ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Απρίλη 1999
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Προεκλογικές εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα

Σκληραίνουν οι όροι για τους χαμηλόμισθους, ενώ όλο και πιο γοργά μετατρέπεται ο Οργανισμός σε τραπεζική επιχείρηση

Με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές ο υπουργός Εργασίας έδωσε χτες στη δημοσιότητα σχέδιο νόμου με τον απατηλό τίτλο "Ρυθμίσεις - μέτρα υπέρ δικαιούχων Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας".Με αυτό το σχέδιο νόμου επιδιώκεται να δημιουργηθεί ψευδής εντύπωση περί "κοινωνικής ευαισθησίας", να εξυπηρετηθούν ρουσφετολογικές σκοπιμότητες, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση δρομολογεί τη μετατροπή του Οργανισμού σε τραπεζική επιχείρηση.

Ειδικότερα στο άρθρο 1 του σχεδίου νόμου προβλέπεται ότι με απόφαση του ΔΣ του ΟΕΚ θα μπορούν να νοικιάζονται κατοικίες σε δικαιούχους του Οργανισμού, οι οποίοι μετά την πάροδο πενταετίας θα μπορούν να την αγοράσουν. Από το τίμημα θα αφαιρείται το ποσό που κατέβαλε για τα νοίκια και το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να το καταβάλλουν εφάπαξ.Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό τίθενται εκτός προγράμματος οι χαμηλόμισθοι που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη, αφού θα είναι δύσκολο έως αδύνατο γι' αυτούς να καταβάλλουν εφάπαξ ποσά άνω των 15 εκατ. δρχ. Να σημειώσουμε πως μέχρι τώρα οι κατοικίες παραχωρούνταν μετά από κλήρωση και με περίοδο εξόφλησης 25 - 30 χρόνων. Επίσης παραμένει - όχι τυχαία - ανοιχτό να ρυθμιστεί με απλή υπουργική απόφαση, το ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι που θα μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και με ποιους όρους.

Στο άρθρο 2 προβλέπεται πως στους οικισμούς που κατασκευάζει ο ΟΕΚ, θα έχουν προτεραιότητα να πάρουν κατοικία δικαιούχοι του Οργανισμού, οι οποίοι έχουν πάρει δάνειο απ' τον ΟΕΚ για αγορά κατοικίας. Οι δικαιούχοι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να καταβάλουν απευθείας και το ποσό του δανείου που πήραν και το υπόλοιπο ποσό μέχρι την πλήρη κάλυψη της τιμής διάθεσης της κατοικίας. Και πάλι εδώ με μια υπουργική απόφαση θα ρυθμιστούν τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για να είναι κάποιος εργαζόμενος δικαιούχος.

Στο άρθρο 3 προβλέπεται να κατασκευάζει ο ΟΕΚ κατοικίες τις οποίες θα νοικιάζει σε φοιτητές και σπουδαστές που είναι δικαιούχοι του ή παιδιά δικαιούχων του. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει κοινωνική πολιτική με τις "πλάτες" του ΟΕΚ, όταν το κράτος συμμετέχει στον προϋπολογισμό του Οργανισμού μόλις με το ποσό των 100 εκατ. δρχ. ετησίως και όταν τα χρήματα του Οργανισμού δε φτάνουν να καλύψουν στο ελάχιστο τις ανάγκες εργατικής κατοικίας.

Στο άρθρο 8 προβλέπεται η σύσταση "Ειδικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης", το οποίο θα σχηματίζεται από το 10% των ετήσιων εσόδων του ΟΕΚ, που προέρχονται από χρεολύσια προηγούμενων δανείων. Αυτό θα έχει ως στόχο - αναφέρεται - την ενίσχυση εκείνων των δικαιούχων που αδυνατούν να ξοφλήσουν τις οφειλές τους στον Οργανισμό. Ποια θα είναι τα κριτήρια για τη χορήγηση της... ενίσχυσης θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, αφήνοντας "παράθυρα" για ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις.

Το άρθρο 9 αναφέρει ότι όσοι έλαβαν μέρος στην κλήρωση κατοικιών του '95 στον οικισμό Λαυρίου και στις κληρώσεις κατοικιών Πάτρας ('94) και Θήβας ('95) θα πάρουν την κατοικία αν και κατά το χρόνο της αίτησης και της κλήρωσης δεν παρείχαν εξαρτημένη εργασία, δηλαδή αν και δεν κατέβαλαν εισφορές και άρα δεν ήταν δικαιούχοι του ΟΕΚ! Με υπουργική απόφαση θα καθοριστεί η σχετική διαδικασία...

Στο άρθρο 4 προβλέπεται ότι με υπουργική απόφαση ο ΟΕΚ θα μπορεί να κάνει ανακαινίσεις σε παλιούς (άνω των 25 χρόνων) οικισμούς του. Στο άρθρο 5 προβλέπονται νέες ρυθμίσεις και εκπτώσεις για την εξόφληση από τους δικαιούχους των οφειλών τους προς τον Οργανισμό.

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Προ τετελεσμένων οι εργαζόμενοι

Η πλειοψηφία του σωματείου συμφώνησε στην επιβολή 12ωρων στην επιχείρηση και ύστερα συγκάλεσε γενική συνέλευση!

Κάτω από εκβιαστικά διλήμματα και απειλές περί "λουκέτου" που εξαπέλυσαν εργοδότης και συμβιβασμένη πλειοψηφία της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου και μετά από ένα μακροχρόνιο αγώνα ενάντια στα σχέδια της επιχείρησης, οι εργαζόμενοι της "Χαλυβουργικής" λύγισαν και κατά τη χτεσινή τους γενική συνέλευση αποφάσισαν, κατά πλειοψηφία, να αποδεχτούν 12ωρη απασχόληση.

Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν ουσιαστικά προ τετελεσμένων. Η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) είχε σπεύσει απ' την περασμένη Παρασκευή να υπογράψει συμφωνία με τη διεύθυνση της επιχείρησης, όπου ορίζεται ότι οι εργαζόμενοι στα τμήματα παραγωγής σιδήρου και θερμής έλασης θα δουλεύουν μόνο 3 μέρες τη βδομάδα από 12 ώρες την ημέρα.

Στην κατάργηση του 8ωρου εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του ο Αγωνιστικός Ενωτικός Συνδυασμός για την υπεράσπιση του 8ωρου. Ο Δ. Κουμπούρης μέλος του ΔΣ του σωματείου μας δήλωσε: "Την Πρωτομαγιά η εργατική τάξη θα τιμήσει τους νεκρούς της που έπεσαν για το 8ωρο. Οι ηγεσίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη "Χαλυβουργική", υιοθετώντας όλα τα διλήμματα και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας θα την "τιμήσουν" με την προσυπογραφή της κατάργησης του 8ωρου! Αυτή η απόφασή τους εκπορεύεται από την πλήρη συμφωνία τους με την πολιτική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των βιομηχάνων για την αφαίρεση των εργατικών κατακτήσεων. Ο δρόμος αυτός οδηγεί στην πλήρη υποταγή της εργατικής τάξης. Οι εργαζόμενοι χρειάζεται σήμερα να έρθουν σε πλήρη αντίθεση με αυτή την πολιτική και τις συμβιβασμένες ηγεσίες. Σήμερα χρειάζεται πραγματικά ένα πανεργατικό μέτωπο, ενότητα της εργατικής τάξης για την απόκρουση και την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη προοπτική".

Απεργία στου "Κελαϊδίτη"

ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας). -

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης λευκού κρέατος "Κελαϊδίτης ΑΕ", που παραμένουν για τέταρτο μήνα απλήρωτοι, συμμετείχαν καθολικά στη χτεσινή 24ωρη απεργία, μετά την ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης.

Κατά τις 7.30π.μ. ο Γ. Δάγκουλας ένας από τους μετόχους, προσποιούμενος τον "αδιάφορο", προσπάθησε να περάσει μια νταλίκα γεμάτη πρώτη ύλη, όμως κάτω από τη σθεναρή αντίσταση και αποφασιστικότητα των εργαζομένων, εγκατέλειψε την προσπάθεια. Ο ίδιος μέτοχος - όπως κατήγγειλε το σωματείο - την προηγούμενη της απεργίας, επισκέφτηκε τους εργασιακούς χώρους και έταζε στους εργαζόμενους ότι θα τους καταβάλει μέρος των δεδουλευμένων, αν δε συμμετέχουν στην απεργία.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης εξαγγέλθηκε νέα 4ωρη στάση εργασίας για σήμερα και παράλληλα γενική συνέλευση για να αποφασιστεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Τους απεργούς επισκέφτηκαν οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ και μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, Κ. Πάλλης και Α. Τσακός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ