ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Απρίλη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΔΚΝΑ - ΚΕΔΚΕ
Αντιδημοκρατικός ο τρόπος ανάδειξης

Ο αντιδημοκρατικός τρόπος ανάδειξης των εκπροσώπων των αιρετών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση φάνηκε και χτες, στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) και των εκπροσώπων στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Επιπρόσθετα, οι εκλογές χαρακτηρίστηκαν από πλήρη ανοργανωσιά, ενώ εμφανέστατες ήταν οι μεθοδεύσεις για την υποβάθμιση της μεγαλύτερης ΤΕΔΚ της χώρας.

Συγκεκριμένα: Κατά τη χτεσινή ψηφοφορία η δημοτική σύμβουλος Κερατσινίου Ελένη Παπαδοπούλου υπέβαλε ένσταση κατά του κύρους των εκλογών. Στην ένσταση σημείωνε ότι η ίδια και συνάδελφός της (και οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι) δεν μπορούν - σύμφωνα με τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 48/1999 - να υποβάλουν υποψηφιότητα ως συνδυασμός για την εκλογή τους στο ΔΣ της ΤΕΔΚΝΑ, αφού ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός είναι ένας δήμαρχος και ένας δημοτικός σύμβουλος ή ένας πρόεδρος κοινότητας. Συμπλήρωνε πως η ίδια και ο συνάδελφός της ήθελαν να υποβάλουν υποψηφιότητα για να εκλεγούν στην ΚΕΔΚΕ και όχι στην ΤΕΔΚΝΑ. "Με βάση όμως το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών (14324/23.4.99) τέτοιος συνδυασμός δε θεωρείται επιτρεπτός. Μας απαγορεύεται η υποβολή υποψηφιότητας. Μας απαγορεύεται η έκφραση της προτίμησής μας σε "έγκυρους" συνδυασμούς που έχουν υποβληθεί για το ΔΣ της ΤΕΔΚΝΑ", υπογράμμιζε στην ένσταση. Πρόσθεσε πως για τους ανωτέρω λόγους, ενίσταται απέναντι στις ερμηνείες και στον τρόπο διενέργειας των εκλογών και επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της.

Η Εφορευτική Επιτροπή αναγνώρισε το δίκιο της ένστασης, αλλά υποστήριξε ότι είναι αναρμόδια για το θέμα. Αργότερα όμως, και συγκεκριμένα αργά το απόγευμα, η Εφορευτική Επιτροπή έγινε... αρμόδια - σε αντίθεση με τους πρωινούς ισχυρισμούς - και αφού έκρινε, απέρριψε την ένσταση...

Να σημειωθεί πως οι αντιδημοκρατικοί περιορισμοί στην υποβολή υποψηφιοτήτων, όπως της προαναφερόμενης, οφείλονται συνολικά στο αντιδραστικό πλαίσιο που έχει στήσει η κυβέρνηση - με τη σύμφωνη γνώμη των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ στην ΚΕΔΚΕ - σχετικά με την εκλογή των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενα πλαίσιο που μορφοποιήθηκε ως Προεδρικό Διάταγμα και δεν ξεφεύγει από τη γενικότερη κατεύθυνση αλλοίωσης της λαϊκής έκφρασης και μη υιοθέτησης απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές.

Επιπλέον, η καθοδηγούμενη απόφαση του υπουργείου για παρουσίαση των υποψηφίων σε ΤΕΔΚΝΑ και ΚΕΔΚΕ σε ενιαίο ψηφοδέλτιο οφείλεται στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ για "μάντρωμα" των δικών του ψηφοφόρων.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 8 μ.μ. και η καταμέτρηση συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ.

Απέδρασε από τα δικαστήρια

Μέσα από τα χέρια της Αστυνομίας απέδρασε χτες ο γνωστός κακοποιός Θ. Βαλλιανάτος, 39 χρόνων. Ο δραπέτης έχει καταδικαστεί για κλοπές, απάτες και πλαστογραφίες.

Την ώρα που δυο αστυνομικοί μετέφεραν τον Θ. Βαλλιανάτο στο κτίριο εννιά των δικαστηρίων στην Αθήνα, δυο άνδρες και τρεις γυναίκες τους επιτέθηκαν και τους χτύπησαν. Ο δράστης έτρεξε προς το παρακείμενο άλσος όπου τον περίμενε συνεργός του με δίκυκλο, επιβιβάστηκε σε αυτό και έγινε καπνός... Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Θ. Βαλλιανάτος δραπετεύει με περιπετειώδη τρόπο. Το 1995 δραπέτευσε από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας με τη βοήθεια συγγενών του.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΗΛΠΑΠ - ΟΑΣΑ
Στάσεις εργασίας αύριο

Χωρίς τρόλεϊ και μπλε λεωφορεία για πέντε και τέσσερις ώρες αντίστοιχα, θα παραμείνει αύριο η Αθήνα. Οι εργαζόμενοι σε ΗΛΠΑΠ και ΕΘΕΛ κατέρχονται σε στάση εργασίας και συγκαλούν γενικές συνελεύσεις, για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν αύριο στάση εργασίας από τις 10 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ., αντιδρώντας στην εφαρμογή των νέων κανονισμών εργασίας, με τα εξοντωτικά ωράρια μέχρι και 12 ώρες τη μέρα. Η πρόταση του προεδρείου της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, στην αυριανή γενική συνέλευση του κλάδου, είναι να υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων όσο κυβέρνηση και διοίκηση εμμένουν στους "αντισυνταγματικούς - αντεργατικούς κανονισμούς εργασίας".

Οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ έχουν προγραμματίσει για αύριο στάση εργασίας, από 11 π.μ. έως 3 μ.μ., με παράλληλη σύγκληση γενικής συνέλευσης. Η πλειοψηφία στην ηγεσία του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, που κήρυξε απεργιακές κινητοποιήσεις (άρχισαν στις 15 Απρίλη και λήγουν αύριο), ζητά να εφαρμοστεί η κυβερνητική πολιτική, με κάποιες μικροβελτιώσεις!

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ και της ΑΣΚΕ διαφωνούν ριζικά με το... αίτημα της πλειοψηφίας, επισημαίνοντας την ανάγκη συγκρότησης ενιαίου μετώπου εργαζομένων και επιβατικού κοινού, ενάντια στην αντισυγκοινωνιακή - αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

Η Ολυμπιάδα θα καταστρέψει την παραλία

Το "παραλιακό μέτωπο" της Αθήνας κινδυνεύει. Η αναψυχή και ο πολιτισμός προσεγγίζονται με νέα καταναλωτικά πρότυπα και απαιτήσεις σε κτίρια και εγκαταστάσεις, τα οποία προεκτείνουν την πόλη στην παραλία. Αυτές ήταν μόνο λίγες από τις διαπιστώσεις που διατυπώθηκαν χτες το απόγευμα στο Ευγενίδειο Ιδρυμα κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας του διημέρου που είχε ως θέμα "Παραλιακό μέτωπο 2004".

"Ο κίνδυνος μεγαλώνει, αφού το σύνολο των Ολυμπιακών έργων, τα οποία θα "τινάξουν" την Αθήνα, συνιστούν μια άλλη πολεοδομική πολιτική από τη θεσμοθετημένη", επισήμανε ο Φαίδων Γεωργιάδης,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση της Παραλίας του Σαρωνικού.

Σημαντικά στοιχεία για τις επιπτώσεις που θα έχει η αλόγιστη εκμετάλλευση της παραλίας στους κατοίκους και το περιβάλλον της Αθήνας, αλλά και τις προτάσεις τους για την αποτροπή των κινδύνων, παρουσίασε ο Στρατής Κούλης,υπεύθυνος ειδικός μελετών του ΟΡΣΑ. Ο Γιάννης Πολύζος,από την ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ παρουσίασε στοιχεία για το σχεδιασμό και τη διαχείριση των μητροπολιτικών ακτών, ο Θάνος Βλαστός μίλησε για τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης αναφέρθηκε στις βλαβερές συνέπειες για το θαλάσσιο οικοσύστημα, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής επισήμαναν τον τρόπο με τον οποίο πλήττονται φυσικά αξιοθέατα και ελεύθεροι χώροι των όμορων δήμων του Σαρωνικού. Στο διήμερο παραβρέθηκε εκ μέρους της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) ο Θεοχάρης Παπαμάργαρης.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΙΣΤΙΑΙΑΣ Εύβοιας της ΠΕΑΕΑ, τελεί την Κυριακή 2-5-99, στις 10 πμ, πολιτικό μνημόσυνο στο Νεκροταφείο της Ιστιαίας, για τους 18 αγωνιστές που εκτελέστηκαν την 1-4-1944 από τα στρατεύματα κατοχής.
  • Το Παράρτημα ΤΡΙΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ, πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 2-5-99, στις 11.30 πμ, για να τιμηθεί η επέτειος της ιστορικής νικηφόρας μάχης της Γλόγοβας (Δρακοβούνι) που έδωσε ο ΕΛΑΣ στις 20-4-1944 ενάντια στα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
  • Το Παράρτημα ΧΡΥΣΟΥ Φωκίδας της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 2-5-99 στις 10.30 πμ,πραγματοποιεί εκδήλωση στο Γιοφύρι της τοποθεσίας Πασχάλι Χρυσού, για να τιμήσει τη μνήμη των 18 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τα φασιστικά στρατεύματα κατοχής.

- Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που ξεκινά στις 7 πμ από την Πλατεία Κάνιγγος. Τηλέφωνα: 8234.296, 8222.952.

  • Το Παράρτημα ΧΑΛΚΙΔΑΣ της ΠΕΑΕΑ καλεί όλους τους αντιστασιακούς να πάρουν μέρος στην Εργατική Πρωτομαγιά που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη. Προσυγκέντρωση στις 9 πμ στα γραφεία του Παραρτήματος.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών - Τραυματιών, Αναπήρων Θυμάτων 1944 - 1967 (ΠΕΑΤΑΘ),πραγματοποιεί την Κυριακή 2-5-99 στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας Αγρινίου, εκδήλωση στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς τη Μεγάλη Παρασκευή του 1944.

- Η ΠΕΑΤΑΘ δρομολογεί πούλμαν που ξεκινά στις 6 πμ από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 3220.183, 5817.384, 9923.590.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνέλευση συνταξιούχων ΙΚΑ

Η γενική συνέλευση του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 του Απρίλη, στις 10μμ, στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης συμπεριλαμβάνεται ο απολογισμός της απερχόμενης διοίκησης από το Μάη τον '96 έως τον Μάρτη του '99, ο οικονομικός απολογισμός - ισολογισμός για το ίδιο διάστημα, ο προϋπολογισμός του 1999 και η έκθεση Ελεγκτικής Επιτροπής.

Στη συνέχεια θα εκλεγεί η Εφορευτική Επιτροπή για τις εκλογές που θα αρχίσουν τη Δευτέρα 3 του Μάη και θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη στις 6 του μήνα, στη μεγάλη αίθουσα του ΕΚΘ.

Σπείρα αλλοδαπών απαγωγέων

Εξι Πακιστανούς, μέλη σπείρας εκβιαστών που απήγαγαν ομοεθνείς τους, συνέλαβε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας η Ασφάλεια Αττικής. Οι δράστες πιάστηκαν τη στιγμή που παραλάμβαναν ένα εκατομμύριο δραχμές σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα από ομοεθνή τους, προκειμένου να απελευθερώσουν έναν Πακιστανό τον οποίο είχαν απαγάγει και κρατούσαν σε παλιά προσφυγική κατοικία στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Στο σπίτι βρέθηκαν επίσης τρεις ακόμη Πακιστανοί όμηροι, οι οποίοι είχαν μπει παράνομα στη χώρα μας. Οι έξι απαγωγείς και οι τρεις ομοεθνείς τους παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα.

Κοροϊδεύει άνεργους ο Δήμος Α. Λιοσίων

Τη στάση του Δήμου Ανω Λιοσίων που ενώ από το Μάη του 1998 έχει αναλάβει, μέσω των ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι" και έχει πάρει την ανάλογη χρηματοδότηση, το εν λόγω πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει ποτέ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η παράταξη της "Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας" (ΛΑΕ).

Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση: "προϋπόθεση για τη σωστή εφαρμογή του προγράμματος "Βοήθεια στο σπίτι" είναι η πρόσληψη τεσσάρων με πέντε εργαζομένων που θα παράσχουν αυτή τη βοήθεια, πράγμα που δεν έχει γίνει".

Το "πρόβλημα" στο Δήμο Ανω Λιοσίων δημιουγήθηκε όταν από το υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε έλεγχος για τις χρηματοδοτήσεις των εν λόγω προγραμμάτων. Το αποτέλεσμα όπως τονίζει η ΛΑΕ, είναι: "φέτος που ζητήθηκε να γίνει έλεγχος, από το δήμο δεν ήξεραν τι να κάνουν και πώς να δικαιολογήσουν την εξαφάνιση αυτών των χρημάτων. Στον πανικό τους, με εντολή της διοίκησης προσπάθησαν να πάρουν τώρα εργαζόμενους που όμως θα υπογράψουν πως δούλευαν από το Μάη του 1998!".

Οπως καταγγέλλει η ΛΑΕ, επειδή κάποιοι υποψήφιοι εργαζόμενοι δε δέχτηκαν να υπογράψουν ότι δούλευαν από πέρυσι, ο δήμος δεν τους προσέλαβε "και τώρα ψάχνουν για ειδικούς υπαλλήλους...".

Η ΛΑΕ ρωτά, μέσα από την ανακοίνωσή της, τη Δημοτική Αρχή, πόσα είναι τα χρήματα που πήρε για το πρόγραμμα, πού "πήγαν" αυτά τα χρήματα, γιατί δε λειτούργησε από το Μάη του 1998 το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι". Τέλος η παράταξη ζητά από το δήμο: "Με ποιο δικαίωμα αναγκάζετε άνεργους να παρανομήσουν, με ποιο δικαίωμα εκβιάζετε υπαλλήλους και μήπως χρησιμοποιήσατε τα χρήματα αυτά για προεκλογικές "ανάγκες";".

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αμεση μονιμοποίηση ζητούν οι εργαζόμενοι

Την άμεση μονιμοποίησή τους ζητούν οι εργαζόμενοι με οχτάμηνες συμβάσεις εργασίας στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής, τονίζοντας ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει με οκτάμηνους εργαζόμενους, ούτε να μπει στη μεγάλη βιομηχανία του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

"Επειδή ο πολιτισμός και η ηθική μιας κοινωνίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η συντονιστική επιτροπή των εργαζομένων, κρίνονται και από τη μέριμνά της για τον ψυχιατρικά ασθενή. Επειδή σήμερα μπαίνουν διαδικασίες για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Επειδή το σήμερα καθορίζει το αύριο... Προσδοκώντας ότι ο ψυχικά πάσχοντας θα είναι στο επίκεντρο μαζί με εργαζόμενους, που μπορούν να εργάζονται και να ζουν αξιοπρεπώς, μαζί με εργαζόμενους που δε θα επιτρέψουν να είναι αναλώσιμα θύματα. Ζητάμε την άμεση μονιμοποίησή μας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ