ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Να κατοχυρωθεί η ανεξαρτησία του ΕΣΡ

Ανοιχτή παρέμβαση του ΕΣΡ. Προ των ευθυνών της η κυβέρνηση

Ανοιχτά πλέον το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ζητά ν' απαλλαγεί από τη θεσμική "καχεξία" και με νέο νόμο ή τροποποιήσεις του νόμου ν' αποκτήσει τη θεσμική του ανεξαρτησία, θέτοντας ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο και την "κίνηση" την κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Το ΕΣΡ, όπως είπε χτες μετά το πέρας της συνεδρίασης ο αντιπρόεδρός του Αντώνης Μανιτάκης, πιστεύει στην αναγκαιότητα του θεσμού και είναι αποφασισμένο να διαφυλάξει το κύρος του και να επιτελέσει το έργο του. Στο πλαίσιο αυτό χτες το ΕΣΡ αποφάσισε να ξεκινήσει τις διαδικασίες προς την κατεύθυνση της θεσμικής ανεξαρτησίας του, "ως ανεξάρτητης διοικητικής αρχής", η οποία "δε θα εποπτεύεται από προϊστάμενες αρχές". Τα μέλη του, σημείωσε ο Αντώνης Μανιτάκης, θα πρέπει ν' απολαμβάνουν "προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας" και το ΕΣΡ να έχει την "αποφασιστική αρμοδιότητα για την έκδοση των αδειών".Στην προσπάθεια αυτή το ΕΣΡ θα διαμορφώσει τις προτάσεις του και θα έχει επαφές με τον υπουργό Τύπου, εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και αρμόδιων φορέων.

Το τελευταίο διάστημα, μετά και από την απόφαση του Ε Τμήματος του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία η σύνθεσή του είναι αντισυνταγματική, το κύρος του ΕΣΡ έχει υποστεί "πλήγμα". Σε σχέση με το νόμο, ο Αντώνης Μανιτάκης υπογράμμισε ότι το ΕΣΡ δε θέλει να "χρεωθεί αδυναμίες ενός νόμου και ευθύνες που δεν του αναλογούν". Στη διάρκεια της θητείας το ΕΣΡ εξακολουθεί ν' αντιμετωπίζει προβλήματα στελέχωσης και τεχνικής υποδομής, που αποτελούν τροχοπέδη στο έργο του. Το κύριο ζήτημα, όμως, είναι ότι ήδη έχει πληγεί το κύρος του, όχι μόνο με την απόφαση του ΣτΕ, αλλά και με ευθύνη της κυβέρνησης, που στα λόγια το στηρίζει, ενώ στην πράξη υπονομεύει το κύρος και την αξιοπιστία του. Η θεσμική ανεξαρτησία του ΕΣΡ, άλλωστε, είχε αμφισβητηθεί από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έφτιαξε ένα νόμο, στον οποίο την πλειοψηφία των μελών του ΕΣΡ ορίζει η κυβέρνηση, ενώ για όλα σχεδόν τα σημαντικά θέματα, όπως είναι για παράδειγμα οι άδειες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, τον τελικό λόγο τον έχει το υπουργείο Τύπου.

Την ανησυχία τους για το παρόν και το μέλλον του θεσμού έχουν θέσει με επιστολές τους προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ, Παύλο Σούρλα, και τα ίδια τα μέλη του ΕΣΡ. Στις 23 Απρίλη με επιστολή τους τα μέλη Παύλος Αλέπης, Νίκος Καϊμάκης, Νίκος Κουλούρης και Αντώνης Μακρυδημήτρης υπογράμμιζαν τη θεσμική αναξιοπιστία του ΕΣΡ, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το όργανο όλο αυτό το διάστημα και τις συνέπειες αυτής της κατάστασης. Μιας κατάστασης που "επιτείνεται" και από την αμφισβήτηση του ΣτΕ. Το ΕΣΡ, όπως τονίζεται στην επιστολή, θα πρέπει να "διαδηλώσει δημόσια την ανησυχία του και να θέσει με αίσθημα ευθύνης και τρόπο απόλυτα σαφή την κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της".Αξιοσημείωτο είναι ότι τα τέσσερα μέλη του ΕΣΡ υπογραμμίζουν, πως σε περίπτωση που εξακολουθήσει αυτή η κατάσταση, τότε το μόνο "όπλο αντίδρασης" θα είναι οι παραιτήσεις των μελών.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΡ έθεσε πριν λίγο καιρό στον υπουργό Τύπου, Δημήτρη Ρέππα, ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Παύλος Σούρλας.Με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα στον Τύπο και ιδιαίτερα της εφημερίδας "Το Βήμα" ο Παύλος Σούρλας απέστειλε στις 26 Απρίλη επιστολή στον Δ. Ρέππα, την οποία κοινοποιεί και στον πρωθυπουργό. Ο Παύλος Σούρλας μιλά για "απαράδεκτες" δηλώσεις "γνωστού ατόμου", που "εμφανίζεται ως σύμβουλος" του υπουργού, υπογραμμίζοντας ότι οι δηλώσεις αυτές παίρνουν "ανοιχτά θέση επί της ενδεχόμενης έκβασης επικείμενης δίκης ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας" και "προαναγγέλλουν "προθέσεις" του υπουργείου", οι οποίες θα αποτελούσαν υπαναχώρηση από τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο Δ. Ρέππας στον πρόεδρο του ΕΣΡ. Στις διαβεβαιώσεις αυτές περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η συμπλήρωση των κενών θέσεων μελών του ΕΣΡ, η άμεση παρέμβαση στον πρόεδρο του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις 17 επιστημόνων και η "άμεση αναγγελία της έναρξης διαδικασίας σύνταξης νόμου που θα ενισχύσει θεσμικά το ΕΣΡ" και θα το καθιστά "σύμφωνα και με προηγούμενες κυβερνητικές υποσχέσεις πλήρως από κάθε άποψη ανεξάρτητη διοικητική αρχή". Στην επιστολή υπογραμμίζεται, επίσης, η ανάγκη "προάσπισης" του κύρους και της αξιοπιστίας του ΕΣΡ, τη στιγμή που την περίοδο αυτή βρίσκεται στην "εξαιρετικά λεπτή φάση" της διαδικασίας χορήγησης ραδιοφωνικών αδειών.

Κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ