ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Διαλύουν" την ΕΡΑ 5!

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Σταύρου Παναγιώτου και Στρατή Κόρακα για τη συρρίκνωση των προγραμμάτων της ΕΡΑ 5

Να πάρει μέτρα ώστε να μη συρρικνωθεί η λειτουργία της ΕΡΑ 5, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ξενόγλωσσα προγράμματα που περικόπτονται λόγω της μείωσης κατά 50% της χρηματοδότησής τους από την κυβέρνηση, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή για τους υπουργούς Τύπου και ΜΜΕ και Εξωτερικών οι βουλευτές του Κόμματος Σταύρος Παναγιώτου και Στρατής Κόρακας. Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση των κομμουνιστών βουλευτών αναφέρεται: Στις μέρες μας που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επιδρούν καταλυτικά στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, η "Φωνή της Ελλάδας", το 5ο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΑ 5) αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας λόγω δραστικών περικοπών στη χρηματοδότησή του.

Συγκεκριμένα, ύστερα από τη σημαντική μείωση του ειδικού κωδικού που αφορά τις αμοιβές των εξωτερικών συνεργατών και που ανέρχονται σε δύο εκατομμύρια δραχμές περίπου το μήνα, περικόπτονται κατά 50% και τα καθημερινά δελτία ειδήσεων στις γλώσσες που σήμερα εκπέμπονται και καταργούνται μεταδόσεις σε αρκετές γλώσσες. Π.χ., από τα δύο δελτία ειδήσεων στην τουρκική καθώς και στις άλλες βαλκανικές γλώσσες θα μείνει ένα και το πρόγραμμα θα περιοριστεί στα δέκα λεπτά από είκοσι που είναι σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα αυτά σε βάρος της ΕΡΑ 5 παίρνονται τη στιγμή που η σύγκριση με αντίστοιχες μονάδες δυτικοευρωπαϊκών αλλά και βαλκανικών χωρών, με προεξάρχουσα την ξενόγλωσση υπηρεσία της "Φωνής της Τουρκίας", είναι συντριπτικά σε βάρος της χώρας μας. Αντί των δύο ξερών δεκαλέπτων δελτίων ειδήσεων της ΕΡΑ 5, η "Φωνή της Τουρκίας", μια άρτια συγκροτημένη αυτόνομη υπηρεσία με έδρα την Αγκυρα, μεταδίδει καθημερινά τρίωρο ελληνικό πρόγραμμα. Το ίδιο και το Ράδιο International της Ρουμανίας και πολύωρο καθημερινό πρόγραμμα η βουλγαρική διεθνής ραδιοφωνία.

Παρ' όλη τη μειονεκτική θέση της ΕΡΑ 5 και τις κάθε άλλο παρά ευνοϊκές συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι εργαζόμενοι σ' αυτήν, το παραγόμενο έργο είναι αξιόλογο.

Καθημερινά μεταδίδονται:

- 31 ζωντανά ξενόφωνα δελτία ειδήσεων σε 15 γλώσσες

- 9 ζωντανά δελτία ειδήσεων σε 7 ξένες γλώσσες, που απευθύνονται στους ξένους εργαζόμενους οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα μας.

- 5 ημίωρες ηχογραφημένες ειδικές εκπομπές τη βδομάδα προς τις βαλκανικές χώρες.

- Δελτίο ειδήσεων στα αγγλικά για το Internet κ.ά.

Το σημαντικό αυτό έργο παράγεται από προσωπικό που το αποτελούν κυρίως έκτακτοι συνεργάτες (52) και οι οποίοι εργάζονται με καθεστώς σύμβασης έργου και σε συνθήκες προβληματικές και ανασφαλείς.

Επίσης, ο προϋπολογισμός είναι χαμηλός και, ύστερα από αλλεπάλληλες περικοπές, δεν ξεπερνά τα 6 εκατ. δραχμές το μήνα.

Η εφαρμογή των παραπάνω μέτρων, δηλαδή η περικοπή κατά 11 εκατ. δραχμές της χρηματοδότησης για τη χρήση Ιούλης '98 - Ιούνης '99, θα έχει ως συνέπεια ένας σημαντικός αριθμός των εξωτερικών συνεργατών να μείνει χωρίς εργασία μετά τις 30 Απρίλη.

Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, όσοι δεν απολυθούν και παραμείνουν στην υπηρεσία τους είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με μηνιαίες μεικτές αποδοχές από 30.000 ως 90.000 δραχμές.

Οσον αφορά το προσωπικό που σήμερα απασχολείται στην ΕΡΑ 5, στην πλειοψηφία του, πρόκειται για πολύγλωσσο με πολύχρονη υπηρεσία, πλούσια πείρα και βαθιά γνώση του αντικειμένου.

Ανάλογοι κίνδυνοι ελλοχεύουν και για το ελληνόφωνο πρόγραμμα, που απευθύνεται στα 7 εκατ. Ελληνες της διασποράς.

Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες η ΕΡΑ 5 συρρικνώνεται και οδηγείται στη διάλυση. Και όλα αυτά τη στιγμή που σε μια σειρά άλλες περιπτώσεις χαρίζονται τεράστια ποσά ή σπαταλώνται άσκοπα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να μην προχωρήσουν οι απολύσεις των εργαζομένων και να σταματήσει η παραπέρα υποβάθμιση του ρόλου της ΕΡΑ 5.

Οι εργαζόμενοι

Σε διάλυση οδηγείται η ΕΡΑ - 5 "Φωνή της Ελλάδας", επισημαίνουν σε επιστολή τους προς τον υπουργό Τύπου, Δ. Ρέππα, οι μεταφραστές και εκφωνητές της ΕΡΑ - 5. Είναι ήδη γνωστό ότι ο πρώην διευθυντής της ΕΡΑ - 5 Γιάννης Κουτζουράδης παραιτήθηκε πριν λίγες μέρες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το παρόν και το μέλλον της "Φωνής της Ελλάδας", λόγω των περικοπών κατά 32% στο κονδύλι των αμοιβών των εξωτερικών συνεργατών, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση συμβασιούχων. Η ανακοίνωση του Γ. Κουτζουράδη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΡΑ - 5 ήταν και η αφορμή για να ζητήσει την παραίτησή του ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Παναγιώτου. Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος της ΕΡΤ υποστηρίζει ότι δεν υπήρξαν μειώσεις στον προϋπολογισμό της ΕΡΑ, αλλά αντίθετα με πρόσφατη απόφαση του ΔΣ της εταιρίας "υπήρξε ενίσχυση των κονδυλίων της ΕΡΑ".

Οι διακηρύξεις περί ενίσχυσης της ΕΡΑ του Π. Παναγιώτου, όπως φαίνεται και από την επιστολή των εργαζομένων στην ΕΡΑ - 5, δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Οι συμβασιούχοι αναφέρουν ότι γίνονται νέες περικοπές κατά 50% του προγράμματος του ξενόγλωσσου τμήματος της ΕΡΑ - 5 και πως η διοίκηση της ΕΡΑ ετοιμάζεται να "εξοντώσει" το ξενόγλωσσο τμήμα και μάλιστα σε μια στιγμή που ο πόλεμος στη γειτονική Γιουγκοσλαβία "μαίνεται".

Οι συμβασιούχοι της ΕΡΑ - 5 αναφέρονται ακόμη και στα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι με σύμβαση αορίστου χρόνου εργάζονται μόνο 10, ενώ 52 εργάζονται με σύμβαση έργου και με αποδοχές κάτω των 100.000 δρχ.

Γ. ΘΕΩΝΑΣ
Να δοθεί μήνυμα αντίστασης στις ευρωεκλογές

Τις θέσεις του ΚΚΕ για τον βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Γιουγκοσλαβίας, για την ΟΝΕ και τις επιπτώσεις της στους εργαζόμενους, καθώς και για τη μεγάλη σημασία της μάχης των ευρωεκλογών σε ελληνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, ανέπτυξε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γ. Θεωνάς,σε εργαζόμενους και εκπροσώπους φορέων της Μαγνησίας και της Λάρισας, με τους οποίους συναντήθηκε, στα πλαίσια διήμερης περιοδείας του στους δύο νομούς.

Ο ευρωβουλευτής επισκέφτηκε το Εργατικό Κέντρο, την Ενωση Συνεταιρισμών του Δήμου Αλμυρού και εργασιακούς χώρους της ΔΕΗ στο Βόλο,ενώ στη Λάρισα επισκέφτηκε την κλωστοϋφαντουργία "Μπετίνα",τον ΟΣΕ και τον ΟΤΕ.

Καθ' όλη τη διάρκεια της περιοδείας του, ο Γ. Θεωνάς υπογράμμιζε την ανάγκη να ενταθεί ακόμα περισσότερο η πάλη της εργατικής τάξης και όλου του ελληνικού λαού κατά του πολέμου και των Αμερικανοευρωπαίων ιμπεριαλιστών, αλλά και εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης που μπλέκει την Ελλάδα στον βρώμικο πόλεμο των Βαλκανίων.

Επισήμανε ότι η συμφωνία του Αμστερνταμ - η οποία, ειρωνεία και πρόκληση, τίθεται σε εφαρμογή από την Πρωτομαγιά - και η πορεία της χώρας μας προς την ΟΝΕ θα φέρουν νέα όξυνση των προβλημάτων των εργαζομένων, οι οποίοι καλούνται να αντισταθούν, συντονίζοντας τη δράση τους σε αγωνιστική ταξική κατεύθυνση και πορεία.

Ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε και στη σημασία των προσεχών ευρωεκλογών, σημειώνοντας ότι αν δε δοθεί ένα μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης εναντίον αυτής της αντεργατικής - αντιλαϊκής, αλλά και φιλοπολεμικής - ιμπεριαλιστικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τους εργαζόμενους και τους λαούς της Ευρώπης, η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο. Κάλεσε, δε, τους εργαζόμενους να ενισχύσουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ, το Κόμμα που παλεύει μαζί τους για την αντιμετώπιση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων που δημιουργεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πρωτοστατεί στις αντιπολεμικές - αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις του λαού μας, που προτείνει και προωθεί τη λαϊκή ενότητα, τη δημιουργία του λαϊκού, αντιμονοπωλιακού, αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, ικανού να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και ν' ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές στην Ελλάδα σε προοδευτική κατεύθυνση.

ΕΔΕΣΣΑ
Περιοδεία στα Σώματα Ασφαλείας

Περιοδεία στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική Εδεσσας πραγματοποίησε προχτές κλιμάκιο της ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ, με τη συμμετοχή της Μαρίας Μπόσκου,βουλευτή του ΚΚΕ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Αστυνομία, έγιναν συναντήσεις με τους αστυνομικούς υπαλλήλους, καθώς και εκπροσώπους του συνδικαλιστικού τους οργάνου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα προβλήματά τους, όπως η διαρκής παραβίαση του ωραρίου, το μισθολογικό, ο κατακερματισμός των αστυνομικών υπηρεσιών. Από την πλευρά των εκπροσώπων του ΚΚΕ εκφράστηκε η συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματά τους και έγινε αναφορά στη μέχρι τώρα δράση του ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή για την προώθησή τους. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον συνεχιζόμενο πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και τονίστηκε από την βουλευτή του Κόμματος η ανάγκη συμπόρευσης των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας με το λαό, που παλεύει ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτόν. Η ανάγκη να μη χρησιμοποιηθούν τα Σώματα Ασφαλείας σαν δύναμη καταστολής σε βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Πυροσβεστική έγιναν συναντήσεις με τη Διοίκηση και τους υπαλλήλους και συζητήθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στο Σώμα. Από την πλευρά της αντιπροσωπείας εκφράστηκε συμπαράσταση και έγινε εκτενής αναφορά στις θέσεις του Κόμματος για τα προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ