ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ
Προς νέα συγχώνευση "γιγάντων" στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Εντατικές συνομιλίες με τη γαλλική εταιρία αεροδιαστημικής και άμυνας "Matras - Lagardere" και την αντίστοιχη ιταλική εταιρία "Finmeccanica" έχει, τους τελευταίους μήνες, η βρετανική "British Aerospace PLC", προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία συγχώνευσης ανάμεσα στις τρεις βιομηχανίες.

Η πληροφορία αυτή είδε το φως της δημοσιότητας από τη βρετανική εφημερίδα "Financial Times", η οποία υποστήριξε ότι ο εκτελεστικός διευθυντής της βρετανικής αεροδιαστημικής εταιρίας, Τζον Ουέστον, έχει αλλεπάλληλες επαφές με τον Γάλλο και τον Ιταλό ομόλογό του. Την είδηση επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της "British Aerospace", Μάικ Πίτερς, αποφεύγοντας, όμως, να δώσει λεπτομέρειες για τα σχέδια συγχώνευσης. Ο Πίτερς αρκέστηκε να εκφράσει την επιθυμία της "British Aerospace" να "δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή βιομηχανία άμυνας και αεροδιαστημικής, η οποία θα είναι ικανοποιητικά ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο και θα έχει τη μεγαλύτερη δυνατή διασπορά μετοχών".

Αν υλοποιηθούν τα σχέδια συγχώνευσης, τότε θα δημιουργηθεί η 2η μεγαλύτερη αεροδιαστημική εταιρία στον κόσμο μετά την αμερικανική "Raytheon Co.". Η "British Aerospace PLC" αγόρασε, το Γενάρη, την αμυντική εταιρία "Marconi" της "General Electric Co.", ενώ η "Matras - Lagardere" πέτυχε συμφωνία συγχώνευσης με την κρατική εταιρία αεροδιαστημικής της Γαλλίας, την "Aerospatiale", μόλις πριν από δύο μήνες. Οι δύο εταιρίες συνεργάζονται ήδη σε μια εταιρία κατασκευής όπλων, την "Matra BAe Dynamics". Οι μετοχές της "British Aerospace" παρουσίαζαν αύξηση, χτες, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου κατά 2,3%, της "Matras" στο Παρίσι κατά 1% και της "Finmeccanica" στο Μιλάνο κατά 1%.

Εκτός από τις σημαντικότατες αυτές ανακοινώσεις, όμως, η ετήσια σύνοδος των μετόχων της "British Aerospace" σημαδεύτηκε από τις πολύωρες διαδηλώσεις που πραγματοποίησαν έξω από τα γραφεία της εταιρίας χιλιάδες ειρηνιστές, που ζητούσαν την άμεση διακοπή των πωλήσεων όπλων προς τον ινδονησιακό και τον τουρκικό στρατό. Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, χωρίς, όμως, να υπάρξουν, μεγάλης έκτασης, επεισόδια. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί μέτοχοι εισηγήθηκαν την, προσωρινή έστω, διακοπή των πωλήσεων αυτών, αλλά η διεύθυνση της εταιρίας απέρριψε κατηγορηματικά τις προτάσεις αυτές, υπογραμμίζοντας ότι δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής των υπαρχουσών εμπορικών συμφωνιών.

ΠΕΡΟΥ
Μαζική απεργία ενάντια στην οικονομική πολιτική

ΛΙΜΑ.-

Ο σύζυγος της Σολεδάδ Βαργκάς έχασε τη δουλιά του πριν πέντε χρόνια, όταν η κρατική εταιρία τηλεπικοινωνιών ιδιωτικοποιήθηκε. Από τότε, η γυναίκα ζει τον εαυτό της, τον άντρα της και τα τρία της παιδιά με το εισόδημα από ένα μικρομάγαζο ρουχισμού, σε μια αγορά από παράγκες, στη Λίμα. Αλλά η "ύφεση της οικονομίας", όπως κομψά το θέτουν οι ειδικοί, στραγγάλισε το μαγαζί της. Και χτες βγήκε, μαζί με χιλιάδες άλλους, στους δρόμους της Λίμας, σε μια εθνική απεργία εναντίον της οικονομικής πολιτικής του Προέδρου Φουτζιμόρι και της διαφαινόμενης πρόθεσής του να θέσει για τρίτη φορά υποψηφιότητα για την προεδρία...

"Δεν πούλησα ούτε ένα κομμάτι ρουχισμού εδώ και δύο βδομάδες", λέει η Βαργκάς. "Οι άνθρωποι πολύ απλά δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν τίποτε, διότι δεν έχουν δουλιές". Με την επίσημη ανεργία λίγο πάνω από το 12%, αλλά την ανεπίσημη να ξεπερνά το 20%, δεν είναι αυτή τη φορά μόνο η Αριστερά που έχει ξεσηκωθεί εναντίον του Προέδρου Αλμπέρτο Φουτζιμόρι: Είναι ένα πολύ μεγαλύτερο τμήμα του λαού. Η Νόρα Λορέδο, ηγέτις μιας γυναικείας οργάνωσης, αναρωτιέται "ποιος δεν έχει παράπονα εναντίον αυτής της κυβέρνησης;". Το ερώτημα είναι ρητορικό - ακόμα και οι πάγκοι που πουλάνε φαγώσιμα είναι άδειοι στο κέντρο της Λίμας. Ακόμα και οι... βιομήχανοι υποστηρίζουν την απεργία, λέει η Λορέδο. "Είναι χρεωμένοι ως το σβέρκο", τονίζει.

Η κυβέρνηση δεν ανησύχησε και πολύ. Εβγαλε στο δρόμο 20.000 αστυνομικούς και έθεσε το στρατό σε επιφυλακή για "πιθανή βία", και καθάρισε. Ο Φουτζιμόρι αποκάλεσε όλους όσοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση "κομμουνιστές"! Ο Πέδρο Φλόρες, υπουργός Εργασίας, αποφάνθηκε ότι είναι παράνομη. Και απείλησε, εμμέσως πλην σαφώς, πως όσοι δεν εμφανίζονταν στις δουλιές τους θα απολύονταν!

Το μόνο που απασχολεί τον Φουτζιμόρι είναι το πώς θα επανεκλεγεί Πρόεδρος, έστω κι αν αυτό είναι αντισυνταγματικό. Οι "δικοί" του στη Βουλή ετοίμασαν ένα σχετικό νόμο. Εξάλλου, όπως δηλώνει η εξοχότης του, "Η Εξουσία με συναρπάζει".

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αναβλήθηκε η απόφαση ανεξαρτησίας για μετά τις ισραηλινές εκλογές

ΓΑΖΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Στην αναβολή λήψης οριστικής απόφασης για την ημερομηνία ανακήρυξης της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας κατέληξαν, τελικά, μετά από δύο μέρες συνεδρίασης τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΑΠ. Η νέα συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στο Ισραήλ, προκειμένου, όπως τόνισε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ, που παρουσίασε την πρόταση, να μην επηρεαστούν τα αποτελέσματα των εκλογών. Την είδηση εκμεταλλεύτηκε στον προεκλογικό του αγώνα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος υποστήριξε ότι η "σκληρή" του πολιτική οδήγησε στην "ευτυχή αυτή κατάληξη" και απείλησε, εκ νέου, ότι το Ισραήλ θα προσαρτήσει μεγάλο μέρος των αυτόνομων παλαιστινιακών περιοχών σε περίπτωση που η Παλαιστινιακή Αρχή προχωρήσει σε διακήρυξη ανεξαρτησίας.

Εντούτοις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί την αναβολή της ανακήρυξης παλαιστινιακής ανεξαρτησίας. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξήρε την αδιάλλακτη πολιτική που ακολούθησε, τονίζοντας ότι ανάγκασε τους Παλαιστινίους να υποχωρήσουν "από τα παράλογα αιτήματά τους περί ανεξαρτησίας, με αποτέλεσμα να σωθεί η ειρηνευτική διαδικασία". Πάντως, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η απόφαση αναβολής της ανακήρυξης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους θα στοιχίσει αρκετές ψήφους στον Νετανιάχου, ο οποίος έχει στηρίξει, για άλλη μια φορά, το μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας στην "απειλή των Παλαιστινίων τρομοκρατών" και στην "ανάγκη περιφρούρησης της ασφάλειας του Ισραήλ".

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Θάνατο ζητούν για τον "Απο"

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η επίσημη παρουσίαση του κατηγορητηρίου της δίκης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν δεν έκρυβε εκπλήξεις χθες στην Αγκυρα. Αφορά κατηγορίες "προδοσίας" και "αυτονομισμό". Και απαιτεί την εσχάτη των ποινών.

Η ανακοίνωση της ημερομηνίας της δίκης αναμένεται να γίνει από το Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας μάλλον την Παρασκευή, ενώ ο τόπος διεξαγωγής της είναι ήδη γνωστός: το νησί Ιμπραλι, στη θάλασσα του Μαρμαρά, σε κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα. Εκεί κρατείται ο Οτσαλάν από τον Φλεβάρη, όταν συνελήφθη.

Το κατηγορητήριο των 139 σελίδων, με βάση το οποίο ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν θα δικαστεί για εσχάτη προδοσία, επισύρει τη θανατική ποινή. Ο Οτσαλάν κατηγορείται ότι διέταξε την εκτέλεση δασκάλων, αστυνομικών και στρατιωτικών, κατά το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Το Δικαστήριο αποτελείται από έναν στρατοδίκη και δύο πολιτικούς δικαστές. Η υπόθεση Οτσαλάν θα εκδικαστεί βάσει του άρθρου 125 του τουρκικού Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει τη θανατική ποινή για αποσχιστική απόπειρα.

Εάν το δικαστήριο κρίνει ένοχο τον Οτσαλάν θα διατάξει εκτέλεσή του με απαγχονισμό. Η ετυμηγορία τους θα πρέπει να επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο.

ΣΥΡΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Περίοδος "μέλιτος";

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Συρία και Τουρκία υπέγραψαν χθες πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών. Η συμφωνία καλύπτει τη συνεργασία σε χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές, και την υπέγραψαν ο υπουργός Μεταφορών της Συρίας Μουφίντ Αμπντούλ - Καρίμ και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας, Τολγκά Αγκούν.

Ο Αμπντούλ - Καρίμ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "η Συρία και η Τουρκία έχουν μεγάλες δυνατότητες να αναπτύξουν τη συνεργασία σε όλους τους τομείς".

Ο ίδιος παρατήρησε ότι η ανάπτυξη του τομέα των μεταφορών θα έχει "θετικές επιπτώσεις στον τομέα των προϊόντων και των εμπορευμάτων και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών στον οικονομικό και τον τουριστικό τομέα". Ο Σύριος υπουργός επισήμανε ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν με αντικείμενο τις διμερείς ανταλλαγές κάθε μορφής προϊόντων.

Ο Αγκούν επισήμανε το ενδιαφέρον της χώρας του για την προαγωγή των σχέσεων με τη Συρία και τόνισε την "ταυτότητα των απόψεων μεταξύ των δύο χωρών σ' όλους τους τομείς".

Από τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ