ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάη 1999
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το χρωστάμε στο γιουγκοσλαβικό λαό

Νομίζαμε ότι τα είχαμε δει όλα σε αυτό το βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό, αλλά πρέπει να ομολογήσουμε ότι μάλλον είχαμε υποτιμήσει το πού μπορεί να φτάσει η βαρβαρότητα και η κτηνωδία των ιμπεριαλιστών. Τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια απάνθρωπη επιχείρηση, με στόχο να κάμψει το ηθικό και τη διάθεση αντίστασης του σερβικού λαού, η οποία περνά μέσα από τις προγραμματισμένες και εν ψυχρώ μαζικές δολοφονίες αμάχων, μέσα από το βομβαρδισμό των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών, των δεξαμενών νερού, των εγκαταστάσεων ΜΜΕ, κ.ο.κ.

Οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες δεν κρύβουν ποιος είναι ο στόχος τους. Η προχτεσινή δήλωση του εκπροσώπου της συμμορίας Τζ. Σι ήταν κάτι παραπάνω από αποκαλυπτική: "Το γεγονός ότι διακόπηκε η ηλεκτροδότηση του 70% της χώρας δείχνει ότι το ΝΑΤΟ έχει το δάχτυλο στο διακόπτη και τώρα μπορούμε να διακόψουμε την ηλεκτροδότηση στη Γιουγκοσλαβία, οποτεδήποτε έχουμε ανάγκη και όποτε θέλουμε".

Είναι επιτακτική όσο ποτέ η έμπρακτη εκδήλωση αλληλεγγύης στο σερβικό λαό, που αντιστέκεται, για λογαριασμό όλων των λαών, στη ΝΑΤΟική πειρατεία. Χρειάζεται να δυναμώσουν κι άλλο οι λαϊκές αντιπολεμικές και αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις, κόντρα στις δυνάμεις και τους μηχανισμούς που θέλουν να τις υπονομεύσουν και εκφυλίσουν. Ο γιουγκοσλαβικός λαός έχει όσο ποτέ ανάγκη να αισθάνεται ότι και οι γειτονικοί, τουλάχιστον, λαοί βρίσκονται στο πλευρό του και ότι δεν είναι μόνος. Και αυτό είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Του το χρωστάμε.

Απορίες...

ΔΗΛΑΔΗ, ΑΝ δεν το χτύπησαν οι ΝΑΤΟικοί το λεωφορείο στο Πετς, ποιοι το χτύπησαν; Διότι, να δεχτούμε ότι... τρακάρισε, όταν δίπλα του δημιουργήθηκε ένας κρατήρας 20 μέτρων είναι λίγο δύσκολο.

Εκτός πια, αν βομβαρδίζει και κανένας άλλος τη Γιουγκοσλαβία και δεν το ξέρουμε. Μη μας πούνε τώρα ότι θα είναι δα και κάτι πρωτόγνωρο για το ΝΑΤΟ να χτυπήσει αμάχους, αφού κυρίως αυτή είναι η προτίμησή του.

Τους έχουμε μάθει πια πολύ καλά και όσες φορές και να "σβήσουν" τα φώτα στη Γιουγκοσλαβία, χτυπώντας την ηλεκτροδότηση της χώρας, τα εγκλήματά τους δε θα μείνουν στο σκοτάδι.

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΑΚΟΥΣΑΤΕ,ενώ ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία μαίνεται, ο Παπαντωνίου ετοιμάζει πρόγραμμα ενίσχυσης και εξαγωγικών πιστώσεων για τις επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν στη χώρα μετά τη λήξη των επιθέσεων. Φαντάζεστε μήπως ότι τα κάνει όλα αυτά για να βοηθήσει τη Γιουγκοσλαβία; Οχι βέβαια, απλά κάποιοι κύριοι εδώ στην Ελλάδα σκέφτονται πολύ πιο... μπροστά από εμάς.

Για την ακρίβεια, κάποια γεράκια, ενώ όλος ο κόσμος ασχολείται με τα θύματα του πολέμου, ασχολούνται με το πώς θα κερδοσκοπήσουν και είναι σίγουρο ότι τις επιχειρήσεις τους πάνω στα ανθρώπινα δράματα θα τις ονομάσουν και... ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο ΚΛΙΝΤΟΝ πήρε λέει τηλέφωνο το βράδυ της πρώτης επίθεσης την Ολμπράιτ και τη ρώτησε "αν κάνουμε το σωστό"! Κυκλοφόρησε στο διεθνή Τύπο, με προφανείς αποδέκτες την αμερικάνικη "κοινή γνώμη".

Γιατί, τέλος πάντων, τέτοια σενάρια σαπουνόπερας δεν είναι δυνατόν να απευθύνονται σε νοήμον κοινό. Δε γίνεται φυσικά να πιστέψει σοβαρός άνθρωπος ότι ο Κλίντον υπέφερε από... τύψεις συνειδήσεως.

Μοίρασμα ρόλων

Πριν μερικές μέρες ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ότι "χαιρετίζει" το φιλειρηνικό κίνημα που αναπτύσσεται στη χώρα μας... Βεβαίως, δε διευκρίνισε αν απόδειξη του "χαιρετισμού" του είναι τα δακρυγόνα και τα χημικά, που ρίχνουν οι... προστάτιδες της αμερικανικής πρεσβείας αστυνομικές δυνάμεις στους διαδηλωτές...

Χτες, πάντως, ο γραμματέας του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ, ο κ. Νικολάου, μιλώντας σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη, κατηγόρησε ως εξτρεμισμούς τις διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες του λαού κατά του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών. Τώρα ή ο κ. Νικολάου κινείται εκτός "γραμμής" πρωθυπουργού ή απλώς εφαρμόζει πιστά τη γραμμή. Ποια είναι η γραμμή; Προφανώς ο κ. Σημίτης - στο συγκεκριμένο θέμα - έχει αναλάβει ρόλο πρωταγωνιστή της υποκρισίας, ενώ έχει αναθέσει σε άλλους τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στον κυνισμό και στην αντιδραστική συμπεριφορά.

Συνένοχοι

Ο καιρός στα Βαλκάνια και ειδικά στη Γιουγκοσλαβία έχει βελτιωθεί και, επομένως, θα βομβαρδίζουμε εφτά μέρες τη βδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο. Η δήλωση ανήκει στον κ. Τζέιμς Σέι, εκπρόσωπο Τύπου του συνδικάτου των δολοφόνων, που ονομάζεται ΝΑΤΟ. Ισως, τον είδατε και στην τηλεόραση, να αναγγέλλει τα προηγούμενα, χαμογελώντας και με μια έκφραση ιδιαίτερης χαράς στο πρόσωπό του.

Εμείς, το σημειώνουμε, μόνο και μόνο για ένα λόγο. Ο κύριος αυτός εκπροσωπεί το ΝΑΤΟ. Μιλάει, δηλαδή, εξ ονόματος και των 18 χωρών - μελών της εγκληματικής συμμαχίας, επομένως και της Ελλάδας και, συγκεκριμένα, της ελληνικής κυβέρνησης. 'Η, μήπως, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, δε συμφώνησε στον 24ωρο, συνεχή, ανηλεή, απάνθρωπο και δολοφονικό βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας;

Χρήμα με τη σέσουλα

Τώρα, αν θέλετε να μάθετε, για ποιους πραγματικά λόγους προετοιμάζουν τις επιχειρηματικές επιδρομές, μετά τις αεροπορικές, πάρτε μολύβι και χαρτί και κάντε ένα λογαριασμό.

Ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν το ύψος των απαιτούμενων επενδύσεων στο ποσό των 10 έως 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή στα 3 έως 6 τρισεκατομμύρια δραχμές. Αν, τώρα, οι Ελληνες επιχειρηματίες - πάντα με τη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης, βέβαια - καταφέρουν και πάρουν ένα μικρό, έστω, μέρος αυτής της "πίτας" και αποκομίσουν ένα πολύ λογικό και μόνο κέρδος (π.χ. 30%) θα μαζέψουν λεφτά με τη σέσουλα. Και ταυτόχρονα, οι πολυεθνικές και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις της δύσης - μαζί και οι ελληνικές - θα επιβάλουν την παρουσία και τους κανόνες τους στη Γιουγκοσλαβία, αφού πρώτα οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι την ισοπέδωσαν με τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς.

"Δεν υπάρχει καμία αντίφαση ανάμεσα στα φιλοσερβικά αισθήματα του ελληνικού λαού και στην πολιτική της κυβέρνησης"!

Η δήλωση έγινε χτες και ανήκει στον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Κ. Σκανδαλίδη.

Ουδέν σχόλιον.

Το πρόσωπο των πολεμοκάπηλων "εκσυγχρονιστών"

Προσέξτε, τι σκέφτονται τα "δικά μας" όρνεα, για να ενισχύσουν τη θέση τους ενόψει του πλάτσικου που σχεδιάζουν στα Βαλκάνια την "επόμενη μέρα" του πολέμου. Αντιγράφουμε από τα προχθεσινά "Νέα". "Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών εκφράζουν κάποιους φόβους μήπως τυχόν η "φιλοσερβική" στάση της ελληνικής κοινής γνώμης "στοιχίσει" στη μεταπολεμική θέση της χώρας. Γι' αυτό και υποστηρίζουν πλέον ότι η Ελλάδα οφείλει να λάβει μέρος ακόμα και σε μια δύναμη "επιβολής της ειρήνης", έστω κι αν αυτή δεν έχει τη συγκατάθεση του κ. Μιλόσεβιτς, εφόσον έχει υιοθετηθεί από τον ΟΗΕ".

Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι πολεμοκάπηλοι κυβερνώντες δε διστάζουν ακόμα και να λανσάρουν την απαίσια ιδέα ότι προκειμένου να λεηλατήσουν και καταληστεύσουν "αποτελεσματικότερα" τους γειτονικούς λαούς μετά τον πόλεμο, θα πρέπει ακόμα και να συμμετέχει η χώρα άμεσα και απροσχημάτιστα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό. Ας το κάνουν, λοιπόν, για να φανεί σε όλους το πραγματικό τους πρόσωπο.

Απογειώσεις...

Τη σύμβαση προμήθειας πέντε ελικοπτέρων - ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ υπέγραψε χτες ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας με εκπρόσωπο της κατασκευάστριας εταιρίας. Η συνολική δαπάνη είναι 85 δισ. δραχμές και το πρώτο ελικόπτερο θα παραδοθεί σε εφτά μήνες από τώρα, ενώ το τελευταίο σε 12 μήνες.

Πάντως παρότι η προμήθεια των ελικοπτέρων θα ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο από τώρα, οι προεκλογικές ανάγκες ...απογείωσαν τα ελικόπτερα και τα περιέλαβαν στο διαφημιστικό υλικό που κυκλοφορεί τελευταία μέσω των εφημερίδων και στα αντίστοιχα σποτ στα ραδιόφωνα. Βλέπετε ένα διαφημιστικό υλικό είναι πρωτίστως προς κατανάλωση και όχι για εξυπηρέτηση βασικών αναγκών, όπως οι υπηρεσίες υγείας.

Αλλωστε αυτή η διαφημιστική καμπάνια αν και ανθυγιεινή, εντούτοις είχε σημαντικό παραδάκι για όσους την ανέλαβαν...

Σαν τα... κοράκια!

Την εικόνα με τα κοράκια που έχουν πέσει πάνω από το πτώμα θύμιζε η προχτεσινή σύναξη κυβέρνησης και μεγαλοεπιχειρηματιών, σχετικά με το βρώμικο πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και, ιδιαίτερα, τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Το στίγμα της συνάντησης του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, με 57 μεγαλοεπιχειρηματίες ή εκπροσώπους τους, ήταν πάνω - κάτω το εξής:

Πρώτον, ο υπουργός έκανε σαφές στους "εκλεκτούς" επιχειρηματίες, ότι η κυβέρνηση είναι στο πλευρό τους. Τους διαβεβαίωσε ότι θα αποζημιωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν ή θα υποστούν οι επιχειρήσεις τους, τόσο από τον κρατικό κορβανά όσο και από κονδύλια που θα επιδιώξει να εισπράξει η κυβέρνηση από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεύτερον, τους υποσχέθηκε να τους στηρίξει οικονομικά και πολιτικά για την επέκταση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στη Γιουγκοσλαβία και σε άλλες βαλκανικές χώρες. Τους εξήγησε, ότι η κυβέρνηση "θα μπει μπροστά" και θα διεκδικήσει από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών "πακέτα", τα οποία θα είναι στη διάθεση των επιχειρηματιών για να "κατακτήσουν" οικονομικά τη Γιουγκοσλαβία και τις άλλες χώρες των Βαλκανίων, με επενδύσεις και άλλες μορφές.

Κι όλ' αυτά, για... ανθρωπιστικούς λόγους, βέβαια. Για την ανοικοδόμηση της καθημαγμένης Γιουγκοσλαβίας, υποτίθεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ