ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ
Οι στρατιωτικοί μιλούν για κλιμάκωση βομβαρδισμών

Αντίθετα με το κλίμα μιας πολύ συγκρατημένης αισιοδοξίας τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων που καλλιεργείται λόγω των τελευταίων διπλωματικών δραστηριοτήτων σε Ν. Υόρκη - Βόννη, ο ΝΑΤΟικός στρατηγός, Γουέσλεϊ Κλαρκ ήταν χτες ιδιαίτερα σαφής και απειλητικός όταν σε συνέντευξη Τύπου στα Τίρανα σημείωνε πως το ΝΑΤΟ "δεν πρόκειται να χαλαρώσει" τις επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας! Δεν ήταν ο μόνος... που εξέπεμψε σαφή μηνύματα περί περαιτέρω κλιμάκωσης των βομβαρδισμών. Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Αλέν Ρισάρ, ανακοίνωσε χτες βράδυ πως το Παρίσι θα αυξήσει κατά 25% τη συμμετοχή του στις ΝΑΤΟικές επιδρομές...

"Η αεροπορική εκστρατεία αποδεικνύει κάθε μέρα ότι εμείς νικάμε και ότι ο Μιλόσεβιτς χάνει" τόνισε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο Ρίνας στα Τίρανα, ο Αμερικανός ΝΑΤΟικός στρατηγός, Γουέσλεϊ Κλαρκ.Ο ίδιος κατέστησε απόλυτα σαφές πως το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να χαλαρώσει τις επιδρομές αλλά αντιθέτως να τις κλιμακώσει μέσα στις προσεχείς μέρες.Ποιο το επιχείρημα του Κλαρκ; Ο ίδιος επικαλέστηκε τη φενάκη της τάχα "ανθρωπιστικής αποστολής" του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας πως "αποστολή είναι να επιτεθούμε, να υποβαθμίσουμε και τελικά, αν ο Μιλόσεβιτς δε συνεργαστεί, να καταστρέψουμε αυτό που εκτιμά περισσότερο: τον σερβικό στρατό"! Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας: "Εχουμε ήδη προκαλέσει σοβαρές συνέπειες οι οποίες θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες".

Παρόμοια σήματα κλιμάκωσης των φονικών ΝΑΤΟικών επιδρομών εξέπεμψε με τον τρόπο του και ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Αλέν Ρισάρ που ανακοίνωσε την αύξηση κατά 25% της συμμετοχής της στην αεροπορική δύναμη του ΝΑΤΟ. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο το γεγονός, πως το ίδιο 24ωρο, το Υπουργικό Συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε την αποστολή περίπου 600 επιπλέον Γερμανών στρατιωτών στην ΠΓΔΜ και την Αλβανία!

"Η ιδέα είναι να αυξήσουμε κατά 25% τη συμβολή μας στην αεροπορική δύναμη", είπε συγκεκριμένα ο Ρισάρ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με το Βρετανό υπουργό Αμυνας, Τζορτζ Ρόμπερτσον σε δορυφορική σύνδεση.

"Με την πολιτική του βομβαρδισμού στρατηγικών στόχων 24 ώρες ημερησίως, ιδιαίτερα στο Κόσσοβο, χρειαζόμαστε περισσότερα αεροσκάφη οποιουδήποτε τύπου", πρόσθεσε ο Ρισάρ, υπογραμμίζοντας ότι οι συμμαχικές δυνάμεις χρήζουν περισσότερο, αεροσκαφών ανεφοδιασμού εν πτήση.

Οκτώ γαλλικά Mirage 2000 - D βομβαρδιστικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους στη Γιουγκοσλαβία στη διάρκεια της νύχτας, μετά τις επιθέσεις από αεροσκάφη Jaguar που είχαν γίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας, είχε ανακοινώσει νωρίτερα το γαλλικό υπουργείο Αμυνας, χωρίς να διευκρινίσει τους στόχους που έπληξαν τα γαλλικά αεροσκάφη.

Επίσης Mirage 2000 - C μαχητικά αεροσκάφη παρείχαν κάλυψη για βομβιστικές αποστολές του ΝΑΤΟ, ενώ άλλα γαλλικά αεροσκάφη και ελικόπτερα διεξήγαγαν ανεφοδιασμό και αναγνωριστικές πτήσεις ή βρίσκονταν σε επιφυλακή για αποστολές διάσωσης, είχε προσθέσει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Επιπλέον, το Υπουργικό Συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινετην αποστολή άλλων 600 Γερμανών στρατιωτών στην ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

Αν η αποστολή τους εγκριθεί την Παρασκευή και από τους βουλευτές της Μπούντεσταγκ (Κάτω Βουλή), οι στρατιώτες αυτοί θα επιφορτιστούν με μια "ανθρωπιστική αποστολή" (κυρίως τη μεταφορά αρρώστων και τραυματιών και την εγκατάσταση στρατοπέδων) στο πλευρό των στρατιωτών άλλων χωρών στην ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

Το κείμενο που υιοθετήθηκε προβλέπει στην πράξη την ανάπτυξη "χιλίων επιπλέον στρατιωτών" του γερμανικού πεζικού, του ναυτικού και της αεροπορίας, προκειμένου να έχουν ένα βραχυπρόθεσμο περιθώριο ελιγμών.

Αντιφατικά τα μηνύματα από τη διπλωματική κίνηση

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΟΝΝΗ - ΜΟΣΧΑ - ΤΙΡΑΝΑ.-

Αντιφατικά μηνύματα, που ωστόσο τείνουν να καλλιεργήσουν, τουλάχιστον στο πεδίο των εντυπώσεων, κάποιες πρώτες (αν και δειλές) δυνατότητες για μεσοπρόθεσμη παύση των βομβαρδισμών, εκπέμπουν οι πρόσφατες δηλώσεις Κλίντον περί ενδεχόμενης παύσης των βομβαρδισμών υπό τις γνωστές όμως προϋποθέσεις, οι επαφές του Τσερνομίρντιν σε Ουάσιγκτον και Ν. Υόρκη, οι πυρετώδεις προσπάθειες των Γερμανών για την επίτευξη κάποιου σχεδίου εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο της "Ομάδας των Οκτώ" (όπου προεδρεύουν αυτό το διάστημα) και προώθησής του - αν... ευοδωθούν οι προσπάθειες - στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ελαχίστως αποχρώσα η διαφορά των δηλώσεων Κλίντον

Μία πιο ήπια - λεκτικά... - στάση κράτησε αργά προχτές βράδυ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, μετά τη σύντομη συνάντησή του με τον απεσταλμένο του Προέδρου Γιέλτσιν, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, και στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό. Ο Κλίντον για πρώτη φορά έκανε λόγο για δύο πράγματα: Πρώτον, αναφέρθηκε σε "πιθανότητα" παύσης των βομβαρδισμών υπό τις γνωστές, όμως, προϋποθέσεις και, δεύτερον, σε διαπραγματεύσεις όσον αφορά τη σύνθεση των δυνάμεων που θα σταλούν κάποτε στο Κοσσυφοπέδιο υπό την αιγίδα, όχι απαραίτητα του ΝΑΤΟ..., αλλά των Ηνωμένων Εθνών.

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Κέιζο Ομπούτσι, ο Κλίντον είπε ότι θα ήταν δυνατό να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, αλλά μόνον αφού υπάρξει "σαφής δέσμευση" των Σέρβων να αποσύρουν τις ένοπλες δυνάμεις τους από το Κοσσυφοπέδιο και αναπτυχθεί μια "αξιόπιστη διεθνής δύναμη ασφαλείας".

Οποιαδήποτε διεθνής δύναμη για την εξασφάλιση της επιστροφής των Κοσσοβάρων προσφύγων θα πρέπει να γίνει μετά από απόφαση του ΟΗΕ και να συμπεριλαμβάνει τους Ρώσους, Ουκρανούς και στρατιώτες από άλλες χώρες, που οι Σέρβοι δείχνουν να εμπιστεύονται, δήλωσε ο Κλίντον, σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες". Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, ο Κλίντον είπε συγκεκριμένα πως το ΝΑΤΟ "πρέπει να είναι μέρος αυτής της διεθνούς δύναμης, αλλά, ωστόσο, υπάρχει χώρος για συζητήσεις μέσα σε κάποια όρια".

Ο ίδιος έκανε νύξη για παύση των βομβαρδισμών, επαναλαμβάνοντας πως ο Μιλόσεβιτς θα πρέπει να ικανοποιήσει άμεσα τις γνωστές απαιτήσεις της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών:

- Την απομάκρυνση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων από το Κόσσοβο.

- Την ασφαλή επιστροφή όλων των Κοσσοβάρων Αλβανών προσφύγων.

- Να αποδεχτεί το Βελιγράδι μία διεθνή δύναμη ασφαλείας για την προστασία των προσφύγων, των Σέρβων και άλλων μειονοτήτων της επαρχίας.

- Την αποκατάσταση καθεστώτος αυτονομίας και αυτοδιοίκησης στους Κοσσοβάρους Αλβανούς. Στην παραπάνω υπενθύμιση των όρων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ ο Κλίντον δεν έκανε - εκουσίως ή ακουσίως; - αναφορά στον πέμπτο όρο που ζητεί την παύση των δραστηριοτήτων του γιουγκοσλαβικού στρατού στο Κόσσοβο.

Ωστόσο, σήμερα μένει να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν τα ψήγματα "ουσίας" των παραπάνω δηλώσεων Κλίντον, στη διάρκεια της επίσκεψής του στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και στη μετάβασή του κατόπιν στη Γερμανία...

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, πως μετά την παραπάνω συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ ο σύμβουλος επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας Σάντι Μπέργκερ και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζο Λόκχαρντ έσπευσαν να διασκεδάσουν την εντύπωση περί στροφής της αμερικανικής πολιτικής, δηλώνοντας εν χορώ πως "αυτά είναι ό,τι ακριβώς λέγαμε όλο αυτόν τον καιρό"...

Επιπλέον, μετά από αυτές τις δηλώσεις Κλίντον, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζορτζ Ρόμπερτσον, έσπευσε ομοίως να δηλώσει πως το ΝΑΤΟ εξετάζει την πιθανότητα διακοπής των βομβαρδισμών, αν οι σερβικές δυνάμεις αρχίσουν να αποχωρούν από το Κοσσυφοπέδιο.

"Αόρατα" τα αποτελέσματα των επαφών του Τσερνομίρντιν

Ουδέν καινό δεν προέκυψε από τη χτεσινοβραδινή συνάντηση ανάμεσα στον Βίκτορ Τσερνομίρντιν και τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Μάλιστα, αρκετοί διπλωματικοί παρατηρητές έσπευσαν να τη χαρακτηρίσουν ως δεύτερο μέρος της τελευταίας συνάντησης των δύο ανδρών στη Μόσχα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως μετά το χτεσινό κύκλο επαφών του Ρώσου απεσταλμένου στις ΗΠΑ, ο Τσερνομίρντιν (σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ) δε θα μετέβαινε στο Βελιγράδι (όπως είχε αρχικώς αναφερθεί), αλλά θα επέστρεφε στη ρωσική πρωτεύουσα...

Νωρίτερα (από προχτές βράδυ έως χτες) ο Τσερνομίρντιν είχε συναντηθεί για 2,5 ώρες με τον Πρόεδρο Κλίντον, τον αντιπρόεδρο Γκορ και άλλους ανώτατους συμβούλους και αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα αυτών των επαφών δεν έγιναν αισθητά ούτε λεπτομερώς γνωστά... Προ της συνάντησης Ανάν - Τσερνομίρντιν, ο ΓΓ του ΟΗΕ συναντήθηκε με τον Νορβηγό υπουργό Εξωτερικών, Κνουτ Βόλεμπακ, που προεδρεύει αυτό το διάστημα στον Οργανισμό Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη. Ποιο το αποτέλεσμα αυτής της επαφής; Κατά τον εκπρόσωπο του Ανάν, Φρεντ Εκχαρντ, ήταν η θέληση των δύο ανδρών "να συνεργαστούν στενά σε σχέδια για τη μελλοντική αποστολή της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή"... Αξίζει, μάλιστα, να επισημανθεί το γεγονός πως και ο ίδιος ο Ανάν νωρίτερα είχε επιστήσει την προσοχή στο ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης δεν πρόκειται να καρποφορήσει άμεσα... και γρήγορα.

Γερμανικός "πυρετός" στο πλαίσιο της "Ομάδας των Οκτώ"

Στον κρατικό ξενώνα του Πέτερσμπεργκ έξω από τη Βόννη θα συναντηθούν αύριο οι υπουργοί Εξωτερικών των "Οκτώ" (Επτά πιο πλούσιες χώρες και Ρωσία). Στόχος αυτής της συνάντησης είναι, σύμφωνα με τους Γερμανούς, η προώθηση ενός προσχεδίου απόφασης για το Κοσσυφοπέδιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Βόννη, τουλάχιστον, δείχνει να δουλεύει πυρετωδώς και να ελπίζει αρκετά για τη στοιχειώδη επιτυχία αυτής της διπλωματικής προσπάθειας.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, αναφέρθηκε στη μάλλον κρίσιμη αυριανή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των "Οκτώ", τονίζοντας πως το "κρίσιμο σημείο συνεχίζει να είναι το ζήτημα της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, μιας που οποιαδήποτε λύση βασιστεί απλώς πάνω σε μία εκεχειρία δε θα επιφέρει μία βιώσιμη παύση πυρός"... Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως η "Ομάδα των Οκτώ" θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη προόδου σ' αυτό το - ακανθώδες... - ζήτημα.

Ειδησεογραφικά πρακτορεία σημείωναν το γεγονός πως τέσσερις από τις χώρες της "Ομάδας των Οκτώ" (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία και Βρετανία) αποτελούν μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και πως το μείζον ζήτημα για την "καρποφορία" των προσπαθειών μιας λύσης της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου από το ΝΑΤΟ στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών ήταν η συναίνεση της Ρωσίας στα βασικά στοιχεία του λεγόμενου ειρηνευτικού "σχεδίου Φίσερ". Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το βράδυ της Δευτέρας, οι πολιτικοί διευθυντές της "G-8" στο Πέτερσμπεργκ συμφώνησαν σε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει επτά σημεία και αύριο αναμένεται να αναδιατυπωθεί έτσι ώστε να αποτελέσει τη "βάση" μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο επιδιώκεται να συγκληθεί "αμέσως" μετά τη συνάντηση των "Οκτώ".

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΛΕΡ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Προετοιμάζοντας το "μέλλον"...

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Μετά την ΠΓΔΜ, ο Βρετανός πρωθυπουργός βρέθηκε στη Ρουμανία, για να συνεχίσει τη βαλκανική εκστρατεία "δημοσίων σχέσεων", διανομής υποσχέσεων γενναίων "σχεδίων Μάρσαλ" και διατύπωσης "προβλέψεων" για το μέλλον. Οι Ρουμάνοι βουλευτές που τον άκουσαν στην Εθνοσυνέλευση τον χειροκρότησαν - αν και είναι αμφίβολο αν καταλάβαιναν τι έλεγε.

- Για τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς: "Ενας παρίας στην ίδια του την περιοχή".

- Για τη (σ. σ.: δημοκρατικά εκλεγμένη) γιουγκοσλαβική κυβέρνηση: "Μια διεφθαρμένη δικτατορία".

- Για τη Ρουμανία: "Η σταθερότητά της απειλείται".

- Για το μέλλον: "Η Βρετανία θα υποστηρίξει σθεναρά την αίτηση εισδοχής της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

- Για τις προθέσεις του ΝΑΤΟ: "Θα υπερισχύσουμε".

Οι δηλώσεις του Τόνι Μπλερ βεβαίως στόχο είχαν αφ' ενός να "καθησυχάσουν" εκείνους που επισημαίνουν πως κάθε βδομάδα βομβαρδισμών κοστίζει στη ρουμανική οικονομία 50 εκατ. δολάρια. Αφ' ετέρου όμως είχε στόχο να "πειθαναγκάσει" τους ...άθλιους που τολμούν να διατυπώνουν αντιρρήσεις για την παράδοση του εναέριου χώρου της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ - εξ ου οι αναφορές περί "επαπειλούμενης αστάθειας", και μάλιστα "υπαιτιότητι" της... Γιουγκοσλαβίας.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του - που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα "Ρεπούμπλικα" (Ρώμη) - ο Βρετανός πρωθυπουργός τονίζει πως θεωρεί αναγκαίο ένα "νέο σχέδιο Μάρσαλ" για τα Βαλκάνια, μετά την "επιτυχία" της στρατιωτικής δράσης του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας.

"Πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για το τι θα γίνει μετά την επιτυχία μας στο Κοσσυφοπέδιο", είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

"Χρειάζεται ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για το Κοσσυφοπέδιο, τη Μακεδονία, την Αλβανία, ακόμα και τη Σερβία, αν γίνει Δημοκρατία" (!) πρόσθεσε...

Καταλήγοντας, είπε πως είναι επίσης αναγκαίο "ένα νέο πλαίσιο ασφαλείας ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων"...

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Αναβρασμός μετά την απόφαση της κυβέρνησης Κοστόφ

Μαζικές διαδηλώσεις, εναντίον της παραχώρησης εναέριων "διαδρόμων" στα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη, έξω από τη Βουλή

ΣΟΦΙΑ.-

Υποκύπτοντας τελικά στις έντονες πιέσεις και "παραινέσεις" από πλευράς ΝΑΤΟ, στις οποίες έδωσε την αναγκαία υπογράμμιση η επίσκεψη του Γουέσλεϊ Κλαρκ στη Σόφια, η κυβέρνηση Κοστόφ "πέρασε" στη Βουλή της Βουλγαρίας την απόφαση παραχώρησης δικαιώματος χρήσης του εναέριου χώρου της από τα μαχητικά αεροπλάνα του ΝΑΤΟ για αεροπορικές επιθέσεις στη γειτονική Γιουγκοσλαβία...

Οπως μετέδωσε το "Ρόιτερς", ύστερα από συζήτηση που διήρκεσε πέντε ώρες, το Κοινοβούλιο με ψήφους 153 υπέρ έναντι 81 κατά και με μια αποχή ενέκρινε κατά την πρώτη ανάγνωση συμφωνία, με την οποία γίνεται δεκτό το αίτημα του ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας για τη βαλκανική χώρα.

Στη δεύτερη και τελευταία ανάγνωση, που αναμενόταν αργά χτες βράδυ, η κυβερνώσα Ενωση των Δημοκρατικών Δυνάμεων, που έχει και την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, πιθανολογούνταν ότι επρόκειτο να εγκρίνει τη συμφωνία.

Εξω από τη Βουλή, δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν με αντιΝΑΤΟικά συνθήματα, στη διάρκεια της συνεδρίασης. "Μην ξεπουλάτε τους βουλγαρικούς ουρανούς", έγραφε ένα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές. "Ντροπή σας, το ΝΑΤΟ είναι βαμμένο από αίμα παιδιών", έγραφε ένα άλλο.

"ΝΑΤΟ δολοφόνοι, ΝΑΤΟ φασίστες", φώναζαν οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων ήταν πολλοί υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλιστικού Κόμματος κυρίως.

Οι οπαδοί της κεντροδεξιάς κυβέρνησης, που διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή, έκαναν ξεχωριστή συγκέντρωση, στην άλλη πλευρά του κτιρίου της Βουλής.

Οι δύο συγκεντρώσεις έγιναν κάτω από τα βλέμματα δεκάδων αστυνομικών, αλλά δε σημειώθηκαν επεισόδια.

Τη Δευτέρα, σε μία καταφανή προσπάθεια "ενίσχυσης των φιλοΝΑΤΟικών θέσεων", πίεσης προς την κυβέρνηση και "απάλυνσης των εντυπώσεων" από τους κινδύνους που προκύπτουν από την απόφαση, πήγε στη Σόφια ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των νατοϊκών δυνάμεων, στρατηγός Γουέσλεϊ Κλαρκ.

Ο Κλαρκ έπλεξε το εγκώμιο της βουλγαρικής ηγεσίας και είπε πως "το ΝΑΤΟ έχει δώσει ισχυρές διαβεβαιώσεις στη Βουλγαρία ότι θα απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση εναντίον της Βουλγαρίας, που θα είναι συνέπεια της χρήσης του βουλγαρικού εναέριου χώρου από το ΝΑΤΟ"...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κριτική στο εσωτερικό των σοσιαλδημοκρατών

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Berliner Zeitung", στη συνεδρίαση της Εθνικής Διεύθυνσης του SPD, τη Δευτέρα, υπήρξε "σχεδόν ομόφωνη κριτική στην κούρσα του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση του Κόσσοβου". Κριτική άσκησαν ανάμεσα σε άλλους τα μέλη του Προεδρείου του SPD Ρενάτε Σμιτ και Ούρλιχ Μάουρερ, ενώ το, επίσης, μέλος του Προεδρείου Χέρμαν Σέερ προσπάθησε να αποδείξει ότι "η στρατηγική του ΝΑΤΟ σε οχτώ σημεία αντιτίθεται στο Διεθνές Δίκαιο και απαίτησε να σταματήσει αμέσως ο βομβαρδισμός αστικών στόχων". Ο Σρέντερ απάντησε ότι όσο καιρό αυτός έχει να πει κάποιο λόγο, "δεν πρόκειται να ανεχθεί μια τέτοια θέση".

Από την πλευρά των διαθέσεων του πληθυσμού είναι χαρακτηριστικό το, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό υπέρ της κατάπαυσης του πολέμου και της έναρξης διαπραγματεύσεων. Δείγμα αυτών των διαθέσεων είναι και οι δημοσιευόμενες στον Τύπο ανακοινώσεις οργανώσεων και πολιτικο- κοινωνικών κινημάτων που πληθαίνουν.

Ετσι, ο Σύνδεσμος Γερμανών, που στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου πολέμησαν στις γραμμές της γαλλικής αντίστασης, στους στρατούς της Αντιχιτλερικής Συμμαχίας και στο κίνημα "Ελεύθερη Γερμανία", καλεί την κυβέρνηση Σρέντερ να σταματήσει να παίζει το ρόλο "του βοηθού μιας επιδίωξης παγκόσμιας κυριαρχίας, αυτή τη φορά των ΗΠΑ", και να συμβάλει σε πολιτική λύση.

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν η γερμανική Εταιρεία Προστασίας των Δικαιωμάτων του Πολίτη και της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας, το Κίνημα Ειρήνης της Ελβετίας και η βουλγαρική Επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα. "Διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τη βοήθεια του πολέμου αποτελεί διαστροφή της σκέψης", υποστηρίζουν οι 3 οργανώσεις και απαιτούν τον τερματισμό του πολέμου χωρίς αναβολή. Τέλος, ένα κοινό ανακοινωθέν από δεκάδες γερμανικές οργανώσεις και κινήματα, που δημοσιεύεται στον Τύπο στις 4 Μάη, καλεί σε αντιπολεμική συγκέντρωση στις 8 Μάη στο Βερολίνο. "Θέλουμε, τονίζουν, έναν κόσμο χωρίς πόλεμο, εθνικισμό και καταπίεση. Εναν κόσμο της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και των δημοκρατικών δικαιωμάτων για όλους".

Ενας πολυάσχολος... "ανθρωπιστής"

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Γιατί, σενιόρ Σολάνα, η Συμμαχία, της οποίας είστε γενικός γραμματέας, επιλέγει να βομβαρδίσει μέχρις ισοπεδώσεως τη Σερβία, και όχι την Τουρκία, όπου μια άλλη μειονότητα - οι Κούρδοι - καταπιέζονται; ερωτά η παρουσιάστρια πρωινής εκπομπής ισπανικού τηλεοπτικού δικτύου. Ο Χαβιέρ Σολάνα δίνει μια αφοπλιστική απάντηση. "Στον κόσμο", λέει, "υπάρχουν πολλές τραγωδίες που δεν μπορούν να λυθούν όλες".

"Πρέπει να αναλαμβάνονται ενέργειες, όχι όλες μαζί. Σε αυτή την περίπτωση γίνεται επίθεση εναντίον μιας χώρας, στην οποία είμαστε όλοι φανερά εμπλεγμένοι και που ήδη (βρίσκεται εμπλεγμένη μαζί μας) δυστυχώς, για μεγάλο διάστημα από το 1992", είπε ο Σολάνα μιλώντας στο πρόγραμμα του τηλεοπτικού καναλιού ΑΝΤ-3 "Πρωινός καφές", το οποίο διευθύνει η Ιζαμπέλ Σαν Σεμπαστιάν, και πρόσθεσε: "Γίνεται προσπάθεια να σταματήσει αυτό όσο πιο σύντομα γίνεται".

Οταν του τέθηκε ζήτημα... επιλεκτικού "ανθρωπισμού", ότι δηλαδή "η Συμμαχία έχει διπλή ηθική, χρησιμοποιώντας διπλά μέτρα και σταθμά, αφού βομβαρδίζει τη Σερβία λόγω της εθνικής κάθαρσης στο Κόσσοβο, ενώ δεν κάνει τίποτα στην Τουρκία όπου καταπιέζονται βάναυσα οι Κούρδοι", ο Σολάνα αποφάνθηκε πως "στον κόσμο υπάρχουν πολλές τραγωδίες και δεν μπορούν να λυθούν όλες. Αλλά επειδή δεν μπορούν να λυθούν όλες οι τραγωδίες, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσουμε χωρίς λύση κάποιες απ' αυτές"...

Στην Νις, όπως και σε άλλες πόλεις, συνεχίζονται οι πυρετώδεις εργασίες, για να αποκατασταθεί το ηλεκτρικό ρεύμα

Αριστερά:

Τεχνικοί επιθεωρούν τις ζημιές που προκάλεσε ο βομβαρδισμός στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης στο Νόβι Σαντ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ