ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ Σπύρου ΖΗΣΙΜΑΤΟΣ γεννήθηκε στο χωριό Κοντουγουράτα Θηναίας Κεφαλονιάς. Πιάστηκε στις 14 Αυγούστου 1936 επί δικτατορίας Μεταξά. Εξορίστηκε στην Ανάφη, την Ακροναυπλία, έκανε στο στρατόπεδο της Λάρισας και του Χαϊδαρίου.

Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής μαζί με τους 200 πατριώτες.

Στη μνήμη του η αδελφή του Αννα Ζησιμάτου προσφέρει 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Ο ΚΩΣΤΑΣ Σπύρου ΖΗΣΙΜΑΤΟΣ,αδελφός του Παντελή, γεννήθηκε και αυτός στο χωριό Κοντουγουράτα.

Στη μνήμη του η αδελφή του Αννα Ζησιμάτου προσφέρει 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Στις 30 Απρίλη κλείνουν 8 χρόνια από τότε που έφυγαν για πάντα από κοντά μας τα πολυαγαπημένα παιδιά μου ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΑΝΝΑ και ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ.

Στη μνήμη τους προσφέρω 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟΒ Αμπελοκήπων.

Η μητέρα τους Μαρία Λουλέ

* * *

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΩΤΗΣ,από τα Κτίσματα Ιωαννίνων, αγωνίστηκε με γενναιότητα, συνέπεια και αυτοθυσία από τις γραμμές του ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ για τη λευτεριά της πατρίδας και καλύτερη και ανθρωπινότερη ζωή του λαού. Ηταν ένας έντιμος αγωνιστής, πιστός στα ιδανικά του και θυσιάστηκε στον αγώνα ενάντια στο φασισμό.

Στη μνήμη του η κόρη του Μαριάνθη Γιώτη - Συμεωνίδου προσφέρει 100.000 δρχ. στο ιστορικό ΚΚΕ.

* * *.

Στις 4 Μάρτη 1999 έφυγε για πάντα από κοντά μας σε ηλικία 90 χρόνων, ο πολυαγαπημένος μας πατέρας και παππούς ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΗΣ.Ορφανός από τα 8 χρόνια του, αφού ο πατέρας του Κωνσταντίνος, Μακεδονομάχος, δολοφονήθηκε από Βούλγαρους στον Α Παγκόσμιο πόλεμο, η οικογένειά του σύρθηκε στην ομηρία. Ετσι από την πιο τρυφερή ηλικία του γνώρισε τη φρίκη του πολέμου, τη δυστυχία και την αδικία της καπιταλιστικής κοινωνίας. Μαθητής στο ορφανοτροφείο της Δράμας μυήθηκε στις ιδέες του Κομμουνιστικού Κόμματος και αποβλήθηκε για πάντα από τα σχολεία της χώρας.

Το 1935 οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Για τη δράση του φυλακίστηκε και εξορίστηκε από τη δικτατορία του Μεταξά, στην Ακροναυπλία και τον Αϊ Στράτη για αρκετά χρόνια. Πολέμησε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και στην Κατοχή ήταν ΕΑΝίτης και αντάρτης του εφεδρικού ΕΛΑΣ.

Μετά την Απελευθέρωση ήταν πρόεδρος της τότε Κοινότητας Ηράκλειας Σερρών, από όπου και καταγόταν. Τον Απρίλη του 1945, πέρασε στο Μπούλκες της Γιουγκοσλαβίας και σε συνέχεια στη Βουλγαρία, όπου συνέχισε να προσφέρει ως συνεργάτης της ΚΕ του ΚΚΕ. Στον Εμφύλιο ήταν υπεύθυνος ανεφοδιασμού του ΔΣΕ στην Ανατολική Μακεδονία.

Μετά τη λήξη του Εμφύλιου, παρέμεινε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία από όπου επαναπατρίστηκε το 1978.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έχασε τελείως την όρασή του και δεν μπορούσε πια να συμμετέχει στις δραστηριότητες του Κόμματος. Ζητούσε κάθε μέρα να του διαβάζουν το "Ριζοσπάστη" και το ενδιαφέρον του για το Κόμμα ήταν αμείωτο ως το τέλος της ζωής του.

Παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, ποτέ δεν παραιτήθηκε από τη ζωή.

Η ζωή και η δράση του ας είναι παράδειγμα για τους νέους κομμουνιστές.

Ας τον θυμούνται όσοι τον γνώρισαν και τον αγάπησαν.

Στη μνήμη του, με εντολή του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Ηράκλειας της οποίας ήταν μέλος, 500.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές.

Η οικογένειά του

* * *

Ο ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΑΣ,που έφυγε από κοντά μας στις 10 Νοέμβρη 1997 σε ηλικία 87 χρόνων, ήταν παλαίμαχος αγωνιστής, μέλος του ΚΚΕ από το 1936. Από τα πρώτα βήματα της κομματικής ζωής του δέχτηκε διώξεις από το δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά. Πιάστηκε και φυλακίστηκε το 1936. Το 1942, για την αντιστασιακή δράση του, διώχτηκε από τις βουλγαρικές αρχές από την πατρίδα του Ηράκλεια και πήγε στη Θεσσαλονίκη. Το 1943 κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ.

Μαχητής του ΔΣΕ, στον Εμφύλιο, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη και επαναπατρίστηκε το 1983. Αμέσως συνδέθηκε με το ΚΚΕ και συνέχισε τον αγώνα του από τις γραμμές της ΚΟΒ Ηράκλειας.

Ως τις τελευταίες μέρες του πρόσφερε με τον τρόπο του στο Κόμμα του και αποτελούσε παράδειγμα για τους πιο νέους.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές.

Τα μέλη της ΚΟΒ Ηράκλειας

* * *

Στις 29 Απρίλη συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από το θάνατο του παλαίμαχου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΦΕΙΑΔΗ,μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Ελευθερίου Κορδελιού, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η σύζυγός του Κίτσα Βαφειάδου και τα παιδιά του

* * *

Πριν από 26 μήνες, στις 26 Φλεβάρη 1997, άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο του ΕΕΣ Αθήνας η ΧΑΡΟΥΛΑ Χωραφάκη - ΚΕΠΕΣΗ,εθελόντρια αδελφή του ΕΕΣ. Συνεπής αγωνίστρια για τα δίκαια των εργαζόμενων στον ΕΕΣ και στο χώρο της Υγείας. Υπερασπιζόταν με πάθος τις αρχές του ΚΚΕ. Υπήρξε ασυμβίβαστη στον αγώνα για την ειρήνη, την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, το σοσιαλισμό.

Στη μνήμη της ο σύντροφος στη ζωή της και στον αγώνα Νίκανδρος Κεπέσης πρόσφερε 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές.

* * *

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γεωργίου ΚΑΛΛΙΑΝΤΑΣΗΣ γεννήθηκε το 1924 στον Ελικώνα Λιβαδειάς. Στην Κατοχή ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ στην περιοχή της Πάρνηθας, με τον καπετάν Κρόνο. Μετά την Απελευθέρωση επέστρεψε στο χωριό του και έφυγε με φίλο του Δαυλιώτη και πήγαν στα μαντριά. Στις 18 Δεκέμβρη 1944 τον δολοφόνησε ένας ΕΔΕσίτης.

Στη μνήμη του προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Λουτρακίου, 30.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

Ο αδελφός του Σεραφείμ Καλλιαντάσης, μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Παραρτήματος Λουτρακίου - Περαχώρας της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Στη μνήμη του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΟΥΝΤΗ,από τον Μανταμάδο Λέσβου, ο οποίος εκτελέστηκε της 1η Μάη 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, μαζί με 200 άλλα παλικάρια, προσφέρω 20.000 στο ΚΚΕ και 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η αδελφή του Ιφιγένεια Στρατιώτου

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΠΑΝΤΟΥ και της γυναίκας του ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΡΑΠΑΝΤΟΥ,που πέθαναν πολιτικοί πρόσφυγες στη Βουλγαρία, προσφέρουμε 20.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές, μέσω της ΚΟΒ του "Ριζοσπάστη". Τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, τα δισέγγονά τους

* * *

Στη μνήμη του καλού φίλου μου, συναγωνιστή και συμπολεμιστή στη Μέση Ανατολή ΘΕΜΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ,που πέθανε στις 22 Απρίλη και αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρω στο ΚΚΕ 20.000 δρχ.

Στέργιος Σούλτος

* * *

Η ΕΥΔΟΞΙΑ ΚΥΠΡΑΙΟΥ πέθανε και κηδεύτηκε στις 10 Απρίλη 1999. Ηταν σύζυγος του προέδρου του ΤΕΒΕ Θεσσαλονίκης Απόστολου Κυπραίου. Με την Ευδώ μας συνέδεαν ακατάλυτοι δεσμοί αγωνιστικής συμπαράστασης στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, γι' αυτό και τους στεφανώσαμε αμέσως μετά την Απελευθέρωση.

Στη μνήμη της και αντί για στεφάνι στην κηδεία της προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η οικογένεια Νίκου Νικολαϊδη

* * *

Στη μνήμη των 200 πατριωτών συγκρατουμένων μου στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, από όπου την 1η Μάη 1944 τους πήραν Γερμανοί κατακτητές και τους εκτέλεσαν στην Καισαριανή, προσφέρω, ως ελάχιστο φόρο τιμής στο ΚΚΕ, στο οποίο ανήκαν, 50.000 δρχ.

Μανόλης Χνάρης

* * *

Την 1η Μάη κλείνουν 3 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας η συντρόφισσα της ζωής μου και του αγώνα ΟΥΡΑΝΙΑ Σιδηροπούλου - ΜΟΥΣΗ,από τις Κάτω Κλεινές Φλώρινας. Αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτρια του ΔΣΕ, που έκανε πολλά χρόνια στις φυλακές και τις εξορίες. Κατοικούσε στη Λαμία, όπου ήταν και εξόριστη. Πιστή αγωνίστρια, συνέχιζε τον αγώνα, ως μέλος του ΚΚΕ για ειρήνη, δημοκρατία, ανεξαρτησία της πατρίδας και σοσιαλισμό ως το τέλος της ζωής της.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 10.000 δρχ. στη ΝΕ Φθιώτιδας για τις ευρωεκλογές.

Ο σύζυγός της Ανδρέας Μούσης, τα παιδιά και τα εγγόνια της

* * *

Ο Κ. Κ. από τη Νεάπολη Θεσσαλονίκης προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Νεάπολης 100.000 δρχ. στη μνήμη της γυναίκας του Κ που πέθανε την 1η Γενάρη 1996.

* * *

Στη μνήμη των γονιών μου ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ και ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΧΩΡΑΪΤΟΥ,αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του νονού μου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΚΟΤΣΗ,που εκτελέστηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944, προσφέρω στο ΚΚΕ 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ "Νταμαράκια" Αιγάλεω, και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Ολγα Νικ. Κυριαζοπούλου

* * *

Στις 28 Απρίλη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΖΙΝΙΕΡΟΣ.

Το χρονιάτικο μνημόσυνό του έγινε στις 25 Απρίλη στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου Πόρτο Ράφτη.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Αννα πρόσφερε 20.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές.

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστριών της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού ΕΛΛΗΣ ΒΑΝΙΩΤΗ,που πέθανε στις 12 Μάη 1998 και ΜΑΙΡΗΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ,που πέθανε στις 29 Μάρτη 1998, προσφέρω για τις ευρωεκλογές στο ΚΚΕ, στο Κόμμα το οποίο ως την τελευταία στιγμή της ζωής τους υπηρέτησαν και οι δύο με αυταπάρνηση 70.000 δρχ.

Ιππόλυτος Παπαντωνίου

***

Στις 3 Μάη κλείνουν 5 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, κομμουνιστή και αξιωματικού του ΔΣΕ ΜΑΝΩΛΗ Νικ. ΝΑΥΠΛΙΩΤΗ.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Νατάσα προσφέρει 5.000 δρχ. για τις Ευρωεκλογές μέσω ΚΟΒ Κέντρου Βύρωνα του ΚΚΕ.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Την Κυριακή, 2 Μάη, στις 11.30 π.μ., στην εκκλησία του Κοιμητηρίου Νέας Σμύρνης, θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του πολυαγαπημένου μας

ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΥΡΟΚΑΠΝΙΔΗ

αξιωματικού ε. α. και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης,

που έφυγε από κοντά μας στις 26 Μάρτη 1999.

Η γυναίκα του Μαίρη

Τα παιδιά του

***

Την Κυριακή, 2 Μάη στις 9.30 π.μ. στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας Ηλιούπολης, γίνεται το μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης

ΒΑΣΙΛΗ ΦΛΕΣΣΑ

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Ηλιούπολης, 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές.

Η γυναίκα του Παναγιώτα Φλέσσα

* * *

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το χαμό του αγαπημένου μας

ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΜΑΓΕΙΡΙΑ

τελούμε μνημόσυνο την Κυριακή 2 Μάη στις 12.20 μ.μ. στην εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα του Νεκροταφείου Κηφισιάς.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 15.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η σύζυγος Μίρκα

Τα παιδιά Βασιλική, Παναγιώτης

Ο εγγονός Στελάκης

***

Την Κυριακή 2 Μάη 1999 και ώρα 9.30 π.μ. τελούμε 40ήμερο μνημόσυνο στον ιερό ναό Αγ. Δημητρίου (Μπραχάμι) υπέρ αναπαύσεως της αγαπημένης μας θείας και κουνιάδας

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

Οι συγγενείς της.

***

Την Κυριακή 2 Μάη 1999 και ώρα 9.30 π.μ. στο νεκροταφείο Βύρωνα θα γίνει 40ήμερο μνημόσυνο του αγαπημένου μου

ΓΡΗΓΟΡΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΙΔΗ

αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Δηϊάνειρα προσφέρει 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" μέσω ΚΟΒ Βύρωνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ