρνησης για σοβαρές διευκολύνσεις στους βιομηχάνους στον τομέα της ενέργειας (ουσιαστικά ο ΣΕΒ πέτυχε αυτό που ήθελε), χτες με την ανακοίνωση των προγραμμάτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ενέργειας (ΕΠΕ), φάνηκε ακόμα πιο ξεκάθαρα ότι ο τομέας της ενέργειας θα αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να παράσχει τις μέγιστες δυνατότητες κέρδους στους βιομήχανους. Σύμφωνα με το εξαγγελθέν ΕΠΕ, "η μεγάλη ώθηση θα δοθεί στα ενεργειακά δίκτυα με την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ιταλία, αλλά και στην ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου". Δηλαδή ουσιαστικά θα τεθούν σε εφαρμογή οι από καιρού υπογραφείσες συμφωνίες της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ με ευρωπαϊκές αντίστοιχες επιχειρήσεις.

Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας υπάρχει σαφές πρόγραμμα για την ομαλή μετάβαση στην ελεύθερη αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η προώθηση του φυσικού Αερίου και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, τα οποία - σύμφωνα με την κυβέρνηση - "θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού".

Το μεγάλο φαγοπότι, όμως, αναμένεται να γίνει στον τομέα του Φυσικού Αερίου, όπου η εισαγωγή του νέου καυσίμου θα αποτελέσει - και είναι στόχος της κυβέρνησης - την ουσιαστική απελευθέρωση και την αποκέντρωση της ηλεκτροπαραγωγής. Αν αναλογιστούμε ότι η κυβέρνηση μελετά το αίτημα του ΣΕΒ για παροχή του ΦΑ στην τιμή που το αγοράζει η ΔΕΗ, ή έστω λίγο υψηλότερα, και με δεδομένο ότι οι συμπαραγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας θα επιδοτούνται με 40% από το Γ ΚΠΣ, τότε ο καθείς αντιλαμβάνεται ότι οι βιομήχανοι θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ενέργεια με πολύ χαμηλό κόστος. Μεγάλο παιχνίδι όμως αναμένεται και στην παροχή του ΦΑ στην οικιακή κατανάλωση, όπου ο διαγωνισμός των Εταιρειών Παροχής Αερίου είναι σε εξέλιξη.

Ο τουρισμός

Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια που προορίζονται για τις τουριστικές επιχειρήσεις από το Γ ΚΠΣ, το υπουργείο Ανάπτυξης υπόσχεται σχεδόν τον πενταπλασιασμό τους. Οπως ανακοινώθηκε, το συνολικό κονδύλι ανέρχεται στα 700 δισ. δρχ. από 170 δισ. που περιλάμβανε το Β ΚΠΣ. Επίσης, προτίθεται να διαπραγματευτεί την αλλαγή της σχέσης συμμετοχής στο ύψος της επένδυσης, αυξάνοντας το ποσοστό της συμμετοχής του δημοσίου από το 25% που ισχύει σήμερα.

Ο Ευάγ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι ο προγραμματισμός για τον τομέα του τουρισμού στα πλαίσια του Γ ΚΠΣ εντάσσεται στο "νέου τύπου δόγμα" που θα ξεφεύγει από τον πεντάμηνο τουρισμό των θερινών διακοπών, με στόχο την ενίσχυση των υποδομών για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και δημιουργία εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Σε εξέλιξη η "φιέστα" του "κοινωνικού διαλόγου"

Σε εξέλιξη βρίσκεται η "φιέστα" του "κοινωνικού διαλόγου" για τη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία στην πραγματικότητα θα σημάνει νέες απώλειες για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και περαιτέρω ελαφρύνσεις για το ντόπιο επιχειρηματικό κεφάλαιο. Τη διάσταση αυτή αποδεικνύουν οι μέχρι στιγμής κυβερνητικές διεργασίες που βλέπουν το "φως" της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες, δρομολογούμενες ρυθμίσεις όπως η αύξηση του αφορολόγητου και η "υπό" τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας θα συνιστούν απλώς το "κερασάκι στην τούρτα", καθώς παράλληλα δρομολογείται ο περιορισμός ή και η πλήρης κατάργηση πληθώρας φορολογικών δαπανών που έως σήμερα μείωναν το φορολογητέο εισόδημα και τον τελικό φόρο που κατέβαλαν μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Παράλληλα, η κυβέρνηση, όπως προκύπτει πλέον από επίσημες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, επεξεργάζεται ρυθμίσεις που θα προβλέπουν σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις των επιχειρηματιών.

Στα πλαίσια του υποτιθέμενου "κοινωνικού διαλόγου", ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς συνέχισε χτες τον κύκλο επαφών που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη βδομάδα και συναντήθηκε με εκπροσώπους του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας και των Εμπορικών Συλλόγων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης προκειμένου να συζητήσει τις φορολογικές προτάσεις που υπέβαλαν οι τελευταίοι.

Στις δηλώσεις του ο Γ. Δρυς - όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση - επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει τη φορολογία των κερδών των επιχειρηματιών και να τους προσφέρει επιπλέον φορολογικά κίνητρα, με το πρόσχημα της "αναπτυξιακής προοπτικής" που θέλει να δώσει στην ελληνική οικονομία, αλλά και της "βοήθειας" που επιθυμεί να παράσχει στην "υλοποίηση επενδυτικών πρωτοβουλιών στον ευρύτερο γεωπολιτικό μας χώρο"...

Στις ίδιες δηλώσεις, ο υφυπουργός Οικονομικών επιδόθηκε για άλλη μια φορά στη γνωστή υποκριτική στάση που υιοθετεί συνολικά η κυβέρνηση για προεκλογικούς λόγους, κάνοντας λόγο για προσπάθεια δημιουργίας ενός φορολογικού συστήματος "που δε θα "συνθλίβει" τις εμπορικές επιχειρήσεις, θα εξοικονομεί με τις απλοποιήσεις του πολύτιμο παραγωγικό χρόνο και ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζει περισσότερο αποτελεσματικά φαινόμενα όπως η παραοικονομία και φοροδιαφυγή, τα οποία δημιουργούν τεράστια προβλήματα στο υγιές εμπόριο".

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με εκπροσώπους του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΟΥ και της Πανελλήνιας Ενωσης Φοροτεχνικών Επιστημόνων.

Αύξηση κερδών 127% για την ΕΓΝΑΤΙΑ

Αυξημένα κατά 127% εμφανίστηκαν τα κέρδη της Εγνατίας Τράπεζας, τα οποία κατά το 1998 ανήλθαν σε 3.142 εκατ. δρχ., ενώ τα κέρδη του ομίλου της τράπεζας (στον οποίο ανήκει πλέον και η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας) ανήλθαν την ίδια χρονιά σε 4.580,29 εκατ. δρχ.

Τα παραπάνω αποτελέσματα ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Εγνατίας Τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι καταθέσεις της τράπεζας κατά το 1998 ανήλθαν σε 196.516 εκατ. δρχ. (αύξηση 94%) και οι χορηγήσεις σε 137.160 εκατ. δρχ. (αύξηση 58%), ενώ το σύνολο του ενεργητικού παρουσίασε μεταβολή 105% φτάνοντας τα 263.333 εκατ. δρχ.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της τράπεζας για το πρώτο τρίμηνο του 1999, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν οι καταθέσεις έχουν ανέλθει στο ύψος των 217.551 εκατ. δρχ. και είναι αυξημένες κατά 80,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ οι χορηγήσεις ανήλθαν σε 172.203 εκατ. δρχ. παρουσιάζοντας αύξηση 77%.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Μονόδρομος, η συγκέντρωση των κερδών στο λιανεμπόριο

"Τετελεσμένο γεγονός" θεωρεί τη συρρίκνωση του αριθμού των καταστημάτων στο λιανεμπόριο καθώς και τη συγκέντρωση του τζίρου σε όλο και λιγότερες και μεγαλύτερες μονάδες, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) Κ. Βερόπουλος.Τη θέση του αυτή, διατύπωσε ο Κ. Βερόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη χτεσινή γενική συνέλευση του Συνδέσμου. Ο ίδιος χαρακτήρισε αναπόφευκτες τις συνέπειες της "παγκοσμιοποίησης" στην ελληνική αγορά, υπεραμύνθηκε της "ελεύθερης οικονομίας", κατηγόρησε όμως από την άλλη τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις ότι δεν ικανοποίησαν αιτήματα των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ ώστε να τα προστατέψει από τη διείσδυση ξένης εθνικότητας επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ σκιαγραφώντας το μέλλον της αγοράς του λιανεμπορίου, διευκρίνισε ότι οι τάσεις που τη χαρακτηρίζουν είναι πρώτον η ανάπτυξη των μεγεθών και δεύτερον η συρρίκνωση των μονάδων κι αυτό σε συνδυασμό με την "παγκοσμιοποίηση" της αγοράς και με τη διαφοροποίηση της διάθεσης του εισοδήματος των καταναλωτών στα προϊόντα.

Από την άλλη μεριά, όμως, ο Κ. Βερόπουλος σα γνήσιος εκπρόσωπος και θεμελιωτής των νόμων της "ελεύθερης αγοράς" στον ελληνικό χώρο, υπογράμμισε πως"καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ανακόψει τις εξελίξεις καθώς και τη μορφή της οικονομίας που διακρίνει τη χώρα μας από τη στιγμή που έχουμε επιλέξει να ζούμε μέσα στο καθεστώς της ΕΕ και στις συνθήκες της "ελεύθερης οικονομίας"". Ωστόσο, επανέλαβε την πάγια αξίωση των επιχειρηματιών ότι για την προστασία των δικών τους συμφερόντων, "παρεμβάσεις και διορθωτικές κινήσεις μπορεί να γίνουν", κατηγορώντας τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις ότι "σχεδόν δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ". Για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι "το υπουργείο Ανάπτυξης κυριαρχημένο από αγορανομική νοοτροπία απέφυγε προσεκτικά να πάρει μέτρα, που θα επέτρεπαν στις ελληνικές επιχειρήσεις να προχωρήσουν με λιγότερα εμπόδια που ανέκοπταν την εξέλιξή τους και τελικά ωφελούσαν πρακτικά, τη διείσδυση ξένης εθνικότητας επιχειρήσεων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ