ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Προσέλαβαν χαρακτήρα καταδίκης του πολέμου του ΝΑΤΟ

Οι πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις του Σαββάτου προσέλαβαν διττό χαρακτήρα: Πέρα από τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, κυριάρχησε η απαίτηση να σταματήσει ο ακήρυχτος πόλεμος του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Οι συγκεντρώσεις εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων σε ολόκληρο τον κόσμο, το Σάββατο, σημαδεύτηκαν απ' το αίτημα "σταματήστε τον πόλεμο", ειδικά στην Ευρώπη, παρά τους "ελιγμούς" κεντροαριστερών πολιτικών και ηγεσιών συνδικάτων...

Και οι τρεις χώρες - νεότερα μέλη του ΝΑΤΟ, ειδικά η Τσεχία κι η Πολωνία,είδαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων να διαδηλώνουν την αντίθεσή τους σε αυτόν τον πόλεμο. Στην Πράγα, το κύριο αίτημα ήταν να μην υπάρξει συμμετοχή, ούτε άμεση, με την αποστολή στρατιωτών, ούτε έμμεση, με τη στάθμευση αεροσκαφών. Το Κομμουνιστικό Κόμμα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τον Βάτσλαβ Χάβελ "να αντιταχθεί στον πόλεμο ή να παραιτηθεί", ενώ ο Χάβελ συγκέντρωσε την οργή πολλών διαδηλωτών, που τον αποκάλεσαν "παπαγάλο του Λευκού Οίκου". Στη Βαρσοβία,οι διαδηλωτές φορούσαν στόχους - σ' ένα σαφή συμβολισμό...

Χιλιάδες εργαζομένων έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις που έγιναν στην Ισπανία,ειδικά στη Μαδρίτη, όπου υπήρξαν και "περιορισμένες" συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αντιδιαδηλωτών που υποστήριζαν τους βομβαρδισμούς. Οι ομιλητές, μεταξύ των οποίων και ο Αντόνιο Γκουτιέρες, της Επιτροπής Εργαζομένων, απαίτησαν "άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών και διασφάλιση των δικαιωμάτων των Κοσσοβάρων Αλβανών". Διαδηλώσεις στις οποίες προτάχθηκε το αίτημα του τερματισμού του πολέμου έγιναν και σε πολλές άλλες πόλεις.

Στην Ιταλία,οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις έγιναν κραυγή καταδίκης της συμμετοχής με ευθύνη της κυβέρνησης της χώρας στον πόλεμο. Η αστυνομία επενέβη στο Τορίνο, όπου αρκετές δεκάδες ανθρώπων τραυματίστηκαν ελαφρά, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο "Ansa". Υπήρξαν δεκάδες προσαγωγές νεαρών διαδηλωτών. Μαζικές ειρηνικές διαδηλώσεις υπήρξαν και σε δεκάδες άλλες ιταλικές πόλεις, όπως η Ανκόνα, και βέβαια η πρωτεύουσα, Ρώμη. "Ολος ο συνδικαλιστικός κόσμος είναι αντίθετος σ' αυτόν τον τύπο επέμβασης", δήλωσε ο Σέρτζιο Κοφεράτι, επικεφαλής της συνδικαλιστικής οργάνωσης CGIL, με επτά εκατομμύρια μέλη.

Διαδηλώσεις έγιναν και στις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας.Στη Λυών, στην Τουλούζ και στο Μπορντό, όπου κυριάρχησαν συνθήματα εναντίον των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, και στο Παρίσι.

Στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας,Σόφια, δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων συγκεντρώθηκαν και με το σύνθημα "Εξω το ΝΑΤΟ" πορεύτηκαν στη Βουλή. "Παραιτηθείτε", φώναζαν οι συμμετέχοντες, σηματοδοτώντας την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης Κοστόφ να δώσει "αεροδιάδρομο" στα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ. "Θέλουμε καθαρό ουρανό", είπε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκεόργκι Παρβάνοφ. "Είμαστε εναντίον αυτού του παράνομου πολέμου".

Στο Κίεβο της Ουκρανίας,σχεδόν 200.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν απαιτώντας καλύτερες εργασιακές συνθήκες, αλλά και τερματισμό του πολέμου εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

Με μαχητικές μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες, στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι, γιορτάστηκε η εργατική Πρωτομαγιά σε πολλές πόλεις της Ρωσίας και χωρών της ΚΑΚ. Με την ευκαιρία αυτή ακούστηκαν ποικίλα συνθήματα, που αφορούσαν κυρίως κοινωνικοοικονομικά και πολιτικά αιτήματα, αλλά και έντονες διαμαρτυρίες για τις βάρβαρες επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, ενάντια στις ΗΠΑ. Στη βροχερή Μόσχα οι διαδηλωτές, κυρίως οπαδοί των αριστερών, κομμουνιστικών και πατριωτικών δυνάμεων κατήγγειλαν την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ, αλλά και τον πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν "ως εχθρό του λαού" και ζήτησαν "παραπομπή του στη δικαιοσύνη". Στο Λένινγκραντ χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως "Ο Μπορίς Γιέλτσιν στο δικαστήριο!", "Γιέλτσιν, ΝΑΤΟ, φασισμός!", "θέλουμε τους μισθούς μας!", "Γιουγκοσλαβία είμαστε μαζί σου!".

Στην Κωνσταντινούπολη,πάνω από 20.000 αριστεροί διαδήλωσαν υπό το βλέμμα ελεύθερων σκοπευτών και στρατιωτικών ελικοπτέρων, με νωπή την οδυνηρή άνοδο της ακροδεξιάς στις πρόσφατες εκλογές, τις εκατοντάδες συλλήψεις αριστερών και το συνεχιζόμενο πόλεμο κατά των Κούρδων: "Το MHP (το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης) είναι φασίστες. Μην ξεχνάτε τους δολοφόνους... οι εργαζόμενοι και οι αγρότες θα αγωνίζονται πάντα κατά των φασιστών", φώναζαν οι διαδηλωτές.

Στη Γερμανία,όπως μεταδίδει ο Θ. Βόρειος,το αίτημα "σταματήστε τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία" αντήχησε σε πολλές πόλεις. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η DGB - η εθνική διεύθυνση των εργατικών συνδικάτων - σε εγκύκλιο με κατευθυντήριες γραμμές για τις ομιλίες συνδικαλιστών στις συγκεντρώσεις δεν έκανε λόγο για τους βομβαρδισμούς, αλλά αντίθετα τόνιζε "Απαιτούμε από τη σερβική κυβέρνηση: σταματήστε τη γενοκτονία". Ωστόσο, οι διαδηλωτές χάραξαν δική τους γραμμή και υποδέχτηκαν στο Λούντβισχάφεν τον υπουργό... Πολέμου, Ρούντολφ Σάρπινγκ, με σφυρίγματα και το σύνθημα "δολοφόνοι".

Μαζικές διαδηλώσεις για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς έγιναν και στην Ασία, ειδικά τη Νότια Κορέα,την Ινδία,το Μπαγκλαντές κ.α.

ΠΓΔΜ
Εκρυθμο τοπίο
  • "Εμφύλιο" βλέπει ο πρωθυπουργός Γκεοργκιέφσκι
  • Σπεύδει να "καθησυχάσει" ο Μπλερ

ΣΚΟΠΙΑ.-

Τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη βουίζουν στα αυτιά των κατοίκων, ο αριθμός των προσφύγων συνέχεια διογκώνεται, όπως και ο αριθμός των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ που "σταθμεύουν" στο έδαφός της..., ο πόλεμος βρίσκεται στον αέρα, και αν όχι ο ακήρυχτος πόλεμος, που μαίνεται αυτή τη στιγμή στη Γιουγκοσλαβία, ένας εμφύλιος πόλεμος..., όπως προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Λιούπκο Γκεοργκιέφσκι.

Τους φόβους για έκρηξη εμφυλίου πολέμου μέσα στη χώρα του στην περίπτωση που η Δύση δε σπεύσει να καλύψει τις οικονομικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στην ΠΓΔΜ από την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, εξέφρασε ο Γκεοργκιέφσκι μέσα από τις σελίδες της βρετανικής εφημερίδας "Ντέιλι Τέλεγκραφ". Ακόμα όμως και αν έρθει κάποια στιγμή αυτή η βοήθεια, μπορεί να μη σταθεί αρκετή, τονίζει ο Γκεοργκιέφσκι... Μολονότι ο Γκεοργκιέφσκι τονίζει πως η χώρα του δεν πρόκειται να αποτελέσει το εφαλτήριο για μία τέτοια επέμβαση, προσθέτει πως ένα αίτημα του ΝΑΤΟ για αλλαγή στάσης της χώρας θα πρέπει να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο, για να εξεταστούν οι εγγυήσεις για τους σκοπούς μίας επιχείρησης του είδους και η πιθανότητα εμπλοκής και άλλων βαλκανικών κρατών. Μία δήλωση που ερμηνεύεται κατά την "Ντέιλι Τέλεγκραφ" ως σημείο ελαστικότητας για το θέμα της άδειας για χρήση του εδάφους της ΠΓΔΜ από τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα για τις πιθανές χερσαίες επιχειρήσεις.

Επισήμως αυτή τη στιγμή στο έδαφος της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, βρίσκονται συνολικά 193.220 πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο, οι οποίοι αναμένουν μέχρι την Τετάρτη να έχουν παραλάβει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων από όμιλο δωρητών χωρών της Δύσης, που συγκέντρωσαν τη βοήθεια υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Θα έρθει αυτή η βοήθεια; Μάλλον. Αν και μετά από έξι βδομάδες βομβαρδισμών και την "αναμενόμενη ανθρωπιστική καταστροφή" με το τεράστιο κύμα των προσφύγων η ΠΓΔΜ έχει λάβει πολλές υποσχέσεις, αλλά τα χρήματα δεν έχουν έρθει. Αυτό έχει προκαλέσει τρομερή δυσφορία στους κατοίκους της ΠΓΔΜ, που βλέπουν την οικονομική κατάρρευση να τους απειλεί άμεσα...

Υποσχέσεις από Μπλερ

Αυτή τη δυσαρέσκεια την εξέφρασε και ο πρωθυπουργός Γκεοργκιέφσκι που όπου βρεθεί συνεχίζει να τονίζει τη στάση της Δύσης, που επικρίνει την ΠΓΔΜ σχετικά με τους χειρισμούς της στο θέμα των προσφύγων... "Τώρα φιλοξενούμε 200,000 πρόσφυγες και πάλι μας επικρίνουν. Εχουμε εννέα προσφυγικούς καταυλισμούς. Οσοι μένουν εκεί αντιστοιχούν στο 10% του πληθυσμού μας και ακόμη μας επικρίνουν χώρες που δεν έχουν δεχτεί ούτε 1.000 πρόσφυγες", καταλήγει ο Γκεοργκιέφσκι. Τι θα μπορέσει να εισπράξει πραγματικά - εκτός από υποσχέσεις - από τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ που βρέθηκε χτες στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ για ολιγόωρη επίσκεψη; Αγνωστο.

Παρ' όλα αυτά η επίσκεψη αυτή του Μπλερ κρίνεται από πολιτικούς αναλυτές ως προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δυτικών αξιωματούχων, των ΝΑΤΟικών αξιωματούχων και των μελών της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, που νιώθουν την πίεση από τις πολύ έντονες αντιδράσεις του λαού - με εξαίρεση το 1/3 της αλβανικής μειονότητας - εξαιτίας της ασφυκτικής κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Μία επίσημη επίσκεψη είθισται να συνοδεύεται και από ένα "δώρο", καθαρά οικονομικής φύσης...

Ετσι σε λεκτικό επίπεδο ο Βρετανός πρωθυπουργός "φίλεψε" την ΠΓΔΜ με διάφορες υποσχέσεις, όπως ότι οι πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο δε θα παραμείνουν στην ΠΓΔΜ, αλλά θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους! "Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε πως αυτοί οι αθώοι άνθρωποι θα μπορέσουν να γυρίσουν στα σπίτια, στις πόλεις και στα χωριά τους", είπε ο Μπλερ. Οσο για το "διά ταύτα", δηλαδή τα χρήματα, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της ΠΓΔΜ, ο Μπλερ είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση των Σκοπίων, πως η Βρετανία διπλασιάζει την οικονομική βοήθεια προς την ΠΓΔΜ - από 20 σε 40 εκατομμύρια λίρες (περίπου 200 δισ. δραχμές) - ώστε να μπορέσεινα αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό.

Ο Μπλερ, που επισκέφτηκε αρχικά στρατόπεδα προσφύγων αλλά και τις βρετανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην περιοχή, επρόκειτο να έχει συνάντηση τόσο με τον πρωθυπουργό Γκεοργκιέφσκι όσο και με τον Πρόεδρο της χώρας Κίρο Γκλιγκόροφ,πριν αναχωρήσει χτες το βράδυ για το δεύτερο σταθμό της μίνι περιοδείας του στις όμορες χώρες της Γιουγκοσλαβίας, τη Ρουμανία.

Γερμανός δικαστής αποκαλύπτει τα ΝΑΤΟικά ψεύδη

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Ο Μπερντ Χάνφελντ είναι δικαστής στο δικαστήριο οικογενειακών υποθέσεων του Αμβούργου και μέλος του ΔΣ του γερμανικού τμήματος της Διεθνούς Ενωσης Νομικών κατά των ατομικών όπλων (IALANA), η οποία πρόσφατα καταδίκασε τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Γιούγκε Βελτ" του Βερολίνου, ο δικαστής καταρρίπτει ένα ακόμα ψέμα του ΝΑΤΟ, ότι δηλαδή η Γιουγκοσλαβία έκανε ομαδικές εκδιώξεις Κοσσοβάρων πολύ πριν την έναρξη των βομβαρδισμών και ότι γι' αυτό άρχισαν τον πόλεμο, για να σταματήσουν τις διώξεις.

Ο δικαστής αναφέρει: "Υπάρχουν επίσημες εκθέσεις του (γερμανικού) ΥΠΕΞ στο χρονικό διάστημα μεταξύ Νοέμβρη 1998 και Μάρτη 1999 προς διάφορα γερμανικά διοικητικά δικαστήρια, στις οποίες ρητά αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν συστηματικές διώξεις Αλβανών στο Κόσσοβο. Στις εκθέσεις αναφέρεται ότι τα μέτρα των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων ασφαλείας στρέφονται κατά πρώτο λόγο κατά του UCK, που χρησιμοποιώντας τρομοκρατικά μέσα αγωνίζεται για την ανεξαρτησία του Κοσσόβου. Γι' αυτό και απορρίφθηκαν πολλές αιτήσεις Κοσσοβάρων για ασυλία. Από τη μια μεριά, λοιπόν, λέγεται ότι στο Κόσσοβο επικρατεί κατά πολύ ομαλότητα, από την άλλη ο ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ δικαιολογεί ταυτόχρονα την είσοδο στον πόλεμο με τη συστηματική δίωξη των Αλβανών του Κοσσόβου. Εδώ είναι εντελώς βέβαιο ότι κάποιος ψεύδεται".

Θ. Β.

Από την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στη Σόφια, που πήρε αντιΝΑΤΟικό αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ