ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Μείωση των κονδυλίων κατά 16%!

Τα κονδύλια για τις εφημερίες των Κέντρων Υγείας - δηλαδή της Γ Ζώνης - είναι τελικώς μειωμένα κατά 2 δισ. δραχμές (ή 16%), όπως αποκαλύπτει με επιστολή του προς το "Ρ" ο Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ Κέντρων Υγείας (ΚΥ) Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας.

Η κοινή υπουργική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και του υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμα (49α/7540/23.2.99) προβλέπει κονδύλι 10,5 δισ. δραχμών για τις εφημερίες του 1999 στη Γ Ζώνη. Το κονδύλι αυτό ήταν αυξημένο κατά 2,42 δισ. δραχμές σε σχέση με το αρχικώς εγκριθέν κονδύλι (8,08 δισ.) για τις εφημερίες του 1998. Ομως μετά τις κινητοποιήσεις των γιατρών τα, τελικώς, χορηγηθέντα χρήματα για τις εφημερίες ανήλθαν σε 12,5 δισ. δραχμές.

Ο Σύλλογος συγκέντρωσε τα εξής στοιχεία για τα Κέντρα Υγείας της περιοχής του: Στο Νομό Ιωαννίνων εγκρίθηκαν 140 εκατ. δραχμές για φέτος έναντι 240 εκατ. δραχμών το 1998. Υπάρχει δηλαδή μια μείωση 42%.Στο Νομό Αρτας εγκρίθηκαν 75 εκατ. έναντι 120 εκατ. - μείωση 38%.Στο Νομό Λευκάδας εγκρίθηκαν 35 εκατ. έναντι 54 εκατ. το 1998 - μείωση 34%.Στο Νομό Πρέβεζας εγκρίθηκαν 75 εκατ. έναντι 95 εκατ. το 1998 - μείωση 21%.Στο Νομό Θεσπρωτίας εγκρίθηκαν 300 εκατ. έναντι 350 εκατ. το 1998 - μείωση 14%.(Στα ΚΥ της Θεσπρωτίας περιλαμβάνεται και το Νοσοκομείο Φιλιατών).

"Με αυτές τις περικοπές, είναι ηλίου φαεινότερον ότι τα ΚΥ δεν μπορούν να λειτουργήσουν και παύουν να εφημερεύουν", επισημαίνει ο σύλλογος και υπογραμμίζει: "Η παρεχόμενη πρωτοβάθμια περίθαλψη στην περιφέρεια υποβαθμίζεται σε επίπεδο αγροτικού ιατρείου. Οι κάτοικοι ταλαιπωρούνται και επιβαρύνονται οικονομικά προσφεύγοντες σε νοσοκομεία του κέντρου. Οι αμοιβές των γιατρών, ανθρώπων που με θυσίες στήριξαν και στηρίζουν το ΕΣΥ στην περιφέρεια, περιορίζονται σε απαράδεκτα για την προσφορά τους επίπεδα, τέτοια που η παραμονή τους στα ΚΥ να καθίσταται ασύμφορη. Η τοποθέτηση υπουργείου "αυτά είναι τα χρήματα, μοιράστε τα" δημιουργεί προστριβές μεταξύ των γιατρών, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η εργασιακή τους ειρήνη. Η περιοχή του συλλόγου μας απογυμνώνεται υγειονομικά, μια περιοχή ιδιαίτερα ευαίσθητη, κάτω από τις τελευταίες στρατιωτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα να αποθωρακίζεται έναντι σοβαρών απειλών, από επιδημίες, που με εκρηκτικές διαστάσεις εκδηλώνονται σε γειτονικές χώρες".Και η επιστολή καταλήγει: "Απ' όλη αυτή τη μίζερη, επιπόλαιη και απαράδεκτη ενέργεια και συμπεριφορά, είμαστε σίγουροι, ότι το πολιτικό κόστος που δημιουργείται δε θα αρέσει στην κυβέρνηση. Δε ζητούμε αυξήσεις για το 1999, ας διαθέσει τουλάχιστον το υπουργείο ό,τι διέθεσε για το 1998. Είναι, αν μη τι άλλο, πολιτική επιπολαιότητα για 2 δισ. ετησίως να δημιουργείται αναταραχή στον ευαίσθητο χώρο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, για την οποία όλοι κόπτονται".

Ο Σαρωνικός δε θα γίνει τσιμέντο!

"Είμαστε αντίθετοι να παιχτεί ο Σαρωνικός στον τζόγο", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος στο διήμερο "Παραλιακό μέτωπο 2004"

Την απόφασή τους να συνεχίσουν μέχρι τέλους, μέχρι να αποτρέψουν την τσιμεντοποίηση της παραλίας του Σαρωνικού, έκαναν σαφή χτες τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής και δήμαρχοι των όμορων δήμων της περιοχής, στη δεύτερη μέρα του διήμερου, με θέμα: "Παραλιακό μέτωπο 2004".

Καταλυτική ήταν η παρέμβαση του Μ. Δεκλερή,προέδρου του Ε Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα στις ακτές επιτρέπεται μόνο "βιώσιμη ανάπτυξη". Αυτή, δηλαδή, που σέβεται το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο, δηλαδή το περιβάλλον, τα αρχαιολογικά μνημεία, τους ανθρώπους. Οποιαδήποτε άλλη διαχείριση, τόνισε ο Μ. Δεκλερής, είναι παράνομη. Ο ίδιος χαρακτήρισε έγκλημα το τεχνητό νησί που πρόκειται να γίνει στο Ελληνικό, για τις "ανάγκες" των Ολυμπιακών Αγώνων. Τόνισε συγκεκριμένα: "Οποιος το πρότεινε δεν ξέρει τίποτα για τη θαλάσσια οικολογία. Σήμερα γίνονται κατασκευές κατά βούληση και όχι με γνώμονα το σεβασμό στη φύση. Είναι πρόδηλες οι ολέθριες συγκρούσεις που θα ακολουθήσουν από αυτή την αχαλίνωτη, κερδοσκοπική διαχείριση".

Ουσιαστική ήταν η παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Μήτσου Κωστόπουλου.Αναφερόμενος αρχικά στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, τόνισε: "Αγώνες, θυσίες, προσπάθειες δεκαετιών κονιορτοποιούνται. Ο άνθρωπος, η περιουσία του, το περιβάλλον, καταστρέφονται με αδίστακτο και βάρβαρο τρόπο. Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια των "παπιονοφορεμένων" δολοφόνων. Είμαστε εδώ και προσπαθούμε για βελτίωση των όρων διαβίωσής μας. Αύριο το πρωί, όμως, θα έρθει κάποιος με έναν "Τόμαχοκ" ή "Κρουζ" και θα τα κάνει σκόνη".

Σε ό,τι αφορά την παραλία του Σαρωνικού, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: "Ανήκει σε όλους μας. Εμείς το νομοσχέδιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν το ψηφίζουμε γιατί ξέρουμε ότι οι κυνηγοί του κέρδους είναι ανελέητοι. Ηδη καταστράφηκε ένας μεγάλος πνεύμονας με το αεροδρόμιο στα Σπάτα. Εχουμε ευθύνη να μην επιτρέψουμε να μας πιάσουν στη φάκα με λίγο τυρί. Είμαστε αντίθετοι να παιχτεί ο Σαρωνικός στον τζόγο. Εχουμε ευθύνη απέναντι στις γενιές που έρχονται".

Στο διήμερο παραβρέθηκε ο Χρήστος Κορτζίδης,επικεφαλής της παράταξης "Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό".

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Κακά μαντάτα από τη Μαγνησία

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ για τις ελλείψεις της Πυροσβεστικής

Την περικοπή των δαπανών, στο όνομα της ΟΝΕ, για την πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών και την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης για το δασικό πλούτο της χώρας, που έχει ως συνέπεια - πριν καν μπούμε στο καλοκαίρι - να αποτεφρωθούν 4.000 στρέμματα πευκοδάσους στη Σκιάθο και πάνω από 1.000 στρέμματα δάσους και θαμνώδους έκτασης στο Πήλιο, καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Αχιλλέας Κανταρτζής.

Σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Δημοσίας Τάξης Μ. Χρυσοχοϊδη επισημαίνουν ότι "η συμβολική στελέχωση της δύναμης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Μαγνησίας, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, δεν ήταν δυνατόν να σταματήσει το κακό στη γέννησή του".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν πως παρά το γεγονός ότι η Μαγνησία είναι ενταγμένη στην Α Ζώνη Επικινδυνότητας, δεν έχουν ληφθεί ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας της από τις φωτιές. Από 212 άτομα μόνιμη δύναμη που απαιτείται για την κάλυψη των σταθμών και κλιμακίων υπάρχουν 45! Παράλληλα, υπάρχει έλλειψη πυροσβεστικών οχημάτων, ενώ αυτά που υπάρχουν είναι ακατάλληλα και επικίνδυνα ακόμα και για την κυκλοφορία (πεπαλαιωμένα, τρύπια βυτία, χωρίς την απαιτούμενη συντήρηση και επισκευή λόγω στέρησης κονδυλίων κ.ά.). Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η μόνιμη εγκατάσταση δύο αεροπλάνων πυρόσβεσης στην Αγχίαλο, που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, ματαιώθηκε.

Οι εργαζόμενοι στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Μαγνησίας - επισημαίνεται στην Ερώτηση - για την καλύτερη λειτουργία της προτείνουν:

  • Να προσληφθεί άμεσα το απαιτούμενο προσωπικό.
  • Να γίνουν τα κλιμάκια σταθμοί.
  • Να εξοπλιστεί η Υπηρεσία επαρκώς τεχνικά (οχήματα, ασύρματοι επικοινωνίας).
  • Να προσληφθεί έγκαιρα και να εκπαιδευτεί επαρκώς το απαραίτητο εποχιακό προσωπικό.
  • Να δίνονται οι πιστώσεις για τη συντήρηση και επισκευή των οχημάτων.

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Δημόσιας Τάξης τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ενόψει και του καλοκαιριού, για την υλοποίηση των προτάσεων των εργαζομένων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Μαγνησίας.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας πατέρα, αδελφό και θείο

ΙΩΑΝΝΗ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟ

ετών 91

κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 29.4.99 και ώρα 3.30 μ.μ. από τον ιερό ναό του Κοιμητηρίου Καλλιθέας.

Ο υιός: Ηλίας.

Η αδελφή: Ζωή Ποδίκογλου.

Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΙΣΤΙΑΙΑΣ Εύβοιας της ΠΕΑΕΑ, τελεί την Κυριακή 2 - 5 - 99, στις 10 πμ, πολιτικό μνημόσυνο στο Νεκροταφείο της Ιστιαίας, για τους 18 αγωνιστές που εκτελέστηκαν την 1 - 4 - 1944 από τα στρατεύματα κατοχής.
  • Το Παράρτημα ΤΡΙΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ, πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 2 - 5 - 99, στις 11.30 πμ, για να τιμηθεί η επέτειος της ιστορικής νικηφόρας μάχης της Γλόγοβας (Δρακοβούνι) που έδωσε ο ΕΛΑΣ στις 20 - 4 - 1944 ενάντια στα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
  • Το Παράρτημα ΧΡΥΣΟΥ Φωκίδας της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 2 - 5 - 99 στις 10.30 πμ,πραγματοποιεί εκδήλωση στο Γιοφύρι της τοποθεσίας Πασχάλι Χρυσού, για να τιμήσει τη μνήμη των 18 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τα φασιστικά στρατεύματα κατοχής.

- Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που ξεκινά στις 7 πμ από την Πλατεία Κάνιγγος. Τηλέφωνα: 8234.296, 8222.952.

  • Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών - Τραυματιών, Αναπήρων Θυμάτων 1944 - 1967 (ΠΕΑΤΑΘ),πραγματοποιεί την Κυριακή 2 - 5 - 99 στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας Αγρινίου, εκδήλωση στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς τη Μεγάλη Παρασκευή του 1944.

- Η ΠΕΑΤΑΘ δρομολογεί πούλμαν που ξεκινά στις 6 πμ από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 3220.183, 5817.384, 9923.590.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ